Nieuwsbericht | | 09-10-2023 | ±5 minuten leestijd

In juni 2023 berichtte VisumBuitenland.be over een vereenvoudiging van het Egyptische visumbeleid bedoeld om het toerisme na de coronapandemie sneller te doen herstellen. Het moest gemakkelijker en bovendien voor meer mensen toegankelijk worden om een visum aan te vragen. Door een recente maatregel van de Egyptische overheid is het aanvragen van een visum voor Egypte voor Canadese reizigers echter moeilijker geworden.

Het toerisme in Egypte trekt weer aan

Begin 2011 vond de Egyptische Revolutie plaats, gevolgd door gewelddadige protesten in het hele land die uiteindelijk zouden leiden tot het aftreden van president Moebarak. Hierna was Egypte lange tijd minder in trek bij toeristen en zakenreizigers. In de afgelopen jaren is de rust gelukkig wedergekeerd in het land. Nu ook alle coronamaatregelen zijn opgeheven, zit het toerisme weer stevig in de lift. Egypte is zelfs hard op weg om dit jaar een recordaantal van 15 miljoen toeristen te verwelkomen.

De Egyptische overheid probeerde het toerisme de afgelopen jaren dan ook te stimuleren door het e-visum en visa on arrival voor steeds meer landen beschikbaar te stellen. Sinds 2022 kunnen reizigers uit meer dan 180 landen een e-visum voor Egypte aanvragen. Daarnaast introduceerde Egypte eerder dit jaar een nieuw multiple-entry visum met een geldigheid van 5 jaar. Des te opmerkelijker is het onlangs genomen besluit dat het voor Canadezen juist veel moeilijker maakt om naar Egypte te reizen.

Wijziging visumbeleid per 1 oktober 2023

Wat verandert er dan voor Canadese reizigers? Met ingang van 1 oktober 2023 is het voor personen met een Canadees paspoort niet meer mogelijk om voor vertrek naar Egypte online een visum aan te vragen of om na aankomst op het vliegveld een zogeheten visa on arrival te verkrijgen. Beide opties komen voor Canadese reizigers te vervallen, wat betekent dat zij voortaan ruim voor vertrek een Egyptische ambassade of consulaat in Canada moeten bezoeken om daar een visum voor Egypte aan te vragen.

Er was lange tijd onzekerheid over wat er zou gebeuren met de e-visa voor Egypte van Canadezen die al voor 1 oktober 2023 waren aangevraagd. Uiteindelijk is besloten dat Canadese reizigers op wie dit van toepassing is gedurende de geldigheidsduur van het e-visum gewoon met dit visum naar Egypte kunnen reizen. Verder is inmiddels bekend dat Canadezen van Egyptische afkomst met een geldig Egyptisch paspoort het land zonder visum kunnen bezoeken. Canadese reizigers van Egyptische afkomst die niet over een geldig Egyptisch paspoort beschikken, hebben nu twee opties:

  • Ze vragen een gratis visum aan bij een Egyptische ambassade of consulaat en reizen vervolgens met dit visum en hun Canadese paspoort naar Egypte. De verwerkingstijd van dit visum bedraagt 5 werkdagen en het visum is 6 maanden geldig. Binnen deze periode zijn meerdere bezoeken aan Egypte toegestaan.
  • Ze vragen een certificaat aan bij een Egyptische ambassade of consulaat waarmee ze bij aankomst in Egypte kunnen bewijzen dat ze de Egyptische nationaliteit hebben. Dit certificaat wordt nog op dezelfde dag verstrekt, of op de volgende werkdag bij een aanvraag per post. Vervolgens kan de reiziger met het certificaat en zijn/haar Canadese paspoort naar Egypte reizen en krijgt hij/zij bij aankomst een stempel in zijn/haar paspoort.

Gevolg van eerdere beperkingen voor Egyptenaren

Uit een e-mail van de Egyptische ambassade in Ottawa blijkt dat de nieuwe beperkingen een reactie zijn op eerdere Canadese maatregelen waardoor het voor Egyptenaren moeilijker werd om een visum voor Canada te verkrijgen. De Egyptische overheid beroept zich hierbij op het zogeheten principle of reciprocity (wederkerigheidsbeginsel) en is van mening dat de Canadese maatregelen “een belediging zijn voor de waardigheid van de Egyptische staat”.

Verder stelt Egyptisch parlementslid Ghada Ajami dat Egyptische reizigers in het algemeen toch al aan veel meer eisen moeten voldoen om westerse landen binnen te komen dan andersom. Bovendien is de maatregel volgens haar verre van uitzonderlijk in de rest van de wereld. Ook verwacht ze dat het toerisme niet negatief beïnvloed zal worden, omdat landen als Canada vergelijkbare maatregelen hanteren en hier ook geen last van hebben.

Onzekerheid bij Canadezen

De nieuwe beperkingen zorgen logischerwijs voor veel verwarring en boosheid onder Canadese reizigers en reisbureaus die reizen naar Egypte aan het voorbereiden zijn of aanbieden. Voor deze mensen verandert er namelijk een hoop. Zo zijn reizigers vanuit heel Canada voortaan genoodzaakt om naar de ambassade in Ottawa of het consulaat in Montreal af te reizen om daar een visum aan te vragen. Canadese reizigers kunnen er ook voor kiezen alle benodigde documenten per post op te sturen, maar er heerst veel onzekerheid over de duur van het aanvraagproces als men gebruik maakt van deze optie.

Belangenvereniging CATO (Canadian Association of Tour Operators) is allesbehalve blij met de maatregel en denkt dat Canadezen door de beperkingen zullen worden ontmoedigd om Egypte te bezoeken. Verschillende klanten zijn huiverig om de reservering van hun accommodatie te voltooien en de kosten te betalen. CATO heeft bij de Egyptische regering dan ook het verzoek ingediend om de beperkingen te heroverwegen en op zijn minst een online aanvraagformulier aan te bieden.

Geen gevolgen voor Europese reizigers

Voor Europese reizigers blijft voorlopig gelukkig alles bij het oude. Zij kunnen gewoon zoals voorheen online een e-visum voor Egypte aanvragen. Een visumaanvraag voor Egypte kan op VisumBuitenland.be eenvoudig en snel worden ingediend door middel van het Nederlandstalige online aanvraagformulier. U ontvangt het elektronische visum Egypte vervolgens binnen gemiddeld 11 dagen per e-mail. Tegen betaling van een toeslag van € 17,50 per visum kunt u ook kiezen voor een spoedaanvraag met een gemiddelde levertijd van 5 dagen.

Vraag nu het e-visum Egypte aan

VisumBuitenland.be is een commercieel en professioneel visumbureau en ondersteunt reizigers onder andere bij het verkrijgen van het visum voor Egypte. VisumBuitenland.be treedt op als bemiddelaar en maakt op geen enkele wijze deel uit van een overheid. Een visum aanvragen kan ook rechtstreeks bij de immigratiedienst (25 USD per visum, via visa2egypt.gov.eg). Echter, niet met Nederlandstalige ondersteuning. Als u uw aanvraag indient via VisumBuitenland.be, staat ons supportcenter u 24 uur per dag, 7 dagen per week te woord. Daarnaast controleren wij uw aanvraag en alle door u aangeleverde documenten handmatig voordat we deze namens u indienen bij de immigratiedienst. Indien we hierbij fouten of onvolledigheden vermoeden, nemen we direct persoonlijk contact met u op, om te zorgen dat uw aanvraag alsnog snel en correct kan worden verwerkt. Om gebruik te maken van onze dienstverlening betaalt u ons 25 USD aan consulaire kosten, die wij namens u betalen aan de immigratiedienst, alsmede € 31,91 aan servicekosten als vergoeding voor onze bemiddeling, inclusief btw. Onze diensten hebben al vele reizigers behoed voor grote problemen tijdens hun reis. Mocht een aanvraag ondanks onze ondersteuning en controle toch worden afgekeurd, dan vergoeden wij het volledige aankoopbedrag (tenzij voor dezelfde reiziger al eerder een aanvraag voor een visum Egypte is afgekeurd). Lees hier meer over onze diensten.