Reizigers kunnen, afhankelijk van hun reisdoel, verschillende soorten visa voor India aanvragen. Wie naar India reist om in het land te werken of om er zaken te doen, heeft een ander soort visum nodig dan toeristen. Op deze pagina leest u welk visum u moet aanvragen als u naar India reist voor werk of zaken.

E-visum voor zakenreizen naar India

Net als toeristen kunnen ook zakenreizigers hun visum voor India online aanvragen. Het zakenvisum dat online kan worden aangevraagd is een zogeheten e-visum oftewel elektronisch visum. Er zijn verschillende e-visa voor India. De meest populaire variant is het e-Tourist visa, bedoeld voor toeristische reizen. Zakenreizigers kunnen op hun beurt gebruikmaken van het e-Business visa. Dit visum kan niet bij de ambassade worden aangevraagd. U vraagt het e-Business visa aan met een digitaal formulier dat kan worden ingevuld op een computer, tablet of smartphone.
Open nu het aanvraagformulier voor het e-Business visa

Straat met kleine kraampjes in IndiaStraatjes in Delhi, India

Het zakelijke visum - e-Business visa India

De aanvraagprocedure voor het zakelijke e-visum verloopt volledig digitaal. Dit biedt meerdere voordelen voor reizigers:

 1. De aanvraag kan eenvoudig vanuit huis worden voltooid.
 2. De benodigde documenten kunnen dus ook online worden aangeleverd en hoeven dus niet per post te worden verstuurd.
 3. Het visum wordt per e-mail geleverd.
 4. Het formulier kan binnen 10-15 minuten worden ingevuld.
 5. Vanwege de soepele aanvraagprocedure zijn de kosten van een online visumaanvraag lager dan die van een visumaanvraag via de ambassade. De kosten van het zakelijke e-visum bedragen € 139,95.
 6. Het e-visum wordt sneller geleverd dan een fysiek visum en kan bovendien met spoed worden aangevraagd.

Geldigheidsduur

Het e-visum voor zakenreizen heeft een geldigheidsduur van 1 jaar en mag gedurende deze periode voor meerdere reizen naar India worden gebruikt. Elk afzonderlijk verblijf mag hoogstens 180 aaneengesloten dagen duren. Wilt u langer dan 180 aaneengesloten dagen in India verblijven? U kunt bij een Foreigners Registration Office (FRO) of Foreigner Regional Registration Office (FRRO) in India een verlenging van de toegestane verblijfsduur aanvragen. Vervolgens wordt beoordeeld of u in aanmerking komt voor een verlenging. Als u al voor uw reis weet dat u langer in India wilt blijven, kunt u ook een visum voor een langer verblijf aanvragen bij de ambassade. Houd in dat geval rekening met een langere aanvraagprocedure en hogere kosten.

Toegestane activiteiten

Toegestane zakelijke activiteiten met het e-Business visum zijn:

 • het deelnemen aan bedrijfsbezoeken, onderhandelingen, bijeenkomsten, beurzen en andere zakelijke evenementen;
 • het leveren van diensten (niet in dienstverband bij een Indiase organisatie);
 • het leveren, installeren en onderhouden van producten;
 • het werven van personeel;
 • het geven van lezingen onder het Global Initiative for Academic Networks programma.

Overige voorwaarden

Er zijn een aantal voorwaarden verbonden aan het gebruik van het e-Business visum. Op de pagina over de voorwaarden van het visum India leest u per e-visum India welke voorwaarden gelden voor het gebruik van het visum in kwestie. Voor de aanvraag van een zakelijk visum moet men voldoen aan alle algemene voorwaarden, maar moeten ook een visitekaartje en een uitnodigingsbrief worden aangeleverd. Het gaat hierbij om een document met de contactgegevens van het bedrijf waarvoor de aanvrager werkt en een brief van de organisatie die tijdens de reis in India bezocht wordt.

Werken in India

Met het e-Business visa voor India mag u naar India reizen voor zaken, maar u mag niet in dienst treden bij een Indiase organisatie. Wilt u dat wel? Dan moet u een fysiek visum aanvragen. India heeft een specifiek werkvisum, het zogeheten Employment visa. Om dit visum aan te vragen moeten een aantal documenten worden aangeleverd, waaronder een brief van de toekomstige Indiase werkgever. Aanvragen voor dit visum kunnen online worden ingediend via een website van de Indiase immigratiedienst, maar worden vervolgens handmatig verwerkt door de Indiase ambassade, waardoor men in dit geval rekening moet houden met langere levertijden. Ook is het werkvisum duurder dan het e-Business visa.

Visum voor vrijwilligerswerk

In India zijn een groot aantal NGO's actief die zich inzetten voor een verbetering van de levensomstandigheden en andere maatschappelijke doelen. De inzet van buitenlandse vrijwilligers wordt in India dan ook erg gewaardeerd. Desondanks hebben ook vrijwilligers een bijzonder werkvisum nodig om voor vrijwilligerswerk naar het land te mogen reizen. Vrijwilligers mogen namelijk geen gebruikmaken van het elektronische visum, maar moeten bij de ambassade een Employment visa voor vrijwilligerswerk aanvragen.

VisumBuitenland.be is een commercieel en professioneel visumbureau en ondersteunt reizigers onder andere bij het verkrijgen van het visum voor India. VisumBuitenland.be treedt op als bemiddelaar en maakt op geen enkele wijze deel uit van een overheid. Een visum aanvragen kan ook rechtstreeks bij de immigratiedienst (25,63 USD per visum, via indianvisaonline.gov.in). Echter, niet met Nederlandstalige ondersteuning. Als u uw aanvraag indient via VisumBuitenland.be, staat ons supportcenter u 24 uur per dag, 7 dagen per week te woord. Daarnaast controleren wij uw aanvraag en alle door u aangeleverde documenten handmatig voordat we deze namens u indienen bij de immigratiedienst. Indien we hierbij fouten of onvolledigheden vermoeden, nemen we direct persoonlijk contact met u op, om te zorgen dat uw aanvraag alsnog snel en correct kan worden verwerkt. Om gebruik te maken van onze dienstverlening betaalt u ons 25,63 USD aan consulaire kosten, die wij namens u betalen aan de immigratiedienst, alsmede € 36,05 aan servicekosten als vergoeding voor onze bemiddeling, inclusief btw. Onze diensten hebben al vele reizigers behoed voor grote problemen tijdens hun reis. Mocht een aanvraag ondanks onze ondersteuning en controle toch worden afgekeurd, dan vergoeden wij het volledige aankoopbedrag (tenzij voor dezelfde reiziger al eerder een aanvraag voor een visum India is afgekeurd). Lees hier meer over onze diensten.