Nieuwsbericht | | 23-07-2021 | ±4 minuten leestijd

Kenia kent twee verschillende seizoenen. Voordat u uw reis plant, moet u naast het aanvragen van het visum Kenia ook nagaan wat de beste periode is om Kenia te bezoeken. Dit zal grotendeels afhangen van het gebied dat u wilt bezoeken en de activiteiten die u in Kenia wilt ondernemen.

Klimaat in Kenia

Kenia is een land dat gedurende het hele jaar bezocht kan worden. Houd er echter wel rekening mee dat dit Afrikaanse land veel klimatologische variaties kent, onder invloed van vochtigheid, hoogte en moessonwinden. Er bestaan in principe twee seizoenen in Kenia: het droge seizoen en het natte seizoen. Het droge seizoen valt tussen juni en september, met gemiddelde temperaturen tussen 23ºC en 28ºC. Op grotere hoogten en ‘s nachts kan de temperatuur echter dalen tot 10ºC. Tijdens de natte maanden (november tot mei) kan de temperatuur in de kustgebieden oplopen tot 30ºC en de neerslag is dan hevig maar kort. De maanden januari en februari zijn iets droger. De beste reistijd voor Kenia hangt dus af van de activiteiten die u wilt ondernemen en de regio’s die u wilt bezoeken.

De beste reistijd om de Kilimanjaro te beklimmen

De Kilimanjaro, gelegen in het Amboseli National Park, is een van de belangrijkste bezienswaardigheden van Kenia. Veel mensen vragen zich af wanneer de beste tijd is om deze berg te beklimmen, gezien het klimaat van het land. Hoewel het gedurende het hele jaar mogelijk is om de Kilimanjaro te beklimmen, is de beste tijd om van de schoonheid en de wilde dieren te genieten tussen december en februari. Een andere goede optie is een bezoek tussen juni en september. De maanden maart tot juni kunt u beter vermijden vanwege de hevige regenval die het pad modderig maakt waardoor de berg moeilijk te beklimmen is.

De beste reistijd voor een safari

Kenia heeft verschillende nationale parken waar u op safari kunt gaan. Een van de beste tijden om op safari te gaan is tussen januari en maart, wanneer de temperaturen warm zijn en er weinig regen valt. Als u echter de Grote Trek van dichtbij wilt meemaken in parken zoals de Masai Mara, is de ideale tijd om op safari te gaan het droge seizoen (vooral augustus of september). Tijdens deze maanden concentreren de dieren zich rond meren en waterpoelen, en is de omgeving minder dichtbegroeid waardoor dieren, zoals zebra’s en gnoes, makkelijker te zien zijn. Hoewel safari’s ook mogelijk zijn tijdens het regenseizoen, is het in deze maanden meestal moeilijker om dieren te spotten.

De beste reistijd voor een bezoek aan de Keniaanse kust

Een andere toeristische trekpleister van Kenia zijn de stranden, zoals Diana Watamu en Malinidi. Dit zijn weinig bekende plaatsen die zeker een bezoek waard zijn. Tussen december en mei kunt u deze regio echter beter vermijden, vanwege de hevige regenval. U kunt beter tijdens het droge seizoen naar de Keniaanse kust reizen, zodat u van het mooie weer kunt genieten. Duik- en snorkelliefhebbers zouden ook oktober en november kunnen overwegen, want in deze maanden is het water het helderst en kunnen walvishaaien worden gespot.

Het visum Kenia aanvragen

Om Kenia te bezoeken moet u niet alleen het weer en de beste reistijd controleren, maar ook een visum aanvragen voordat u vertrekt. Hiervoor moet u eerst het online aanvraagformulier van het visum Kenia invullen. Daarna betaalt u de kosten van € 64,95 per persoon met Visa, Mastercard, American Express, Sofort Banking of PayPal. Tot slot moet u een pasfoto uploaden, een paspoortscan, een boekingsbevestiging van uw accommodatie (of een uitnodigingsbrief en een scan of foto van het paspoort of de identiteitskaart van degene die u bezoekt als u bij vrienden of familie logeert) en een ticket voor een retour- of doorvlucht. Nadat dit proces is voltooid wordt de aanvraag binnen gemiddeld 9 dagen verwerkt en zodra het visum is toegekend moet het worden uitgeprint en bij u worden gedragen tijdens uw gehele reis.

Houd rekening met de voorwaarden voor het aanvragen van het visum Kenia. Zo moet u bijvoorbeeld in het bezit zijn van een paspoort dat op het moment van aankomst nog ten minste 6 maanden geldig is en minstens één blanco bladzijde bevatten. Bovendien kunt u het land alleen binnenkomen via een van de 10 toegestane luchthavens, 10 zeehavens of 11 grensovergangen. Met het visum Kenia mag u maximaal 90 dagen in het land verblijven. Deze maximale verblijfsduur is gelijk aan de geldigheidstermijn van het visum en geeft u voldoende tijd om Kenia te leren kennen.


Let op: dit nieuwsartikel over het visum voor Kenia is meer dan een jaar oud. Mogelijk bevat het daardoor achterhaalde informatie en adviezen, er kunnen dan ook geen rechten meer aan dit artikel worden ontleend. Gaat u binnenkort op reis en wilt u weten welke regels momenteel gelden? Lees dan alle actuele informatie over het visum voor Kenia.

VisumBuitenland.be is een commercieel en professioneel visumbureau en ondersteunt reizigers onder andere bij het verkrijgen van het visum voor Kenia. VisumBuitenland.be treedt op als bemiddelaar en maakt op geen enkele wijze deel uit van een overheid. Een visum aanvragen kan ook rechtstreeks bij de immigratiedienst (52,53 USD per visum, via www.etakenya.go.ke). Echter, niet met Nederlandstalige ondersteuning. Als u uw aanvraag indient via VisumBuitenland.be, staat ons supportcenter u 24 uur per dag, 7 dagen per week te woord. Daarnaast controleren wij uw aanvraag en alle door u aangeleverde documenten handmatig voordat we deze namens u indienen bij de immigratiedienst. Indien we hierbij fouten of onvolledigheden vermoeden, nemen we direct persoonlijk contact met u op, om te zorgen dat uw aanvraag alsnog snel en correct kan worden verwerkt. Om gebruik te maken van onze dienstverlening betaalt u ons 52,53 USD aan consulaire kosten, die wij namens u betalen aan de immigratiedienst, alsmede € 15,97 aan servicekosten als vergoeding voor onze bemiddeling, inclusief btw. Onze diensten hebben al vele reizigers behoed voor grote problemen tijdens hun reis. Mocht een aanvraag ondanks onze ondersteuning en controle toch worden afgekeurd, dan vergoeden wij het volledige aankoopbedrag (tenzij voor dezelfde reiziger al eerder een aanvraag voor een visum Kenia is afgekeurd). Lees hier meer over onze diensten.