De overheid van India was één van de eersten die een inreisverbod instelde vanwege het coronavirus (Covid-19). Dit reisverbod geldt nog steeds en heeft invloed op reisplannen en reeds toegekende visums voor India. Lees deze pagina om op de hoogte te blijven van de huidige corona-situatie in India en de verwachtingen voor de komende maanden. Laatste update: 22-07-2021.

Wat is de huidige situatie omtrent corona in India?

De Indiase overheid heeft erg snel gehandeld en snel na de uitbraak van corona buiten China een algeheel inreisverbod ingesteld, ook voor reizigers met visum. Dit beleid heeft ervoor gezorgd dat het aantal besmettingen en overleden coronapatiënten in India in het begin maar langzaam opliep. De derde golf schijnt in India achter de rug te zijn, ook al zijn de besmettingscijfers nog steeds niet laag. Op 21 juli 2021 waren er 31.257.720 besmettingen en 418.987 doden geregistreerd. Het Indiase gezondheidssysteem is in sommige delen van het land nog steeds overbelast en de vrees is, dat het aantal doden alleen al om die reden blijft oplopen.

India heeft zeer verregaande maatregelen tegen corona genomen, ook voor personen die al een visum bezittenIndia heeft zeer verregaande maatregelen tegen corona genomen, ook voor personen die al een visum bezitten

Kan ik momenteel een visum India aanvragen?

Momenteel kunt u het aanvraagformulier van het visum India op deze website net als anders gebruiken. Ingediende aanvragen worden echter niet direct in behandeling genomen door de immigratiedienst van India. Vanwege de grote onzekerheden worden deze in de wacht gezet en vanzelf in behandeling genomen zodra de immigratiedienst van India weer e-visa toekent. De immigratiedienst geeft sinds begin april 2021 weliswaar weer e-visa voor zakenreizigers en voor medische onderzoeken en behandelingen af, maar deze visa kunt u nog niet via deze website aanvragen. Voorlopig geldt in elk geval tot 31 juli 2021 - maar vanwege de extra besmettelijke delta-variant van het coronavirus misschien nog langer - een verbod op alle commerciële passagiersvluchten naar India, al vinden op beperkte schaal passagiersvluchten - voor zakenreizigers, diplomaten, burgers van India, etc. - plaats. Omdat het e-visum India een geldigheidstermijn heeft van een jaar, kan een visum alvast worden aangevraagd voor een reis later dit jaar of begin volgend jaar, ook als de exacte reisdatums nog niet vastliggen.

Voor een reeds voor de grenssluiting afgegeven fysiek visum waarvan de geldigheidstermijn nog niet verlopen is, met uitzondering van het toeristenvisum, moet eerst herbevestiging bij de ambassade gevraagd worden, voordat er weer mee naar India gereisd kan worden. De landgrenzen zijn - met uitzondering voor burgers van India - nog steeds gesloten.

Bij de inreis met een recent toegekend (e-)business- of (e-)medical-visum geldt de voorwaarde dat iedereen die mag reizen een negatieve PCR-test, die niet ouder dan 72 uur mag zijn, voor vertrek samen met een Self-Declaration-Form in het Air Suvidha Portal / website van de luchthaven van New Delhi moet uploaden. Bij de aankomst in India wordt nogmaals een coronatest afgenomen, die de reiziger zelf moet betalen. Elke Indiase staat houdt er echter net iets andere quarantainemaatregelen voor reizigers uit Groot-Brittannië en de EU op na. Zo is bijvoorbeeld in de staat Maharashtra een quarantaine van 14 dagen voor reizigers uit de EU en Groot-Brittannië, die in een quarantaine-faciliteit van de overheid doorgebracht moet worden, verplicht gesteld. (E-)Medical Visa, die voor 22 oktober 2020 toegekend zijn, zijn niet meer geldig en kunnen daarom niet meer voor een reis naar India gebruikt worden.

Open het aanvraagformulier van het visum India

Blijft mijn visum India geldig na corona?

Veel reizigers hebben al een visum voor India met een geldigheidstermijn van een jaar toegekend gekregen, dat ze niet konden gebruiken. Het is nog niet bekend of de overheid de geldigheid van deze visums zal verlengen zodat ze alsnog gebruikt kunnen worden nadat de maatregelen omtrent corona vervallen. Het is op dit moment - zeker in samenhang met de oplopende coronabesmettingen zowel in India als ook in Europa - onduidelijk, wanneer de grenssluitingen weer opgeheven zullen worden.

Wanneer kan ik weer veilig naar India reizen?

De overheid van India was er weliswaar vroeg bij met het instellen van een reisverbod, maar niet met het verstrekken van informatie over de maatregelen in de nabije toekomst. Wanneer visums voor India weer kunnen worden gebruikt om het land in te reizen, is nog niet bekend. Het is in elk geval tot 31 juli voor buitenlanders niet mogelijk voor toeristische doeleinden naar India te reizen. Ook is het niet mogelijk om over land naar India te reizen. Houders van een OCI-kaart (Overseas Citizen of India) of een PIO-kaart (Persons of Indian Origin) mogen over het algemeen wel (zonder visum) naar India reizen.

Wilt u direct op de hoogte zijn zodra het inreisverbod wordt opgeheven?
Vul hier uw e-mailadres in ontvang een notificatie per e-mail

Het is mij niet gelukt om India te verlaten, wat nu?

Nu de derde golf in India terugloopt worden de strenge maatregelen op veel plaatsen verder versoepeld, ook al zijn in enkele gebieden, vooral in Zuid-India de besmettingscijfers nog hoog. Zo gaan in veel plaatsen de restaurants weer open en gaan ook monumenten, zoals de Taj Mahal weer open (voor een beperkt aantal bezoekers per dag). Wel blijft het nog zo dat op veelbezochte plekken in het land verplichte gezondheidstests (corona-sneltests) uitgevoerd worden.

Het weigeren van de test en het niet naleven van andere corona-maatregelen is een misdaad en wordt met boetes of zelfs arrestatie bestraft. Het dragen van gezichtsmaskers is in openbare ruimtes en in de auto in het hele land verplicht en er geldt een verbod op bijeenkomsten van grote groepen. Neem naast de regels van de Indiase overheid ook minimaal de richtlijnen van de Nederlandse overheid in acht. Hieronder valt het houden van afstand tot andere personen, mijden van sociale contacten en het blijven wassen van de handen (minimaal 20 seconden). Als uw visum bijna verloopt en u India vanwege de reisbeperkingen niet kunt verlaten, kunt u online, via de website van een FRRO-bureau, een verlenging aanvragen. De FRRO-bureaus geven dan een “Exit Permit” af. U moet India dan voor de datum die in deze permit genoemd wordt verlaten hebben.

Het gebruik van de Tracking-App “Aarogya Setu” is bij reizen met binnenlands openbaar vervoer, binnenlands vliegverkeer of aankomst op een vliegveld vanuit het buitenland verplicht (al zijn er alternatieve mogelijkheden voor personen, die de app niet op hun telefoon kunnen installeren). Het reizen tussen sommige Indiase staten is alleen met een negatieve PCR-test mogelijk en in verschillende Indiase staten geldt zelfs een quarantaineverplichting voor aankomende reizigers uit andere staten.

Hoe reis ik terug naar Nederland?

Op dit moment is het vanwege de landingsverboden voor passagiersvluchten uit India, die in veel Europese landen gelden, lastig om een vlucht uit India naar Europa te boeken (ook al biedt een luchtvaartmaatschappij deze op haar website aan). Als u India wilt of moet verlaten, kijk dan a.u.b. op de website van verschillende Europese ambassades in India voor actuele informatie over vluchten naar Europa. Als u door meerdere staten moet reizen om naar de vertrek-luchthaven te komen, is het advies hiervoor een binnenlandse vlucht te gebruiken.

Bij de terugreis naar Nederland hebt u of een negatieve NAAT(PCR)-test nodig die hooguit 24 uur voor het boarden afgenomen mag zijn of anders een negatieve NAAT(PCR)-test (niet ouder dan 72 uur voor aankomst in Nederland) plus een negatieve sneltest (hooguit 24 uur voor het boarden van uw vliegtuig in India afgenomen). Vanwege de overbelasting van het Indiase medisch stelsel en daarmee ook van testlaboratoria door de recente coronagolf kan het lastig zijn, om de test(en) op tijd voor uw vertrek af te laten nemen.

U kunt ook een bewijs van een doorgemaakte corona-infectie (positieve testuitslag) die minimaal 2 weken en maximaal 8 weken oud mag zijn, samen met een officiële, gestempelde verklaring van een arts, die maximaal 72 uur oud mag zijn dat u niet meer besmettelijk bent, overleggen. Als uw vlucht vertraging heeft blijft de sneltest geldig, zolang u de luchthaven niet verlaat totdat u voor de vlucht kunt boarden. Na aankomst in Nederland gaat u ondanks de negatieve PCR-test 10 dagen in thuisquarantaine. Vanaf de 5e dag na de aankomst kunt u zich laten testen om de quarantainetijd te verkorten.

Wie vergoedt alle financiële gevolgschade van corona?

Dat is nog zeer onduidelijk. Zowel wat betreft kosten van het visum als de overige kosten, zoals de vluchten en overnachtingen. Als u een pakketreis heeft geboekt kunt u hiervoor terecht bij uw touroperator of reisbureau. Als u losse vluchten en hotels heeft geboekt kunt u terecht bij de partij waar u die heeft geboekt. Houd er echter rekening mee dat zij wellicht niet in staat zijn alle klanten terug te betalen en u mogelijk doorverwijzen naar uw eigen reisverzekering. Maar ook reisverzekeringen komen in de problemen als ze alle reizen moeten vergoeden en wijzen mogelijk op de clausule die bepaalt dat in geval van overmacht geen schade hoeft te worden vergoed. Ook bij de overheid van India kunt u niet terecht met uw claim; de immigratiedienst vergoedt ook geen kosten voor toegekende visums voor India die door corona hun nut hebben verloren.

Disclaimer: De corona-situatie in India verandert snel en de immigratiedienst alsmede andere overheidsinstanties in India zijn niet scheutig met informatie over de maatregelen en consequenties voor het gebruik van visums in de nabije toekomst. Er kunnen dan ook geen rechten worden ontleend aan de informatie op deze pagina, die weliswaar zorgvuldig is samengesteld, maar niet gegarandeerd actueel of volledig is.