Nieuwsbericht | | 02-09-2019 | ±4 minuten leestijd

De Verenigde Staten heeft Kenia op een lijst gezet van landen waar ontvoeringen vaak voorkomen. De toeristische sector van Kenia heeft het de laatste tijd zwaar te verduren, omdat er regelmatig voor veiligheidsrisico's in het land wordt gewaarschuwd.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken in de Verenigde Staten zegt dat er regelmatig ontvoeringen en gijzelnemingen door criminelen en terroristen in Kenia voorkomen. In totaal zijn er 35 landen opgenomen in de lijst van plekken waar toeristen het risico lopen ontvoerd te worden. Het reisadvies van het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken is onveranderd gebleven. Wij zochten uit hoe veilig Kenia precies is.

Ontvoeringen in Afrika

In totaal hebben de Verenigde Staten 35 landen opgenomen in een lijst van landen waar ontvoeringen vaak voorkomen. De Verenigde Staten waren een belangrijke bron van inkomen van buitenlands toerisme in Kenia.

Andere landen die voorkomen op de ontvoeringslijst zijn Afrikaanse landen als Tanzania, Rwanda en Burundi. Het is volgens het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken niet veilig om naar die landen te reizen.

De afgelopen tijd werden er regelmatig buitenlandse reizigers in Kenia ontvoerd. Zo is de Italiaanse vrijwilliger Silvia Costanza Romano nog steeds niet gevonden. Zij werd ontvoerd in het gewest Kilifi op 20 november 2018. Vaak worden buitenlandse reizigers ontvoerd in ruil voor duizenden dollars aan losgeld.

Reisadvies Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken voor Kenia

Volgens het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken is niet alleen het risico op ontvoeringen in Kenia hoog, ook terroristische aanslagen komen geregeld voor. De terroristische aanslagen komen vooral voor aan de kust en in grote steden als Nairobi en Mombasa.

Verder staat er op de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken een kaart weergegeven met daarop rode gebieden. In deze gebieden kunnen reizigers beter niet komen. Dat gebied loopt van Mandera in het noorden tot Lamu in het zuiden. In het gebied waar de Italiaanse vrijwilligster werd ontvoerd, is er volgens het Nederlandse ministerie sprake van verhoogde veiligheidsrisico’s.

Reizigers wordt aangeraden om alert te zijn in heel Kenia. Reizigers dienen de districten Mandera, Garissa en Wajir (behalve het vliegveld) te vermijden. Ook het vasteland van Lamu en Kiwayu kunnen beter vermeden worden. Reis niet naar het noordoosten van Kenia of grensgebieden met Somalië.

In de grensgebieden met Somalië komen namelijk veel (gewapende) overvallen en ontvoeringen plaats. Zelfs auto’s onder politiebegeleiding kunnen worden overvallen. Met name buitenlandse toeristen zijn vaak het slachtoffer van ontvoeringen. Wanneer men zich toch in een van deze gebieden bevindt, raadt de Nederlandse overheid met klem aan die gebieden te verlaten. Het is er namelijk niet veilig.

Verder zijn de gebieden Lamu en Manda, Marsabit, Moyale en het noorden van Malindi als gevaarlijk aangemerkt. Vermijd bovendien de wijken Changamwe, Majengo en Kisauni in Mombasa. Reis in Nairobi alleen indien dit echt noodzakelijk is door de wijken Eastleigh en Pangani en de sloppenwijken. Er is namelijk een grote kans op ontvoering.

Houd de ontwikkelingen in het gebied in de gaten. Ga niet na zonsondergang de straat op en loop niet alleen buiten. Vermijd sloppenwijken en gebruik geen stadsbussen. Gebruik alleen betrouwbare taxi’s, die via het hotel te boeken zijn. Reis niet ’s avonds en neem voldoende geld mee. Bij een gewapende overval of ontvoering wordt aangeraden geen weerstand te bieden. De overvallers verkleden zich soms zelfs als politieagent.

Bij ontvoeringen wordt vaak gebruikgemaakt van verdovende middelen. Wees dus altijd alert.

Visum Kenia aanvragen

In sommige gebieden is het dus niet veilig om naar Kenia te reizen. In andere gebieden gelden er in mindere mate veiligheidsrisico’s. Toch kunnen Nederlandse en Belgische reizigers naar Kenia reizen, indien zij dit willen. Het visum Kenia aanvragen kan binnen vijf minuten worden afgerond en kost € 64,95 per persoon.

Voorwaarden visum Kenia

Alle Nederlandse en Belgische reizigers die naar Kenia reizen, dienen in het bezit te zijn van een visum Kenia. Dit visum moet nog voor vertrek worden aangevraagd. Het visum Kenia is een elektronische reistoestemming om naar het land te mogen reizen. Zonder deze toestemming wordt men het land niet ingelaten.

Mensen die een visum Kenia aanvragen kunnen maximaal 90 dagen met het visum in het land verblijven. Het visum Kenia is te verkrijgen voor zakelijke en toeristische doeleinden.

Er gelden verschillende voorwaarden voor het visum Kenia. Alle reizigers – ook kinderen – moeten een eigen paspoort met tenminste nog één lege pagina bezitten. Bovendien zijn er slechts een beperkt aantal gebieden waar reizigers mogen arriveren en vertrekken. Het is belangrijk dat er een boekingsbevestiging van de retourvlucht, overnachtingsplaats of eventueel een uitnodigingsbrief van een Keniaanse inwoner kan worden getoond.

Met spoed een visum Kenia aanvragen

Een visum is niet nodig voor kinderen tot en met vijftien jaar oud die met hun ouders naar Kenia reizen. In andere gevallen, behalve bij overstap, is een visum Kenia wel noodzakelijk. Het is mogelijk het visum Kenia met spoed aan te vragen. Daarvoor geldt wel een toeslag per persoon. Levertijden kunnen niet gegarandeerd worden.

Let op: dit nieuwsartikel over het visum voor Kenia is meer dan een jaar oud. Mogelijk bevat het daardoor achterhaalde informatie en adviezen, er kunnen dan ook geen rechten meer aan dit artikel worden ontleend. Gaat u binnenkort op reis en wilt u weten welke regels momenteel gelden? Lees dan alle actuele informatie over het visum voor Kenia.

VisumBuitenland.be is een commercieel en professioneel visumbureau en ondersteunt reizigers onder andere bij het verkrijgen van het visum voor Kenia. VisumBuitenland.be is officieel partner van de International Air Transport Association, IATA, met lidnummer 57231226, treedt op als bemiddelaar, is geen advocatenkantoor, heeft ook geen advocaten in dienst, levert geen juridisch advies en maakt op geen enkele wijze deel uit van een overheid. Een visum aanvragen kan ook rechtstreeks bij de immigratiedienst (32,50 USD per visum, via www.etakenya.go.ke). Echter, niet met Nederlandstalige ondersteuning. Als u uw aanvraag indient via VisumBuitenland.be, staat ons supportcenter u 24 uur per dag, 7 dagen per week te woord. Daarnaast controleren wij uw aanvraag en alle door u aangeleverde documenten handmatig voordat we deze namens u indienen bij de immigratiedienst. Indien we hierbij fouten of onvolledigheden vermoeden, nemen we direct persoonlijk contact met u op, om te zorgen dat uw aanvraag alsnog snel en correct kan worden verwerkt. Om gebruik te maken van onze dienstverlening betaalt u ons 32,50 USD aan consulaire kosten, die wij namens u betalen aan de immigratiedienst, alsmede € 35,35 aan servicekosten als vergoeding voor onze bemiddeling, inclusief btw. Onze diensten hebben al vele reizigers behoed voor grote problemen tijdens hun reis. Mocht een aanvraag ondanks onze ondersteuning en controle toch worden afgekeurd, dan vergoeden wij het volledige aankoopbedrag (tenzij voor dezelfde reiziger al eerder een aanvraag voor een visum Kenia is afgekeurd). Lees hier meer over onze diensten.