Nieuwsbericht | | 24-02-2022 | ±2 minuten leestijd

De minister van Toerisme van Kenia, Najib Balala, heeft zijn zorgen geuit over de vertragingen bij visumaanvragen voor Kenia. De overheid wil dit probleem zo snel mogelijk oplossen.

Geen papieren visums meer sinds 2021

Kenia is de afgelopen jaren druk bezig het land te moderniseren. Dit heeft ook invloed op het aanvragen van visums voor Kenia. Begin 2021 stapte Kenia volledig over op een digitaal visumsysteem. Papieren visums kunnen sindsdien niet meer worden aangevraagd, en het is ook niet meer mogelijk om bij aankomst op het vliegveld in Kenia een visum aan te vragen. Alle visumaanvragen moeten voor vertrek online worden ingediend. Hierdoor is er geen bezoek nodig aan het consulaat, en zijn de gemiddelde levertijden voor visums voor Kenia flink verkort. Kenia is nu een van de weinige landen die een volledig digitaal visumsysteem hebben. De Keniaanse overheid zegt dat de overstap op e-visums de veiligheidsituatie in het land heeft verbeterd. Reizigers met een visum kunnen nu vooraf gescreend worden, waardoor het makkelijker is om ongewenste personen de toegang tot het land te ontzeggen.

Het e-visum voor Kenia wordt gemiddeld binnen 8 werkdagen gekeurd, bij spoedaanvragen zelfs gemiddeld binnen 4 werkdagen. Het efficiënte e-visum systeem wordt door de overheid gebruikt om meer toeristen en zakenreizigers aan te trekken, aangezien zij hun visums nu eenvoudig online kunnen aanvragen.

Vertragingen bij visumaanvragen

Hoewel het e-visum systeem tot kortere levertijden voor visums heeft geleid, zei minister Balala dat er relatief veel klachten binnenkomen over vertraagde visumaanvragen. Sommige reizigers moesten langer dan 30 dagen op hun visum wachten. Het nieuws komt op een ongelukkig moment, omdat Kenia zoveel mogelijk toeristen en zakenreizigers wil aantrekken. Door corona is de toerismesector in Kenia vrijwel ingestort. De bezoekersaantallen herstellen de laatste maanden in rap tempo; in 2021 steeg het aantal toeristen naar Kenia met 53%, en de verwachting is dat dit verder zal toenemen in 2022, deels omdat steeds meer landen de coronamaatregelen versoepelen. Toch is Kenia nog ver verwijderd van de toerismecijfers van voor corona. Minister Balala verwacht dat het aantal bezoekers naar Kenia in 2022 voor het eerst sinds corona weer boven de 1 miljoen zal liggen.

Nieuwe markten

De Keniaanse overheid is druk bezig om toeristen uit meer verschillende landen aan te trekken. Momenteel is Kenia buiten het Afrikaanse continent vooral populair bij West-Europese landen, zoals Nederland en het Verenigd Koninkrijk. De overheid wil nu ook reizigers uit Oost-Europa aantrekken. Vooral Rusland is een potentiële grote bron van toeristen. Momenteel gaan relatief weinig Russische toeristen op vakantie naar Kenia. Minister Najib Balala wil dit oplossen door onder meer directe vluchten aan te bieden vanuit Rusland naar Kenia. De Keniaanse overheid is hier over in gesprek met onder andere Kenya Airways.

Let op: dit nieuwsartikel over het visum voor Kenia is meer dan een jaar oud. Mogelijk bevat het daardoor achterhaalde informatie en adviezen, er kunnen dan ook geen rechten meer aan dit artikel worden ontleend. Gaat u binnenkort op reis en wilt u weten welke regels momenteel gelden? Lees dan alle actuele informatie over het visum voor Kenia.

VisumBuitenland.be is een commercieel en professioneel visumbureau en ondersteunt reizigers onder andere bij het verkrijgen van het visum voor Kenia. VisumBuitenland.be treedt op als bemiddelaar en maakt op geen enkele wijze deel uit van een overheid. Een visum aanvragen kan ook rechtstreeks bij de immigratiedienst (52,53 USD per visum, via www.etakenya.go.ke). Echter, niet met Nederlandstalige ondersteuning. Als u uw aanvraag indient via VisumBuitenland.be, staat ons supportcenter u 24 uur per dag, 7 dagen per week te woord. Daarnaast controleren wij uw aanvraag en alle door u aangeleverde documenten handmatig voordat we deze namens u indienen bij de immigratiedienst. Indien we hierbij fouten of onvolledigheden vermoeden, nemen we direct persoonlijk contact met u op, om te zorgen dat uw aanvraag alsnog snel en correct kan worden verwerkt. Om gebruik te maken van onze dienstverlening betaalt u ons 52,53 USD aan consulaire kosten, die wij namens u betalen aan de immigratiedienst, alsmede € 16,71 aan servicekosten als vergoeding voor onze bemiddeling, inclusief btw. Onze diensten hebben al vele reizigers behoed voor grote problemen tijdens hun reis. Mocht een aanvraag ondanks onze ondersteuning en controle toch worden afgekeurd, dan vergoeden wij het volledige aankoopbedrag (tenzij voor dezelfde reiziger al eerder een aanvraag voor een visum Kenia is afgekeurd). Lees hier meer over onze diensten.