Nieuwsbericht | | 14-06-2018 | ±4 minuten leestijd

Wie plannen heeft om naar India te reizen, doet er goed aan op tijd een visum aan te vragen. Nederlandse en Belgische reizigers vallen onder de visumplicht in India. Dit betekent dat enkel reizigers die in het bezit zijn van een geldig visum, het land binnen mogen komen.

Er is in de loop der jaren wel wat veranderd. Het is niet meer noodzakelijk een visum aan te vragen bij de Ambassade van India in Nederland, maar men kan dit gemakkelijk online regelen. Bovendien is het aanvraagproces flink versimpeld, waardoor iedereen binnen vijftien minuten een visum aan kan vragen.

In India geldt de visumplicht

Wie naar India wil reizen, krijgt te maken met de visumplicht. Dit houdt in dat Nederlandse en Belgische toeristen altijd in bezit moeten zijn van een visum India, voordat zij naar het land afreizen. Er zijn maar weinig uitzonderingen waarbij toeristen geen visum nodig hebben.

Alle toeristen en zakenreizigers hebben een visum India nodig, wanneer zij het land willen betreden. Deze regel geldt niet alleen voor volwassenen, maar ook voor kinderen. Ook kinderen en baby’s moeten in het bezit zijn van een eigen paspoort en een eigen visum. Het is niet mogelijk om kinderen en baby’s bij te laten schrijven op het visum en paspoort van de ouders. Een persoonlijk visum is voor iedereen verplicht.

Een kind wordt namelijk door de Indiase overheid gezien als een aparte reiziger, die een apart visum nodig heeft. In het geval dat twee ouders met twee kinderen reizen, moeten er vier visa worden aangevraagd. Bij het aanvragen van het visum is het wel mogelijk een visum voor meerdere personen tegelijk aan te vragen, maar de kosten voor een groepsaanvraag zijn even hoog als voor vier aparte visumaanvragen.

Tempels in India

Soorten visum India

Om een visum India aan te kunnen vragen, moet de reiziger onderscheid maken tussen verschillende visa. Bij het aanvragen van het juiste visum is het belangrijk de soorten visa te kennen. Het is alleen mogelijk een elektronisch visum aan te vragen als men korter dan 60 dagen in India wil verblijven. Voor toeristen die langer in India willen blijven, of er willen gaan werken of studeren, geldt de mogelijkheid voor het elektronische visum niet. In dat geval is het noodzakelijk een visum in het paspoort te laten plaatsen.

De reiziger kan de volgende soorten visa aanvragen: eTourist Visa India, eMedical visa India en eBusiness visa India. Elk reisdoel heeft een apart visum.

Het visum India is beperkt geldig

Houd er rekening mee dat een visum India slechts beperkt geldig is. Dit betekent dat men maximaal 60 dagen in India mag verblijven. Deze regel gaat in, zodra men in India aankomt. Daarom is het belangrijk de juiste aankomstdatum op het aanvraagformulier te vermelden. De aankomstdatum mag maximaal 30 dagen afwijken van de aankomstdatum op de aanvraag. Na goedkeuring van het visum is deze maximaal 180 dagen geldig vanaf het moment van afhalen.

Regel een visum India op tijd en nauwkeurig. Het gebeurt vaak dat toeristen niet op de hoogte zijn van de visumplicht in India en daardoor het land niet in mogen. Bovendien kan men slechts twee keer per kalenderjaar een visum India aanvragen.

Belangrijk voor de aanvraag van het visum India: de reiziger moet in het bezit zijn van een paspoort, die nog tenminste zes maanden geldig is na aankomst in India. Zorg voor een duidelijke scan of foto van het paspoort, en een recente pasfoto. Let op: niet alle pasfoto’s voldoen aan de regels van de overheid van India.

Visum India aanvragen

Wanneer men een zakelijk e-visum India wil aanvragen, dient men een visitekaartje van het bedrijf dat men wil bezoeken te overleggen. Het is toegestaan per vliegtuig of per boot te arriveren. Een aantal regio’s zijn alleen onder bepaalde restricties publiekelijk toegankelijk, te weten: Arunachal Pradesh, Panipur, Mizoram, Nagaland en Sikkim.

Wanneer de overheid van India het visum verstrekt per mail, doet de reiziger er goed aan de bevestiging te printen en bij het paspoort te voegen. Een visum India geeft recht op 60 dagen verblijf in het land. Wie er langer wil blijven, studeren, werken of wonen kan alleen een papieren visum bij de Ambassade aanvragen.

Er zijn verschillende soorten visa: het ‘eTourist visum’, ‘eMedical visum’ en ‘eBusiness Visum’. Vraag daarom voor het juiste reisdoel het juiste visum aan. Een visum aanvragen duurt slechts een paar minuten. Neem de informatie op het paspoort correct over. Het is mogelijk meerdere personen aan één aanvraag toe te voegen. Wel moet men per persoon afrekenen. De kosten van een visum India bedragen € 109,95 per persoon.
Visum India aanvragen

Visum India vergeten?

Over het algemeen wordt het visum India binnen vier werkdagen verstrekt. Wanneer men de aanvraag niet op tijd gedaan heeft, is het mogelijk een spoedaanvraag te doen. In 90 procent van de gevallen wordt het visum India dan al vaak de volgende dag verstrekt.

Let op: dit nieuwsartikel over het visum voor India is meer dan een jaar oud. Mogelijk bevat het daardoor achterhaalde informatie en adviezen, er kunnen dan ook geen rechten meer aan dit artikel worden ontleend. Gaat u binnenkort op reis en wilt u weten welke regels momenteel gelden? Lees dan alle actuele informatie over het visum voor India.