Nieuwsbericht | | 07-11-2022 | ±4 minuten leestijd

Het visum Kenia is nodig voor vrijwel alle reizigers van 16 jaar en ouder die naar dit land reizen. In dit artikel leest u meer over de gegevens die moeten worden aangeleverd bij een visumaanvraag voor een reis naar Kenia met kinderen. Houd bovendien altijd rekening met de voorwaarden voor het aanvragen van een visum Kenia.

Moet ik het visum Kenia ook voor mijn kinderen aanvragen?

Alle reizigers van 16 jaar of ouder met een paspoort van een EU-land, het Verenigd Koninkrijk of Zwitserland hebben een visum nodig voor een reis naar Kenia. Met dit visum mogen zij tot 90 dagen in het land verblijven. Alleen reizigers met de nationaliteit van Cyprus (ongeacht hun leeftijd) en reizigers tot en met 15 jaar hoeven voor een reis naar Kenia met een toeristisch of zakelijk reisdoel geen visum aan te vragen. Voor kinderen jonger dan 18 jaar die meereizen met een volwassen reiziger moeten in het aanvraagformulier voor het visum wel altijd een aantal gegevens worden ingevuld.

Benodigde informatie voor reizen naar Kenia met een kind

Als er kinderen tot en met 17 jaar oud meereizen met een volwassen reiziger, is het ook voor deze kinderen noodzakelijk om een aantal gegevens in te vullen in het aanvraagformulier. Dit geldt echter alleen als er voor deze volwassen reiziger een visumplicht voor Kenia geldt. In dit geval moeten de gegevens van het kind toegevoegd worden aan het aanvraagformulier van de volwassen reiziger in kwestie. De invulvelden verschijnen wanneer u in het aanvraagformulier ‘Ja’ selecteert bij de vraag ‘Reist er een minderjarige (jonger dan 18 jaar) mee?’.

Houd in het geval van een reis met kinderen bovendien rekening met overige regels voor het reizen met kinderen. Deze regels zijn ingesteld om kinderontvoering te voorkomen. Lees hierover meer op kinderontvoering.org.

Visumaanvragen voor meereizende kinderen ouder dan 15

Voor minderjarige kinderen vanaf 16 jaar moet wel een visum worden aangevraagd. Als zij meereizen met een volwassene dan kunnen zij worden toegevoegd aan de visumaanvraag van deze volwassen reiziger door in het aanvraagformulier te klikken op ‘Voeg een reiziger toe’. Zo dient u een groepsaanvraag in, een handige manier om voor meerdere reizigers tegelijkertijd het benodigde visum voor Kenia aan te vragen.

Maak handig gebruik van een groepsaanvraag

Kinderen jonger dan 16 jaar op het moment van aankomst in Kenia hebben geen eigen visum nodig. De gegevens van kinderen die op het moment van aankomst in het land nog geen 18 zijn en die meereizen met een volwassene moeten echter wel worden toegevoegd aan de visumaanvraag van deze volwassen reiziger. Dit geldt ook voor baby’s.

Het invullen van de benodigde informatie voor alle meereizende kinderen kan gemakkelijk in hetzelfde aanvraagformulier als waarmee de visumaanvraag voor de volwassen reiziger wordt ingediend. Voor kinderen van 16 en 17 jaar moet dus een eigen visum worden aangevraagd, maar moeten ook de gegevens worden ingevuld bij de visumaanvraag van een meereizende volwassene. Door het indienen van een groepsaanvraag kunnen meerdere visa tegelijkertijd worden aangevraagd en kunnen ook meteen de benodigde gegevens voor eventueel meereizende kinderen worden aangeleverd.

Benodigde documenten voor kinderen die zonder visum reizen

Voor alle reizigers die een visum voor Kenia nodig hebben (iedereen van 16 jaar en ouder) moet een pasfoto, een foto of scan van het paspoort en een boekingsbevestiging of uitnodigingsbrief aangeleverd worden. Voor alle minderjarigen die toegevoegd moeten worden aan de aanvraag van een meereizende volwassene hoeft alleen een foto of een scan van het paspoort aangeleverd te worden. Voor hen is een pasfoto en een aparte boekingsbevestiging of uitnodigingsbrief niet nodig. Ook deze paspoortkopie kan tegelijkertijd worden aangeleverd met de documenten van een van de meereizende volwassenen. Voor kinderen van 16 en 17 jaar moet dus twee keer een digitale paspoortkopie worden aangeleverd.

Wordt uw kind kort voor uw reis naar Kenia 16?

Is uw kind op het moment van de aanvraag nog geen 16, maar bij aankomst in Kenia wel? Dan is een eigen visum nodig. Houd er rekening mee dat het visum voor Kenia pas online kan worden aangevraagd na de 16e verjaardag. Als het kind binnen twee weken voor de aankomstdatum in Kenia 16 wordt, moet u ruim voor vertrek een afspraak maken bij het consulaat of de ambassade van Kenia. Voor de overige reizigers van hetzelfde reisgezelschap kan het visum wel gewoon online worden aangevraagd.

Wordt het kind pas na aankomst in Kenia 16 jaar? Dan heeft het kind geen eigen visum nodig, maar moeten er wel gegevens worden toegevoegd aan de visumaanvraag van een meereizende volwassene.

Overige vragen met betrekking tot een reis naar Kenia?

Voor een reis naar Kenia met kinderen moet u er dus rekening mee houden dat vanaf 16 jaar een visum nodig is en dat voor kinderen tot 18 jaar een aantal gegevens moeten worden aangeleverd bij de visumaanvraag van een meereizende volwassene. Daarnaast is het goed om te weten dat er voor minderjarigen die zonder één of meer ouders of gezaghebbenden naar Kenia reizen speciale regels zijn ter voorkoming van kinderontvoering. Meer hierover en andere informatie over het visum Kenia vindt u op de pagina met veelgestelde vragen en antwoorden.

Let op: dit nieuwsartikel over het visum voor Kenia is meer dan een jaar oud. Mogelijk bevat het daardoor achterhaalde informatie en adviezen, er kunnen dan ook geen rechten meer aan dit artikel worden ontleend. Gaat u binnenkort op reis en wilt u weten welke regels momenteel gelden? Lees dan alle actuele informatie over het visum voor Kenia.

VisumBuitenland.be is een commercieel en professioneel visumbureau en ondersteunt reizigers onder andere bij het verkrijgen van het visum voor Kenia. VisumBuitenland.be treedt op als bemiddelaar en maakt op geen enkele wijze deel uit van een overheid. Een visum aanvragen kan ook rechtstreeks bij de immigratiedienst (52,53 USD per visum, via www.etakenya.go.ke). Echter, niet met Nederlandstalige ondersteuning. Als u uw aanvraag indient via VisumBuitenland.be, staat ons supportcenter u 24 uur per dag, 7 dagen per week te woord. Daarnaast controleren wij uw aanvraag en alle door u aangeleverde documenten handmatig voordat we deze namens u indienen bij de immigratiedienst. Indien we hierbij fouten of onvolledigheden vermoeden, nemen we direct persoonlijk contact met u op, om te zorgen dat uw aanvraag alsnog snel en correct kan worden verwerkt. Om gebruik te maken van onze dienstverlening betaalt u ons 52,53 USD aan consulaire kosten, die wij namens u betalen aan de immigratiedienst, alsmede € 16,54 aan servicekosten als vergoeding voor onze bemiddeling, inclusief btw. Onze diensten hebben al vele reizigers behoed voor grote problemen tijdens hun reis. Mocht een aanvraag ondanks onze ondersteuning en controle toch worden afgekeurd, dan vergoeden wij het volledige aankoopbedrag (tenzij voor dezelfde reiziger al eerder een aanvraag voor een visum Kenia is afgekeurd). Lees hier meer over onze diensten.