Nieuwsbericht | | 12-02-2024 | ±3 minuten leestijd

India biedt verschillende e-visa aan voor zakelijke reizen. Reizigers die naar India gaan voor een bedrijfsbezoek, een beurs of voor het leveren van diensten of producten kunnen gebruikmaken van het e-Business visum. Reizigers die een conferentie, een workshop of een seminar willen bijwonen, hebben een e-Conference visum nodig.

e-Business visum voor de meeste zakenreizen geschikt

Het e-Business visum is geschikt voor verschillende zakelijke activiteiten in India. Zo mag men met dit visum zakelijke bijeenkomsten bijwonen, handelspartners bezoeken, onderhandelingen voeren, aan handelsbeurzen deelnemen en personeel werven in India. Met een e-Business visum is het bovendien toegestaan om producten te leveren of installeren en diensten te leveren. Daarom kunnen de meeste reizigers die voor zaken naar India reizen, gebruikmaken van het e-Business visum. Dit is het eenvoudigst en snelst aan te vragen zakenvisum voor India.

Geen conferenties bijwonen met e-Business visum

Met het e-Business visum is het echter niet toegestaan om in India aan conferenties, workshops of seminars deel te nemen. Hiervoor hebben de Indiase autoriteiten namelijk een speciaal e-visum ingevoerd: het e-Conference visum. Eerder was het met een e-Business visum wel mogelijk om in India een conferentie te bezoeken, zolang deze niet door de Indiase overheid werd georganiseerd. Inmiddels moet echter ook voor conferenties die door bedrijven of particulieren worden georganiseerd een e-Conference visum worden aangevraagd.

Voorwaarden en geldigheid van het e-Conference visum

Terwijl het e-Business visum een jaar lang geldig is en voor meerdere verblijven in India van telkens 180 dagen gebruikt kan worden, is het e-Conference visum slechts 30 dagen geldig. Het e-Conference visum is bovendien een single-entry visum, wat betekent dat u met dit visum slechts een keer in India mag arriveren. De geldigheidsduur van 30 dagen start op de dag van aankomst in India.

Met uitzondering van het reisdoel waarvoor het visum gebruikt kan worden, gelden voor het e-Conference visum dezelfde voorwaarden als voor het e-Business en het e-Tourist visum India. Reizigers mogen alleen op door de Indiase autoriteiten vastgestelde lucht- en zeehavens in het land arriveren. Het paspoort moet bij aankomst in India nog minstens zes maanden geldig zijn en minstens twee lege pagina's bevatten. Bovendien moeten reizigers kunnen aantonen dat ze over voldoende financiële middelen beschikken om de reis in India te bekostigen, bijvoorbeeld door middel van een (digitaal) rekeningafschrift. Daarnaast moeten reizigers aannemelijk kunnen maken dat ze het land ook weer zullen verlaten. Dit kan bijvoorbeeld door een boekingsbevestiging van het ticket voor de terug- of doorvlucht vanuit India te tonen.

Benodigde documenten voor het e-Conference visum

Voor de aanvraag van een e-Conference visum moeten andere documenten worden aangeleverd dan voor de aanvraag van een e-Business visum. Voor het e-Business visum moeten een paspoortkopie, een pasfoto, een visitekaartje en een uitnodigingsbrief van het te bezoeken bedrijf in India worden aangeleverd. Voor het e-Conference visum moeten enkele andere documenten worden geüpload. Reizigers die een e-Conference visum willen aanvragen, moeten bij hun aanvraag naast een paspoortkopie en een pasfoto ook een uitnodigingsbrief aanleveren van de organisator van het evenement dat ze zullen bijwonen. Daarnaast moet een specifieke vergunning (political clearance) worden aangevraagd bij het Indiase ministerie van Buitenlandse Zaken.

Reizigers met de nationaliteit van Afghanistan, Pakistan, Sudan en staatloze personen moeten bij het Indiase ministerie van Binnenlandse Zaken bovendien een vergunning voor het bijwonen van het evenement zelf aanvragen. Deze zogeheten event clearance is ook verplicht voor reizigers die een conferentie, workshop of seminar in een bijzondere regio van India willen bijwonen. Zo’n regio wordt ook wel Restricted Area of Protected Area genoemd. Bijzondere regio’s van India zijn delen van Jammu, Kashmir, Himachal Pradesh, Rajasthan en Uttarakhand, de gehele staten Arunachal Pradesh, Manipur, Mizoram, Nagaland, Sikkim en het territorium Andamanen en Nicobaren.

Gaat u in India geen conferenties, workshops of seminars bijwonen, maar reist u voor andere zakelijke doeleinden naar het land? Dan heeft u geen e-Conference visum, maar een e-Business visum nodig.

Vraag hier het visum voor uw zakenreis naar India aan

VisumBuitenland.be is een commercieel en professioneel visumbureau en ondersteunt reizigers onder andere bij het verkrijgen van het visum voor India. VisumBuitenland.be treedt op als bemiddelaar en maakt op geen enkele wijze deel uit van een overheid. Een visum aanvragen kan ook rechtstreeks bij de immigratiedienst (25,63 USD per visum, via indianvisaonline.gov.in). Echter, niet met Nederlandstalige ondersteuning. Als u uw aanvraag indient via VisumBuitenland.be, staat ons supportcenter u 24 uur per dag, 7 dagen per week te woord. Daarnaast controleren wij uw aanvraag en alle door u aangeleverde documenten handmatig voordat we deze namens u indienen bij de immigratiedienst. Indien we hierbij fouten of onvolledigheden vermoeden, nemen we direct persoonlijk contact met u op, om te zorgen dat uw aanvraag alsnog snel en correct kan worden verwerkt. Om gebruik te maken van onze dienstverlening betaalt u ons 25,63 USD aan consulaire kosten, die wij namens u betalen aan de immigratiedienst, alsmede € 36,41 aan servicekosten als vergoeding voor onze bemiddeling, inclusief btw. Onze diensten hebben al vele reizigers behoed voor grote problemen tijdens hun reis. Mocht een aanvraag ondanks onze ondersteuning en controle toch worden afgekeurd, dan vergoeden wij het volledige aankoopbedrag (tenzij voor dezelfde reiziger al eerder een aanvraag voor een visum India is afgekeurd). Lees hier meer over onze diensten.