Ook Egypte is getroffen door het coronavirus (Covid-19). Het land heeft diverse noodverordeningen aangenomen om de veiligheidsrisico’s in te perken. Deze verordeningen hebben invloed op alle zakenreizigers en toeristen die plannen hebben om naar Egypte te reizen. Ook als er al een visum is toegekend. Lees in dit artikel waarmee u rekening moet houden (laatste update: 22-07-2021).

Het coronavirus in Egypte: de stand van zaken

Op 21 juli waren er 283.862 officieel geregistreerde coronabesmettingen en 16.465 te betreuren sterfgevallen gemeld in Egypte. Het is niet geheel duidelijk hoe de verhouding van daadwerkelijke besmettingen en geregistreerde besmettingen is, maar u moet ervan uitgaan dat vele besmettingen niet geregistreerd zijn. Desondanks laten zelfs de officiële cijfers sinds eind december 2020 een hoog aantal besmettingen per dag zien.

Sinds 1 juli 2020 staat de Egyptische regering internationale vluchten weer toe en dat houdt ook in dat Egypte weer e-visums verstrekt. Voor het inreizen naar Egypte gelden als aanvullende eisen dat de reiziger gezond moet zijn en moet kunnen aantonen dat hij een verzekering heeft die eventuele ziektekosten in Egypte dekt. Op 8 juni 2021 heeft het Verenigd Koninkrijk Egypte op de rode lijst van reisbestemmingen geplaatst.

Kan ik momenteel een visum voor Egypte aanvragen?

Het inreisverbod is door de Egyptische overheid weer opgeheven, terwijl het negatieve reisadvies van de Nederlandse overheid nog steeds van kracht is. Als een visumaanvraag eenmaal in behandeling is genomen kan die niet meer worden geannuleerd of gerestitueerd, ook niet als er geen gebruik van wordt gemaakt of kan worden gemaakt.

Voor bezoekers die maximaal 15 dagen in een van de resorts van Sharm-el-Sheikh, Dahab, Nuweiba en Taba verblijven en op de luchthaven van Sharm-el-Sheikh landen, heeft Egypte tijdelijk de visumplicht opgeschort om het toerisme een boost te geven. Dat betekent dat u bij aankomst op de luchthaven van Sharm-el-Sheikh voorlopig geen visum nodig hebt om Egypte binnen te komen. U krijgt dan alleen een stempel in uw paspoort waarmee u tot 15 dagen in een van deze resorts mag blijven. Als u van plan bent om ergens naar toe te reizen, wat buiten dit gebied ligt of langer dan 15 dagen te blijven, moet u wel een visum aanvragen.

Een visum Egypte aanvragen

Welke documenten heb ik bij aankomst in Egypte nodig?

Sinds 15 augustus 2020 is een negatieve PCR-test van een officiële testfaciliteit - in het Engels of Arabisch - vereist voor binnenkomst in Egypte, die niet ouder mag zijn dan 72 uur (uitzonderingen bij vertrek in Noord- en Zuid-Amerika, Canada, Londen Heathrow, Parijs en Frankfurt, niet ouder dan 96 uur). De PCR-test moet door een erkend laboratorium afgegeven en gestempeld zijn of een QR-code van het laboratorium bevatten, op de uitslag moeten de datum en tijd vermeld staan en er mogen geen doorhalingen of toevoegingen op aangebracht zijn, anders wordt die bij aankomst niet geaccepteerd en de reiziger niet toegelaten. Reizigers, die minimaal 14 dagen voor hun reis al volledig met een door de WHO toegelaten vaccin ingeënt zijn, hoeven geen PCR-testresultaat te laten zien, maar kunnen in plaats daarvan een vaccinatiebewijs overleggen. Het vaccinatiebewijs moet een QR-code bevatten, zodat de Egyptische ambtenaren het bewijs kunnen controleren en het vaccinatiebewijs mag niet digitaal zijn (mag dus niet op uw telefoon of tablet staan, maar moet op papier zijn).

Er is geen PCR-test (of vaccinatiebewijs) vooraf nodig voor de toegang tot de luchthavens van de zuidelijke Sinaï, de Rode Zee en Matrouh (aankomst op de luchthavens Sharm-el-Sheikh, Taba, Hurghada, Marsa Alam of Marsa Matrouh). Als er geen negatieve uitslag van een PCR-test, die niet ouder is dan 72 uur, getoond kan worden moet u op de luchthaven zelf op eigen kosten een PCR-test laten uitvoeren. (Let op: Dat is op de andere luchthavens in het land, bijv. Caïro, niet mogelijk. Daar wordt u geweigerd, als u geen inentingsbewijs of recente, negatieve PCR-test kunt overleggen.) Bij aankomst op de luchthavens  van de zuidelijke Sinaï, de Rode Zee en Matrouh zonder PCR-testresultaat kan het vanwege beperkte testcapaciteiten echter tot lange wachttijden komen. Gedurende de wachttijd tot de testuitslag (meestal 12 tot 24 uur) is quarantaine (bijv. op de hotelkamer) verplicht.

Reizigers moeten voor of bij de aankomst een korte gezondheidsverklaring / “Declaration Form” invullen, waarin ze aan moeten geven, waar ze in Egypte verblijven en gegevens over hun ziektekostenverzekering moeten invullen.

Het coronavirus heeft geleid tot een inreisverbod in EgypteHet coronavirus (Covid-19) heeft geleid tot een inreisverbod in Egypte dat inmiddels weer opgeheven is

Wilt u uw reis naar Egypte uitstellen vanwege het coronavirus?

Op het e-visum voor Egypte staat een datum van toekenning en een verloopdatum. De periode tussen deze twee data is de geldigheidsperiode van het visum. U hoeft niet te arriveren op de aankomstdatum die u heeft ingevuld in het aanvraagformulier van het visum. Wel moeten zowel de datum waarop u in Egypte arriveert, als de dag waarop u het land verlaat, geheel vallen binnen de geldigheidsperiode zoals op het visum vermeld.

Ik ben in Egypte, waar moet ik op letten?

De Nederlandse rijksoverheid ontraadt naar Egypte te reizen. Vanwege corona geldt code oranje (“alleen noodzakelijke reizen”) voor het grootste deel van het land. Voor de noordelijke Sinaï, het grensgebied met Libië, Bir Tawil en het “Hala’ib driehoek” geldt vanwege terroristische dreigingen zelfs code rood (“niet reizen”). Zolang u in Egypte bent wordt aangeraden rekening te houden met de volgende corona-maatregelen:

  • In het hele land geldt in gesloten openbare ruimtes, incl. winkels, openbaar vervoer en taxi’s een mondmaskerplicht
  • Een beperking van de openingstijden van winkels, horecagelegenheden en apotheken en de beperking van de bezetting van cafés, clubs, hotels en andere toeristische locaties en een sluiting van scholen en universiteiten. U kunt er echter van uitgaan dat in de toeristische gebieden bij de Rode Zee, de Zuidelijke Sinaï en Matrouh voor toeristen geen beperkingen gelden.
  • Reismogelijkheden binnen Egypte zijn ingeperkt, vooral het openbaar vervoer is tussen 00:00 uur en 04:00 uur ‘s nachts beperkt. Daarnaast kan voor reizen in het binnenland een recente, negatieve PCR-test geëist worden.
  • Let vanwege het hoge infectierisico op “social distancing” en vermijd vooral plaatsen waar veel mensen bij elkaar komen, zoals het openbaar vervoer.
  • Houd aanvullende corona-richtlijnen aan zoals die in Nederland door het RIVM worden geadviseerd.
  • Houd er rekening mee dat bij het optreden van ziektesymptomen of contact met een geïnfecteerde in Egypte verplichte en nauwgezet gecontroleerde quarantainemaatregelen opgelegd worden.
  • De in rekening gebrachte kosten voor een ziekenhuisbehandeling in Egypte, als die noodzakelijk mocht zijn, kunnen behoorlijk hoog zijn

Als u uit Egypte terugkeert moet u een van de volgende documenten kunnen voorleggen:

  • Een bewijs van volledige inenting met een door de WHO of EMA goedgekeurd vaccin.
  • Een bewijs - afgegeven door een lidstaat van de EU - dat u corona hebt gehad. Dat positieve testresultaat moet minimaal 11 dagen oud zijn en mag niet ouder zijn dan 180 dagen.
  • Een NAAT-test (dit zijn PCR-, RT PCR -, LAMP-, TMA- of mPOCT-tests) die maximaal 72 uur voor aankomst in Nederland is afgenomen. Als de NAAT(PCR)-test hooguit 24 uur voor het boarden is afgenomen, kunt u daarmee volstaan. Als de NAAT(PCR)-test langer dan 24 uur voor het boarden, maar maximaal 72 uur voor aankomst in Nederland afgenomen is, moet u hooguit 24 uur voor het boarden ook nog een sneltest op corona uit laten voeren.

Vanaf wanneer kan ik weer naar Egypte op vakantie?

Sinds 1 juli 2020 staan de Egyptische autoriteiten reizen naar Egypte weer toe. Of dit ook in de praktijk mogelijk is hangt enerzijds af van de adviezen van de Nederlandse Rijksoverheid en anderzijds van de beslissingen van uw reisorganisatie. Sinds de eerste week van juli 2020 vinden weer vluchten tussen Egypte en Amsterdam plaats. Op 9 juli heeft zelfs Rusland het vliegverbod voor Egypte opgeheven dat 6 jaar geleden werd afgekondigd. Hierdoor kunnen ook Russische toeristen weer naar Egypte reizen. Bij de terugvlucht vanuit Egypte naar Nederland moet u een voor vertrek in Egypte uitgevoerde negatieve PCR-test kunnen overleggen. Na terugkomst uit Egypte blijft u 10 dagen in thuisquarantaine. Vanaf de 5e dag van de huisquarantaine kunt u zich laten testen om de quarantainetijd te verkorten. Het reisadvies en overige corona-richtlijnen van de Nederlandse overheid worden regelmatig herzien, houd deze dus in de gaten.

Wilt u een e-mail ontvangen zodra u weer normaal op reis kunt naar Egypte?
Vul uw e-mailadres in en blijf op de hoogte

Disclaimer: vanwege de grote onzekerheden omtrent de ontwikkeling van corona in Egypte en wereldwijd, alsmede de snelle veranderingen in het beleid van de Egyptische overheid, kan niet worden gegarandeerd dat alle informatie op deze pagina actueel en volledig correct is. Bekijk deze pagina regelmatig opnieuw om op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen, maar informeer ook bij uw reisorganisatie en raadpleeg de websites van de overheden van uw thuisland en Egypte voordat u op reis gaat of een visum aanvraagt.