Nieuwsbericht | | 21-10-2021 | ±3 minuten leestijd

Toeristen met een geldig visum mogen naar Kenia reizen. Maar is de huidige situatie in Kenia wel veilig?

Corona in Kenia: de cijfers

In vergelijking met veel andere landen is de coronauitbraak in Kenia relatief mild geweest. Het land telt momenteel (20-10-2021) 251.248 totale besmettingen en 5.190 sterfgevallen door corona. Ter vergelijking: Nederland telt 2,03 miljoen besmettingen en 18.209 sterfgevallen. De laatste tijd daalt het aantal besmettingen. Begin september waren er dagelijks nog meer dan 900 nieuwe besmettingen, op 7 oktober waren dit er nog slechts 218. In totaal zijn er in Kenia tot nog toe 4.183.552 vaccinaties gezet. 1.047.852 Kenianen zijn volledig gevaccineerd, wat neerkomt op ongeveer 1,9% van de totale bevolking.

Wat zegt de Nederlandse overheid?

Vanwege corona is Kenia een hoogrisicogebied. Het huidige reisadvies van de Nederlandse overheid voor Kenia is voor het merendeel oranje. Dit betekent dat de overheid Nederlanders adviseert alleen naar Kenia te reizen voor noodzakelijke reizen. De oostelijke en zuidoostelijke gebieden, waaronder de grensgebieden met Somalië, hebben de kleurcode rood. Dit betekent dat de overheid Nederlanders adviseert niet naar deze gebieden te reizen, ongeacht de noodzaak.

Bepaalde gebieden in Kenia hebben ook een hoge terroristische dreiging. Dit betreft de oostelijke districten van Garissa, Wajir en Mandera, met uitzondering van het vliegveld van Wajir. Het wordt ook sterk afgeraden naar het district Lamu en het eiland Kiwayu af te reizen.

Coronavaccinatie verplicht?

In tegenstelling tot landen als Canada en Amerika die volledige vaccinatie verplicht hebben gesteld voor binnenkomende reizigers, is dit voor Kenia niet het geval. Reizigers hoeven niet volledig gevaccineerd te zijn om naar het land te reizen. Toch wordt dit sterk aanbevolen door de Nederlandse overheid. De kans op coronabesmetting in Kenia is ondanks de dalende coronacijfers nog steeds hoog. Als u volledig gevaccineerd bent maakt dit de terugreis van Kenia naar Nederland ook makkelijker. Voor de terugreis naar Nederland heeft u namelijk een coronabewijs nodig. Een vaccinatiebewijs dat aantoont dat u volledig gevaccineerd bent wordt geaccepteerd als coronabewijs. Als u geen vaccinatiebewijs heeft kunt u ook een testbewijs aanleveren (PCR/NAAT-test niet ouder dan 48 uur, antigeentest niet ouder dan 24 uur) dat aantoont dat u negatief bent getest op corona. Als laatste wordt een herstelbewijs waaruit blijkt dat u recent positief bent getest op corona (niet korter dan 11 dagen geleden en niet langer dan 180 dagen geleden) ook geaccepteerd.

Coronaregels in Kenia

Kenia heeft verschillende maatregelen genomen om de veiligheid van zowel de eigen bevolking als die van binnenkomende reizigers te garanderen. Zo moeten alle reizigers naar Kenia in het bezit zijn van een negatieve coronatest die maximaal 96 uur voor vertrek is afgenomen. Uw temperatuur mag bij aankomst in Kenia niet hoger zijn dan 37,5°C. Reizigers moeten ook het ‘Travellers Health Surveillance Form’ op de website van de Keniaanse immigratiedienst invullen. Na het invullen van dit formulier krijgt u een QR-code, die u bij aankomst in Kenia moet laten zien. Nederlandse reizigers die negatief testen op corona hoeven in Kenia niet in quarantaine. Als u positief test moet u verplicht 14 dagen in quarantaine.

Er gelden ook regels voor reizigers die Kenia verlaten. Zij moeten een COVID-19 testuitslag uploaden via een speciaal portaal, het ‘Trusted Travel’-systeem. De code die u hier krijgt moet u bewaren en aan de Keniaanse autoriteiten laten zien voor vertrek.

In Kenia is het dragen van mondkapjes verplicht. U moet ook voldoende afstand houden van andere personen.

Visum verplicht

Naast de coronaregels moeten Nederlandse en Belgische reizigers ook rekening houden met de Keniaanse visumplicht. Dit betekent dat zij verplicht een visum Kenia moeten aanvragen om het land binnen te komen. Begin 2021 schafte Kenia alle fysieke visums af. Een visum Kenia aanvragen kan tegenwoordig alleen nog maar online. Dit online visum Kenia is geldig voor 3 maanden. Met het visum mag u mag maximaal 90 dagen in Kenia verblijven. De maximale verblijfsduur van 90 dagen gaat pas in op de datum dat u daadwerkelijk in Kenia arriveert, zelfs als deze datum verschilt van de datum in het aanvraagformulier.

Let op: dit nieuwsartikel over het visum voor Kenia is meer dan een jaar oud. Mogelijk bevat het daardoor achterhaalde informatie en adviezen, er kunnen dan ook geen rechten meer aan dit artikel worden ontleend. Gaat u binnenkort op reis en wilt u weten welke regels momenteel gelden? Lees dan alle actuele informatie over het visum voor Kenia.

VisumBuitenland.be is een commercieel en professioneel visumbureau en ondersteunt reizigers onder andere bij het verkrijgen van het visum voor Kenia. VisumBuitenland.be treedt op als bemiddelaar en maakt op geen enkele wijze deel uit van een overheid. Een visum aanvragen kan ook rechtstreeks bij de immigratiedienst (52,53 USD per visum, via www.etakenya.go.ke). Echter, niet met Nederlandstalige ondersteuning. Als u uw aanvraag indient via VisumBuitenland.be, staat ons supportcenter u 24 uur per dag, 7 dagen per week te woord. Daarnaast controleren wij uw aanvraag en alle door u aangeleverde documenten handmatig voordat we deze namens u indienen bij de immigratiedienst. Indien we hierbij fouten of onvolledigheden vermoeden, nemen we direct persoonlijk contact met u op, om te zorgen dat uw aanvraag alsnog snel en correct kan worden verwerkt. Om gebruik te maken van onze dienstverlening betaalt u ons 52,53 USD aan consulaire kosten, die wij namens u betalen aan de immigratiedienst, alsmede € 16,54 aan servicekosten als vergoeding voor onze bemiddeling, inclusief btw. Onze diensten hebben al vele reizigers behoed voor grote problemen tijdens hun reis. Mocht een aanvraag ondanks onze ondersteuning en controle toch worden afgekeurd, dan vergoeden wij het volledige aankoopbedrag (tenzij voor dezelfde reiziger al eerder een aanvraag voor een visum Kenia is afgekeurd). Lees hier meer over onze diensten.