De overheid van India was één van de eersten die een inreisverbod instelde vanwege het coronavirus (Covid-19). Dit reisverbod geldt nog steeds en heeft invloed op reisplannen en reeds toegekende visums voor India. Lees deze pagina om op de hoogte te blijven van de huidige corona-situatie in India en de verwachtingen voor de komende maanden. Laatste update: 02-06-2020.

Wat is de huidige situatie omtrent corona in India?

De Indiase overheid heeft erg snel gehandeld en snel na de uitbraak van corona buiten China een algeheel inreisverbod ingesteld, ook voor reizigers met visum. Dit beleid heeft ervoor gezorgd dat het aantal besmettingen en overleden coronapatiënten in India in het begin maar langzaam opliep. Op 1 juni 2020 waren er 198.706 besmettingen en 5.608 doden geregistreerd. Vanwege de hoge bevolkingsdichtheid en matige hygiëne in grote delen van het land, heeft het virus zich snel kunnen verspreiden.

India heeft zeer verregaande maatregelen tegen corona genomen, ook voor personen die al een visum bezittenIndia heeft zeer verregaande maatregelen tegen corona genomen, ook voor personen die al een visum bezitten

Kan ik momenteel een visum India aanvragen?

Momenteel kan het aanvraagformulier van het visum India op deze website net als anders worden gebruikt. Ingediende aanvragen worden echter niet direct in behandeling genomen door de immigratiedienst van India. Vanwege de grote onzekerheden worden deze in de wacht gezet en vanzelf in behandeling genomen zodra er meer duidelijkheid is. Er is nog geen datum bekend waarop de visumaanvragen weer in behandeling worden genomen, maar dit zal vermoedelijk niet binnen enkele weken gebeuren. Omdat het e-visum India een geldigheidstermijn heeft van een jaar, kan een visum alvast worden aangevraagd voor een reis later dit jaar, ook als de exacte reisdatums nog niet vast liggen.

Open het aanvraagformulier van het visum India

Blijft mijn visum India geldig na corona?

Veel reizigers bezitten al een visum voor India met een geldigheidstermijn van een jaar. In principe blijven deze visums geldig en kunnen deze alsnog worden gebruikt nadat de maatregelen omtrent corona vervallen. Het zou kunnen dat de overheid van India later anders besluit, maar vooralsnog is er geen reden om aan te nemen dat Indiase visums niet meer geldig zijn.

Wanneer kan ik weer veilig naar India reizen?

De overheid van India was er weliswaar vroeg bij met het instellen van een reisverbod, maar niet met het verstrekken van informatie over de maatregelen in de nabije toekomst. Wanneer visums voor India weer kunnen worden gebruikt om het land in te reizen, is nog niet bekend. Vooralsnog lijkt het erop dat de overheid van India redelijk slaagt in het inperken van de besmettingen in eigen land. Zolang corona echter een probleem blijft in andere landen, zullen in onbekende mate maatregelen blijven gelden. Het ligt in de lijn der verwachting dat inreizen weer mogelijk wordt zodra reizigers kunnen aantonen niet besmet te zijn met corona. Vanwege de lange incubatietijd en andere onzekerheden van de precieze werking van het virus, is er echter nog geen datum te koppelen aan het opheffen of versoepelen van de maatregelen. Commerciële passagiersvluchten naar India zijn tot nader order gecanceld. Daarnaast is het niet mogelijk om over land naar India te reizen. Verplaatsing binnen India is alleen toegestaan met een schriftelijke “transport toestemming” van de Indiase regering.

Het is mij niet gelukt om India te verlaten, wat nu?

Tot minimaal 30 juni 2020 geldt een ‘lockdown’ in India, ook al komt het binnenlands spoor- en vliegverkeer in beperkte omvang weer op gang. Neem naast de regels van de Indiase overheid ook minimaal de richtlijnen van de Nederlandse overheid in acht. Hieronder valt het houden van afstand tot andere personen, mijden van sociale contacten en het blijven wassen van de handen (minimaal 20 seconden). In sommige Indiase staten is het dragen van een gezichtsmasker verplicht, ook als u alleen in een auto rijdt. Van 21:00 tot 05:00 dient u i.v.m. een ingestelde nachtklok thuis te blijven. Als uw visum bijna verloopt kunt u online, via de website van een FRRO-bureau een verlenging aanvragen.

In sommige staten van India is het gebruik van de Corona-Tracking-App “Aarogya Setu“ verplicht. De Nederlandse overheid organiseert nog steeds repatriëringsvluchten i.s.m. Air France - KLM. Zie hiervoor de website van het ministerie van Buitenlandse zaken of neem contact met het ministerie of de ambassade op.

Wie vergoedt alle financiële gevolgschade van corona?

Dat is nog zeer onduidelijk. Zowel wat betreft kosten van het visum als de overige kosten, zoals de vluchten en overnachtingen. Als u een pakketreis heeft geboekt kunt u hiervoor terecht bij uw touroperator of reisbureau. Als u losse vluchten en hotels heeft geboekt kunt u terecht bij de partij waar u die heeft geboekt. Houd er echter rekening mee dat zij wellicht niet in staat zijn alle klanten terug te betalen en u mogelijk doorverwijzen naar uw eigen reisverzekering. Maar ook reisverzekeringen komen in de problemen als ze alle reizen moeten vergoeden en wijzen mogelijk op de clausule die bepaalt dat in geval van overmacht geen schade hoeft te worden vergoed. Ook bij de overheid van India kunt u niet terecht met uw claim; de immigratiedienst vergoedt ook geen kosten voor toegekende visums voor India die door corona hun nut hebben verloren.

Disclaimer: De corona-situatie in India verandert snel en de immigratiedienst alsmede andere overheidsinstanties in India zijn niet scheutig met informatie over de maatregelen en consequenties voor het gebruik van visums in de nabije toekomst. Er kunnen dan ook geen rechten worden ontleend aan de informatie op deze pagina, die weliswaar zorgvuldig is samengesteld, maar niet gegarandeerd actueel of volledig is.