Nieuwsbericht | | 08-07-2024 | ±3 minuten leestijd

Gezinsleden van Canadese staatsburgers en personen met een Canadese verblijfsvergunning kunnen onder bepaalde omstandigheden een visum Canada verkrijgen. Quebec heeft in juni 2024 als enige provincie een limiet van maximaal 13.000 visa ingesteld dat in de komende twee jaar aan gezinsleden wordt verstrekt.

Familieleden als sponsor voor een visumaanvraag

Personen met de Canadese nationaliteit en houders van een visum voor onbepaalde tijd (permanent residents) kunnen onder bepaalde omstandigheden hun gezinsleden naar Canada laten komen. Zij kunnen de rol van sponsor overnemen, zodat het gezinslid eenvoudiger een visum voor Canada kan verkrijgen. In dat geval heeft de sponsor de verplichting om het gezinslid in Canada te steunen en, zo nodig, in hun basisbehoeften te voorzien. Canadese inwoners kunnen de volgende gezinsleden sponsoren:

  • echtgenoten en geregistreerde partners
  • minderjarige kinderen en meerderjarige kinderen die afhankelijk zijn van hun ouders
  • ouders en grootouders
  • verweesde familieleden onder de 18 jaar
  • geadopteerde kinderen

Inkomenseis voor het sponsoren van familieleden

Om de visumaanvraag van een familielid te mogen sponsoren moet aan een aantal voorwaarden worden voldaan. Een van de belangrijkste voorwaarden is de inkomenseis. Daarmee moet de sponsor kunnen aantonen dat hij/zij het gezin financieel kan onderhouden. De hoogte van de inkomenseis is afhankelijk van de hoeveelheid personen dat het gezin gaat tellen.

Om als eenpersoonshuishouden één partner, kind of (groot)ouder te mogen sponsoren is een minimuminkomen van 44.530 CAD (zo’n 30.150 EUR) per jaar nodig. Bij een gezinsgrootte van 3 personen is een inkomen van minimaal 54.743 CAD (zo'n 37.100 EUR) benodigd en bij 4 personen bedraagt het minimuminkomen 66.466 CAD (zo'n 45.050 EUR). Hierbij wordt altijd gekeken naar de totale hoeveelheid personen die het gezin uiteindelijk gaat tellen. Als men bijvoorbeeld een gezin van 3 personen in Canada heeft, dan moet het huishoudelijk inkomen ten minste 66.466 CAD per jaar bedragen om de visumaanvraag voor een extra persoon te mogen sponsoren.

Quebec heeft een eigen visumbeleid

Terwijl de nationale regering van Canada immigratie wil bevorderen om gekwalificeerde arbeiders aan te trekken, zijn er in de provincie Quebec grote zorgen over deze plannen. Quebec heeft namelijk een unieke Franstalige cultuur die door een grote instroom van migranten bedreigd zou kunnen worden. Hierdoor heeft Quebec besloten om van de nationale plannen af te wijken en een eigen migratiebeleid in te stellen. Een bijzonderheid van het visumbeleid van Quebec is dat Franstalige aanvragers vaak een voordeel krijgen. Zo zijn er voor sommige werkvisa limieten ingesteld voor aanvragers die geen Frans spreken en zijn er veel visa waarvoor een bepaald Frans taalniveau moet worden aangetoond.

Nieuwe limiet voor familievisa

Quebec heeft per 26 juni 2024 een opmerkelijke beleidswijziging doorgevoerd. Zo gaat de provincie tot 25 juni 2026 een maximum instellen voor de hoeveelheid familievisa die zij gaat verstrekken. Tot 25 juni 2026 zullen maximaal 13.000 familievisa worden verstrekt die via een sponsor in Canada worden aangevraagd. 10.400 van deze visa zijn bedoeld voor partners, echtgenoten en kinderen boven de 18 jaar. De resterende 2.600 visa zijn bedoeld voor ouders, grootouders en andere familieleden van de Canadese inwoner. Zodra deze limieten bereikt zijn, kunnen in Quebec geen nieuwe aanvragen voor het familievisum meer worden ingediend, tenzij een uitzondering geldt.

Deze limiet is niet van toepassing op minderjarige kinderen van de sponsor of weeskinderen van familieleden van de sponsor. Ook geldt er een uitzondering voor meerderjarige kinderen van de sponsor die om fysieke of mentale redenen afhankelijk zijn van hun ouders. In deze gevallen kan een inwoner van Quebec altijd de sponsor voor de visumaanvraag van het gezinslid in kwestie zijn, zonder rekening te hoeven houden met de limiet van 13.000 visa.

Gevolgen van de wijziging in het visumbeleid

Het moet nog blijken welke gevolgen de beleidswijziging heeft. Voorlopig verandert er voor Canadese sponsoren en hun gezinsleden niets, aangezien de limiet nog niet bereikt is. Inwoners van Quebec kunnen dus nog steeds hun familieleden voor een visumaanvraag sponsoren als ze aan de voorwaarden hiervoor voldoen. Wanneer de grens bereikt gaat worden, hangt af van de hoeveelheid ingediende aanvragen, maar de verwachting is dat dit in de loop van 2025 gaat gebeuren. Hierdoor gaat het voor immigranten in Quebec lastiger worden om een visum Canada voor hun gezinsleden te verkrijgen.

VisumBuitenland.be is een commercieel en professioneel visumbureau en ondersteunt reizigers onder andere bij het verkrijgen van het eTA voor Canada. VisumBuitenland.be is officieel partner van de International Air Transport Association, IATA, met lidnummer 57231226, treedt op als bemiddelaar, is geen advocatenkantoor, heeft ook geen advocaten in dienst, levert geen juridisch advies en maakt op geen enkele wijze deel uit van een overheid. Een eTA aanvragen kan ook rechtstreeks bij de immigratiedienst (7 CAD per eTA, via onlineservices-servicesenligne.cic.gc.ca). Echter, niet met Nederlandstalige ondersteuning. Als u uw aanvraag indient via VisumBuitenland.be, staat ons supportcenter u 24 uur per dag, 7 dagen per week te woord. Ook controleren wij uw aanvraag voordat we deze namens u indienen bij de immigratiedienst. Indien we hierbij fouten of onvolledigheden vermoeden, nemen we direct persoonlijk contact met u op, om te zorgen dat uw aanvraag alsnog snel en correct kan worden verwerkt. Om gebruik te maken van onze dienstverlening betaalt u ons 7 CAD aan consulaire kosten, die wij namens u betalen aan de immigratiedienst, alsmede € 25,30 aan servicekosten als vergoeding voor onze bemiddeling, inclusief btw. Onze diensten hebben al vele reizigers behoed voor grote problemen tijdens hun reis. Mocht een aanvraag ondanks onze ondersteuning en controle toch worden afgekeurd, dan vergoeden wij het volledige aankoopbedrag (tenzij voor dezelfde reiziger al eerder een aanvraag voor een eTA Canada is afgekeurd). Lees hier meer over onze diensten.