India kent twee soorten visums. Er is een online aan te vragen elektronisch visum India (ook wel e-visum genoemd) en een fysiek visum India (in de vorm van een sticker voor in uw paspoort). Het online aan te vragen elektronische visum voldoet voor de meeste reizigers die voor zaken of toerisme naar India reizen, en is goedkoper, sneller en eenvoudiger aan te vragen dan een fysiek visum voor India.

Het fysieke visum dient door uzelf bij een Visa Application Centre (in Den Haag, Amsterdam of Rotterdam) opgehaald te worden. Tevens kan voor de aanvraag van een fysiek visum een gesprek bij de ambassade van India in Den Haag geëist worden. Het is dan ook verstandig om na te gaan of u een fysiek visum dient aan te vragen, of dat een online aangevraagd elektronisch visum volstaat voor uw reis naar India. Op deze pagina helpen we u bij het selecteren van het juiste visum India.


Hoofdstukken met meer informatie over de visums voor India

 • 1. Visum India aanvragen: online of bij de ambassade?

  Het elektronische visum voor India
  Op deze website is alleen het elektronische visum India aan te vragen. Deze variant van het Indiase visum is goedkoper en wordt sneller toegekend dan de fysieke variant. Ook wordt het elektronische visum na toekenning toegestuurd per e-mail. In tegenstelling tot de fysieke variant hoeft u zich voor de elektronische variant niet bij de ambassade van India in Den Haag te melden.

  Digitaal visumOnline visum voor India

  Indien u voldoet aan de voorwaarden van het elektronische visum, wordt dan ook aangeraden deze variant aan te vragen. Het elektronische visum voor India bestaat in drie soorten; één voor toeristen (‘eTourist visum’), één voor zakenreizigers (‘eBusiness visum’) en één voor reizigers met een medisch doel (‘eMedical visum’). De aanvraagprocedures voor deze drie varianten binnen het elektronische visum zijn gelijk.

  Visum India uitleg

  Voorwaarden van het elektronische visum
  Indien u de elektronische variant van het visum India wilt aanvragen, dient u te voldoen aan de volgende voorwaarden:

  1. U verblijft maximaal 60 dagen in India (maximale geldigheid)
  2. U reist met een zakelijk of toeristisch reisdoel
  3. U heeft geen plannen om in India te gaan wonen of studeren
  4. U gaat geen dienstbetrekking aan bij een Indiaas bedrijf
  5. U beschikt bij aankomst in India over een ticket voor een terugvlucht of vlucht naar een ander land
  6. U beschikt over een recente digitale pasfoto en een foto/scan van uw paspoort
  7. Indien u zakelijk reist, beschikt u over een digitale foto of scan van uw visitekaartje
  8. U bewaart het ‘elektronische’ visum ook in uitgeprinte vorm bij uw paspoort

  Hierboven staan de belangrijkste voorwaarden; lees alle voorwaarden voor het e-visum India.

  Ten slotte dienen reizigers die gebruikmaken van een online aangevraagd elektronisch visum India, per boot of vliegtuig aan te komen op één van de volgende zeehavens of luchthavens:

  Zeehavens en luchthavens van aankomst (alternatieve naam)
  AhmedabadAmritsarBagdogra
  BhubaneshwarBengaluru (Bangalore)Calicut
  Chennai (Madras)ChandigarhCochin (Kochi)
  Coimbatore (Kovai)DelhiGaya
  GoaGuwahati (Gauhati)Haiderabad (Hyderabad)
  JaipurKolkata (Calcutta)Lucknow
  MaduraiMangaloreMumbai (Bombay)
  NagpurPortblairPune (Poona)
  Tiruchirapalli (Trichinopoly)Trivandrum (Thiruvananthapuram)Varanasi (Benares)
  Vishakhapatnam


  Voldoet u niet aan de acht voorwaarden of komt u niet per boot of vliegtuig aan op één van bovengenoemde zeehavens of luchthavens? Dan komt u niet in aanmerking voor het elektronische visum India en dient u een fysiek visum India aan te vragen bij de ambassade.

 • 2. Verschillende soorten fysieke visums voor India

  Voldoet u niet aan de voorwaarwaarden voor een online aan te vragen elektronisch visum? Dan kunt u bij de ambassade van India een fysiek (sticker-)visum aanvragen. Er zijn verschillende soorten fysieke visums voor India. Elk type heeft andere voorwaarden, levertijd en kosten. De volgende varianten van het fysieke sticker-visum zijn aan te vragen bij de Indiase ambassade in Nederland en België:

  Visums
  Zakelijk visum IndiaConferentievisum India
  Diplomatenvisum IndiaVisum voor dienstbetrekking in India
  Toegangsvisum India (voor Indiase staatsburgers)Journalistenvisum India
  Medisch visum IndiaMissionarissenvisum India
  Onderzoeksvisum IndiaStudentenvisum India
  Toeristenvisum IndiaDoorreisvisum India
  Stagevisum IndiaFilmvisum India

 • 3. Het visum aanvragen

  Visum India online aanvragen (elektronisch visum)
  Voldoet u aan de voorwaarden voor het elektronische visum, zoals genoemd in het vorige hoofdstuk? Dan mag u uw visum India elektronisch aanvragen via deze website. Dat doet u door het aanvraagformulier visum India in te vullen, de gegevens te controleren en ten slotte de betaling uit te voeren. Uw aanvraag wordt dan direct in behandeling genomen.
  E-visum India aanvragen

  Doordat alle aanvragen handmatig worden behandeld door een medewerker van het Indiase Ministry of Home Affairs, kan het twee tot vier dagen duren voordat het visum wordt toegekend. Toekenning gebeurt door middel van een bevestiging per e-mail. Deze bevestiging dient u te printen en mee naar India te nemen; de immigratiedienst kan hier om vragen.


  Visum India aanvragen via de ambassade (fysiek visum)
  Voldoet u niet aan de vereisten om uw visum India online aan te vragen? Dan kunt u terecht bij de ambassade van India in Nederland of België, welke hun visumbeleid hebben uitbesteed aan VFS Global. De kosten van een fysiek visum (stickervisum) hangen af van het type visum; lees hier meer over de kosten van het fysieke visum India.

  Voor de aanvraag van een fysiek visum zijn de volgende documenten nodig:

  • Twee pasfoto’s
  • Een ondertekende verklaring waarin onder meer staat dat u enkel naar India reist voor het reisdoel dat is omschreven in het aanvraagformulier
  • Voor minderjarigen: een uittreksel uit de basisregistratie personen van uw gemeente
  • Voor ondernemers: een uittreksel van de Kamer van Koophandel

  Afhankelijk van uw situatie en het type visum dat u wilt aanvragen, kunnen extra documenten worden vereist en aanvullende voorwaarden van toepassing zijn.