India is een populaire bestemming voor toeristen en zakenreizigers. Voor alle reizen naar India is het belangrijk om hier goed voorbereid aan te beginnen. Op deze pagina vindt u meer informatie over het reisadvies India en een goede voorbereiding. Lees deze pagina zorgvuldig door als u van plan bent om naar India te reizen.

Op deze pagina vindt u geen informatie over de ontwikkelingen rondom het coronavirus in India. Alle belangrijke informatie hierover leest u op deze pagina.


De informatie op deze pagina is met zorg samengesteld. Hiervoor zijn officiële overheidswebsites geraadpleegd, waaronder die van het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken. Het opvolgen van dit reisadvies kan u helpen om onnodige risicoʼs uit te sluiten tijdens uw reis naar India. Het is echter nog geen garantie op een risicovrij verblijf. In het geval van schade of letsel kan er daarom geen aansprakelijkheid worden aanvaard aan de hand van dit reisadvies voor India.

Actueel reisadvies

Samenvatting reisadvies India (31 oktober 2023): Geel met oranje en rode gebieden
Geel - Reizen mogelijk: Voor het grootste deel van India zijn toeristische reizen mogelijk. Wel dienen reizigers in deze gebieden extra alert te zijn op veiligheidsrisico’s. In deze gebieden kan de ambassade u helpen als u in de problemen komt. Let vooral op rond nationale feestdagen, zoals Onafhankelijkheidsdag (15-08), Dag van den Republiek (26-01), en Eid en Diwali (wisselende data).
Oranje - Reizen afgeraden: Reis alleen naar de oranje gebieden als dit noodzakelijk is, zoals voor een familie- of werkbezoek. Afreizen naar deze gebieden is geheel op eigen risico. Het gaat met name om de grensgebieden met Bangladesh en een deel van de grensgebieden met China, Myanmar en Nepal. Ook voor de deelstaat Chhattisgarh en de uiteindes van de deelstaten die hieraan grenzen geldt kleurcode oranje. Dit betekent dat ook deze gebieden beter vermeden kunnen worden.
Rood - Niet reizen: Ongeacht de noodzaak, wordt het absoluut afgeraden om naar de rode gebieden aan de grens met Afghanistan, Pakistan en een deel van de grens met China en Myanmar te reizen. Ook wordt het ten strengste afgeraden om naar de uniegebieden Jammu en Kasjmir en Ladakh te reizen. Neem geen risico en reis niet af naar een van deze gebieden. De ambassade kan u moeilijk helpen als u in deze gebieden in de problemen raakt.


Reisadvies IndiaReisadvies India per 31-10-2023.

Toelichting risicogebieden

Niet reizen (levensgevaar):
De enige legale grensovergang van India naar Pakistan is bij Wagah in de deelstaat Punjab. Verder is op veel plekken de grens niet officieel gemarkeerd. Hier zijn terroristen en militanten actief en het bezoeken van deze gebieden is levensgevaarlijk. Blijf minimaal 20 km uit de buurt van de Indiaas-Pakistaanse grens. Ook de grens met China in het Aksai Chin gebied is extreem gevaarlijk. Hier zijn zowel Indiase als Chinese legertroepen actief. In de Kasjmirvallei worden regelmatig aanslagen gepleegd door bewapende groepen op overheidsgebouwen en veiligheidsinstanties. Burgerslachtoffers zijn hierbij helaas niet ongewoon.

Update: Per november 2023 heeft het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken het reisadvies voor India gedeeltelijk veranderd. Vanwege de aanhoudende etnische gevechten die er plaatsvinden en waarbij slachtoffers vallen, wordt het ten strengste afgeraden om naar de deelstaat Manipur te reizen. Daarnaast is er in het uniegebied Jammu en Kasjmir sprake van ernstig aanhoudend geweld tegen de Indiase overheid waarbij doden en gewonden vallen. In de steden Jammu en Srinagar is zelfs een avondklok actief. Het wordt door het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken dan ook ten strengste afgeraden om naar de volgende steden/gebieden te reizen:

 • Jammu
 • Srinagar
 • Siachen-gletsjer (ligt in het uniegebied Ladakh)

Reizen niet aangeraden:

 • De Siachen Gletsjer ligt op extreme hoogte wat gepaard gaat met een gebrek aan zuurstof. Onder meer soldaten komen hier door de extreme weersomstandigheden om het leven. Houd er rekening mee dat toeristen een speciale vergunning nodig hebben voor toegang tot de gletsjer.
 • In de 8 noordoostelijke deelstaten van India, behalve Sikkim, zijn politieke extremisten actief die het vaak gemunt hebben op burgers en buitenlanders. In het verleden zijn ook soms openbare plekken zoals hotels, festivals, markten of treinstations het doelwit geweest van aanvallen. In deze gebieden worden regelmatig extra maatregelen genomen, zoals een tijdelijke avondklok, waar iedereen zich aan dient te houden. Wees daarom alert en houd het lokale nieuws in de gaten. Volg altijd de aanwijzingen op van lokale autoriteiten.
 • De deelstaat Chhattisgarh en de uiteindes van de deelstaten die hieraan grenzen behoren ook tot oranje reisgebied en kunt u beter vermijden. Het gaat vooral om de gebieden buiten de steden.
 • De gebieden waar India grenst aan Myanmar, China en Bangladesh zijn verhoogde risicogebieden door veel voorkomende conflicten tussen de overheid en rebellengroepen. Deze gebieden zijn overigens alleen te betreden met een vergunning van Binnenlandse Zaken.

Update: Per november 2023 heeft het Nederlandse ministerie van Buitenlandse zaken het reisadvies voor India gedeeltelijk veranderd. Sinds november 2023 wordt het afgeraden om naar het grensgebied met Bangladesh af te reizen omdat hier rebellengroepen actief zijn.


Reizen mogelijk:
Gelukkig is het grootste deel van India wat beter toegankelijk voor toeristen. De meeste gebieden en deelstaten zijn voor toeristen veilig te bezoeken. De deelstaten Assam, Arunachal Pradesh, Meghalaya en Tripura zijn onlangs toegevoegd aan de lijst van veilig te bezoeken gebieden. Er zijn echter ook enkele regio’s die in november 2023 een verhoogd dreigingsniveau hebben gekregen. Hierboven heeft u kunnen lezen voor welke gebieden kleurcode oranje en rood geldt, wat betekent dat het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken afraadt om naar deze gebieden te reizen. Hieronder worden een aantal veiligheidsrisico’s nader toegelicht. Ook kunt u op deze pagina lezen hoe u zich moet voorbereiden op een reis naar India. Houd er rekening mee dat ook voor reizen naar de rest van India geldt dat u altijd het advies van de lokale autoriteiten moet opvolgen.


Voorbereid op reis

Voor een toeristische of zakelijke reis naar India is het belangrijk om goed voorbereid op pad te gaan. De meeste voorbereidingen kunt u al ver voor het begin van de reis treffen. Door tijdig alles te regelen, kunnen vervelende verrassingen makkelijk voorkomen worden. Denk hierbij aan het aanvragen van een visum India, het regelen van vaccinaties, en weten wat de veiligheidsrisico’s zijn in India.

Reisdocumenten en verzekeringen

Visum India Voor toerisme of een bezoek aan familie/vrienden in India, kunnen reizigers online het e-Tourist visum India aanvragen. Dit visum is in twee varianten te verkrijgen. De ene variant heeft een geldigheid van 30 dagen en kan gebruikt voor een verblijf van 30 dagen in India, terwijl de andere variant in totaal 1 jaar geldig is en verblijven van maximaal 90 dagen per keer toestaat. Voor andere reisdoelen of een langer verblijf in India, moet een ander soort visum worden aangevraagd, afhankelijk van het precieze reisdoel.
Paspoort en rijbewijs Om het visum aan te kunnen vragen, hebben reizigers een geldig paspoort nodig. Dit paspoort moet bij aankomst in India nog 6 maanden geldig zijn. Ook kinderen hebben een eigen paspoort en visum nodig. Voor het besturen van voertuigen in India hebben reizigers een internationaal rijbewijs nodig (IDP). Deze moet voor de reis worden aangevraagd.
Reisverzekering Door de verhoogde veiligheidsrisico’s is het extra verstandig om een alles dekkende reisverzekering af te sluiten. Laat u adviseren door een verzekeringsmaatschappij om er zeker van te zijn dat alle mogelijke scenario’s gedekt zijn. Voor het beoefenen van extreme sporten en het beklimmen van de Siachen Gletsjer is een aanvullende verzekering vereist.
Ambassaderegistratie Het is aan te raden om uw reis naar India bij de Nederlandse ambassade in India aan te melden. Dit kan eenvoudig in het aanvraagformulier van het visum India op deze website. Wanneer uw reis bij de ambassade geregistreerd staat, kunnen zij u makkelijker te hulp schieten bij problemen. U wordt bij acuut gevaarlijke situaties ook gewaarschuwd door de ambassade via de mail of sms. Let op: ook de ambassade kan u slecht, of in de ergste gevallen niet helpen als u zich in de rode gebieden van India bevindt.
Houd contact Zorg ervoor dat andere mensen, zoals het thuisfront of vrienden die niet mee op reis gaan, een kopie hebben van reisdocumenten, vaccinatieboekje en verzekerings- en creditcardgegevens. Zorg er ook voor dat u een noodcontact in uw contactenlijst onder de naam ICE (In Case of Emergency) en dat het thuisfront het IMEI-nummer van uw telefoon heeft. Dit nummer is te achterhalen door op uw telefoon *#06# in te toetsen, waarna de gegevens op het scherm komen te staan.

Reisadviezen India

Om zoveel mogelijk risico uit te sluiten tijdens uw reis, is het belangrijk om de veiligheidsadviezen goed op te volgen. Negeer nooit instructies van lokale autoriteiten of van uw verblijfplaats. Het negeren van deze adviezen kan lelijke gevolgen met zich meebrengen. Dit advies geldt voor alle gebieden in India waar naar afgereisd kan worden. Voor de hoge risicogebieden geldt enkel het advies: reis er niet naartoe.

Veiligheid en bescherming

 • Draag uw portemonnee niet in een losse tas, maar op uw lichaam en houdt uw spullen continu in de gaten. Zeker in de trein, op stations, of andere drukke plaatsen komt regelmatig diefstal voor bij toeristen. Draag daarom ook geen opvallende sieraden of andere overbodige accessoires.
 • Bewaar een kopie van alle belangrijke (reis)documenten buiten uw handbagage en digitaal op uw telefoon. Berg alles wat u niet direct nodig heeft op een veilige plaats.
 • Ga na aankomst op het vliegveld nooit zomaar met een willekeurige taxi mee. Hier zijn veel oplichters actief die zich voordoen als werknemers in opdracht van de overheid. Vaak dragen ze een badge waarop iets staat als “government approved” en laten ze (neppe) foto’s zien als bewijs dat ze door omstandigheden niet de normale route kunnen nemen, of zelfs helemaal niet bij het hotel kunnen komen. De alternatieve route is volgens hen veiliger, maar dit kan u veel geld kosten. Maak daarom gebruik van officiële voorafbetaalde taxi’s, te reserveren op het vliegveld.
 • Reserveer al je andere taxiritten via een app met vooraf betalen. Vermijd het openbaar vervoer in het donker, tenzij het een vertrouwde chauffeur is van bijvoorbeeld uw hotel.
 • Pas op voor andere vormen van oplichting. Een veelvoorkomende variant in Jaipur en Agra is dat ze een hoog geldbedrag beloven voor het bezorgen van sieraden in het buitenland in ruil voor een borgsom. Deze borgsom van vaak duizenden euro’s raken ze altijd kwijt en de sieraden zijn waardeloos.
 • Neem nergens eten of drinken aan van onbekenden. Er zijn meerdere meldingen geweest van gedrogeerde toeristen die bestolen werden. Verlies uw drankje ook nooit uit het oog. Hier kan zomaar iets in worden gedaan. Bel in het geval van een overval of mishandeling het alarmnummer 100.
 • Bij sommige stranden ontstaat er soms een verraderlijke stroming richting zee. Volg de lokale adviezen over de stranden op om verdrinking te voorkomen.
 • Het verkeer in India is chaotisch. Het is niet verstandig om zelf te rijden als u geen ervaring heeft in dit soort verkeersomstandigheden. Stap alleen in veilige voertuigen met gordels en draag op een motor een helm en beschermende kleding. Vermijd rijden in het donker.

Extra advies voor vrouwen

 • Reis nooit alleen in het openbaar vervoer, taxi, of per rickshaw, zeker niet in het donker. Als u toch alleen moet reizen, maak dan gebruikt van vertrouwde chauffeurs, zoals die van hotels. Vermijd over het algemeen afgelegen en slecht verlichte plekken.
 • Vertel uw verblijfslocatie nooit zomaar aan vreemden, maar houdt deze voor uzelf. Sluit de deur altijd goed af wanneer u in uw kamer bent en houdt grote ramen en deuren gesloten als u zich op de begane grond bevindt. Laat het ook aan niemand weten als u alleen reist.
 • Volg de lokale kledingvoorschriften op en vermijd drukke, onoverzichtelijke plekken. Zeker als u alleen reist, maar ook in groepen.
 • Het kan helaas voorkomen dat u slachtoffer wordt van seksuele intimidatie of geweld. Houd al uw noodnummers (zie onderaan deze pagina) bij de hand en zorg ervoor dat andere mensen weten waar u bent. Bel meteen het alarmnummer 100.

Wetten en culturele aandachtspunten

 • Houd u aan de lokale regels en wetten en respecteer de lokale normen en waarden.
 • Het drinken van alcohol is verboden in de deelstaten Gujarat, Mizoram, Bihar, Nagaland, Manipur en Lakshadweep. Het is in sommige gevallen mogelijk om een alcohol-toestemming van 30 dagen te krijgen. Het illegaal consumeren van alcohol kan leiden tot gevangenisstraf van 5 tot 10 jaar zonder borgtocht.
 • Roken op openbare plekken is overal verboden. Alleen op vliegvelden, in hotels of restaurants met aangewezen rookplekken, mag gerookt worden. E-sigaretten zijn niet te verkrijgen in India en mogen ook niet mee het land in worden genomen.
 • Er wordt geen onderscheid gemaakt tussen verschillende drugcategorieën. Het in bezit hebben van een kleine hoeveelheid drugs voor eigen gebruik kan leiden tot een gevangenisstraf van 6 maanden. Grote hoeveelheden kunnen een straf van 10 jaar opleveren.
 • Pas op met camera’s en verrekijkers in de buurt van overheidsgebouwen, legerbases en vliegvelden. Onschuldig vliegtuig spotten kan als verdacht worden beschouwd.
 • Homohuwelijken zijn nog illegaal in India, maar homoseksualiteit is volgens de wet toegestaan. Wel is de bevolking, met name buiten de steden, over het algemeen erg conservatief. Pas dus op met het publiekelijk tonen van homoseksualiteit.
 • Het is verboden om Indiaas geld, de roepie (INR), vanuit het buitenland naar India mee te nemen. Buitenlandse valuta kan alleen in India ingewisseld worden voor roepies.

Natuurgevaar

In de periode van juni tot en met oktober gaat India gebukt onder de moesson (het regenseizoen). Dit leidt regelmatig tot overstromingen en aardverschuivingen. Volg de berichtgeving in de lokale media om te bekijken of er in uw omgeving gevaren zijn, gerelateerd aan de moesson. Bij de oostkust van India kunnen cyclonen en tropische stormen voorkomen. Ook hierbij wordt geadviseerd lokale berichtgeving in de gaten te houden.

Gezondheid

Dit reisadvies is niet geschreven door een arts. Raadpleeg altijd uw huisarts of andere deskundig arts voor persoonlijk advies over vaccinaties en persoonlijke gezondheidsrisico’s voor India.

Vaccinaties

Vanuit het landelijk coördinatiecentrum reizigersadvisering worden een aantal adviezen afgegeven over vaccinaties voor een verblijf in India. Het gaat hierbij om vaccinaties voor gele koorts, hepatitis A en B B, DTP, buiktyfus, tuberculose, rabiës, Japanse encefalitis en mazelen. Als deze vaccinaties al eerder gezet zijn en nog geldig zijn, hoeven deze meestal niet nog eens gehaald te worden. Twijfelt u of u moet laten vaccineren? Maak hiervoor dan een afspraak met uw huisarts. Het kan onder andere afhangen van verblijfsduur, plekken die u gaat bezoeken, of een medisch verleden.

Bescherming tegen muggen

In India komen muggen voor die ziektes kunnen overdragen, waaronder zika, malaria, chikungunya en knokkelkoorts (dengue). Zorg daarom voor voldoende bescherming tegen muggen voor u vertrekt. Dit kan bijvoorbeeld met DEET (een insectenwerende spray),lange kleding of een klamboe.

Medicatie

Het kan voorkomen dat u onverwacht langer in India moet verblijven (bijvoorbeeld door Covid-19). Neem daarom zeker voldoende medicatie mee. Controleer bij het CAK of u uw medicatie mee mag nemen. Sommige medicatie, zoals slaapmiddelen of zwaardere pijnstillers, zijn in bepaalde landen verboden waardoor u hier een artsenverklaring voor moet hebben.

Download voor vertrek de GGDreistmee-app. Deze app kan u adviseren in gevallen van onverwachte gezondheidscrises zoals diarree, bijtwonden, zonnesteek, of andere ziektes.

Belangrijke telefoonnummers

Naam Telefoonnummer
Algemeen alarmnummer 100
Brandweer 101
Ambulance 102
Toeristenhulplijn New Delhi 8750871111
Uw reisverzekering Noteer deze voor u op reis gaat
De Nederlandse Ambassade in India 00911124197600

Indien de lokale autoriteiten het probleem niet kunnen oplossen, laat dan direct een familielid, vriend of kennis in Nederland weten waar u zich bevindt en wat uw situatie is. Tevens kunt u hulp inschakelen via de noodlijn van uw reisverzekering.


Disclaimer: u blijft zelf verantwoordelijk
Dit reisadvies voor India is met zorg samengesteld; desondanks aanvaardt VisumBuitenland.be geen aansprakelijkheid voor eventuele problemen, schade of letsel dat voortkomt uit het gebruik van deze informatie. U dient te allen tijde alert te blijven tijdens uw reis in India en u bent zelf verantwoordelijk voor uw veiligheid tijdens uw reis en verblijf in India, alsmede voor de keuze om al dan niet een bepaalde reis te maken. Voordat u naar India reist, is het aan te raden de laatste veiligheidsupdates van de Rijksoverheid omtrent reizen naar India te raadplegen (www.nederlandwereldwijd.nl) of de Nederlandse ambassade in India en/of informatie van het ministerie van Buitenlandse Zaken te raadplegen.

VisumBuitenland.be is een commercieel en professioneel visumbureau en ondersteunt reizigers onder andere bij het verkrijgen van het visum voor India. VisumBuitenland.be treedt op als bemiddelaar en maakt op geen enkele wijze deel uit van een overheid. Een visum aanvragen kan ook rechtstreeks bij de immigratiedienst (10,25 USD per visum, via indianvisaonline.gov.in). Echter, niet met Nederlandstalige ondersteuning. Als u uw aanvraag indient via VisumBuitenland.be, staat ons supportcenter u 24 uur per dag, 7 dagen per week te woord. Daarnaast controleren wij uw aanvraag en alle door u aangeleverde documenten handmatig voordat we deze namens u indienen bij de immigratiedienst. Indien we hierbij fouten of onvolledigheden vermoeden, nemen we direct persoonlijk contact met u op, om te zorgen dat uw aanvraag alsnog snel en correct kan worden verwerkt. Om gebruik te maken van onze dienstverlening betaalt u ons 10,25 USD aan consulaire kosten, die wij namens u betalen aan de immigratiedienst, alsmede € 50,36 aan servicekosten als vergoeding voor onze bemiddeling, inclusief btw. Onze diensten hebben al vele reizigers behoed voor grote problemen tijdens hun reis. Mocht een aanvraag ondanks onze ondersteuning en controle toch worden afgekeurd, dan vergoeden wij het volledige aankoopbedrag (tenzij voor dezelfde reiziger al eerder een aanvraag voor een visum India is afgekeurd). Lees hier meer over onze diensten.