Voordat u op vakantie naar Egypte gaat is het verstandig de reistips op deze pagina aandachtig door te nemen. Zo wordt u niet verrast door het tijdsverschil en klimaat van Egypte, weet u wat de beste reistijd is om Egypte te bezoeken en waar uw vakantiebestemming op de kaart ligt. Betalen doet u met Egyptische ponden, de lokale valuta. Lees hieronder ook hoe u het beste kunt betalen tijdens uw vakantie en eenvoudig hoge transactiekosten kunt besparen.

Egypte is een land met een rijke historie, denk alleen al aan de verhalen over Cleopatra. Maar Egypte is meer dan een woestijn met een rivier en wat piramides. Het land heeft een oppervlakte van meer dan een miljoen vierkante kilometer en beschikt met Caïro over de grootste stedelijke agglomeratie van het continent Afrika. Gaat u op vakantie naar Egypte? Lees u dan in op deze pagina om een beeld te krijgen van een van de mooiste landen van het Afrikaanse continent. Bereid uw reis goed voor met de informatie op deze pagina en vergeet ook niet uw visum tijdig te regelen.


Feiten en cijfers

TaalArabisch
Inwoners98 miljoen
HoofdstadCaïro (16 miljoen inwoners)
ReligieIslam (90%) en Christendom (10%)
ValutaEgyptische ponden (EGP)
Tijdverschilgeen (zomer) of 1 uur (winter)
Vliegtijd4 tot 5 uur
Stroom220V, 50Hz (net als in NL)
ReisstekkerNiet nodig
KraanwaterNiet veilig om te drinken
VisumEen visum is verplicht
VeiligheidLees het reisadvies Egypte

Kaart

Wanneer men naar de kaart van Egypte kijkt is duidelijk te zien dat het land op de grens ligt van het Afrikaanse en Aziatische continent. Het grootste deel, waarin ook de Nijl stroomt, maakt deel uit van Afrika. Het noordoostelijke deel van het land, genaamd Sinaï, ligt echter in Azië. De grens tussen deze twee continenten ligt bij het Suez kanaal. Sinaï is een veel bezocht deel op de kaart van Egypte, vooral door toeristen die de resorts in Sharm-el-Sheikh waarderen. De meeste inwoners leven echter in het Afrikaanse deel, in en rondom de hoofdstad Caïro. Net als de meeste steden in het land ligt Caïro aan de oever van de Nijl. De Nijl vormt een levensader van ongeveer 6000 kilometer lang. De rivier ontspringt in Rwanda en Burundi en stroomt via het Victoriameer in Tanzania en Oeganda door Zuid-Soedan, Soedan en Egypte naar de Middellandse Zee, ten noorden van Egypte.


Toeristische hoogtepunten

Een bezoek aan de Egyptische piramiden mag voor veel toeristen niet ontbreken tijdens hun vakantie naar Egypte. De meest bekende en bezochte piramiden liggen in de buurt van Caïro. Hiertoe behoren ook de piramiden van Gizeh. Gizeh is een voorstad van Caïro en haar piramiden behoren tot de oudste bouwwerken van de mensheid. Onder meer de bekende piramides van Cheops, Chefren en Mykerinos maken hiervan onderdeel uit. Ook de Sfinx, één van de zeven wereldwonderen, is hier te vinden. Een andere toeristische trekpleister is Luxor; een stad met ongeveer een half miljoen inwoners, gelegen aan de Nijl, ongeveer halverwege het deel van de rivier dat door Egypte stroomt. Een populaire manier om Luxor te ontdekken is door een cruise te maken over de Nijl.

Badplaatsen en duikspots in Egypte
Behalve de gebouwen uit de oudheid zijn ook de resorts een populaire bestemming in Egypte. De meest bekende badplaatsen liggen in het Aziatische deel op de kaart van Egypte; Sharm-el-Sheikh en Dahab. Daarnaast zijn ook enkele plaatsen aan de rode zee aan de Afrikaanse zijde van het land erg populair. Hieronder vallen onder andere Hurghada, Marsa Alam, Safaga en Soma Bay. Behalve om tot rust te komen zijn de badplaatsen ook geschikt als uitvalsbasis voor actieve vakanties. De mooiste duikersgebieden ter wereld zijn te bezoeken vanuit de kustplaatsen rondom de rode zee. Het grootste deel van Egypte wordt relatief weinig bezocht door toeristen. Dat komt vooral doordat het grootste deel van het land uit woestijn bestaat en dat het reisadvies voor Egypte vanwege veiligheidsredenen afraadt grote delen van het land te bezoeken.

De Sfynx in EgypteDe Sfynx, een van de oudste en bekendste Egyptische bouwwerken


Het oude Egypte

Egypte was een van de eerste beschavingen op aarde. Deze ontstond ongeveer 5300 jaar geleden langs de Nijl en heeft ongeveer 3000 jaar standgehouden. Het ontstaan van deze beschaving was mede een gevolg van het ontstaan van de Sahara; door de verdroging van het land trok de bevolking steeds meer richting de Nijl. Door de vruchtbare grond was dat een ideale vestigingsplaats waar een economie kon ontstaan die was gebaseerd op de landbouw. Egypte werd bestuurd door farao’s. Zo’n 4500 jaar geleden werd de eerste piramide gebouwd.


Vliegvelden

Vanuit Schiphol in Amsterdam bestaat een rechtstreekse lijnvlucht naar het vliegveld van Caïro. De meeste toeristen die in Egypte op vakantie gaan, maken gebruik van de volgende vliegvelden, waarvoor meestal een overstap nodig is:

  • Caïro (CAI)
  • Sharm-el-Sheikh (SSH)
  • Luxor (LXR)
  • Hurghada International (HRG)
  • Marsa Alam (RMF)
  • Alexandrië (ALY)
  • Aswan (ASWE)

Klimaat en de beste reistijd

Ongeveer 96% van Egypte bestaat uit woestijn. Het mag dan ook niet verwonderen dat Egypte een woestijnklimaat heeft. Dat het warm kan worden zal niemand verbazen, maar houd er rekening mee dat het in de woestijn in de avond en nacht ook koud kan worden. Een warme trui of vest is dan ook geen overbodige luxe. Het verschil tussen het warmste en koudste moment op een dag bedraagt in de woestijn vaak ongeveer twintig graden Celsius. In Caïro en de badplaatsen aan de Rode Zee zijn deze verschillen kleiner; daar is het gemiddelde verschil binnen één etmaal ongeveer 11 tot 15 graden. De heetste maanden zijn van april tot en met oktober, het wordt dan overdag vaak dertig graden Celsius, soms nog iets warmer. Regenen doet het zelden in Egypte, hooguit 20 dagen per jaar. De meeste regen valt in het noorden, aan de Middellandse Zee. Hoe verder naar het zuiden, hoe minder neerslag er valt. Ter hoogte van Caïro valt op jaarbasis ongeveer evenveel regen als in Nederland op één regenachtige dag. Ten zuiden van Caïro is het klimaat in Egypte nog droger. Toeristen hoeven zich dan ook geen zorgen te maken om de neerslag.

Woestijnklimaat in Egypte: zorg voor de juiste kleding

Egypte ligt net als Nederland en België op het noordelijk halfrond. De zomer in Egypte valt daarmee tegelijk met die van ons. De heetste maanden zijn van april tot en met oktober, het wordt dan overdag meestal rond de dertig graden Celsius, soms nog warmer. In de zomermaanden zijn temperaturen van 40 graden Celsius in de schaduw geen zeldzaamheid. Veel reizigers gaan op vakantie in de zomer, maar Egypte wordt ook steeds populairder in de winter. De winterzon is alsnog goed voor temperaturen van 21 tot 27 graden overdag. Omdat het in de winter ’s avonds kan afkoelen tot 15 graden Celsius is het verstandig hier gepaste kleding voor mee te nemen. In verband met de sterke zon wordt aangeraden goed in te smeren met zonnebrandcrème en als het kan overdag luchtige kleding te dragen met lange mouwen. Een zonnebril en pet meenemen is ook zeker een aanrader.

Woestijnwind

Vooral in april is stevige en zeer warme wind een veel voorkomend verschijnsel. De wind neemt vaak veel woestijnzand mee, wat mensen met een gevoelige huid of contactlenzen kan irriteren. In het geval van een opkomende woestijnwind kan de temperatuur in Egypte in enkele uren soms wel twintig graden toenemen.

Beste reistijd voor vakanties naar Egypte

Het is verstandig rekening te houden met het klimaat van Egypte om te bepalen wat de beste reistijd voor Egypte is. De beste reistijd is moeilijk aan te wijzen op een de kalender (overigens ook een Egyptische uitvinding). Nederlandse en Belgische vakantiegangers gaan steeds vaker buiten de zomervakantie op vakantie. Egypte is dan een ideale bestemming. Ondanks dat de zomer in Egypte gelijk valt met die van ons is een bezoek tijdens de winter een aangename ervaring. De beste reistijd zou zogezien van september tot en met maart kunnen zijn. Aangezien het gedurende het hele jaar mooi weer is en het land geen regenseizoen heeft, kan ook gezegd worden dat de beste reistijd in Egypte twaalf maanden per jaar is.


Valuta: betalen met de Egyptische pond

In Egypte betaalt men met de Egyptische pond. Eén euro is ongeveer twintig pond waard. De wisselkoers is op het moment vrij gunstig voor toeristen met een bankrekening in euro’s. Dat betekent dat hotels en restaurants erg goed te betalen zijn. Uit eten kan al voor omgerekend drie tot acht euro. Alcohol is relatief duur in Egypte, reken op ongeveer dezelfde prijzen als in Nederland en België.

Pinnen of betalen met creditcard?

In Egypte kan op verschillende manieren betaald worden. Pinpassen die zijn uitgegeven door Nederlandse en Belgische banken worden vrijwel overal geaccepteerd. Het aantal betaalautomaten is echter beperkt. Meestal is het een stuk voordeliger om te betalen met een pinpas (bankpas) dan met een creditcard. Maar ook voor het gebruik van een pinpas wordt door de bank vaak een transactie-fee in rekening gebracht voor elke transactie. Het meest voordelige is dan ook om contant geld op te nemen met een pinpas en daarmee te betalen tijdens de vakantie in Egypte. Het gebruik van wisselkantoren is vaak erg duur, zowel voor vertrek als in Egypte. Het is dan ook verstandig om direct na aankomst op het vliegveld voldoende contant geld te pinnen om een aantal dagen mee vooruit te kunnen.

Pinpas deblokkeren voor vertrek naar Egypte?

Zowel creditcards als bankpassen (pinpassen) zijn vaak beveiligd tegen misbruik. Zo worden ze bijvoorbeeld direct geblokkeerd als ze in een vreemd land worden gebruikt, als de bank dit niet verwacht. Het is dan ook verstandig om voor vertrek in de app of online bankomgeving aan te geven dat u op vakantie gaat naar Egypte en daar uw betaalpas wilt kunnen gebruiken.

Een moskee in CaïroEen moskee in Caïro, de hoofdstad van Egypte


Internet, wifi en bellen op vakantie in Egypte

De meeste toeristen willen tijdens hun vakantie even helemaal tot rust komen, maar toch ook graag bereikbaar blijven. Er zijn drie manieren om eenvoudig bereikbaar te blijven in Egypte.

ManierVoordeelNadeel
Nederlandse simkaart gebruiken EenvoudigErg duur
Lokale simkaart kopenGoedkoopste optieAnder telefoonnummer
Vooraf wifi regelenEenvoudigGeen telefonie

Het wordt sowieso afgeraden om in Egypte veel gebruik te maken van een Nederlandse of Belgische simkaart. De tarieven die hiervoor in rekening gebracht worden zijn vaak erg hoog. Op het vliegveld in Egypte is het vaak mogelijk om een goedkope prepaid simkaart te kopen. Houd er wel rekening mee dat het niet altijd eenvoudig is om het tegoed weer aan te vullen tijdens een vakantie. Een derde mogelijkheid is het huren van een MiFi, dat is een Wifi-hotspot met een ingebouwde simkaart. Deze zijn speciaal voor vakanties naar Egypte te huur, waarbij de tarieven veel voordeliger zijn dan het gebruik van een normale Nederlandse simkaart. Tevens kan met één MiFi internet worden gegenereerd voor meerdere reizigers. Bellen kan hiermee echter alleen via Skype en andere online protocollen.


Tijdsverschil Egypte en Nederland

Egypte valt in de tijdzone UTC +2. Dat betekent dat het in Egypte één uur later is dan in Nederland, behalve in de zomertijd, want Egypte heeft geen zomertijd. In de zomer is er dan ook geen tijdsverschil met Nederland en België.


Visum Egypte aanvragen

Egypte kent een visumplicht; dat wil zeggen dat elke reiziger een visum nodig heeft om na aankomst in Egypte de paspoortcontrole voorbij te komen. Het is vrij eenvoudig om het visum Egypte te verkrijgen, dit kan met een geheel online aanvraagprocedure.
Dien een visumaanvraag in voor Egypte


Veiligheid en gezondheid in Egypte

Om veilig op vakantie te gaan wordt aangeraden voor vertrek het reisadvies voor Egypte lezen. Hierin staan ook enkele gezondheidstips om de kans op ziekte zoveel mogelijk te reduceren.