Nieuwsbericht | | 02-04-2021 | ±6 minuten leestijd

Het is belangrijk uw reis naar Canada goed voor te bereiden. Vraag voor vertrek een eTA Canada of visum aan. Wie naar Canada vliegt moet namelijk in het bezit zijn van een geldig paspoort en een geldige reistoestemming. In dit artikel wordt een overzichtelijke lijst gegeven met de voorbereidingen die u moet treffen voordat u op reis gaat naar Canada.

Handbagage

Ondergenoemde documenten en benodigdheden kunt u het beste bewaren in uw handbagage, zodat u ze bij de hand heeft wanneer ernaar gevraagd wordt. Ook is het verstandig een set kleding in uw handbagage te stoppen voor het geval dat. Mocht uw ruimbagage dan onverhoopt achterblijven of kwijtraken, heeft u altijd een extra setje bij de hand. Om dezelfde reden is het aan te raden belangrijke documenten en spullen in uw handbagage mee te nemen. Denk daarbij aan medicijnen en kostbare spullen, maar ook bijvoorbeeld een tandenborstel, tandpasta, opladers en uw mobiele telefoon, tablet of laptop.

Reisdocumenten

Paspoort: Elke reiziger moet zich kunnen identificeren bij de douane en hiervoor is een paspoort nodig. Zo weet de douanemedewerker wie u bent en waar u vandaan komt. Houd er rekening mee dat een identiteitskaart géén geldig reisdocument is voor Canada. Daarom kan het eTA, de reistoestemming voor Canada, alleen worden aangevraagd met een paspoort. Controleer voor het aanvragen van het eTA of visum of uw paspoort nog lang genoeg geldig is en reis altijd met hetzelfde paspoort als waarmee u uw visum of eTA heeft aangevraagd. Het visum of eTA is namelijk gekoppeld aan het paspoortnummer.

Vliegtickets: Bij het inchecken is steeds vaker alleen het paspoort nodig. Het is echter verstandig om voor de zekerheid ook uw vliegtickets uit te printen en mee te nemen zodat u deze kunt laten zien wanneer hierom gevraagd wordt.

Visum of eTA Canada: Om naar Canada te vliegen moet u in het bezit zijn van een visum of eTA. De meeste reizigers met de nationaliteit van een Europees land komen in aanmerking voor het eTA. Deze reistoestemming kan gemakkelijk en snel worden aangevraagd met behulp van een online eTA-aanvraagformulier. U hoeft dus niet naar de ambassade of het consulaat. Omdat het eTA maar liefst vijf jaar geldig is, kan de reistoestemming al worden aangevraagd voordat u uw reis geboekt heeft.

Geld en passen

Betaalpas: In Canada kunt u op veel plekken met uw betaalpas betalen en u kunt met uw betaalpas bij de meeste geldautomaten Canadese dollars opnemen. De meeste Nederlandse en Belgische betaalpassen (met V-Pay of Maestro) worden wereldwijd geaccepteerd. Het is aan te raden om een paar keer wat grotere bedragen op te nemen in plaats van meerdere keren kleinere bedragen, aangezien banken per transactie transactiekosten rekenen. Houd er bovendien rekening mee dat veel banken uit veiligheidsoverwegingen betaalpassen standaard blokkeren voor gebruik buiten Europa. Om geld op te kunnen nemen in Canada zult u dus eerst contact op moeten nemen met uw bank om uw pas te laten activeren voor gebruik buiten Europa. Soms kunt u dat ook zelf regelen in de app of op de website van uw bank.

Creditcard: Het gebruik van creditcards in Canada is vaak duurder ten opzichte van het betalen met een gewone betaalpas, omdat creditcardmaatschappijen over het algemeen een hogere koersopslag rekenen dan banken. Toch is het verstandig naast een betaalpas ook een creditcard mee te nemen op reis. Het limiet van een creditcard ligt namelijk hoger en voor sommige diensten, zoals borgstellingen of reserveringen, kan uitsluitend met een creditcard betaald worden. Mocht u nog geen creditcard hebben, kunt u er voor vertrek een aanvragen bij uw bank of bij een creditcardmaatschappij.

Contant geld: Ondanks dat het veiliger is om niet met te veel contant geld op zak rond te lopen, kan het van pas komen ook wat contant geld bij u te hebben, bijvoorbeeld voor het geven van fooi.

Rijbewijs in combinatie met een internationaal rijbewijs: In principe voldoet een Nederlands of Belgisch rijbewijs voor het huren van een voertuig in Canada. Sommige verhuurbedrijven in Canada vragen echter additioneel om een internationaal rijbewijs. Vraag daarom voor vertrek een internationaal rijbewijs aan en neem deze (samen met uw normale rijbewijs) mee naar Canada als u van plan bent in het land een auto of motor te huren.

Ruimbagage

U kunt uw ruimbagage inchecken op het vliegveld en na landing in Canada weer ophalen. In de ruimbagage stopt men doorgaans kleding en grotere hoeveelheden vloeistoffen. Het is bovendien verstandig kopieën van belangrijke documenten en passen in uw ruimbagage te stoppen. Denk hierbij aan uw paspoort, vliegtickets, reisplanning, rijbewijs, internationaal rijbewijs, creditcard en visum of eTA Canada. Aan kopieën wordt vanzelfsprekend minder waarde gehecht dan aan de originele documenten en deze worden daarom lang niet overal geaccepteerd. Toch kan het handig zijn kopieën bij te hebben als u de oorspronkelijke documenten verliest. Om te voorkomen dat u zowel het origineel als de kopie van het document kwijtraakt, kunt u de kopieën het beste in uw ruimbagage stoppen en de originele documenten in uw handbagage. U kunt de kopieën ook op uw telefoon bewaren, maar dan is het wel van belang dat u deze altijd vergrendelt op het moment dat u deze niet gebruikt.

Bewijs van verzekeringen

Bewijs van uw zorgverzekering: Inwoners van Nederland en België zijn bij wet verplicht een zorgverzekering af te sluiten. Bij aankomst in Canada kan bij de paspoortcontrole om een bewijs van uw zorgverzekering gevraagd worden. Print deze dus uit en bewaar deze in uw handbagage.

Bewijs van uw reisverzekering: Met een reisverzekering zijn u en uw eigendommen tijdens uw verblijf in Canada verzekerd. De verzekering dekt in de meeste gevallen bijvoorbeeld de extra kosten die gemaakt moeten worden als gevolg van ziekte of overlijden. Zorg dat u voor vertrek een reisverzekering afgesloten hebt, indien u er nog geen heeft. Het is aan te raden ook het bewijs van deze verzekering te printen, zodat u deze kunt overhandigen wanneer daarom gevraagd wordt door de immigratiedienst in Canada. Zet daarnaast de telefoonnummers van de contactpersonen van uw verzekeringen in uw telefoon, zodat u deze bij de hand heeft in geval van nood.

Bewijs van uw annuleringsverzekering: Een reisverzekering moet niet verward worden met een annuleringsverzekering. Hoewel beide verzekeringen in het leven geroepen zijn om u te beschermen tegen eventuele financiële risico’s, dekt een annuleringsverzekering eventuele kosten in het geval dat uw reis niet door kan gaan door ziekte, overlijden etc.

Bepaal of u gebruik wilt maken van de ambassaderegistratie: Door uw reis te registreren bij de Nederlandse ambassade in Canada kan de ambassade gemakkelijker contact met u opnemen als er een crisissituatie ontstaat. Aan het begin van de coronacrisis werden reizigers op deze manier bijvoorbeeld op de hoogte gebracht van repatriëringsvluchten.

In het kort

  1. Vraag uw visum Canada of eTA aan
  2. Boek uw vliegtickets.
  3. Boek de accommodaties.
  4. Vraag een internationaal rijbewijs aan als u zelf wilt rijden in Canada.
  5. Sluit een reis- en annuleringsverzekering af.
  6. Neem contact op met uw bank om gebruik van uw betaalpas buiten Europa te activeren.
  7. Maak kopieën van de belangrijke documenten (paspoort, vliegtickets, reisplanning, rijbewijs, internationaal rijbewijs, creditcard en eTA of visum).
  8. Print vliegtickets en verzekeringsgegevens (reis-, annulerings- en zorgverzekering) uit.
  9. Sla belangrijke telefoonnummers op in uw telefoon (contactpersonen van verzekeringen, accommodaties, contactpersonen in geval van nood, etc.).
  10. Noteer adressen voor thuisblijvers.
  11. Pak uw bagage in.

Let op: dit nieuwsartikel over het eTA voor Canada is meer dan een jaar oud. Mogelijk bevat het daardoor achterhaalde informatie en adviezen, er kunnen dan ook geen rechten meer aan dit artikel worden ontleend. Gaat u binnenkort op reis en wilt u weten welke regels momenteel gelden? Lees dan alle actuele informatie over het eTA voor Canada.

VisumBuitenland.be is een commercieel en professioneel visumbureau en ondersteunt reizigers onder andere bij het verkrijgen van het eTA voor Canada. VisumBuitenland.be treedt op als bemiddelaar en maakt op geen enkele wijze deel uit van een overheid. Een eTA aanvragen kan ook rechtstreeks bij de immigratiedienst (7 CAD per eTA, via onlineservices-servicesenligne.cic.gc.ca). Echter, niet met Nederlandstalige ondersteuning. Als u uw aanvraag indient via VisumBuitenland.be, staat ons supportcenter u 24 uur per dag, 7 dagen per week te woord. Ook controleren wij uw aanvraag voordat we deze namens u indienen bij de immigratiedienst. Indien we hierbij fouten of onvolledigheden vermoeden, nemen we direct persoonlijk contact met u op, om te zorgen dat uw aanvraag alsnog snel en correct kan worden verwerkt. Om gebruik te maken van onze dienstverlening betaalt u ons 7 CAD aan consulaire kosten, die wij namens u betalen aan de immigratiedienst, alsmede € 25,17 aan servicekosten als vergoeding voor onze bemiddeling, inclusief btw. Onze diensten hebben al vele reizigers behoed voor grote problemen tijdens hun reis. Mocht een aanvraag ondanks onze ondersteuning en controle toch worden afgekeurd, dan vergoeden wij het volledige aankoopbedrag (tenzij voor dezelfde reiziger al eerder een aanvraag voor een eTA Canada is afgekeurd). Lees hier meer over onze diensten.