Nieuwsbericht | | 06-08-2024 | ±2 minuten leestijd

De Indiase overheid heeft het aantal havens waar reizigers met een e-visum mogen arriveren uitgebreid. Sinds begin augustus 2024 mogen reizigers met een e-visum voor India ook op de haven van Port Blair op de Andamanen aankomen. Dit is goed nieuws voor reizigers die de eilandengroep in de Golf van Bengalen willen bezoeken.

Indiase archipel in Zuidoost-Azië

De meeste reizigers denken bij India niet direct aan eilanden en stranden. Meer dan 1000 km van het Indiase vasteland ligt echter een Indiase eilandengroep met tropisch regenwoud, mangrovebossen, zandstranden en koraalriffen: de Andamanen, ook wel Andaman eilanden genoemd. De stranden van de Andamanen worden door veel mensen als de mooiste van India beschouwd en de eilanden zijn uitermate geschikt om er te duiken en snorkelen. Door zijn gevarieerde landschappen en prachtige onderwaterwereld is de archipel in trek bij toeristen.

Eerder mochten internationale reizigers al met een e-visum op de luchthaven van Port Blair, de hoofdstad van de eilandengroep, arriveren. Begin augustus heeft het Indiase ministerie van Binnenlandse Zaken groen licht gegeven om ook in de zeehaven van Port Blair een officiële grenscontrolepost te openen. Hierdoor wordt ook de zeehaven van Port Blair aan de locaties toegevoegd, waar men met een e-visum India mag binnenkomen. Dit is vooral gunstig voor cruisereizigers die een stop in de Andamanen willen maken en personen die met een eigen schip of jacht naar het gebied reizen.

Aankomstlocaties met een e-visum

Europese reizigers hebben voor een bezoek aan India altijd een visum nodig. Dat geldt ook voor een reis naar de Andamanen, die als unieterritorium door de Indiase overheid worden bestuurd. De eenvoudigste manier om aan deze visumplicht te voldoen is door het aanvragen van een e-visum. Dit visum voor India kan volledig online worden aangevraagd, waardoor het niet nodig is de ambassade of het consulaat te bezoeken en het paspoort in te leveren.

Voor het aanvragen van een e-visum gelden wel enkele voorwaarden. Zo moeten reizigers over een paspoort beschikken dat bij aankomst in India nog minstens 6 maanden geldig is en moet het doel van de reis toeristisch, zakelijk of medisch zijn. Daarnaast heeft de Indiase overheid een beperkt aantal aankomstlocaties vastgelegd waar reizigers met een e-visum mogen arriveren. Hieronder vallen 28 luchthavens en 5 zeehavens. Recent is dus Port Blair als 6e zeehaven toegevoegd waar reizigers met een elektronisch visum mogen aankomen. Voorheen moesten reizigers die in de haven van Port Blair in India wilden arriveren nog een fysiek visum voor India aanvragen.

Stimulans voor het toerisme op de Andamanen

De Andamanen zijn een beschermd gebied in India. Tot enkele jaren geleden moesten reizigers daarom voor vertrek behalve een visum voor India ook een speciale vergunning aanvragen om de Andamanen te mogen bezoeken. Deze Restricted Area Permit (RAP) kan sinds enkele jaren ook eenvoudig na aankomst in Port Blair worden verkregen. Nu de RAP ook in Port Blair kan worden aangevraagd en de haven van Port Blair aan de toegestane aankomstlocaties met een e-visum is toegevoegd, is het eenvoudiger voor reizigers om de Andamanen te bezoeken. De lokale overheid hoopt dat door de nieuwe grenspost in de zeehaven van Port Blair meer reizigers op cruiseschepen en (zeil)jachten op de eilandengroep zullen aanmeren en hierdoor de inkomsten uit het toerisme zullen toenemen.

VisumBuitenland.be is een commercieel en professioneel visumbureau en ondersteunt reizigers onder andere bij het verkrijgen van het visum voor India. VisumBuitenland.be is officieel partner van de International Air Transport Association, IATA, met lidnummer 57231226, treedt op als bemiddelaar, is geen advocatenkantoor, heeft ook geen advocaten in dienst, levert geen juridisch advies en maakt op geen enkele wijze deel uit van een overheid. Een visum aanvragen kan ook rechtstreeks bij de immigratiedienst (25,63 USD per visum, via indianvisaonline.gov.in). Echter, niet met Nederlandstalige ondersteuning. Als u uw aanvraag indient via VisumBuitenland.be, staat ons supportcenter u 24 uur per dag, 7 dagen per week te woord. Daarnaast controleren wij uw aanvraag en alle door u aangeleverde documenten handmatig voordat we deze namens u indienen bij de immigratiedienst. Indien we hierbij fouten of onvolledigheden vermoeden, nemen we direct persoonlijk contact met u op, om te zorgen dat uw aanvraag alsnog snel en correct kan worden verwerkt. Om gebruik te maken van onze dienstverlening betaalt u ons 25,63 USD aan consulaire kosten, die wij namens u betalen aan de immigratiedienst, alsmede € 36,83 aan servicekosten als vergoeding voor onze bemiddeling, inclusief btw. Onze diensten hebben al vele reizigers behoed voor grote problemen tijdens hun reis. Mocht een aanvraag ondanks onze ondersteuning en controle toch worden afgekeurd, dan vergoeden wij het volledige aankoopbedrag (tenzij voor dezelfde reiziger al eerder een aanvraag voor een visum India is afgekeurd). Lees hier meer over onze diensten.