Ook Egypte is getroffen door het coronavirus (Covid-19). Het land heeft diverse noodverordeningen aangenomen om de veiligheidsrisico’s in te perken. Deze verordeningen hebben invloed op alle zakenreizigers en toeristen die plannen hebben om naar Egypte te reizen. Ook als er al een visum is toegekend. Lees in dit artikel waarmee u rekening moet houden (laatste update: 05-08-2020).

Het coronavirus in Egypte: de stand van zaken

Op 4 augustus waren er 94.752 officieel geregistreerde coronabesmettingen en 4.912 te betreuren sterfgevallen gemeld in Egypte. Het is niet geheel duidelijk hoe de verhouding van daadwerkelijke besmettingen en geregistreerde besmettingen is, maar zeker is dat niet alle besmettingen geregistreerd zijn. Sinds 1 juli staat de Egyptische regering internationale vluchten weer toe en dat houdt ook in dat Egypte weer e-visums verstrekt. Voor het inreizen naar Egypte gelden als aanvullende eisen, dat de reiziger gezond moet zijn en moet kunnen aantonen dat hij een verzekering heeft die eventuele ziektekosten in Egypte dekt. Het is nog niet zeker of de Europese Unie ook vluchten vanuit Egypte toestaat, maar reizen via andere landen naar Egypte is wel mogelijk.

Kan ik momenteel een visum voor Egypte aanvragen?

Het inreisverbod is door de Egyptische overheid weer opgeheven, terwijl het negatieve reisadvies van de Nederlandse overheid nog steeds van kracht is. Als een visumaanvraag eenmaal in behandeling is genomen kan die niet meer worden geannuleerd of gerestitueerd, ook niet als er geen gebruik van wordt gemaakt of kan worden gemaakt.

Alvast een visum Egypte aanvragen voor een reis later dit jaar

Het coronavirus heeft geleid tot een inreisverbod in EgypteHet coronavirus (Covid-19) heeft geleid tot een inreisverbod in Egypte

Ik heb al een visum, kan ik die nog gebruiken om (later) naar Egypte te reizen?

Naar verwachting blijven eerder toegekende visums voor Egypte geldig, ondanks de corona-crisis. Visums die voor het inreisverbod toegekend zijn, kunnen waarschijnlijk nog gebruikt worden als deze nog geldig zijn, maar dit is nog niet officieel bevestigd door de Egyptische overheid, houd deze pagina in de gaten om hierover op de hoogte te blijven.

Wilt u uw reis naar Egypte verzetten vanwege het coronavirus?

Op het e-visum voor Egypte staat een datum van toekenning en een verloopdatum. De periode tussen deze twee data is de geldigheidsperiode van het visum. U hoeft niet te arriveren op de aankomstdatum die u heeft ingevuld in het aanvraagformulier van het visum. Wel moeten zowel de datum waarop u in Egypte arriveert, als de dag waarop u het land verlaat, geheel vallen binnen de geldigheidsperiode zoals op het visum vermeld.

Ik ben in Egypte, waar moet ik op letten?

De Nederlandse rijksoverheid ontraadt naar Egypte te reizen en adviseert het land te verlaten als u er al bent. Zolang u in Egypte bent wordt aangeraden rekening te houden met de volgende corona-maatregelen:

  • Behalve in de toeristische gebieden bij de Rode Zee, de Zuidelijke Sinaï en Matrouh geldt er een avondklok, van 24:00 tot 04:00 uur moet u binnen blijven.
  • Mondmaskers zijn verplicht in gesloten openbare ruimten, waaronder overheidsgebouwen, kantoren, winkelcentra, winkels en openbaar vervoer met inbegrip van taxi's
  • Horecagelegenheden, winkels en apotheken hebben beperkte openingstijden.
  • Reismogelijkheden binnen Egypte zijn ingeperkt
  • Let vanwege het hoge infectierisico op “social distancing” en vermijd vooral plaatsen waar veel mensen bij elkaar komen, zoals het openbaar vervoer.
  • Houd aanvullende corona-richtlijnen aan zoals die in Nederland door het RIVM worden geadviseerd.

Vanaf wanneer kan ik weer naar Egypte op vakantie?

Sinds 1 juli staan de Egyptische autoriteiten reizen naar Egypte weer toe. Of dit ook in de praktijk weer mogelijk is hangt enerzijds af van de adviezen van de Nederlandse Rijksoverheid en anderzijds van de beslissingen van uw reisorganisatie. EgyptAir heeft aangekondigd, dat er vanaf de eerste week van juli weer vluchten naar Amsterdam plaats zullen vinden.Sommige Europese landen staan vluchten van en naar Egypte weer toe, andere niet. Het reisadvies en overige corona-richtlijnen van de Nederlandse overheid worden regelmatig herzien, houd deze dus in de gaten.

Disclaimer: vanwege de grote onzekerheden omtrent de ontwikkeling van corona in Egypte en wereldwijd, alsmede de snelle veranderingen in het beleid van de Egyptische overheid, kan niet worden gegarandeerd dat alle informatie op deze pagina actueel en volledig correct is. Bekijk deze pagina regelmatig opnieuw om op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen, maar informeer ook bij uw reisorganisatie en raadpleeg de websites van de overheden van uw thuisland en Egypte voordat u op reis gaat of een visum aanvraagt.