Nieuwsbericht | | 09-06-2022 | ±4 minuten leestijd

Canada heeft een Super Visa waarmee ouders en grootouders van Canadese staatsburgers of inwoners (permanent resident) per bezoek twee aaneengesloten jaren in Canada mogen verblijven. Nu is er een wet in de maak die de voorwaarden voor dit visum kan versoepelen. Lees in dit artikel meer over dit visum en welke stappen moeten worden ondernomen om naar Canada te gaan.

Verschil PGP en Super Visa

Canada heeft twee verschillende visa voor (tijdelijke) gezinshereniging van directe familie (ouders en grootouders), namelijk het eerder genoemde Parent and grandparent Super Visa en het Parents and Grandparents Program (PGP). Om verwarring te voorkomen, zal hier kort uitgelegd worden wat het verschil is. Het PGP is een visum dat onbeperkt geldig is en dat één keer per jaar aan een beperkt aantal Canadese burgers en inwoners wordt gegeven aan de hand van een loting. Zij kunnen aangeven het visum te willen ontvangen om hun ouders of grootouders naar Canada te laten immigreren. Dit visum wordt toegekend op basis van een loting omdat er altijd veel meer aanvragen zijn dan visa te vergeven. Er is voor loting gekozen, zodat iedere aanvrager dezelfde kans heeft en het niet aankomt op ‘wie het eerst komt, wie het eerst maalt’.

Anders dan het PGP, kan het Super Visa door alle ouders of grootouders van een Canadese staatsburger of permanente ingezetene van Canada worden aangevraagd. Dit visum is op elk moment aan te vragen, maar de geldigheid en maximale verblijfsduur in Canada zijn beperkt. Zo is de totale geldigheidsduur 10 jaar en kan een familielid met dit visum per bezoek slechts twee jaar aaneengesloten in Canada verblijven. Wees u er wel van bewust dat een kort bezoekje naar het buitenland om de verblijfsduur van twee jaar nogmaals in te laten gaan wel argwaan kan oproepen bij de Canadese immigratiedienst. Om in aanmerking te komen voor een Super Visa, moeten de ouders en grootouders een verzekering afgesloten hebben bij een Canadese verzekeringsmaatschappij. Als u en uw familie het niet erg vinden dat u elke twee jaar even vertrekt, is dit een geschikt visum.

Aan beide visa zitten een aantal vergelijkbare eisen, zoals een inkomenseis en andere financiële zekerheden waarover de ingezetene moet beschikken. De specifieke criteria kunt u vinden op de website van de Canadese overheid. Ga deze zorgvuldig na voordat u een aanvraag doet.

Een vissende familie in CanadaSamen met familie uit het buitenland zijn? Vraag een visum of eTA Canada aan

Versoepeling voorwaarden Super Visa

De Canadese politicus Kyle Seeback heeft recent een wetsvoorstel gedaan voor een aantal versoepelingen van het Super Visa. Hij wil onder andere de maximaal toegestane verblijfsperiode verlengen van twee naar vijf jaar. Daarnaast wil hij het mogelijk maken dat de ouders en grootouders een verzekering buiten Canada kunnen afsluiten en stelt hij voor de minimale inkomensgrens voor het kind of kleinkind in Canada te verlagen. Het wetsvoorstel moet nog door een aantal instanties herlezen en goedgekeurd worden voordat het daadwerkelijk een wet wordt. Er waren enkele twijfels over de haalbaarheid van de versoepeling van de verzekeringseis. Seeback geeft aan dat er daarvoor een systeem moet worden opgebouwd met een internationaal akkoord tussen buitenlandse verzekeringsmaatschappijen. Het zal hoogstwaarschijnlijk dus nog enkele jaren duren voordat (groot)ouders kunnen genieten van de nieuwe, soepelere voorwaarden. Zodra er meer informatie over bekend is, zal dat op deze website te lezen zijn.

Alternatief: eTA Canada

Als u niet in aanmerking komt voor een PGP of Super Visa, kunt u nog steeds uw familie in Canada bezoeken. Dit kan bijvoorbeeld met een ander visum of met een eTA. Het eTA is een reisvergunning die voornamelijk bedoeld is voor zakenreizen en vakanties naar Canada. Het eTA heeft een geldigheidsduur van 5 jaar waarin u een onbeperkt aantal keer naar Canada mag reizen. De maximale verblijfsduur per bezoek is zes maanden.

Het eTA Canada is dus een fijn alternatief om uw familie met grote regelmaat te bezoeken zonder te hoeven emigreren. Het eTA is daarnaast goedkoper dan het PGP en Super Visa en er zitten geen inkomenseisen aan. Wel zijn er andere voorwaarden aan verbonden. Zo mag u niet in loondienst treden bij een Canadees bedrijf. De aanvraag voor een eTA Canada kan volledig online ingediend worden. De gemiddelde levertijd voor het eTA bedraagt 3 dagen, maar in uitzonderlijke gevallen kan het langer duren. Wees daarom goed voorbereid en dien uw aanvraag ruim van tevoren in om te voorkomen dat u uw eTA niet op tijd heeft.

Let op: dit nieuwsartikel over het eTA voor Canada is meer dan een jaar oud. Mogelijk bevat het daardoor achterhaalde informatie en adviezen, er kunnen dan ook geen rechten meer aan dit artikel worden ontleend. Gaat u binnenkort op reis en wilt u weten welke regels momenteel gelden? Lees dan alle actuele informatie over het eTA voor Canada.

VisumBuitenland.be is een commercieel en professioneel visumbureau en ondersteunt reizigers onder andere bij het verkrijgen van het eTA voor Canada. VisumBuitenland.be treedt op als bemiddelaar en maakt op geen enkele wijze deel uit van een overheid. Een eTA aanvragen kan ook rechtstreeks bij de immigratiedienst (7 CAD per eTA, via onlineservices-servicesenligne.cic.gc.ca). Echter, niet met Nederlandstalige ondersteuning. Als u uw aanvraag indient via VisumBuitenland.be, staat ons supportcenter u 24 uur per dag, 7 dagen per week te woord. Ook controleren wij uw aanvraag voordat we deze namens u indienen bij de immigratiedienst. Indien we hierbij fouten of onvolledigheden vermoeden, nemen we direct persoonlijk contact met u op, om te zorgen dat uw aanvraag alsnog snel en correct kan worden verwerkt. Om gebruik te maken van onze dienstverlening betaalt u ons 7 CAD aan consulaire kosten, die wij namens u betalen aan de immigratiedienst, alsmede € 25,22 aan servicekosten als vergoeding voor onze bemiddeling, inclusief btw. Onze diensten hebben al vele reizigers behoed voor grote problemen tijdens hun reis. Mocht een aanvraag ondanks onze ondersteuning en controle toch worden afgekeurd, dan vergoeden wij het volledige aankoopbedrag (tenzij voor dezelfde reiziger al eerder een aanvraag voor een eTA Canada is afgekeurd). Lees hier meer over onze diensten.