Vind hier snel het antwoord op uw vraag over het visum India

Algemene vragen

 • • Wat is een visum/visa/e-visum India?

  Reizigers die naar India reizen voor toeristische of zakelijke doeleinden, zijn verplicht een visum aan te vragen vóór vertrek. Het visum India is een digitale toestemming; ook wel Electonic Travel Authorization (ETA) genoemd. Zonder deze verplichte reistoestemming wordt u de toegang tot India ontzegd. Omdat het aanvragen online kan, middels een digitaal aanvraagformulier (uitleg) wordt ook wel gesproken van een elektronisch visum, ofwel e-visum. De termen visum, visums, visa, e-visum, e-visa worden door elkaar gebruikt, omdat ze dezelfde betekenis hebben.

 • • Wat voor soorten visums India zijn er?

  Er zijn vier soorten visums. Ten eerste is er het klassieke fysieke visum, in de vorm van een sticker, voor in het paspoort. Dit visum is niet online aan te vragen; hiervoor dient u contact op te nemen met de ambassade van India in Den Haag. Omdat dit omslachtig is, heeft de Indiase overheid drie elektronische visums geïntroduceerd; één voor toeristen (‘e-Tourist Visum’), één voor zakenreizigers (‘e-Business Visum’) en één voor medische reizigers (‘e-Medical Visum’).

  Deze drie elektronische varianten zijn niet geschikt voor mensen die in India willen wonen of studeren, bij een Indiase organisatie in dienst willen treden of langer dan 60 dagen in India willen verblijven. Voor de meeste reizigers (toeristen en zakenreizigers) zijn de elektronische visums echter wel geschikt en zeer eenvoudig online aan te vragen via deze website.

 • • Heb ik een visum India nodig?

  Als u Nederlander of Belg bent en naar India wenst te reizen voor vakantie, een zakenreis of medische redenen, dan bent u verplicht een visum India aan te vragen. De visumplicht geldt tevens voor kinderen en baby’s, ook als ze in het paspoort van hun ouders staan bijgeschreven.

 • • Ik heb een visum aangevraagd, maar (nog steeds) niet ontvangen?

  Direct nadat u de betaling voor het visum heeft voldaan, ontvangt u een e-mail met de bevestiging dat de aanvraag in behandeling wordt genomen.

  Heeft u deze e-mail niet gehad? Bekijk dan eerst de map met ongewenste e-mail in uw e-mail inbox, ook wel de spambox of junkmail folder genaamd. Is ook hier geen e-mail te vinden van de afzender support@visumbuitenland.be? Probeer dan de status van uw aanvraag online op te zoeken.

  Lukt dat ook niet? Neem dan contact met ons op. Als u binnen drie dagen vliegt, bel ons dan direct op telefoonnummer +32 27 37 70 91. Heeft u geen e-mail ontvangen, maar vliegt u pas over meer dan drie dagen? Stuur dan een e-mail naar support@visumbuitenland.be en voeg als bijlage een betalingsbewijs van het visum toe. Wij gaan dan de volgende dag zorgen dat uw aanvraag in behandeling wordt genomen.

  Heeft u wel een e-mail ontvangen met de bevestiging dat wij uw aanvraag in behandeling hebben genomen, maar heeft u niet binnen 4 werkdagen de bevestiging ontvangen van een toegekend (of afgekeurd) visum? Indien u binnen vier werkdagen vliegt, kunt u ons het beste direct bellen op telefoonnummer +32 27 37 70 91. Vliegt u pas over meer dan vier werkdagen, stuur dan een e-mail naar support@visumbuitenland.be.

Vragen voordat u aanvraagt

 • • Kan ik een elektronisch ‘e-visum India’/visum India aanvragen?

  Dat kan, indien u voor minder dan 60 dagen naar India gaat en uw reisdoel toeristisch, zakelijk of medisch is. Lees de voorwaarden voor het aanvragen van een visum India.

 • • Wat voor visum India moet ik aanvragen?

  Gaat u als toerist naar India, dan moet u een ‘e-Tourist Visum India’ aanvragen. Gaat u naar India voor zaken, dan moet u een ‘e-Business visum India’ aanvragen. Gaat u naar India voor medische redenen, dan moet u een ‘e-Medical Visum India’ aanvragen. Deze visums kunt u online aanvragen.

  Gaat u wonen of studeren in India, of werken voor een Indiase werkgever? Dan dient u een fysiek visum aan te vragen bij de Indiase ambassade in Den Haag. Lees meer over het over het fysieke visum.

 • • Op welke zeehavens of luchthavens mag ik arriveren?

  U mag in India aankomen via één van deze zeehavens: Chennai, Cochin, Goa, Mangalore of Mumbai. Of via een van deze luchthavens: Ahmedabad, Amritsar, Bagdogra, Benares, Bengaluru, Bangalore, Bombay, Calcutta, Calicut, Chennai, Chandigarh, Cochin, Coimbatore, Delhi, Gaya, Goa, Gauhati, Guwahati, Haiderabad, Hyderabad, Jaipur, Karipur, Kochi, Kolkata, Kovai, Lucknow, Madras, Mangalore, Mumbai, Nagpur, Pune, Poona, Tiruchirapalli, Trichinopoly, Trivandrum, Thiruvananthapuram en Varanasi. Verlaten van India mag ook op andere locaties, maar afmelden bij een Immigration Check Post is verplicht. Deze zijn te vinden bij de meest gebruikelijke locaties om het land te verlaten.

 • • Hoe lang mag ik in India blijven met mijn visum?

  U mag met een online aangevraagd visum maximaal 60 dagen in India verblijven. Toeristen en zakenreizigers mogen met het visum India tweemaal het land betreden (‘double-entry’), zolang het visum geldig is. Reizigers met een medisch reisdoel mogen het land drie keer betreden (‘triple-entry’) met hetzelfde visum. Het is dus mogelijk om de verblijfsperiode op te knippen in meerdere delen, en India dus vaker te betreden met hetzelfde visum. Let op: de geldigheid van 60 dagen gaat in vanaf de eerste aankomst in India en loopt ook door als u mogelijk tussendoor India gaat verlaten.

 • • Hoe lang is mijn visum India geldig?

  Met een visum India kunt u 60 dagen in India verblijven, vanaf het eerste moment dat u in India aankomt.

  In het aanvraagformulier (uitleg) vult u in wanneer u verwacht aan te komen. De geldigheid van het visum gaat in vanaf 30 dagen voor de ingevulde aankomstdatum. Als u uw reisplannen wijzigt en al enkele dagen (maximaal 30) eerder aankomt in India, is dat dan ook geen probleem. Hetzelfde geldt voor later aankomen: u mag maximaal 30 dagen later aankomen in India dan de datum die u hier invult. Het visum blijft in alle gevallen 60 dagen geldig vanaf het eerste moment van daadwerkelijke aankomst.

  Gedurende de geldigheidsduur van 60 dagen, mag u tussendoor éénmaal India verlaten. Let op: de 60 dagen blijven doorlopen als u tussendoor India verlaat. Ook als u India tussendoor verlaat, moet u het land dus weer verlaten binnen 60 dagen na de eerste aankomst in India.

  U mag twee keer per kalenderjaar een e-visum voor India aanvragen.

 • • Is mijn visum nog geldig voor een volgende reis naar India?

  Het visum voor India mag tweemaal gebruikt worden om India binnen reizen. Let echter goed op; hier zijn strikte voorwaarden aan verbonden. De geldigheidstermijn van 60 dagen gaat in op de eerste dag dat u met dit visum arriveert in India. U mag India verlaten en later maximaal eenmaal opnieuw inreizen met hetzelfde visum. Voor de tweede reis geldt dan dat zowel de aankomstdatum in India als de vertrekdatum uit India moeten liggen binnen de 60 dagen geldigheid die ingingen op de eerste dag van aankomst van de eerste reis met het visum.

  Voorbeeld: u heeft een visum voor India ontvangen en u arriveert daarmee op 1 januari voor de eerste maal in India. Dat betekent dat de geldigheid precies 60 dagen daarna verloopt, dus op 1 maart. U mag dan India verlaten en weer opnieuw binnen reizen, als u tijdens uw tweede reis India uiterlijk op 1 maart verlaat.

  Waarschuwing: op het visum staat een geldigheidsperiode die veel langer is dan 60 dagen. Met deze termijn wordt bedoeld: de periode waarin u voor de eerste keer met het visum mag arriveren in India. Wanneer u daadwerkelijk voor de eerste keer arriveert in India vervallen de datums die op het visum gaan en gaat de geldigheidstermijn van 60 dagen in, zoals hierboven beschreven.

 • • Ik kom per boot of per land India binnen; heb ik een visum nodig?

  Ja, u heeft altijd een visum nodig als u India wilt betreden. Per land India binnen reizen kan echter niet met een online aangevraagd e-visum; hiervoor dient u vooraf een speciaal papieren visum aan te vragen bij de ambassade van India in Den Haag. Indien u per boot aankomt in Chennai, Cochin, Goa, Mangalore of Mumbai, kunt u gebruikmaken van een online aangevraagd e-visum. Indien u per boot op een andere locatie aankomt, dient u vooraf een visum aan te vragen via de ambassade van India in Den Haag.

 • • Is een visum India ook verplicht voor kinderen/baby’s?

  Ja, het is voor reizigers van alle leeftijden verplicht over een eigen visum te beschikken, dus ook voor kinderen en baby’s. Dit geldt ook voor kinderen en baby’s die in het paspoort van hun ouders staan bijgeschreven.

 • • Mijn kind staat in mijn paspoort bijgeschreven; toch visum nodig?

  Ja, het is voor reizigers van alle leeftijden verplicht over een eigen visum te beschikken, dus ook voor kinderen en baby’s. Dit geldt ook voor kinderen en baby’s die in het paspoort van hun ouders staan bijgeschreven.

 • • Ik ga werken in India; welk visum heb ik nodig?

  Als u gaat werken in India als onderdeel van een zakenreis, kunt u gebruikmaken van een online aangevraagd visum India. Als u echter in dienst wilt treden bij een Indiase organisatie, dient u een fysiek visum aan te vragen, specifiek voor dit doel.

 • • Mag ik gaan wonen of studeren in India met een visum?

  Dat mag niet met een online aangevraagd elektronisch visum India, maar wel met een fysiek visum, dat u kunt aanvragen bij de Indiase ambassade, in Nederland of België.

 • • Zijn er nog meer tips voor een geslaagde reis en verblijf in India?

  Jazeker, we hebben er een speciale pagina voor gemaakt. Lees op https://visumbuitenland.be/india/algemeen onze aanbevelingen voor reizigers naar India.

Vragen over de aanvraagprocedure

 • • Wanneer moet ik mijn visum India aanvragen?

  We adviseren uw aanvraag minimaal vier werkdagen voor uw vertrek richting India in te dienen. Alle aanvragen worden verwerkt door de Indiase overheid; deze geeft geen harde garantie over de levertermijn. Voor de zekerheid is het daarom verstandig uw aanvraag een week of langer voor uw vertrek in te dienen.

  Heeft u met spoed een visum voor India nodig? In 96% van de gevallen worden met spoed aangevraagde visums binnen 2 dagen toegekend, ook hierover kan echter geen enkele garantie worden gegeven. Lees meer over spoedaanvragen.

 • • Hoe moet ik mijn visum India aanvragen?

  Een aanvraag voor een visum India indienen gaat in drie stappen: allereerst vult u het aanvraagformulier visum India (uitleg) in. Vervolgens betaalt u voor uw visums per iDEAL, Bancontact, PayPal of creditcard. Ten slotte ontvangt u het e-visum binnen vier werkdagen per e-mail.

 • • Wat kost het visum India?

  Een visum voor India kost €109,95 per persoon. Dit is een totaalbedrag; er zijn geen aanvullende kosten. U betaalt dus geen transactiekosten (indien u betaalt met iDEAL of Bancontact), geen koersopslag, geen aflever- of verzendkosten en u loopt geen risico op wisselkoersfluctuaties. In één aanvraag kunnen meerdere visums worden aangevraagd; de kosten per persoon blijven dan ongewijzigd.

 • • Kan ik een visum India aanvragen voor iemand anders?

  Ja, indien u de benodigde gegevens en documenten (paspoort en pasfoto) van de reiziger in bezit heeft, kunt u voor hem of haar een visum aanvragen via deze website.

 • • Kan ik een visum India aanvragen met spoed?

  Het is mogelijk om een spoedaanvraag in te dienen. Als u met spoed een visum voor India nodig heeft, kunt u een zogenaamde spoedaanvraag voor het visum India aanvragen. U dient hiervoor het normale aanvraagformulier in te vullen en vervolgens de optie “spoed” aan te vinken in dit formulier. Vervolgens gaan wij hier direct mee aan de slag, waardoor reizigers bij 96% van de spoedaanvragen binnen 2 dagen het visum ontvangen. Dagelijks vragen wij tientallen spoedvisums voor India aan. Helaas is het niet mogelijk garanties te geven over de levertermijn van visums voor India; ook niet als er spoed is.

 • • Welk visum heb ik nodig voor een overstap in India?

  Reizigers die overstappen in India hebben drie mogelijkheden. Reizigers die tijdens het maken van een overstap in India de luchthaven niet tussendoor verlaten hebben helemaal geen visum voor India nodig. Reizigers die tussendoor wel het vliegveld verlaten, bijvoorbeeld voor een overnachting in een hotel, hebben wel een visum nodig.

  Er zijn twee visums voor India geschikt voor een overstap waarbij het vliegveld tussentijds wordt verlaten; het e-visum en het transitvisum. Het transitvisum is een speciaal visumtype waarbij het mogelijk is tot 3 dagen in India te verblijven met als enige doel te wachten op de doorvlucht. Het is met een transitvisum niet toegestaan een zakelijke afspraak in India bij te wonen of andere activiteiten uit te voeren dan te wachten op de doorvlucht. Het transitvisum kost 25 dollar en kan worden aangevraagd bij het Indiase consulaat. Daarvoor is het noodzakelijk het paspoort in te leveren en een paar dagen later weer op te halen met het ingeplakte visum.

  Een eenvoudigere oplossing is het aanvragen van een toeristisch of zakelijk e-visum. De aanvraagkosten van een e-visum liggen wat hoger, maar doordat de aanvraag volledig online verloopt en het niet nodig is om tweemaal naar het consulaat te komen, kiezen de meeste reizigers voor een overstap alsnog voor een e-visum. De aanvraag van een e-visum kan via deze website worden ingediend.

 • • Wat heb ik nodig om een aanvraag voor het visum India in te dienen?

  Vereisten
  - Een paspoort, dat nog minimaal 6 maanden geldig is vanaf het moment dat u arriveert in India, en minimaal twee lege pagina’s bevat
  - Een scan of duidelijke foto van uw paspoort
  - Een scan of duidelijke foto van uw visitekaartje (alleen als u zakelijk reist)
  - Een recente pasfoto
  - Een aankomstdatum
  - Een ticket voor een terugvlucht of vlucht naar een ander land, waarover u beschikt bij aankomst in India.

 • • Kan ik een aanvraag doen voor meerdere visums?

  Ja. Het is mogelijk namens meerdere mensen tegelijk een visumaanvraag in te dienen. U betaalt dan alle visums in één keer. Het combineren van meerdere reizigers in één visumaanvraag bespaart u tijd, omdat u niet alle gegevens opnieuw hoeft in te vullen bij opeenvolgende reizigers bij één aanvraag.

 • • Staat er een 0 (het cijfer nul) of een O (de letter) in mijn paspoortnummer?

  Nederlandse documentnummers bevatten nooit de letter ‘O’, maar kunnen wel het cijfer ‘0’ bevatten. Lijkt het alsof er in uw paspoort een letter O staat? Ook dan gaat het om het cijfer ‘0’ (nul). Verder is het belangrijk om te weten dat een Nederlands documentnummer 9 karakters lang is.

  Een Belgisch documentnummer kan wel de letter(s) ‘O’ en/of cijfer(s) ‘0’ bevatten. Een Belgisch documentnummer is 8 karakters lang en begint altijd met 2 letters gevolgd door 6 cijfers.

 • • Kan ik een scan van mijn paspoort en/of pasfoto later insturen?

  Ja. Zolang niet alle gegevens en documenten en/of uw betaling ontvangen zijn, staat uw aanvraag ‘on-hold’; dat wil zeggen dat de levertermijn van twee à vier werkdagen nog niet is ingegaan.

 • • Hoe kan ik betalen voor mijn visum India?

  U kunt uw visa betalen per iDEAL, Bancontact, PayPal of creditcard.

 • • Waar moet mijn paspoort aan voldoen?

  Het paspoort dient nog minimaal zes maanden geldig te zijn nadat u bent aangekomen in India.

 • • Waar moet mijn pasfoto aan voldoen?

  Uw pasfoto moet recentelijk zijn genomen, in kleur en van goede kwaliteit zijn. Dat wil zeggen dat de foto scherp moet zijn en dat het gezicht van de reiziger herkenbaar in beeld moet staan.

Vragen over wijzigingen, annuleren of afwijzingen

 • • Kan mijn aangevraagde visum geweigerd/afgewezen worden?

  Vrijwel alle aangevraagde visums voor India worden ook daadwerkelijk toegewezen. Hierop kan echter geen enkele garantie worden gegeven; de Indiase overheid behoudt te allen tijde het recht aanvragen zonder opgaaf van reden te weigeren. Ook na het ontvangen van een visum behoudt de Indiase immigratiedienst het recht om reizigers de toegang tot het land te ontzeggen; bijvoorbeeld als ze verwachten dat de reiziger het land niet met goede bedoelingen betreedt of verboden objecten bij zich heeft.

  U kunt altijd opnieuw het visum proberen aan te vragen via: https://visumbuitenland.be/india

 • • Krijg ik mijn geld terug als de aanvraag van het visum wordt afgekeurd?

  Helaas kan geen restitutie worden verleend indien het visum is afgekeurd; gelukkig komt dit vrijwel nooit voor.

 • • Krijg ik mijn geld terug als ik geen gebruikmaak van het visum?

  Nee. Als u een aanvraag heeft ingediend en betaald, gaan wij direct aan de slag met uw visumaanvraag. Vanaf dit moment is annuleren, om wat voor reden dan ook, niet mogelijk en kan geen restitutie plaatsvinden.

 • • Kan ik mijn visumaanvraag nog annuleren?

  Nee. Als u een aanvraag heeft ingediend en betaald, gaan wij direct aan de slag met uw visumaanvraag. Vanaf dit moment is annuleren, om wat voor reden dan ook, niet mogelijk en kan geen restitutie plaatsvinden.

 • • Kan ik nog wijzigingen aanbrengen in mijn visumaanvraag?

  Nee. Als u een aanvraag heeft ingediend en betaald, gaan wij direct aan de slag met uw visumaanvraag. Vanaf dit moment is annuleren of het aanbrengen van wijzigingen in de aanvraag, om wat voor reden dan ook, niet meer mogelijk en kan geen restitutie plaatsvinden.

 • • Ik heb een fout gemaakt bij het invullen; kan ik corrigeren?

  Nee. Als u een aanvraag heeft ingediend en betaald, gaan wij direct aan de slag met uw visumaanvraag. Vanaf dit moment is annuleren of het aanbrengen van wijzigingen in de aanvraag, om wat voor reden dan ook, niet meer mogelijk en kan geen restitutie plaatsvinden.

Vragen na de aanvraag

 • • Wat is het ‘gele boekje’/inentingenpaspoort/vaccinatieboekje?

  Als u naar India reist vanaf een land waar gele koorts voorkomt (alleen in Afrika en Zuid-Amerika), bent u verplicht gevaccineerd te zijn tegen gele koorts op het moment dat u India inreist. Dit dient u te bewijzen door middel van uw inentingenpaspoort, ofwel het ‘gele boekje’. Los van deze eventueel verplichte vaccinatie kan het verstandig zijn enkele andere vaccinaties te halen voor u naar India reist. Hierover kan uw huisarts u meer vertellen.

 • • Wanneer ontvang ik mijn visum India?

  Meestal ontvangt u uw visum India binnen 2 dagen na aanvraag. Soms kan een aanvraag echter 4 werkdagen in beslag nemen. De Indiase overheid biedt geen gegarandeerde levertermijn. Wij kunnen dan ook geen garanties bieden over de uiterste leverdatum van uw online aangevraagde visum.

 • • Hoe ontvang ik mijn visum India?

  U ontvangt uw visum India per e-mail.

 • • Ik heb een visum India, kom ik het land nu gegarandeerd in?

  Nee. De Indiase immigratiedienst heeft het recht om reizigers de toegang tot het land te ontzeggen, bijvoorbeeld als ze verwachten dat de reiziger het land niet met goede bedoelingen betreedt of verboden objecten bij zich heeft, ondanks dat ze in het bezit zijn van een geldig visum.

 • • Moet ik mijn visum India uitprinten en meenemen?

  Ja. Print het visum uit en bewaar het bij uw paspoort.

 • • Hoe kan ik mijn visum verlengen?

  Indien u voor uw vertrek al verwacht dat u langer dan 60 dagen in India zal blijven kun u het beste een papieren visum aanvragen bij de Indiase ambassade in Den Haag. Indien u al in India bent en langer dan 60 dagen in het land wenst te blijven, dient u dit te regelen bij de lokale autoriteiten.

Overige/andere vragen

 • • Hoe gaan jullie met persoonlijke gegevens en privacy om?

  Wij gaan zeer secuur met uw persoonlijke gegevens om; wij begrijpen dat u erg vertrouwelijke gegevens bij ons indient wanneer u een visum aanvraagt. Deze website gebruikt SSL om te zorgen dat alle gegevens beveiligd en versleuteld van uw device naar ons systeem worden verzonden. Meer informatie over ons privacy beleid leest u hier.

 • • Ik kom er niet uit; kunnen jullie helpen?

  Jazeker. De meeste vragen die aan onze helpdesk worden gesteld, staan ook op deze pagina. Daarom vragen we u met klem eerst deze pagina goed door te lezen wanneer u een vraag heeft. Indien u benieuwd bent naar de status van uw aanvraag, kunt u die hier controleren. Heeft u een andere vraag? Neem dan gerust contact op met onze Nederlandstalige helpdesk.

Geen antwoorden gevonden op basis van uw trefwoorden... Laat alle vragen zien of probeer het opnieuw.
Of neem gerust contact met ons op, wij helpen u graag.