Nieuwsbericht | | 26-05-2023 | ±2 minuten leestijd

Kenia was een van de eerste landen om gevaccineerde reizigers en niet (volledig) gevaccineerde reizigers met een testbewijs weer te verwelkomen. Sinds 9 mei 2023 is voor een reis naar Kenia echter geen vaccinatie- of testbewijs meer nodig. De visumplicht voor Kenia blijft echter van kracht.

Geen coronamaatregelen meer voor reizen naar Kenia

Sinds 9 mei 2023 zijn er geen coronamaatregelen meer voor internationale reizen naar Kenia. Het maakt dus niet meer uit of u gevaccineerd bent tegen het coronavirus of niet; u hoeft bij aankomst geen vaccinatiebewijs of negatief testbewijs meer te laten zien. Wel moeten reizigers nog steeds voldoen aan de visumplicht. Dit betekent dat iedereen die naar Kenia reist voor een vakantie, bezoek aan familie of vrienden of een zakelijke reis een visum nodig heeft.

Er gelden dus geen coronamaatregelen meer waar u voor vertrek naar Kenia rekening mee moet houden. Er geldt echter nog wel een coronamaatregel waar u bij aankomst rekening mee moet houden. Reizigers die op het moment van aankomst in Kenia griepachtige symptomen vertonen, moeten namelijk een Passenger Locator Form invullen en een coronatest doen.

Kenia een van de eerste landen om grenzen te heropenen

Begin 2020 ging de hele wereld op slot vanwege de opkomende coronapandemie, waardoor internationaal reizen onmogelijk werd. Ook Kenia sloot zijn grenzen. Deze grenssluiting duurde niet lang, want het land besloot zijn grenzen op 1 augustus 2020 weer voor alle reizigers te openen. Zoals vele andere Afrikaanse landen, heropende Kenia zijn grenzen om economische redenen. De grenssluiting had namelijk logischerwijs een grote impact op de toeristische sector, een van de belangrijkste inkomstenbronnen van het land. De heropening van de grenzen had echter niet het gewenste effect. Het aantal bezoekers aan Kenia lag in 2020 en 2021 onder de miljoen, terwijl er in de voorgaande jaren per jaar ruim 2 miljoen bezoekers naar het land kwamen.

Stimuleren van de toeristische sector

Om de toeristische sector nog meer te helpen, besloot Kenia relatief vroeg om ook ongevaccineerde reizigers weer toe te laten. Vanaf 18 maart 2022 hoefden gevaccineerde reizigers naar Kenia alleen een visum en een vaccinatiebewijs te bezitten. Vanaf die datum mochten ook ongevaccineerde reizigers het land weer in, maar zij moesten wel voor vertrek een coronatest doen. Als het resultaat negatief was, gold er geen quarantaineplicht voor hun bezoek aan het land. Ook voor deze groep was het hebben van een visum Kenia verplicht. Kenia was veel eerder dan andere landen met het weer toelaten van ongevaccineerde reizigers. Amerika, bijvoorbeeld, liet tot 12 mei 2023 geen ongevaccineerde personen toe.

Alleen het visum blijft verplicht

Sinds 9 mei 2023 is het voor een reis naar Kenia dus niet meer nodig om een vaccinatie- of testbewijs te hebben. Wel moeten reizigers een geldig visum bezitten. Om het benodigde visum aan te vragen, moet men aan alle visumvoorwaarden voldoen. Alleen dan mag men het land binnen. Zo moet uw paspoort bij aankomst in Kenia nog minimaal 6 maanden geldig zijn en moet u een boekingsbevestiging meenemen van uw eerste overnachtingsadres. Houd er rekening mee dat u het land alleen op een aantal specifieke aankomstlocaties mag inreizen. Als u aan alle voorwaarden voldoet, kunt u uw visum voor Kenia gemakkelijk online aanvragen.

Let op: dit nieuwsartikel over het visum voor Kenia is meer dan een jaar oud. Mogelijk bevat het daardoor achterhaalde informatie en adviezen, er kunnen dan ook geen rechten meer aan dit artikel worden ontleend. Gaat u binnenkort op reis en wilt u weten welke regels momenteel gelden? Lees dan alle actuele informatie over het visum voor Kenia.

VisumBuitenland.be is een commercieel en professioneel visumbureau en ondersteunt reizigers onder andere bij het verkrijgen van het visum voor Kenia. VisumBuitenland.be treedt op als bemiddelaar en maakt op geen enkele wijze deel uit van een overheid. Een visum aanvragen kan ook rechtstreeks bij de immigratiedienst (52,53 USD per visum, via www.etakenya.go.ke). Echter, niet met Nederlandstalige ondersteuning. Als u uw aanvraag indient via VisumBuitenland.be, staat ons supportcenter u 24 uur per dag, 7 dagen per week te woord. Daarnaast controleren wij uw aanvraag en alle door u aangeleverde documenten handmatig voordat we deze namens u indienen bij de immigratiedienst. Indien we hierbij fouten of onvolledigheden vermoeden, nemen we direct persoonlijk contact met u op, om te zorgen dat uw aanvraag alsnog snel en correct kan worden verwerkt. Om gebruik te maken van onze dienstverlening betaalt u ons 52,53 USD aan consulaire kosten, die wij namens u betalen aan de immigratiedienst, alsmede € 16,71 aan servicekosten als vergoeding voor onze bemiddeling, inclusief btw. Onze diensten hebben al vele reizigers behoed voor grote problemen tijdens hun reis. Mocht een aanvraag ondanks onze ondersteuning en controle toch worden afgekeurd, dan vergoeden wij het volledige aankoopbedrag (tenzij voor dezelfde reiziger al eerder een aanvraag voor een visum Kenia is afgekeurd). Lees hier meer over onze diensten.