Nieuwsbericht | | 12-12-2022 | ±3 minuten leestijd

Goed nieuws voor ouders en grootouders wiens (klein)kinderen in Canada wonen: de maximale verblijfsduur in Canada met het parent and grandparent super visa is verlengd van twee naar vijf jaar. Ouders of grootouders die niet in aanmerking komen voor dit visum of die een bezoek gepland hebben van minder dan 6 maanden, kunnen meestal online een eTA Canada aanvragen.

Super visum voor of na de verlenging aangevraagd?

De verlenging van de maximale verblijfsduur in Canada met het PGP-visum is ingegaan op 4 juli 2022. Dit betekent dat alle reizigers die het visum op of na deze datum hebben ontvangen, in plaats van twee jaar, vijf jaar mogen blijven. Ook in het geval dat het visum al voor 4 juli was toegekend, bestaat de mogelijkheid om van deze verlenging gebruik te maken. Hiervoor wordt niet meer naar de datum van afgifte van het visum gekeken, maar naar de aankomstdatum in Canada. Als u na 4 juli 2022 in Canada bent aangekomen (of nog aankomt) met een PGP-visum dat vóór 4 juli is uitgegeven, mag u alsnog tot vijf jaar bij uw kind(eren) of kleinkind(eren) op bezoek.

Ook als u voor 4 juli 2022 met het super visa naar Canada bent gereisd, komt u alsnog in aanmerking voor de langere maximale verblijfsduur. Dit kan op twee manieren:

  • De maximale verblijfsduur met het visum wordt verlengd tot vijf jaar als u Canada binnen de eerder toegestane verblijfsduur van twee jaar verlaat en op een later moment het land weer inreist. Dit geldt alleen als u nog steeds aan alle voorwaarden van het super visum voldoet en deze nog lang genoeg geldig is.
  • Een andere mogelijkheid is om in Canada te blijven met het PGP-visum dat u al heeft en vanuit daar officieel een verlenging aan te vragen. Dit kost dan echter opnieuw $ 100, omdat hiervoor een nieuw visumtype moet worden aangevraagd. Ook duurt het gemiddeld 204 dagen voordat deze verlenging wordt goedgekeurd.

Strenge voorwaarden aan het super visum

De aanvraagprocedure van het visum voor ouders en grootouders is ingewikkelder dan die van het eTA Canada. Het visum is dan ook enkel en alleen bedoeld om uw (klein)kinderen in Canada te bezoeken. Een van de voorwaarden van het PGP-visum is dat het (klein)kind een permanente inwoner van Canada moet zijn. Om het visum te verkrijgen, moet de aanvrager een visumbeambte van een Visa Application Centre (VAC) ervan overtuigen dat hij/zij voor dit visum Canada in aanmerking komt.

Hier zijn een aantal documenten en gegevens voor nodig. Allereerst moet u een uitnodigingsbrief hebben die geschreven is door het (klein)kind waar u op bezoek gaat. Hierin moet onder andere vermeld staan dat u tijdens uw bezoek aan Canada financieel volledig wordt onderhouden door uw (klein)kind(eren) in Canada. Ook is het verplicht om een zorgverzekering af te sluiten die minimaal $ 100.000 aan kosten dekten die minstens 1 jaar geldig is vanaf de datum van aankomst in Canada. Voor de visumaanvraag moet u een betaalbewijs kunnen tonen van deze zorgverzekering.

eTA Canada voor een korter verblijf

Wie op bezoek wil bij (klein)kind(eren) in Canada, hoeft niet per se de ingewikkelde aanvraagprocedure van het PGP-visum te doorlopen. Als u van plan bent om maximaal 6 maanden bij uw (klein)kind(eren) in Canada te blijven, kunt u enkel het eTA Canada aanvragen. Het eTA Canada is 5 jaar geldig en kan net als het PGP-visum voor meerdere reizen naar Canada gebruikt worden. Het grootste voordeel van het eTA Canada is de eenvoudigere aanvraagprocedure met minder specifieke voorwaarden en lagere kosten. Daar waar het PGP-visum pas verkrijgbaar is vanaf $ 100, kost het eTA slechts € 29,95.

Een ander groot voordeel is de snelle levertijd van het eTA Canada. Doordat deze elektronische reistoestemming geheel online aangevraagd wordt, kan de aanvraag vrijwel direct na het indienen worden doorgestuurd naar de Canadese immigratiedienst. Hierdoor is de gemiddelde levertijd van het eTA slechts 3 dagen. Controleer voor het aanvragen van het eTA altijd of u voldoet aan alle voorwaarden van deze reistoestemming.

Let op: dit nieuwsartikel over het eTA voor Canada is meer dan een jaar oud. Mogelijk bevat het daardoor achterhaalde informatie en adviezen, er kunnen dan ook geen rechten meer aan dit artikel worden ontleend. Gaat u binnenkort op reis en wilt u weten welke regels momenteel gelden? Lees dan alle actuele informatie over het eTA voor Canada.

VisumBuitenland.be is een commercieel en professioneel visumbureau en ondersteunt reizigers onder andere bij het verkrijgen van het eTA voor Canada. VisumBuitenland.be treedt op als bemiddelaar en maakt op geen enkele wijze deel uit van een overheid. Een eTA aanvragen kan ook rechtstreeks bij de immigratiedienst (7 CAD per eTA, via onlineservices-servicesenligne.cic.gc.ca). Echter, niet met Nederlandstalige ondersteuning. Als u uw aanvraag indient via VisumBuitenland.be, staat ons supportcenter u 24 uur per dag, 7 dagen per week te woord. Ook controleren wij uw aanvraag voordat we deze namens u indienen bij de immigratiedienst. Indien we hierbij fouten of onvolledigheden vermoeden, nemen we direct persoonlijk contact met u op, om te zorgen dat uw aanvraag alsnog snel en correct kan worden verwerkt. Om gebruik te maken van onze dienstverlening betaalt u ons 7 CAD aan consulaire kosten, die wij namens u betalen aan de immigratiedienst, alsmede € 25,22 aan servicekosten als vergoeding voor onze bemiddeling, inclusief btw. Onze diensten hebben al vele reizigers behoed voor grote problemen tijdens hun reis. Mocht een aanvraag ondanks onze ondersteuning en controle toch worden afgekeurd, dan vergoeden wij het volledige aankoopbedrag (tenzij voor dezelfde reiziger al eerder een aanvraag voor een eTA Canada is afgekeurd). Lees hier meer over onze diensten.