Nieuwsbericht | | 10-01-2023 | ±3 minuten leestijd

De Indiase overheid heeft besloten om met ingang van 20 december 2022 weer e-visums uit te geven aan houders van een Canadees paspoort. Dat is te lezen in een verklaring van de Indiase Hoge Commissie in Ottawa. In dit artikel kunt u lezen hoe deze beslissing tot stand is gekomen en hoe u een visum India kunt aanvragen.

Afgifte e-visa India ook voor Canadese burgers hervat

Na de coronapandemie hervatte India in maart 2022 de afgifte van e-visa voor meer dan 165 landen. Canada, het Verenigd Koninkrijk en Saudi-Arabië waren opmerkelijke uitzonderingen op deze lijst. De reden dat Canadese burgers nog steeds geen e-visum voor India konden aanvragen, zou te maken hebben met de achterstand in de verwerking van visumaanvragen voor Canada van Indiase reizigers. Nu de wachttijden voor het verkrijgen van visa voor Canada voor Indiase burgers steeds korter worden, heeft India toegezegd weer e-visa te zullen verstrekken aan houders van een Canadees paspoort.

Canadezen geen fysiek visum meer nodig voor India

Na de aankondiging van de Indiase Hoge Commissie in Ottawa op 20 december 2022 kunnen Canadese paspoorthouders opnieuw een e-visum aanvragen. Dit geldt voor alle reisdoelen, onder andere voor toerisme, zaken, medische behandelingen of een bezoek aan familie en/of vrienden. Het is voor houders van een Canadees paspoort dus niet langer nodig om een fysiek visum aan te vragen voor een reis naar India. Canadezen die in aanmerking komen voor een e-visum voor India worden dan ook verzocht een eventuele afspraak voor een fysiek visum bij een van de visumcentra in Canada te annuleren. Op die manier kunnen Canadese burgers die om bepaalde redenen niet in aanmerking komen voor het e-visum veel sneller bij de visumcentra terecht voor het verkrijgen van een fysiek visum.

Reizigers met de Canadese nationaliteit die geen gebruik kunnen maken van het e-visum India, kunnen dus nog steeds gebruikmaken van de visumdiensten van een van de Indiase visumcentra in Canada. Dit geldt ook voor onder andere houders van een laissez-passer.

Herinvoering e-visum ter bevordering van de economie

Een van de belangrijkste redenen die India heeft doen besluiten opnieuw e-visa voor India uit te geven aan Canadese paspoorthouders is het beoogde herstel van de Indiase economie. De economie van India is voor een groot deel afhankelijk van toerisme. Het land heeft logischerwijs dan ook grote inkomensverliezen geleden doordat een groot aantal mensen niet naar India kon reizen tijdens de coronapandemie. Een groot deel van de toeristen naar India is afkomstig uit Canada en het Verenigd Koninkrijk. Om de economie en vooral de toeristische sector een impuls te geven, heeft de Indiase overheid besloten om weer e-visa uit te geven aan reizigers uit deze landen.

Transportovereenkomst tussen India en Canada

Wat ook gaat bijdragen aan de toename van het aantal Canadese reizigers naar India is een transportovereenkomst die de twee landen in november vorig jaar gesloten hebben. Deze overeenkomst stelt luchtvaartmaatschappijen in staat om het aantal vluchten tussen Canada en India te verhogen. Waar luchtvaartmaatschappijen eerder slechts 35 vluchten per week tussen beide landen mochten uitvoeren, zijn dankzij deze overeenkomst nu een onbeperkt aantal vluchten toegestaan.

India is de vierde grootste markt voor internationaal luchtverkeer vanuit Canada. De overeenkomst is op het moment van invoering onmiddellijk van kracht gegaan en dus kunnen luchtvaartmaatschappijen meteen gebruikmaken van de rechten die door middel van deze overeenkomst aan hen worden verleend. Canadese luchtvaartmaatschappijen zijn toegestaan te vliegen op tal van Indiase steden zoals Delhi, Kolkata, Mumbai, Chennai, Bangalore en Hyderabad, Indiase luchtvaartmaatschappijen hebben op hun beurt toegang tot onder andere de Canadese vliegvelden zoals Vancouver, Edmonton, Toronto en Montreal.

E-visum India al eerder beschikbaar voor Nederlandse reizigers

Met de herinvoering van het e-visum India voor reizigers uit Canada en het Verenigd Koninkrijk zijn de beperkingen volgend op de coronapandemie omtrent het aanvragen van het e-visum voor India zo goed als voorbij. Toeristen uit Nederland en België konden al sinds maart 2022 weer gebruikmaken van het e-visum voor India. Zij kunnen de aanvraag eenvoudig online indienen middels een online aanvraagformulier.

Let op: dit nieuwsartikel over het visum voor India is meer dan een jaar oud. Mogelijk bevat het daardoor achterhaalde informatie en adviezen, er kunnen dan ook geen rechten meer aan dit artikel worden ontleend. Gaat u binnenkort op reis en wilt u weten welke regels momenteel gelden? Lees dan alle actuele informatie over het visum voor India.

VisumBuitenland.be is een commercieel en professioneel visumbureau en ondersteunt reizigers onder andere bij het verkrijgen van het visum voor India. VisumBuitenland.be treedt op als bemiddelaar en maakt op geen enkele wijze deel uit van een overheid. Een visum aanvragen kan ook rechtstreeks bij de immigratiedienst (25,63 USD per visum, via indianvisaonline.gov.in). Echter, niet met Nederlandstalige ondersteuning. Als u uw aanvraag indient via VisumBuitenland.be, staat ons supportcenter u 24 uur per dag, 7 dagen per week te woord. Daarnaast controleren wij uw aanvraag en alle door u aangeleverde documenten handmatig voordat we deze namens u indienen bij de immigratiedienst. Indien we hierbij fouten of onvolledigheden vermoeden, nemen we direct persoonlijk contact met u op, om te zorgen dat uw aanvraag alsnog snel en correct kan worden verwerkt. Om gebruik te maken van onze dienstverlening betaalt u ons 25,63 USD aan consulaire kosten, die wij namens u betalen aan de immigratiedienst, alsmede € 36,41 aan servicekosten als vergoeding voor onze bemiddeling, inclusief btw. Onze diensten hebben al vele reizigers behoed voor grote problemen tijdens hun reis. Mocht een aanvraag ondanks onze ondersteuning en controle toch worden afgekeurd, dan vergoeden wij het volledige aankoopbedrag (tenzij voor dezelfde reiziger al eerder een aanvraag voor een visum India is afgekeurd). Lees hier meer over onze diensten.