Nieuwsbericht | | 14-04-2021 | ±3 minuten leestijd

Bij de douane in India wordt gecontroleerd of de reiziger in het bezit is van een geldig visum India en of de invoerregels zijn nageleefd. Voor het meenemen van bepaalde producten, medicijnen en dieren naar India gelden namelijk strikte regels. In dit artikel vindt u meer informatie over deze invoerregels.

Visum India aanvragen

Bij de paspoortcontrole in India wordt niet alleen getoetst of uw bagage aan de Indiase douane- en invoerregels voldoet, maar ook of u in het bezit bent van een geldig visum India. De aanvraag voor het visum India kan volledig online worden ingediend en na toekenning wordt het visum per SMS en per e-mail naar u toegestuurd. Het is in de meeste gevallen dan ook niet nodig om een bezoek te brengen aan het consulaat. Om te weten of u het visum India online aan kunt vragen, kunt u de visumvoorwaarden voor India op deze website nalopen.

Goederen

De invoer van bepaalde dieren en dierlijke producten is per definitie verboden. Het gaat dan om (producten afkomstig van) gevogelte en (producten afkomstig van) varkens. Wie vlees- of melkproducten, voedsel voor huisdieren, bont, leder, horens of andere dierlijke producten in wil voeren heeft hier een importvergunning en een “No Objection Certificate” (NOC) voor nodig. Dit wettelijk certificaat moet ten minste zeven dagen voor vertrek afgegeven zijn door Animal Quarantine and Certification Services (AQCS).

Voor veel andere goederen geldt dat deze alleen vrij ingevoerd mogen worden tot een bepaalde hoeveelheid of waarde. Houd er rekening mee dat de invoer van goederen slechts eenmaal per maand vrij is en alleen wanneer de reiziger ten minste 24 uur, maar maximaal 6 maanden in India verblijft. Een reiziger mag maximaal twee liter sterke drank of wijn of bier meenemen en maximaal 100 sigaretten, 25 sigaren of 125 gram tabak. E-sigaretten mogen niet ingevoerd worden. Er mag maximaal 60 ml parfum en 250 ml eau de toilette meegenomen worden zonder hiervan aangifte te doen bij de douane. Voor juwelen wordt een onderscheid gemaakt tussen vrouwelijke en mannelijke reizigers. Mannen mogen namelijk juwelen met een waarde ter hoogte van 50.000 INR meenemen, vrouwen juwelen ter waarde van maximaal 100.000 INR.

Geneesmiddelen

Als u medicijnen gebruikt, zorg er dan voor dat u een medicijnpaspoort bij zich heeft tijdens uw reis naar India. Als u die nog niet heeft, kunt u die tegen een kleine betaling aanvragen bij uw huisarts of bij een apotheek. In het medicijnpaspoort staat welke medicijnen u gebruikt of waar u overgevoelig voor bent. Op vertoon van een dergelijk medisch paspoort, komt u in de meeste gevallen probleemloos door de douane.

Aangezien India buiten het Schengengebied valt zijn er geen duidelijke afspraken overeengekomen met Nederland over de invoer van medicijnen. Het is raadzaam om te controleren of u medicijnen gebruikt die onder de Opiumwet vallen, zoals slaap- en kalmeringsmiddelen, sterke pijnstillers, middelen voor de behandeling van ADHD en medicinale cannabis. Om te weten op welke geneesmiddelen deze wet nog meer van toepassing is kunt u het internet raadplegen of navraag doen bij uw dokter of apotheker. Voor de invoer van dergelijke medicijnen kan bij de douane gevraagd worden om een Engelstalige medische verklaring, gewaarmerkt door het CAK en voorzien van een apostillestempel van de rechtbank. De aanvraagprocedure voor een verklaring neemt veel tijd in beslag. Het kan zo’n vijf weken duren voordat u de officiële verklaring met apostille in handen heeft. De verklaring is een jaar geldig en kan dus al op tijd aangevraagd worden.

Geld

Het is toegestaan contant geld mee te nemen naar India, op voorwaarde dat de totale waarde niet hoger is dan 5.000 USD (of een vergelijkbaar bedrag in een andere valuta). Hogere bedragen moeten worden aangegeven bij de douane. Het maximale bedrag dat u aan Indiase roepies naar en vanuit India in en uit mag voeren is 25.000 INR.

Dieren

Bezoekers met een visum voor een tijdelijk verblijf moeten voor de invoer van huisdieren een invoervergunning kunnen overhandigen die is afgegeven door de Director General of Foreign Trade (DGFT), alsmede een veterinair gezondheidscertificaat dat afgegeven is in het land van uitvoer en een NOC, dat ten minste zeven dagen van tevoren afgegeven is door de AQCS. U kunt met uw huisdier slechts op een aantal luchthavens in India landen, omdat niet overal hiervoor gecertificeerd personeel aanwezig is.

Let op: dit nieuwsartikel over het visum voor India is meer dan een jaar oud. Mogelijk bevat het daardoor achterhaalde informatie en adviezen, er kunnen dan ook geen rechten meer aan dit artikel worden ontleend. Gaat u binnenkort op reis en wilt u weten welke regels momenteel gelden? Lees dan alle actuele informatie over het visum voor India.

VisumBuitenland.be is een commercieel en professioneel visumbureau en ondersteunt reizigers onder andere bij het verkrijgen van het visum voor India. VisumBuitenland.be treedt op als bemiddelaar en maakt op geen enkele wijze deel uit van een overheid. Een visum aanvragen kan ook rechtstreeks bij de immigratiedienst (10,25 USD per visum, via indianvisaonline.gov.in). Echter, niet met Nederlandstalige ondersteuning. Als u uw aanvraag indient via VisumBuitenland.be, staat ons supportcenter u 24 uur per dag, 7 dagen per week te woord. Daarnaast controleren wij uw aanvraag en alle door u aangeleverde documenten handmatig voordat we deze namens u indienen bij de immigratiedienst. Indien we hierbij fouten of onvolledigheden vermoeden, nemen we direct persoonlijk contact met u op, om te zorgen dat uw aanvraag alsnog snel en correct kan worden verwerkt. Om gebruik te maken van onze dienstverlening betaalt u ons 10,25 USD aan consulaire kosten, die wij namens u betalen aan de immigratiedienst, alsmede € 50,50 aan servicekosten als vergoeding voor onze bemiddeling, inclusief btw. Onze diensten hebben al vele reizigers behoed voor grote problemen tijdens hun reis. Mocht een aanvraag ondanks onze ondersteuning en controle toch worden afgekeurd, dan vergoeden wij het volledige aankoopbedrag (tenzij voor dezelfde reiziger al eerder een aanvraag voor een visum India is afgekeurd). Lees hier meer over onze diensten.