Nieuwsbericht | | 01-06-2022 | ±3 minuten leestijd

De IRCC (de Canadese immigratiedienst) heeft nog steeds te maken met een grote hoeveelheid visa aanvragen door vluchtelingen en studenten. Hierdoor is de verwerkingstijd gemiddeld 13 weken. Lees in dit artikel wat de gevolgen zijn voor het aanvragen van een visum of eTA Canada.

Immigratieproblemen in Canada

Als u naar het buitenland wilt voor vakantie, werk of om te wonen of te studeren, moet er vaak veel geregeld worden. Dat kan stressvol zijn. Nu veel landen weer hun grenzen openen, en iedereen weer de mogelijkheid heeft om buitenlandreizen te maken, hebben veel immigratiediensten te maken met een hoge werkdruk. Dit kan ervoor zorgen dat de verwerkingstijden voor visa erg lang worden. Dit is nu helaas ook het geval voor mensen die naar Canada willen reizen. De enorme achterstand komt onder andere doordat de IRCC door de pandemie en de daaraan verbonden reisbeperkingen minder mankracht nodig had en die nu nog niet opnieuw heeft opgebouwd. Het beperkte aantal werknemers kan op dit moment de grote hoeveelheid visumaanvragen niet verwerken. De Canadese overheid heeft al veel geld ter beschikking gesteld om dit probleem op te lossen, maar door de nieuwe toestroom van vluchtelingen uit Oekraïne is de achterstand alleen maar groter geworden. Nu heeft de immigratiedienst te maken met ongeveer 2 miljoen aanvragen voor een visum Canada.

skyline TorontoDeze skyline in het echt zien? Vraag dan nu het eTA aan.

Studenten in de problemen door achterstand visumaanvragen

De IRCC laat weten dat de gemiddelde verwerkingstijd voor een visum nu op 13 weken ligt, maar in werkelijkheid zijn de wachttijden voor met name studenten veel langer. Sommige studenten die vanuit het buitenland willen studeren in Canada wachten al bijna een jaar op goedkeuring, waardoor zij hun studie niet kunnen voortzetten en mogelijk veel geld verliezen dat ze in hun studie in Canada hebben geïnvesteerd. Er wordt verwacht dat deze vertraging tot 2023 voortduurt. Daar bovenop missen de studenten na twee jaar online studeren nog meer kansen om nieuwe ervaringen op te doen en avonturen te beleven, omdat ze noodgedwongen alsnog van thuis uit studeren of hun studie helemaal pauzeren. Het feit dat Canadese universiteiten weer zijn overgestapt op onderwijs op de campus helpt de situatie ook niet. Maar sommige universiteiten hebben wel aangegeven (een deel van) het collegegeld te vergoeden aan de gedupeerde studenten.

Aanvraag van visa Canada vertraagd, wat nu?

Gelukkig is een visum voor uw vakantie of zakenreis niet nodig. Daarvoor heeft Canada het eTA (electronic Travel Authorisation). Een eTA is dus anders dan een (tijdelijke) verblijfsvergunning om te werken of te studeren en daardoor is de gemiddelde verwerkingstijd van een aanvraag over het algemeen stukken korter. Om een eTA aan te vragen hoeft u namelijk geen ambassade of consulaat te bezoeken en bovendien is een eTA veel goedkoper. Wel zijn er bepaalde voorwaarden aan verbonden. Zo kunt u niet in loondienst treden bij een Canadees bedrijf en heeft u geen toestemming om te studeren. Het eTA is vijf jaar geldig en daarmee kunt u tot maximaal zes maanden aaneengesloten in Canada verblijven. Dat is een mooie periode voor een rondreis door Canada. De aanvraag voor een eTA Canada kan volledig online, binnen enkele minuten aangevraagd worden. De gemiddelde wachttijd voor het eTA kan variëren tussen 45 minuten en in het uiterste geval enkele dagen of weken. Wees daarom extra goed voorbereid en begin uw visumaanvraag ruim van tevoren om te voorkomen dat u uw visum nog niet heeft voordat u vertrekt.

Let op: dit nieuwsartikel over het eTA voor Canada is meer dan een jaar oud. Mogelijk bevat het daardoor achterhaalde informatie en adviezen, er kunnen dan ook geen rechten meer aan dit artikel worden ontleend. Gaat u binnenkort op reis en wilt u weten welke regels momenteel gelden? Lees dan alle actuele informatie over het eTA voor Canada.

VisumBuitenland.be is een commercieel en professioneel visumbureau en ondersteunt reizigers onder andere bij het verkrijgen van het eTA voor Canada. VisumBuitenland.be treedt op als bemiddelaar en maakt op geen enkele wijze deel uit van een overheid. Een eTA aanvragen kan ook rechtstreeks bij de immigratiedienst (7 CAD per eTA, via onlineservices-servicesenligne.cic.gc.ca). Echter, niet met Nederlandstalige ondersteuning. Als u uw aanvraag indient via VisumBuitenland.be, staat ons supportcenter u 24 uur per dag, 7 dagen per week te woord. Ook controleren wij uw aanvraag voordat we deze namens u indienen bij de immigratiedienst. Indien we hierbij fouten of onvolledigheden vermoeden, nemen we direct persoonlijk contact met u op, om te zorgen dat uw aanvraag alsnog snel en correct kan worden verwerkt. Om gebruik te maken van onze dienstverlening betaalt u ons 7 CAD aan consulaire kosten, die wij namens u betalen aan de immigratiedienst, alsmede € 25,22 aan servicekosten als vergoeding voor onze bemiddeling, inclusief btw. Onze diensten hebben al vele reizigers behoed voor grote problemen tijdens hun reis. Mocht een aanvraag ondanks onze ondersteuning en controle toch worden afgekeurd, dan vergoeden wij het volledige aankoopbedrag (tenzij voor dezelfde reiziger al eerder een aanvraag voor een eTA Canada is afgekeurd). Lees hier meer over onze diensten.