Nieuwsbericht | | 05-08-2022 | ±6 minuten leestijd

De kusten van Zuid- en Zuidoost-Azië zijn adembenemend mooi. Een cruise leent zich dan ook uitstekend voor het ontdekken van een groot aantal landen aan de Indische Oceaan. Een van deze landen die tijdens een cruisevakantie te bezoeken zijn, is India. Lees verder voor meer informatie over een cruise naar India en het benodigde visum.

Visum voor het maken van een cruise naar India

Alle toeristen die naar India reizen, hebben een visum nodig. De enige uitzondering op deze regel zijn reizigers met de nationaliteit van de Malediven of van India zelf. Nederlandse en Belgische reizigers die met een toeristisch of zakelijk doeleinde naar India willen reizen, komen meestal in aanmerking voor het elektronische visum voor India.

Een cruisevakantie valt ook onder toerisme. Het daarvoor bestemde e-Tourist visum is een praktisch alternatief op het papieren visum, omdat het volledig online wordt aangevraagd. Het is daarom niet nodig om een afspraak te maken bij een ambassade of consulaat om documenten aan te leveren, want het aanvragen kan simpelweg met uw telefoon, tablet, of computer.

Visum voor 30 dagen of 1 jaar

Het e-Tourist visum voor India is beschikbaar met een geldigheidsperiode van 30 dagen of 1 jaar. Voor beide visa is het niet mogelijk om een exacte datum te kiezen waarop de geldigheid van het visum ingaat. De geldigheidsperiode van 30 dagen of 1 jaar gaat namelijk van start zodra uw aanvraag is goedgekeurd.

Bezoek de Andamanen tijdens uw cruiseBezoek de ongerepte Andamanen tijdens uw cruise in India.

Wat betekent dit voor uw verblijf in India?

Het toeristenvisum met een geldigheid van 30 dagen heeft een maximale verblijfsduur die ook 30 dagen bedraagt. Zodra uw visum is goedgekeurd, heeft u gedurende de 30 dagen dat het visum geldig is de tijd om in India aan te komen. Het visum India hoeft namelijk alleen bij aankomst in het land geldig te zijn. Eenmaal aangekomen in India wordt de aankomstdatum genoteerd in uw paspoort en mag u 30 dagen in India verblijven.

Hoewel de geldigheid van het visum direct ingaat op het moment dat de aanvraag wordt goedgekeurd, hoeft u zich geen zorgen te maken dat uw visum India niet geldig is op het moment van uw reis. In het aanvraagformulier moet u namelijk een verwachte aankomstdatum invullen. Als u dit visum meer dan 21 dagen voor de verwachte aankomstdatum aanvraagt, wordt uw aanvraag in de wacht gezet. Hiermee wordt voorkomen dat de geldigheid van het visum al te vroeg verloopt. Met een gemiddelde levertijd van 7 dagen, worden de meeste visa voor India dus ongeveer twee weken voor de ingevulde verwachte aankomstdatum goedgekeurd.

Wat als u het visum eerder wilt ontvangen voor uw cruise?

Veel cruisereizen starten ongeveer twee weken of meer voor de eerste aankomst in India. Doordat het moeilijk te voorspellen is wanneer een visum precies wordt goedgekeurd, kunnen cruisereizigers vaak beter kiezen voor het visum voor India dat 365 dagen geldig is. Deze aanvragen worden in de wacht gezet tot 120 dagen voor de ingevulde vertrekdatum waardoor dit visum al maanden voor vertrek kan worden toegekend.

Dit visum is duurder, maar biedt de mogelijkheid om binnen de geldigheidsperiode van 1 jaar meerdere reizen naar India te maken. In tegenstelling tot het visum van 30 dagen, moeten in dit geval zowel de aankomst- als de laatste vertrekdatum geheel binnen de geldigheidsperiode van het visum vallen. Vertrekt uw cruise al twee weken of langer voor de verwachte aankomstdatum in India en wilt u het visum voor vertrek kunnen ontvangen? Kies dan in het online aanvraagformulier bij ‘Visumtype’ voor ‘e-Tourist - 1 jaar’.

Onbekende paradijzen van India

De kustlijn van India is met een lengte van 7517 kilometer een van de langste kustlijnen van de wereld. Met zo’n indrukwekkende kustlijn is het niet verrassend dat een cruisevakantie een van de beste manieren is om India te verkennen. Tropische stranden om te zonnen en zwemmen zijn er in overvloed, maar men vindt er ook genoeg grote en kleine steden om te ontdekken. Daarnaast liggen er in het oosten van de Indische Oceaan een paar prachtige eilandengroepen. Een cruise is de uitgelezen manier om deze verborgen parels van India te bewonderen.

Andamanen en Nicobaren

Doordat deze eilandengroepen bijna 2000 kilometer verwijderd liggen van het vasteland van India, worden ze tijdens een normale vakantie in India vaak niet bezocht. Nog een reden dus om te kiezen voor een cruisevakantie naar India, zodat u een bezoek kan brengen aan deze relatief onbekende eilanden. Het merendeel van de ruim 570 eilanden is verboden terrein voor reizigers en alleen toegankelijk voor de inheemse bevolking. Op deze manier worden onder andere de mooie natuurgebieden niet aangetast door het massatoerisme.

Een van de eilanden die wel toegankelijk zijn voor toeristen, is Havelock Island. Hoewel de Andamanen, de eilandengroep waar dit eiland deel van uitmaakt, niet ver ontwikkeld zijn op het gebied van toerisme, zijn er op Havelock Island enigszins toeristische faciliteiten en activiteiten te vinden. De stranden van Havelock Island horen samen met die van Neil Island, enkele tientallen kilometers verder naar het zuiden, tot de meest ongerepte stranden ter wereld. Om een overvloed aan toeristen te voorkomen, zijn er weinig tot geen grote cruiseschepen die de Andamanen en Nicobaren op hun route hebben liggen.

Met het toeristenvisum dat 30 dagen geldig is, kunt u er ook voor kiezen om naast een grote cruise langs het vasteland ook nog een kleinere cruise langs de Andamanen en/of Nicobaren te maken. Ook als de grote cruise u buiten India brengt, mag u met hetzelfde visum nog eenmalig terug naar India reizen, zolang beide aankomsten en ook het laatste vertrek vanuit India binnen de maximale verblijfsduur van 30 dagen vallen (geteld vanaf de eerste aankomst in India).

Vraag het toeristenvisum India aan

Als u van plan bent om op cruise te gaan, kunt u het visum India aanvragen, zodra u ongeveer uw aankomstdatum weet. Afhankelijk van de benodigde geldigheidstermijn en de termijn waarbinnen u het visum nodig heeft, kiest u voor het visum met een geldigheid van 30 dagen of 1 jaar.

Het paspoort waarmee het visum wordt aangevraagd en waarmee naar India wordt afgereisd, moet bij aankomst in India nog minimaal 6 maanden geldig zijn. Als dit niet het geval is, zult u vóór het aanvragen van een visum eerst een nieuw paspoort aan moeten vragen. Vervolgens gebruikt u het nieuwe paspoort voor uw visumaanvraag. Let op: het e-visum India wordt digitaal aan het paspoort gekoppeld waarmee het is aangevraagd. Wilt u met een ander paspoort reizen dan het paspoort dat u voor de visumaanvraag gebruikte? Dan moet u beide paspoorten en het visum meenemen.
Open het aanvraagformulier voor het visum India

Let op: dit nieuwsartikel over het visum voor India is meer dan een jaar oud. Mogelijk bevat het daardoor achterhaalde informatie en adviezen, er kunnen dan ook geen rechten meer aan dit artikel worden ontleend. Gaat u binnenkort op reis en wilt u weten welke regels momenteel gelden? Lees dan alle actuele informatie over het visum voor India.

VisumBuitenland.be is een commercieel en professioneel visumbureau en ondersteunt reizigers onder andere bij het verkrijgen van het visum voor India. VisumBuitenland.be treedt op als bemiddelaar en maakt op geen enkele wijze deel uit van een overheid. Een visum aanvragen kan ook rechtstreeks bij de immigratiedienst (25,63 USD per visum, via indianvisaonline.gov.in). Echter, niet met Nederlandstalige ondersteuning. Als u uw aanvraag indient via VisumBuitenland.be, staat ons supportcenter u 24 uur per dag, 7 dagen per week te woord. Daarnaast controleren wij uw aanvraag en alle door u aangeleverde documenten handmatig voordat we deze namens u indienen bij de immigratiedienst. Indien we hierbij fouten of onvolledigheden vermoeden, nemen we direct persoonlijk contact met u op, om te zorgen dat uw aanvraag alsnog snel en correct kan worden verwerkt. Om gebruik te maken van onze dienstverlening betaalt u ons 25,63 USD aan consulaire kosten, die wij namens u betalen aan de immigratiedienst, alsmede € 36,41 aan servicekosten als vergoeding voor onze bemiddeling, inclusief btw. Onze diensten hebben al vele reizigers behoed voor grote problemen tijdens hun reis. Mocht een aanvraag ondanks onze ondersteuning en controle toch worden afgekeurd, dan vergoeden wij het volledige aankoopbedrag (tenzij voor dezelfde reiziger al eerder een aanvraag voor een visum India is afgekeurd). Lees hier meer over onze diensten.