Nieuwsbericht | | 22-03-2024 | ±4 minuten leestijd

Op 29 februari 2024 hebben de Canadese autoriteiten de regels voor het aanvragen van een eTA voor reizigers uit Mexico aangescherpt. Mexicanen moeten aan aanvullende voorwaarden voldoen om voor een eTA Canada in aanmerking te komen en eTA's die voor 29 februari 2024 aan Mexicanen zijn toegekend, worden geannuleerd.

Nieuwe voorwaarden voor het aanvragen van een eTA

Sinds eind februari gelden voor reizigers met de Mexicaanse nationaliteit een aantal aanvullende voorwaarden om gebruik te mogen maken van het eTA. Mexicaanse staatburgers moeten niet alleen aan de reguliere voorwaarden voor het eTA, maar ook aan de volgende criteria voldoen om met een eTA naar Canada te mogen reizen. Zij moeten:

  • met het vliegtuig in Canada aankomen;
  • voor een periode van maximaal 6 maanden naar Canada reizen;
  • ofwel in de afgelopen 10 jaar in het bezit zijn geweest van een Canadees visitor visa;
  • ofwel in het bezit zijn van een Amerikaans non-immigrant visa op het moment van de eTA aanvraag.

Mexicaanse reizigers die met de auto, bus, trein of boot naar Canada reizen, kunnen sinds de invoering van de nieuwe regels dus geen gebruik meer maken van het eTA. Ook Mexicanen die in de afgelopen 10 jaar geen Canadees visitor visa gehad hebben en momenteel geen Amerikaans verblijfsvisum hebben, zullen volgens de nieuwe richtlijnen in plaats van een eTA een visum moeten aanvragen voor hun reis naar Canada. De kosten van het visum zijn aanzienlijk hoger dan de kosten van het eTA. Bovendien kan het voor een visumaanvraag nodig zijn om biometrische gegevens te laten afnemen. Door de nieuwe regels wordt het voor veel Mexicanen duurder en ingewikkelder om Canada te bezoeken.

Eerder toegekende eTA's ingetrokken

De nieuwe regels zijn per 29 februari 2024 ingegaan, maar hebben ook gevolgen voor Mexicanen die al voor deze datum een eTA hadden aangevraagd. Ook Mexicaanse reizigers die hun eTA Canada al voor 29 februari 2024 hebben ontvangen, mogen hier namelijk geen gebruik meer van maken. Alle eTA's die voor deze datum aan Mexicaanse staatsburgers zijn afgegeven zijn namelijk met terugwerkende kracht geannuleerd. Deze reizigers moeten onder de nieuwe voorwaarden opnieuw een eTA aanvragen of een Canadees visitor visa aanvragen als ze niet aan alle aanvullende criteria voldoen.

Er geldt een uitzondering voor Mexicaanse reizigers die zich al in Canada bevinden. Zij mogen namelijk wel in het land blijven gedurende de periode die volgens hun oorspronkelijke reistoestemming toegestaan was. Als zij Canada verlaten, moeten zij echter wel aan de nieuwe regels voldoen om het land opnieuw te mogen inreizen. Dit betekent dat zij op dat moment een nieuw eTA of een visitor visa moeten aanvragen. Daarnaast geldt er een uitzondering voor Mexicanen die in het bezit zijn van een geldig work permit of study permit. Deze personen mogen nog steeds naar Canada reizen, ook als het eTA behorende bij hun werk- of studievergunning al voor 29 februari 2024 is afgegeven.

Achtergrond van het besluit

De aanscherping van de voorwaarden voor het eTA voor Mexicanen is deels een gevolg van het grote aantal asielaanvragen van Mexicaanse staatsburgers. Sinds de visumplicht voor Mexicanen in 2016 werd afgeschaft, is het aantal Mexicaanse asielaanvragen in Canada sterk gestegen. In 2023 bereikte het aantal asielaanvragen met meer dan 25.000 aanvragen een hoogtepunt. Van alle asielaanvragen in Canada in 2023 werd 18 procent ingediend door Mexicaanse staatsburgers. Slechts 2.894 van deze aanvragen werden goedgekeurd. Op 31 december 2023 waren er nog 28.165 asielaanvragen van Mexicanen in behandeling bij de Canadese immigratiedienst. Het lijkt er dan ook op dat de Canadese autoriteiten het grote aantal asielaanvragen afkomstig van Mexicanen niet kunnen bijhouden.

Het doel van de aanscherping van de visumvoorwaarden voor Mexicaanse staatsburgers is dan ook onder andere om de immigratiedienst te ontlasten. Eerder dit jaar werd door de Canadese ministers van Openbare Veiligheid en Immigratie al overwogen om de visumplicht voor Mexicaanse staatsburgers weer in te voeren. Tot een volledige herinvoering van de visumplicht is het uiteindelijk niet gekomen, wel zijn de regels voor het aanvragen van een eTA voor Mexicaanse reizigers aangescherpt.

eTA voorwaarden voor Europeanen onveranderd

De aangescherpte regels voor het aanvragen van een eTA gelden alleen voor reizigers met de Mexicaanse nationaliteit. Reizigers uit Nederland en België komen nog steeds in aanmerking voor het eTA en hoeven voor het aanvragen van de reistoestemming geen rekening te houden met de nieuwe voorwaarden. Als zij voldoen aan de reguliere voorwaarden, kunnen zij het eTA voor Canada nog steeds eenvoudig online aanvragen.

Direct een eTA aanvragen

VisumBuitenland.be is een commercieel en professioneel visumbureau en ondersteunt reizigers onder andere bij het verkrijgen van het eTA voor Canada. VisumBuitenland.be treedt op als bemiddelaar en maakt op geen enkele wijze deel uit van een overheid. Een eTA aanvragen kan ook rechtstreeks bij de immigratiedienst (7 CAD per eTA, via onlineservices-servicesenligne.cic.gc.ca). Echter, niet met Nederlandstalige ondersteuning. Als u uw aanvraag indient via VisumBuitenland.be, staat ons supportcenter u 24 uur per dag, 7 dagen per week te woord. Ook controleren wij uw aanvraag voordat we deze namens u indienen bij de immigratiedienst. Indien we hierbij fouten of onvolledigheden vermoeden, nemen we direct persoonlijk contact met u op, om te zorgen dat uw aanvraag alsnog snel en correct kan worden verwerkt. Om gebruik te maken van onze dienstverlening betaalt u ons 7 CAD aan consulaire kosten, die wij namens u betalen aan de immigratiedienst, alsmede € 25,16 aan servicekosten als vergoeding voor onze bemiddeling, inclusief btw. Onze diensten hebben al vele reizigers behoed voor grote problemen tijdens hun reis. Mocht een aanvraag ondanks onze ondersteuning en controle toch worden afgekeurd, dan vergoeden wij het volledige aankoopbedrag (tenzij voor dezelfde reiziger al eerder een aanvraag voor een eTA Canada is afgekeurd). Lees hier meer over onze diensten.