Nieuwsbericht | | 25-04-2018 | ±5 minuten leestijd

Turkse reizigers kunnen de komende jaren nog steeds geen visum India aanvragen. Inmiddels heeft India 160 landen die in aanmerking komen om het visum India online aan te vragen. Op de lijst is onder meer Nederland en België opgenomen, wat betekent dat men eenvoudig online een elektronisch visum aan kan vragen.

Turkije heeft die rechten niet en krijgt deze rechten de komende tijd ook niet. Dat zegt de Turkse ambassadeur Sakit Ozlan Torunlar.

Visum India voor Turkije

Turkse reizigers kunnen nog steeds geen visum India aanvragen. Dat ondanks het handelsverdrag dat India en Turkije onlangs hebben afgesloten. Het handelsverdrag omslaat een volume van 6,5 miljard dollar tussen India en Turkije.

Het handelsverdrag is goed voor de handel tussen Europa en Azië, stelt Torunlar. Turkije had dan ook graag gezien dat het op de landen die in aanmerking komen voor het e-visum zou worden geplaatst. Des te meer omdat de Turkse president Recep Tayyip Erdogan en minister-president Narendra Modi van India afgelopen mei een handelsverdrag ter waarde van 10 miljard dollar in 2020 hebben afgesproken.

Jal Mahal (water paleis), Jaipur, IndiaJal Mahal (water paleis), Jaipur, India

Visum Turkije voor India

Andersom is er al een tijd lang een mogelijkheid voor inwoners van India om met een digitaal visum Turkije naar Turkije te reizen. De Turkse ambassadeur stoort zich aan het feit dat Turkije buitengesloten blijft van de lijst met daarop 160 landen die wel al een digitaal visum India aan kunnen vragen. De ambassadeur wijst India erop dat het online aanvragen van een visum voor Turkije wel al mogelijk is. Momenteel bevindt de Turkse delegatie zich in India.

Het afgelopen jaar hebben 90.000 Indische reizigers Turkije bezocht. Dat is 70 procent van de volledige visumaanvragen, stelt de Turkse delegatie.

Problemen digitaal visum India

Een aantal problemen heeft ertoe geleid dat Turkije werd buitengesloten van de lijst met 160 landen die online een visum India aan kunnen vragen. Vorig jaar bleken er een aantal problemen te zijn, stelde Erdogan toen. Hij stelde voor dat de Turkse en Indiase bevolking beiden hun eigen munt zouden behouden, en dat de lokale Kamer van Koophandels een hoofdkantoor in India en Turkije zouden moeten openen.

Volgens Sakit Ozlan Torunlar is het handelsverdrag met India flink in het voordeel van India. “Het belangrijkst is nu om te kijken hoe we onze handel kunnen vergroten”, stelt Torunlar tegen Indian Express. Daarnaast wijst hij erop dat sinds 2011 Turkish Airlines iedere week zeven vluchten uitvoert naar Turkije vanuit Delhi en Mumbai.

Visum India voor Nederlandse en Belgische reizigers

Voor Nederlandse en Belgische regels gelden er andere regels met betrekking tot het online visum India dan voor reizigers uit Turkije. Hoewel Turkse reizigers enkel een papieren visum aan kunnen vragen bij het Indiase consulaat in Turkije, is dat voor Nederlandse en Belgische reizigers niet het geval.
Nederland en België behoren namelijk tot de 160 landen waar India een verdrag mee heeft gesloten. Dat betekent dat het mogelijk is online een elektronisch visum India aan te schaffen. Het aanvragen van het elektronische visum India is binnen vijftien minuten afgerond. Het is mogelijk meerdere reizigers in één aanvraag te zetten. Neem daarvoor wel alle paspoortgegevens van alle reizigers correct over. Ten slotte moet er per visum per persoon betaald worden. De kosten bedragen € 109,95 per visum India. Het aanvragen kan gemakkelijk online; men hoeft niet met het paspoort naar een ambassade of consulaat.

Het visum India wordt na betaling met iDEAL, Bancontact, PayPal of creditcard binnen enkele dagen per e-mail toegestuurd. Zowel toeristen als zakenreizigers dienen in het bezit te zijn van een visum India. Ook kinderen en baby’s moeten zelfstandig een visum India hebben. Dit betekent dat ook wanneer de kinderen in het paspoort van de ouders zijn bijgeschreven, kinderen nog steeds een eigen visum moeten hebben.

Bij het visum India kan men kiezen uit drie soorten, het ‘eTourist visa India’, speciaal voor toeristen, het ‘eMedicial visa India’, bedoeld voor medische bezoeken en het ‘eBusiness visa India’, bedoeld voor zakenreizen. Lees hier meer over de type visums voor India.

Bij alle drie de visa mag en maximaal 60 dagen in totaal in India verblijven. Het is mogelijk om twee keer het land in- en uit te reizen. De geldigheidsduur gaat in vanaf de eerste aankomst in India. De daadwerkelijke aankomstdatum mag niet meer dan 30 dagen afwijken van de datum die op het e-visum India is aangegeven. Bovendien is het mogelijk meer dan twee maal per kalenderjaar een visum voor India aan te vragen. Het paspoort dient bovendien nog tenminste zes maanden geldig te zijn vanaf het aankomstmoment in India.

Spoedaanvraag visum India

Heeft u met spoed een visum India nodig? In dat geval is het mogelijk een spoedaanvraag in te dienen. Voor de spoedaanvraag vult men het normale aanvraagformulier in, en klikt men vervolgens de optie ‘spoed’ aan. Voor het indienen van een spoedaanvraag wordt een kleine toeslag gerekend. De meeste visa die met spoed worden aangevraagd, worden binnen één dag godgekeurd en per e-mail toegestuurd. De verwerking in India gaat handmatig, waardoor er geen garantie is dat het spoedvisum op tijd wordt geleverd.

In sommige gevallen kan een aangevraagd visum drie of vier dagen op zich laten wachten, bijvoorbeeld als de overheid in India meer tijd nodig heeft om de aanvraag goed door te lichten. Vraag daarom op tijd een visum India aan.

Let op: dit nieuwsartikel over het visum voor India is meer dan een jaar oud. Mogelijk bevat het daardoor achterhaalde informatie en adviezen, er kunnen dan ook geen rechten meer aan dit artikel worden ontleend. Gaat u binnenkort op reis en wilt u weten welke regels momenteel gelden? Lees dan alle actuele informatie over het visum voor India.