Nieuwsbericht | | 07-01-2022 | ±2 minuten leestijd

Het Verenigd Koninkrijk is van plan grootschalige versoepelingen door te voeren in de visumvoorwaarden voor aanvragers uit India.

Voorwaarde voor handelsovereenkomst

De overheden van het Verenigd Koninkrijk en India zijn momenteel in gesprek over een grote handelsdeal. Een van de voorwaarden die India stelt, is dat het aanvragen van visums voor het Verenigd Koninkrijk makkelijker moet worden voor Indiërs. Hoewel de twee landen van oudsher nauwe banden hebben, lopen veel Indiërs nog altijd tegen problemen aan bij het aanvragen van visums om naar het Verenigd Koninkrijk te reizen. Een van deze problemen is de prijs. Een studentenvisum kost ongeveer 350 pond, terwijl een werkvisum 1400 pond kost. Voor een toeristenvisum moet men bijna 100 pond ophoesten. Ter vergelijking, het e-visum voor India kost € 59,95.

De Britse overheid overweegt onder meer om de prijs van studentenvisums voor Indiërs te verlagen. Studenten met een visum zouden onder de nieuwe regels ook na hun studie voor een periode in het Verenigd Koninkrijk mogen blijven. Daarnaast overweegt de Britse overheid ook om een speciaal werkvisum voor jonge Indiërs in het leven te roepen. Met dit visum zouden zij voor een periode van drie jaar in het Verenigd Koninkrijk mogen wonen en werken.

Voor- en tegenstanders in Britse overheid

Met de nieuwe handelsovereenkomst hoopt de Britse overheid om al vroeg een voet tussen de deur te krijgen bij de snel groeiende Indiase economie. Economen voorspellen dat India met de huidige groeicijfers in 2050 de op twee na grootste economie ter wereld zal zijn. India hanteert hoge importtarieven. Het Verenigd Koninkrijk hoopt het eerste westerse land te zijn dat een wederzijdse handelsovereenkomst met India sluit. Premier Johnson zegt dat hij met deze overeenkomst een van de beloftes van Brexit, het sluiten van handelsovereenkomsten met landen buiten de EU, nakomt.

De Britse minister voor Internationale Handel, Anne-Marie Trevelyan, reist in januari naar India om de overeenkomst verder te bespreken. Ook de minister van Buitenlandse Zaken hoopt op een goede afloop van de onderhandelingen. De minister van Binnenlandse Zaken, Priti Patel, is echter tegen de handelsovereenkomst met India. Patel staat bekend als een hardliner tegen immigratie.

Versoepelingen e-visum India voor Britten

Normaliter kunnen reizigers uit de EU en het Verenigd Koninkrijk een e-visum aanvragen voor een reis naar India. Het e-visum India kan gebruikt worden voor toerisme, zakenreizen en voor medische behandelingen. Reizigers met de Britse nationaliteit kunnen momenteel echter geen e-visum voor India aanvragen. India had deze maatregel in het najaar van 2021 doorgevoerd nadat het Verenigd Koninkrijk de reisregels voor Indiase reizigers had aangescherpt vanwege de uitbraak van corona. Hoewel de Britse overheid sindsdien de coronamaatregelen voor Indiase reizigers weer heeft versoepeld, weigert de Indiase overheid om het e-visum portaal weer beschikbaar te stellen voor Britse reizigers. Om naar India te reizen moeten zij een papieren visum aanvragen, wat maanden in beslag kan nemen. Met de nieuwe handelsovereenkomst en de bijbehorende visumversoeplingen hoopt de Britse overheid dat India Britse burgers weer toestaat om e-visums voor India aan te vragen.

Let op: dit nieuwsartikel over het visum voor India is meer dan een jaar oud. Mogelijk bevat het daardoor achterhaalde informatie en adviezen, er kunnen dan ook geen rechten meer aan dit artikel worden ontleend. Gaat u binnenkort op reis en wilt u weten welke regels momenteel gelden? Lees dan alle actuele informatie over het visum voor India.

VisumBuitenland.be is een commercieel en professioneel visumbureau en ondersteunt reizigers onder andere bij het verkrijgen van het visum voor India. VisumBuitenland.be treedt op als bemiddelaar en maakt op geen enkele wijze deel uit van een overheid. Een visum aanvragen kan ook rechtstreeks bij de immigratiedienst (25,63 USD per visum, via indianvisaonline.gov.in). Echter, niet met Nederlandstalige ondersteuning. Als u uw aanvraag indient via VisumBuitenland.be, staat ons supportcenter u 24 uur per dag, 7 dagen per week te woord. Daarnaast controleren wij uw aanvraag en alle door u aangeleverde documenten handmatig voordat we deze namens u indienen bij de immigratiedienst. Indien we hierbij fouten of onvolledigheden vermoeden, nemen we direct persoonlijk contact met u op, om te zorgen dat uw aanvraag alsnog snel en correct kan worden verwerkt. Om gebruik te maken van onze dienstverlening betaalt u ons 25,63 USD aan consulaire kosten, die wij namens u betalen aan de immigratiedienst, alsmede € 36,41 aan servicekosten als vergoeding voor onze bemiddeling, inclusief btw. Onze diensten hebben al vele reizigers behoed voor grote problemen tijdens hun reis. Mocht een aanvraag ondanks onze ondersteuning en controle toch worden afgekeurd, dan vergoeden wij het volledige aankoopbedrag (tenzij voor dezelfde reiziger al eerder een aanvraag voor een visum India is afgekeurd). Lees hier meer over onze diensten.