Nieuwsbericht | | 24-01-2019 | ±3 minuten leestijd

Reizigers die naar Canada willen reizen, hebben te maken met extra maatregelen in vergelijking met reizigers die naar een Schengenland willen reizen. Binnen het Schengengebied is het eenvoudig reizen, omdat een paspoortcontrole niet nodig is. Met de identiteitskaart is het mogelijk de boardingpass op te vragen via de machines op Schiphol. De identiteit is dan meteen gecontroleerd. Maar wie naar Canada reist, reist buiten het Schengengebied. Men moet dan in het bezit zijn van een geldig paspoort en bovendien een eTA Canada in bezit hebben.

Naar Canada: de paspoortcontrole

Wie nog een paspoort heeft die niet beschikt over een chip, moet nog door de ouderwetse paspoortcontrole. Reizigers die een EU-paspoort hebben die voorzien is van een chip, kunnen tijd besparen door langs de zogenaamde eGate te lopen. In ieder geval geldt dat men een boardingpass moet hebben en deze moet tonen aan de douane op het vliegveld. Vervolgens controleert de Koninklijke Marechaussee het paspoort, de boardingpass en controleert of je in het bezit bent van een eTA Canada. Waarom dat nodig is, wordt zometeen uitgelegd.

Langs de paspoortcontrole

Op sommige luchthavens is het voor houders van het EU-paspoort met chip niet meer noodzakelijk in de lange rij voor de paspoortcontrole te gaan staan. Het passeren van de eGate is snel en eenvoudig. Men hoeft alleen de boardingpass en het paspoort te scannen. De eGate is alleen geldig voor personen die zestien jaar en ouder zijn. Zo niet, dan dient men alsnog met het paspoort naar een fysiek loket te gaan.

Dat geldt dus ook als men meereizende minderjarige kinderen heeft. De douane op het vliegveld vraagt naast de paspoorten van de ouders en kinderen ook om een schriftelijke reistoestemming, wanneer niet beide ouders op het vliegveld aanwezig zijn. Daarnaast moeten alle passagiers in bezit zijn van een eTA Canada (lees meer over het eTA formulier). Dat betekent dat men voor op reis te gaan een aantal voorbereidingen dient te treffen.

Reizen naar Canada? Dan is een visum of eTA noodzakelijk!

Denk bij het reizen naar Canada dat er in dit land een visumplicht geldt. Dit betekent dat men een eTA Canada aan moet vragen. Een eTA Canada is een digitale reistoestemming van de Canadese overheid. De overheid aldaar geeft dan aan dat de reiziger toestemming heeft om naar het land te reizen. Het is geen definitieve toestemming dat de reiziger het land bij aankomst ook daadwerkelijk in mag. Dat is aan de Immigratiedienst in Canada.

Houd er rekening mee dat een eTA Canada aanvragen wat tijd kost. De aanvraag zelf kost slechts vijf minuten, maar de verwerkingstijd kan oplopen tot wel 72 uur. Wanneer men niet in het bezit is van een geldig visum Canada, mag men niet naar het land vertrekken. De reiziger wordt dan tegengehouden door de Koninklijke Marechaussee.

Een eTA Canada aanvragen

Een eTA aanvragen kan eenvoudig online via de website van VisumBuitenland.be. Het is belangrijk tijdens de aanvraag de paspoortgegevens goed over te nemen. Reizen met een identiteitskaart is niet mogelijk. Zorg ervoor dat het paspoort nog voldoende geldig is bij het aanvragen. Houd een geldigheidstermijn van ongeveer zes maanden aan. Het is ook mogelijk een spoedaanvraag in te dienen. Doorgaans wordt het visum dan al na 18 minuten toegekend. Het aanvragen van een eTA Canada kost € 29,95 per persoon. Het is mogelijk een groepsaanvraag te doen waarvoor alleen maar een keer betaald hoeft te worden in plaats van voor elk aanvraag apart af te rekenen. De Canadese immigratiedienst kan meer tijd gebruiken om de aanvraag goed te keuren. Vraag een eTA Canada dus op tijd aan!

Let op: dit nieuwsartikel over het eTA voor Canada is meer dan een jaar oud. Mogelijk bevat het daardoor achterhaalde informatie en adviezen, er kunnen dan ook geen rechten meer aan dit artikel worden ontleend. Gaat u binnenkort op reis en wilt u weten welke regels momenteel gelden? Lees dan alle actuele informatie over het eTA voor Canada.

VisumBuitenland.be is een commercieel en professioneel visumbureau en ondersteunt reizigers onder andere bij het verkrijgen van het eTA voor Canada. VisumBuitenland.be treedt op als bemiddelaar en maakt op geen enkele wijze deel uit van een overheid. Een eTA aanvragen kan ook rechtstreeks bij de immigratiedienst (7 CAD per eTA, via onlineservices-servicesenligne.cic.gc.ca). Echter, niet met Nederlandstalige ondersteuning. Als u uw aanvraag indient via VisumBuitenland.be, staat ons supportcenter u 24 uur per dag, 7 dagen per week te woord. Ook controleren wij uw aanvraag voordat we deze namens u indienen bij de immigratiedienst. Indien we hierbij fouten of onvolledigheden vermoeden, nemen we direct persoonlijk contact met u op, om te zorgen dat uw aanvraag alsnog snel en correct kan worden verwerkt. Om gebruik te maken van onze dienstverlening betaalt u ons 7 CAD aan consulaire kosten, die wij namens u betalen aan de immigratiedienst, alsmede € 25,17 aan servicekosten als vergoeding voor onze bemiddeling, inclusief btw. Onze diensten hebben al vele reizigers behoed voor grote problemen tijdens hun reis. Mocht een aanvraag ondanks onze ondersteuning en controle toch worden afgekeurd, dan vergoeden wij het volledige aankoopbedrag (tenzij voor dezelfde reiziger al eerder een aanvraag voor een eTA Canada is afgekeurd). Lees hier meer over onze diensten.