Nieuwsbericht | | 24-01-2019 | ±3 minuten leestijd

De overheid van India heeft een voornemen aangekondigd om de geldigheidsduur van het e-visum India naar tien jaar te verlengen. Dat betekent dat toeristen vaker naar India kunnen reizen op hetzelfde visum, mits zijn een multiple entry visum hebben. Met name het medische e-visum voor India zou daar veel voordeel van kunnen hebben. Momenteel is een visum India nog slechts zestig dagen na aankomst in India geldig. Een e-visum India is voor toeristen en zakenreizigers altijd een double entry visum.

’Visum India aanvragen nog steeds lastig’

De minister van Buitenlandse Zaken van India geeft aan dat veel reizigers het aanvragen van een e-visum India nog steeds lastig vinden, ondanks dat het tegenwoordig mogelijk is de aanvraag online te doen. Daarom zorgt de overheid voor meer informatie omtrent het aanvragen van een e-visum India, om zo meer reizigers te benaderen.

Bovendien wil de overheid van India het land voor bezoekers in ieder geval aantrekkelijker maken, door de geldigheidsduur van een e-visum India tot tien jaar te verlengen. Ook wordt het aantal malen dat men India mag betreden opgehoogd voor het medische e-Visum India. Dit visum wordt het e-Medical visum genoemd. Momenteel mogen reizigers op dat visum slechts driemaal in een jaar naar India reizen op hetzelfde visum.

Dat is niet voldoende voor reizigers die na een operatie nog een keer op controle moeten komen, stelt de overheid van India. Daarnaast wil India ook het aantal personen dat op een medisch e-visum mag reizen verhogen van twee naar vier personen. Daarmee volgt India het voorbeeld van bijvoorbeeld Maleisië.

Voorwaarden e-visum India aanvragen

Het e-visum India aanvragen is verplicht voor alle Nederlandse en Belgische reizigers die naar India willen reizen. Dat geldt voor toeristen, zakenreizigers en kinderen en baby’s. Alle reizigers dienen in het bezit te zijn van een apart e-visum. Het visum India mag worden aangevraagd als men minder dan zestig dagen in India wil verblijven.

Er zijn drie soorten e-visa India: e-Tourist visum India, e-Medical visum India en e-Business visum India. Bij alle drie de visa mag men maximaal zestig dagen blijven. Met de nieuwe regels kan dat oplopen tot tien jaar.

Er zijn wel voorwaarden gesteld aan het aanvragen van een e-visum India. Men moet een paspoort (geen identiteitskaart) hebben die nog minimaal zes maanden geldig is op het moment van arriveren in India. Het paspoort en de pasfoto moet duidelijk zijn gescand. Bovendien zijn er maar een beperkt aantal zee- en luchthavens waar men mag arriveren. Ten slotte moeten reizigers het e-visum India printen en meenemen, samen bij het paspoort.

Een e-visum India aanvragen

Een e-visum India aanvragen kan 24 uur per dag via de website van VisumBuitenland.be. De aanvraagprocedure duurt ongeveer 15 minuten. Een visum India kost € 109,95 per reiziger en kan eenvoudig en veilig online worden afgerekend. Het e-visum India wordt dan binnen vier werkdagen per e-mail toegestuurd. Vervolgens dient men het document te printen en deze bij het paspoort te voegen.

Met spoed een e-visum India aanvragen

Het is ook mogelijk een spoedaanvraag voor een e-visum India in te dienen. Vink dan het vakje ‘spoed’ op het aanvraagformulier aan. De meeste spoedaanvragen worden binnen één werkdag al goed gekeurd. De overheid van India verwerkt de aanvragen handmatig, waardoor er geen garanties gelden op de levertijd. Soms kan een visum drie tot vier dagen op zich laten wachten.

We raden daarom aan op tijd te beginnen met het aanvragen van een e-visum India.

Let op: dit nieuwsartikel over het visum voor India is meer dan een jaar oud. Mogelijk bevat het daardoor achterhaalde informatie en adviezen, er kunnen dan ook geen rechten meer aan dit artikel worden ontleend. Gaat u binnenkort op reis en wilt u weten welke regels momenteel gelden? Lees dan alle actuele informatie over het visum voor India.