Gaat u voor uw werk naar India? Dan heeft u een zakenvisum nodig. Welke variant benodigd is, hangt onder meer af van de aard van de werkzaamheden. Voor een zakenreis voldoet een e-visum doorgaans. Voor een dienstbetrekking in India is het meestal nodig een visum in uw paspoort te laten aanbrengen.

Wijzigingen zakelijke visums India in 2019

Begin 2019 zijn de regels omtrent zakelijke visums voor India (de zogenaamde eBusiness visa) ingrijpend gewijzigd. De strenge restricties op e-visa voor zakenreizigers zijn per direct grotendeels opgeheven. Hierdoor is de noodzaak van een stickervisum (dat in het paspoort wordt aangebracht) voor de meeste zakelijke reizigers verleden tijd. Lees op deze pagina of u ook gebruik kunt maken van de online “eBusiness” procedure, waarbij de toekenning sneller plaatsvindt, de kosten lager zijn en geen fysieke documenten aangeleverd hoeven te worden.

Zaken doen in DelhiHet straatbeeld van Delhi, India

Het eBusiness zakenvisum is geschikt voor deze reisdoelen

De volgende zakelijke reisdoelen zijn toegestaan met een elektronisch zakenvisum India (eBusiness visa):

  • Zakelijke evenementen en bijeenkomsten bijwonen
  • Meetings met (potentiële) leveranciers, klanten en andere zakenpartners
  • Producten leveren, installeren of onderhouden
  • Advies geven, implementeren of andere zakelijke diensten leveren
  • Personeel werven

Kortom: u mag in India werken, zo lang u (enkel) in dienst blijft bij uw huidige werkgever die buiten India is gevestigd. Zo mag u bijvoorbeeld specialistisch werk verrichten bij een Indiase klant of opdrachtgever, mits u niet direct bij die Indiase organisatie in dienst treedt.
Nu direct een zakelijk visum India (eBusiness) online aanvragen

Geldigheidsduur zakenvisums India

Sinds begin 2019 zijn alle elektronische zakelijke visa voor India 365 dagen geldig. Binnen die tijd mag u maximaal 180 dagen in India verblijven. Dat mag in één ruk aaneengesloten zijn, of worden verspreid over een onbeperkt aantal losse reizen. Het is dus ook toegestaan om 60 keer naar India te reizen voor telkens een verblijf van drie dagen.

Frequente zakelijke reizigers zullen opmerken dat deze restricties beduidend versoepeld zijn, waardoor het in de meeste gevallen niet meer nodig is om de bureaucratische route van het fysieke visum te volgen.

Aanvullende voorwaarden voor zakenreizen

Lees voor het aanvragen van een zakelijk visum India altijd de complete pagina met alle visumvoorwaarden. Hierin is onder andere een lijst opgenomen van alle lucht- en zeehavens waar u met een online aangevraagd visum mag arriveren. Ook staat hier informatie over enkele regio’s die u niet zonder meer mag bezoeken.

Een dienstbetrekking aangaan bij een Indiase organisatie

Reizigers die willen werken in India in dienstverband bij een Indiase werkgever, worden niet gezien als zakenreiziger. Zij moeten daarom alsnog gebruikmaken van het visum dat in het paspoort wordt aangebracht. Dit visum wordt ook aangeraden voor zakelijke reizigers die meer dan 180 dagen per jaar in India moeten zijn. Hierover wordt meer informatie verstrekt op de pagina over het stickervisum voor India.

Niet toegestaan: vrijwilligerswerk en NGO-gerelateerde reizen

Het is niet toegestaan om in India vrijwilligerswerk uit te voeren op basis van een elektronisch visum. Het maakt hiervoor niet uit of het betaald of onbetaald werk is. Dit geldt tevens voor alle reizen die voor, naar of in in dienst van een NGO worden uitgevoerd. Ook hierbij kan een fysiek visum uitkomst bieden.