Nieuwsbericht | | 10-08-2022 | ±2 minuten leestijd

Het Immigration, Refugees and Citizenship Canada (IRCC) heeft kortgeleden een nieuwe taaltoets goedgekeurd voor iedereen die een immigratievisum in de economische klasse aanvraagt. Het IRCC hoopt deze toets begin tot halverwege 2023 in te voeren.

Taaltoets van essentieel belang bij integreren in Canada

De meeste Canadese immigratieprogramma’s stellen als eis dat kandidaten moeten slagen voor een Engelse of Franse taaltoets voordat ze toegelaten mogen worden in Canada. Volgens een onderzoek van de Canadese regering is het spreken van de taal van vitaal belang om te integreren in de Canadese samenleving en economie.

Het IRCC is er op dit moment nog steeds van overtuigd dat het aantal gecertificeerde testorganisaties voldoende is om te voldoen aan de vraag van immigranten en Canadese burgers. Vanwege het stijgende aantal organisaties dat accreditatie aanvraagt als aanbieder van taaltoetsen, is het IRCC wel onderhevig aan veranderingen. De procedure om een organisatie te erkennen als testlocatie, is momenteel moeizaam, tijdrovend, en moeilijk te controleren. Op dit moment zijn er namelijk slechts vier geaccrediteerde testorganisaties in Canada: TEF en TCF voor Frans en IELTS en CELPIP voor Engels.

Plan van aanpak IRCC

In het komende jaar zal de IRCC op zoek gaan naar initiatieven en verbeteringen om het aanwijzingsproces voor organisaties te versoepelen. Zodra deze verbeteringen worden doorgevoerd, zal naar verwachting het aantal organisaties dat belangstelling heeft voor deze aanwijzing toenemen. Voorlopig mag de IRCC zoveel mogelijk contractuele overeenkomsten sluiten met mogelijke aanbieders van taaltoetsen als ze wil.

Er zijn nog geen duidelijke definities van de taken en verantwoordelijken voor organisaties in verband met het afleggen van taaltoetsen, wat gevolgen heeft voor de werkzaamheden en het beleid binnen een organisatie. Er moet dus door het taalteam binnen de immigratieafdeling van de IRCC een balans worden gevonden tussen de taken over dossierbeheer en de nieuwe beleidsprioriteiten.

Overeenkomsten CLB en CEFR

Het IRCC doet op dit moment actief onderzoek naar de Canadian Language Benchmark (CLB), die volgens sommigen misschien te specifiek is voor examendoeleinden vergeleken met het Common European Framework of Reference (CEFR).

Kandidaten die de CEFR-toets doen, worden beoordeeld op alfabetische schaal in plaats van op een schaal van een tot zeven, namelijk A1, A2, B1, B2, C1 en C2. Er is vanuit het IRCC aanvullend onderzoek naar de CLB-niveaus nodig om ervoor te zorgen dat alle goedgekeurde taaltoetsconstructies qua moeilijkheidsgraad en examendoelstellingen overeenkomen.

Geen taaltoets nodig bij aanvragen eTA Canada

Toeristen die slechts voor een vakantie, zakenreis of bezoek aan familie of vrienden naar Canada reizen, hoeven geen taaltoets af te nemen. Wel moeten ze in het bezit zijn van een geldig eTA Canada . Het eTA Canada is een elektronische reistoestemming die het mogelijk maakt om zonder visum naar Canada te reizen. Houdt er rekening mee dat ook minderjarigen allemaal een eigen eTA moeten hebben. Een eTA is bij toekenning maximaal vijf jaar geldig en binnen deze geldigheidstermijn mag u een onbeperkt aantal reizen naar Canada maken. U mag met een eTA tot maximaal zes aaneengesloten maanden in Canada verblijven.

Let op: dit nieuwsartikel over het eTA voor Canada is meer dan een jaar oud. Mogelijk bevat het daardoor achterhaalde informatie en adviezen, er kunnen dan ook geen rechten meer aan dit artikel worden ontleend. Gaat u binnenkort op reis en wilt u weten welke regels momenteel gelden? Lees dan alle actuele informatie over het eTA voor Canada.

VisumBuitenland.be is een commercieel en professioneel visumbureau en ondersteunt reizigers onder andere bij het verkrijgen van het eTA voor Canada. VisumBuitenland.be treedt op als bemiddelaar en maakt op geen enkele wijze deel uit van een overheid. Een eTA aanvragen kan ook rechtstreeks bij de immigratiedienst (7 CAD per eTA, via onlineservices-servicesenligne.cic.gc.ca). Echter, niet met Nederlandstalige ondersteuning. Als u uw aanvraag indient via VisumBuitenland.be, staat ons supportcenter u 24 uur per dag, 7 dagen per week te woord. Ook controleren wij uw aanvraag voordat we deze namens u indienen bij de immigratiedienst. Indien we hierbij fouten of onvolledigheden vermoeden, nemen we direct persoonlijk contact met u op, om te zorgen dat uw aanvraag alsnog snel en correct kan worden verwerkt. Om gebruik te maken van onze dienstverlening betaalt u ons 7 CAD aan consulaire kosten, die wij namens u betalen aan de immigratiedienst, alsmede € 25,17 aan servicekosten als vergoeding voor onze bemiddeling, inclusief btw. Onze diensten hebben al vele reizigers behoed voor grote problemen tijdens hun reis. Mocht een aanvraag ondanks onze ondersteuning en controle toch worden afgekeurd, dan vergoeden wij het volledige aankoopbedrag (tenzij voor dezelfde reiziger al eerder een aanvraag voor een eTA Canada is afgekeurd). Lees hier meer over onze diensten.