Nieuwsbericht | | 06-11-2020 | ±6 minuten leestijd

Het weer kan een enorme invloed hebben op de beleving van een reis naar India. India kent namelijk een regenseizoen, ook wel moesson of monsoon genoemd, waarin extreem veel neerslag kan vallen. Ook personen die extreme hitte niet goed kunnen verdragen kunnen in bepaalde maanden beter niet naar India reizen, omdat de temperaturen dan kunnen oplopen tot boven de 40 graden. Daarom is het verstandig om voor het boeken van een reis uit te zoeken wat de beste reistijd voor India is. Daarnaast moet voor vertrek een visum India aangevraagd worden.

De seizoenen van India

India heeft een winterseizoen, een zomerseizoen en een moessonperiode. Tijdens de winter - in de maanden december tot en met maart - is het in India over het algemeen droog en liggen de temperaturen tussen de 20 en 30 graden. In de zomermaanden april en mei kunnen de temperaturen hoog oplopen, in het noorden van India zelfs tot boven de 40 graden Celsius. Het regenseizoen vindt in Noord-India tussen juni en oktober plaats, in het zuiden valt de meeste neerslag in juni, oktober en november. Tijdens het regenseizoen kunnen er heftige en langdurige regenbuien plaatsvinden en hebben bepaalde regio’s te kampen met overstromingen. De westkust en het noordoosten van India worden over het algemeen het zwaarst getroffen door de moessons.

Klimaat in India verschilt per regio

Het klimaat in India verschilt sterk per regio. Het noorden van het land kent een steppeklimaat, terwijl het zuiden en de westkust een tropisch klimaat hebben. Hierdoor kent het noorden van het land sterke temperatuurverschillen gedurende het jaar. In de hoofdstad New Delhi (in het noorden van India) is de maximumtemperatuur in december en januari gemiddeld zo’n 22 graden Celsius, terwijl het in de zomer overdag meer dan 40 graden Celsius kan worden. In het zuiden en aan de westkust zijn deze verschillen minder groot en liggen de temperaturen het hele jaar door hoog, tussen de 30 en 37 graden overdag. Het klimaat in het Himalaya-gebied - in de territoria Ladakh, Jammu en Kasjmir in het uiterste noorden - wijkt af van de rest van India. Hier kan tussen november en juni veel sneeuw vallen. Temperaturen variëren hier in de loop van het jaar van -14 tot 25 graden Celsius.

Klimaattabel Noord-India (New Delhi)

Maand Gemiddelde min. temperatuur in °CGem. min. temp. in °CGemiddelde max. temperatuur in °CGem. max. temp. in °CGemiddelde neerslag in mmGem. neerslag in mm
Januari 9 21 7
Februari 11 25 13
Maart 17 33 7
April 23 38 6
Mei 29 42 15
Juni 31 42 20
Juli 29 37 66
Augustus 28 35 66
September 26 35 53
Oktober 23 34 2
November 18 29 1
December 12 23 2

Klimaattabel Zuid-India (Kerala)

Maand Gemiddelde min. temperatuur in °CGem. min. temp. in °CGemiddelde max. temperatuur in °CGem. max. temp. in °CGemiddelde neerslag in mmGem. neerslag in mm
Januari 23 31 10
Februari 23 32 11
Maart 25 32 36
April 26 32 82
Mei 27 31 59
Juni 26 29 134
Juli 25 29 65
Augustus 25 29 54
September 25 29 73
Oktober 25 30 130
November 25 30 120
December 24 30 33

Beste reistijd

Omdat India verschillende klimaten heeft, kan er niet één periode genoemd worden die voor het hele land als beste reistijd geldt; deze hangt af van de regio die bezocht wordt. Oktober tot maart zijn de beste maanden voor een reis naar het noorden van het land, omdat er dan weinig regen valt en de temperaturen draaglijk tot aangenaam zijn. Voor het zuiden wordt aangeraden tussen december en februari te reizen. Voor een verblijf aan de westkust van India, bijvoorbeeld in Mumbai of Goa, zijn oktober tot en met mei de beste maanden, omdat er dan nauwelijks regen valt.

Niet alleen de regio die wordt bezocht, maar ook wat men in India wil ondernemen speelt een rol in het bepalen van de beste reistijd. Hoewel een reis tijdens het regenseizoen over het algemeen afgeraden wordt, kan het voor natuurliefhebbers juist een goed idee zijn om tijdens de moesson naar India te reizen, omdat de landschappen dan op hun mooist zijn. Ook reizigers die naar India reizen voor een ayurvedabehandeling doen er goed aan dit tijdens het regenseizoen te doen, omdat de lucht dan vochtiger en koeler is, waardoor de huid de gebruikte kruidenoliën beter opneemt. Een bijkomend voordeel van een reis in het zomer- of in het regenseizoen is dat er minder toeristen zijn dan tussen november en maart. Voor een trekking in de bergen zijn de maanden juli tot en met oktober het meest geschikt.

Visum India aanvragen

Voor een reis naar India is een visum noodzakelijk dat online aangevraagd kan worden. India biedt momenteel (2020) drie verschillende elektronische toeristenvisums aan, met een geldigheidsduur van een maand, een jaar of vijf jaar. Het is normaliter niet aan te bevelen het visum India met een geldigheid van een maand aan te vragen, omdat dit visum vaak tot problemen leidt. Met het visum dat een jaar geldig is mag men na goedkeuring van de aanvraag zelf bepalen wanneer men in India aankomt, zolang de geldigheidsduur van een jaar nog niet verlopen is. Het is in dat geval mogelijk de reis zonder problemen te verplaatsen als blijkt dat de weersomstandigheden in de regio die men wil bezoeken in een andere maand beter zijn.

Met het toeristenvisum voor India dat een jaar geldig is kan men binnen de geldigheidsduur van het visum meerdere keren naar India reizen, zolang elk afzonderlijk verblijf niet langer dan 90 dagen duurt. Het is dus mogelijk om met hetzelfde visum nogmaals naar India te reizen om een andere regio te bezoeken of om dezelfde regio tijdens een ander seizoen mee te maken.

Let op: dit nieuwsartikel over het visum voor India is meer dan een jaar oud. Mogelijk bevat het daardoor achterhaalde informatie en adviezen, er kunnen dan ook geen rechten meer aan dit artikel worden ontleend. Gaat u binnenkort op reis en wilt u weten welke regels momenteel gelden? Lees dan alle actuele informatie over het visum voor India.

VisumBuitenland.be is een commercieel en professioneel visumbureau en ondersteunt reizigers onder andere bij het verkrijgen van het visum voor India. VisumBuitenland.be treedt op als bemiddelaar en maakt op geen enkele wijze deel uit van een overheid. Een visum aanvragen kan ook rechtstreeks bij de immigratiedienst (10,25 USD per visum, via indianvisaonline.gov.in). Echter, niet met Nederlandstalige ondersteuning. Als u uw aanvraag indient via VisumBuitenland.be, staat ons supportcenter u 24 uur per dag, 7 dagen per week te woord. Daarnaast controleren wij uw aanvraag en alle door u aangeleverde documenten handmatig voordat we deze namens u indienen bij de immigratiedienst. Indien we hierbij fouten of onvolledigheden vermoeden, nemen we direct persoonlijk contact met u op, om te zorgen dat uw aanvraag alsnog snel en correct kan worden verwerkt. Om gebruik te maken van onze dienstverlening betaalt u ons 10,25 USD aan consulaire kosten, die wij namens u betalen aan de immigratiedienst, alsmede € 50,50 aan servicekosten als vergoeding voor onze bemiddeling, inclusief btw. Onze diensten hebben al vele reizigers behoed voor grote problemen tijdens hun reis. Mocht een aanvraag ondanks onze ondersteuning en controle toch worden afgekeurd, dan vergoeden wij het volledige aankoopbedrag (tenzij voor dezelfde reiziger al eerder een aanvraag voor een visum India is afgekeurd). Lees hier meer over onze diensten.