Nieuwsbericht | | 08-07-2024 | ±3 minuten leestijd

Vanaf 1 juli 2024 komen personen met de Maleisische nationaliteit in aanmerking voor een gratis toeristenvisum voor India. Dit betekent dat toeristen uit Maleisië in elk geval tot eind juni 2025 naar India kunnen reizen zonder voor het visum te hoeven betalen. Met dit gratis toeristenvisum mogen ze tot 30 dagen in India verblijven.

Toerismesector India groeit gestaag

De Indiase economie en met name de toerismesector kreeg een zware klap te verduren door de coronapandemie. Zelfs in 2023 had de toerismesector zich nog niet volledig hersteld. Zo kwamen er in 2023 nog steeds minder internationale reizigers naar India dan in 2019, het jaar voor het uitbreken van de pandemie. Desondanks is de toeristische infrastructuur in India flink verbeterd. De hoeveelheid vliegvelden in India is in de afgelopen tien jaar verdubbeld en Indiase luchtvaartmaatschappijen breiden zich in rap tempo uit. De verwachting is dus ook dat het internationale toerisme in het komende decennium alsnog zal toenemen.

Toch is het niet slecht gesteld met de Indiase toerismesector anno 2024. Dit is vooral te danken aan de reislustigheid van de Indiase middenklasse. Veel Indiërs hebben namelijk een hoger inkomen dan een aantal jaar geleden, waardoor ze meer geld overhouden om binnenlandse reizen te ondernemen.

Het Indiase visumbeleid

Het is al meerdere jaren mogelijk een e-visum voor India aan te vragen. Dankzij dit e-visum hoeven reizigers niet meer naar de Indiase ambassade om aan een reistoestemming te komen. Hierdoor hoeft men minder stappen te doorlopen om de reis naar India te kunnen beginnen. Toch blijkt ook het e-visum voor sommige reizigers een drempel te zijn. De online aanvraagprocedure is niet voor iedereen even duidelijk en aan de aanvraag van een e-visum blijven kosten verbonden.

Om meer toeristen uit het buitenland aan te trekken, hanteert India versoepelde visumregels voor bepaalde landen. Zo kunnen reizigers met de nationaliteit van Japan en Zuid-Korea bij aankomst in India een zogeheten visa on arrival aanvragen. Deze reizigers hoeven dus niet voor vertrek al een e-visum of een ander type visum aan te vragen.

Gratis toeristenvisum voor Maleisiërs

Maleisië is een van de landen waarmee India een speciale overeenkomst heeft. Maleisische reizigers hoeven namelijk niet meer te betalen voor een e-visum voor een reis naar India. Hiermee hopen de Indiase autoriteiten meer toeristen uit Maleisië naar India te halen.

Deze nieuwe regeling geldt alleen voor e-visa voor toeristische reizen. Als Maleisiërs een papieren visum aanvragen bij de ambassade moeten ze hiervoor nog wel betalen. Ook als ze een ander visumtype aanvragen, zoals bijvoorbeeld het zakenvisum voor India, moeten ze hiervoor betalen.

Waarvoor kan het toeristenvisum gebruikt worden?

De meeste reizigers die naar India reizen, kunnen gebruikmaken van het toeristenvisum. Met het toeristenvisum mag men een toeristische reis door India maken, maar het is hiermee ook toegestaan vrienden en familie te bezoeken. Personen met de Nederlandse of Belgische nationaliteit, of de nationaliteit van een ander land in de Europese Unie kunnen het toeristenvisum gemakkelijk online aanvragen. In het aanvraagformulier moeten enkele gegevens over de reis worden ingevuld, alsmede persoonlijke informatie over de reiziger(s). Ten slotte moet er een duidelijke pasfoto en paspoortscan worden geüpload. Nadat alle informatie is ingevuld en de documenten zijn aangeleverd, duurt het gemiddeld 7 dagen voordat het visum wordt toegekend.

VisumBuitenland.be is een commercieel en professioneel visumbureau en ondersteunt reizigers onder andere bij het verkrijgen van het visum voor India. VisumBuitenland.be is officieel partner van de International Air Transport Association, IATA, met lidnummer 57231226, treedt op als bemiddelaar, is geen advocatenkantoor, heeft ook geen advocaten in dienst, levert geen juridisch advies en maakt op geen enkele wijze deel uit van een overheid. Een visum aanvragen kan ook rechtstreeks bij de immigratiedienst (25,63 USD per visum, via indianvisaonline.gov.in). Echter, niet met Nederlandstalige ondersteuning. Als u uw aanvraag indient via VisumBuitenland.be, staat ons supportcenter u 24 uur per dag, 7 dagen per week te woord. Daarnaast controleren wij uw aanvraag en alle door u aangeleverde documenten handmatig voordat we deze namens u indienen bij de immigratiedienst. Indien we hierbij fouten of onvolledigheden vermoeden, nemen we direct persoonlijk contact met u op, om te zorgen dat uw aanvraag alsnog snel en correct kan worden verwerkt. Om gebruik te maken van onze dienstverlening betaalt u ons 25,63 USD aan consulaire kosten, die wij namens u betalen aan de immigratiedienst, alsmede € 36,84 aan servicekosten als vergoeding voor onze bemiddeling, inclusief btw. Onze diensten hebben al vele reizigers behoed voor grote problemen tijdens hun reis. Mocht een aanvraag ondanks onze ondersteuning en controle toch worden afgekeurd, dan vergoeden wij het volledige aankoopbedrag (tenzij voor dezelfde reiziger al eerder een aanvraag voor een visum India is afgekeurd). Lees hier meer over onze diensten.