Nieuwsbericht | | 24-09-2021 | ±3 minuten leestijd

Nu de coronacijfers in India aanzienlijk aan het dalen zijn, heeft de overheid laten weten van plan te zijn weer toeristenvisums uit te geven. Toeristische reizen naar India zijn sinds maart 2020 niet mogelijk.

India goed op weg om corona in te dammen

In weinig landen sloeg corona zo hard toe als in India. Door de hoge bevolkingsdichtheid en andere factoren kon het virus zeer snel om zich heen grijpen. Het land telt na de Verenigde Staten het grootste aantal besmettingen en staat qua aantal sterfgevallen op de derde plaats, achter Amerika en Brazilië. Na een zeer hevige derde golf in het voorjaar leek het erop dat India nog een lange weg te gaan had om het virus in te dammen.

In de afgelopen maanden heeft India echter veel vooruitgang geboekt om het coronavirus in het land onder controle te krijgen. Zowel het aantal nieuwe besmettingen als sterfgevallen door corona zijn historisch laag. Hierdoor was het voor de overheid mogelijk om veel coronamaatregelen af te zwakken. Zo zijn scholen weer geopend, net als veel toeristische trekpleisters. Recentelijk maakte de overheid bekend dat 31 districten in de grootste deelstaat, Uttar Pradesh, volledig coronavrij zijn. Verschillende landen, waaronder het Verenigd Koninkrijk, pasten hun negatieve reisadvies voor India aan.

Toeristenvisums mogelijk binnenkort weer beschikbaar

Door al deze positieve ontwikkelingen heeft de overheid van India aangekondigd dat toeristenvisums voor India mogelijk binnenkort weer zullen worden uitgegeven. De overheid vindt dat de coronauitbraak in het land nu voldoende onder controle is en dat de mogelijkheden moeten worden onderzocht om toeristen weer het land binnen te laten. De Indiase toerismesector heeft dit hard nodig. India sloot haar grenzen al snel na de uitbraak van corona, en hoewel het nu in sommige gevallen weer mogelijk is naar India te reizen, zijn toeristen voorlopig nog niet welkom. Voor de uitbraak van corona verwelkomde India maandelijks meer dan 700.000 toeristen. In mei 2021 waren dit er nog maar 13.307.

Niet iedereen zal meteen naar India kunnen reizen voor een vakantie. De overheid heeft gezegd de plannen voor de heropening van de grenzen voor toeristen in fases door te voeren om de veiligheid en gezondheid van de eigen bevolking te garanderen. Om te beginnen zullen alleen volledig gevaccineerde toeristen naar India kunnen reizen. De overheid van India heeft laten weten binnenkort een lijst met geaccepteerde vaccins te publiceren. Alleen reizigers die volledig gevaccineerd zijn met één van deze vaccins mogen het land binnen. Of er nog verdere maatregelen zijn waar reizigers zich aan zullen moeten houden om naar India te mogen reizen is nog niet bekend. De verwachting is dat de standaardvoorwaarden die andere landen stellen aan bezoekers, zoals het afnemen van een PCR-test voor vertrek, ook voor toeristische reizen naar India zullen gelden.

Of het toeristische e-visum voor India ook weer zal worden uitgegeven is eveneens nog niet bekend. India heeft drie elektronische visums: het eMedical visum voor medische behandelingen, het eBusiness visum voor zakenreizen en het eTourist visum voor toeristische reizen naar India. Na de uitbraak van corona had India het e-visum systeem tijdelijk uit de lucht gehaald. Het eMedical visum en het eBusiness visum kunnen weer als vanouds aangevraagd worden. Het eTourist visum is momenteel echter nog steeds niet beschikbaar.

Visum India aanvragen: online of papieren visum?

India kent twee soorten visums: elektronische en fysieke visums. Elektronische visums kunnen online worden aangevraagd en worden na goedkeuring per mail verstuurd. Voor fysieke of papieren visums moet men naar de ambassade of het consulaat om een sticker in het paspoort aan te laten brengen. Omdat het online aanvragen van een visum een stuk sneller en makkelijker is dan een fysieke visumaanvraag, kiezen de meeste mensen die ervoor in aanmerking komen dan ook voor het elektronische visum.

Visum India aanvragen

Er zijn echter wel een aantal voorwaarden verbonden aan de elektronische visums. Zo mag men met het eTourist visum maximaal 90 dagen in India verblijven en zakenreizigers met een eBusiness visum mogen maximaal 180 dagen in het land zijn. Voor langere verblijven moet men een fysiek visum aanvragen. Het is dan ook belangrijk om voor het indienen van de aanvraag goed de visumvoorwaarden voor India door te lezen om niet voor verrassingen te komen te staan.

Let op: dit nieuwsartikel over het visum voor India is meer dan een jaar oud. Mogelijk bevat het daardoor achterhaalde informatie en adviezen, er kunnen dan ook geen rechten meer aan dit artikel worden ontleend. Gaat u binnenkort op reis en wilt u weten welke regels momenteel gelden? Lees dan alle actuele informatie over het visum voor India.

VisumBuitenland.be is een commercieel en professioneel visumbureau en ondersteunt reizigers onder andere bij het verkrijgen van het visum voor India. VisumBuitenland.be treedt op als bemiddelaar en maakt op geen enkele wijze deel uit van een overheid. Een visum aanvragen kan ook rechtstreeks bij de immigratiedienst (10,25 USD per visum, via indianvisaonline.gov.in). Echter, niet met Nederlandstalige ondersteuning. Als u uw aanvraag indient via VisumBuitenland.be, staat ons supportcenter u 24 uur per dag, 7 dagen per week te woord. Daarnaast controleren wij uw aanvraag en alle door u aangeleverde documenten handmatig voordat we deze namens u indienen bij de immigratiedienst. Indien we hierbij fouten of onvolledigheden vermoeden, nemen we direct persoonlijk contact met u op, om te zorgen dat uw aanvraag alsnog snel en correct kan worden verwerkt. Om gebruik te maken van onze dienstverlening betaalt u ons 10,25 USD aan consulaire kosten, die wij namens u betalen aan de immigratiedienst, alsmede € 50,50 aan servicekosten als vergoeding voor onze bemiddeling, inclusief btw. Onze diensten hebben al vele reizigers behoed voor grote problemen tijdens hun reis. Mocht een aanvraag ondanks onze ondersteuning en controle toch worden afgekeurd, dan vergoeden wij het volledige aankoopbedrag (tenzij voor dezelfde reiziger al eerder een aanvraag voor een visum India is afgekeurd). Lees hier meer over onze diensten.