Nieuwsbericht | | 21-02-2024 | ±5 minuten leestijd

Canada heeft verschillende immigratieprogramma's met als doel meer geschoolde werknemers aan te trekken. Op landelijk niveau bestaat het Express Entry-programma. Via dit programma kan een permanent visum voor Canada worden bemachtigd. Daarnaast hebben de meeste Canadese provincies hun eigen immigratieprogramma’s, die onder het zogeheten Provincial Nominee Program vallen.

Hoe Canada immigranten aantrekt

Canada heeft een van de meest uitgebreide immigratieprogramma’s ter wereld. Sinds medio 2021 arriveren jaarlijks bijna een half miljoen immigranten in het Noord-Amerikaanse land, wat een duidelijke stijging is ten opzichte van de ongeveer 300.000 immigranten die jaarlijks naar Canada verhuisden voor het uitbreken van de coronapandemie. In ongeveer de helft van de gevallen gaat het om geschoolde werknemers die met een werkvisum naar Canada reizen, wat in vergelijking met andere landen een erg groot aandeel van het totale aantal immigranten is.

Dit is in overeenkomst met een langetermijnplan van de Canadese overheid om juist deze groep immigranten aan te trekken. Ter ondersteuning van dit plan biedt Canada geschoolde werknemers verschillende mogelijkheden om een visum te verkrijgen. Het doel van dit beleid is om de vergrijzing van de bevolking tegen te gaan, zodat het land ook in de toekomst economisch kan blijven groeien.

Tijdelijk of permanent naar Canada emigreren

Wie naar Canada wil verhuizen heeft meerdere opties. Zo biedt het land tijdelijke bezoekersvisa en reistoestemmingen aan, zoals het eTA Canada, waarmee reizigers voor een tijdelijk verblijf naar het land mogen reizen. Met een bezoekersvisum of een eTA mogen reizigers in de meeste gevallen maximaal 6 maanden in Canada blijven. Het is deze reizigers echter niet toegestaan om in het land te werken of studieprogramma’s van meer dan 6 maanden te volgen. Wel kunnen deze bezoekersvisa in combinatie met een werk-, studie- of verblijfsvergunning worden gebruikt om langer in het land te verblijven. De geldigheidsduur van werk- en studievergunningen zijn in de meeste gevallen gekoppeld aan de duur van het arbeidscontract of de studie. Zodra het contract verloopt of de studie eindigt, heeft de visumhouder twee opties: óf een nieuw visum aanvragen óf Canada verlaten.

Wie voor onbepaalde tijd naar Canada wil verhuizen, heeft een verblijfsvergunning voor onbepaalde tijd nodig. Dit wordt in Canada een permanent resident status genoemd. Mensen met zo’n permanent visum voor Canada worden permanent residents genoemd en mogen zo lang ze willen in het land verblijven. De belangrijkste manier om permanent resident te worden is door middel van het Express Entry-programma of een van de provinciale immigratieprogramma’s.

De provinciale immigratieprogramma’s van Canada

De meeste Canadese provincies hebben hun eigen immigratieprogramma’s. Deze immigratieprogramma’s zijn bedoeld om werknemers te werven voor de essentiële economische sectoren in die specifieke provincies. Deze immigratieprogramma’s vallen onder het Provincial Nominee Program. Elke provincie bepaalt zelf aan welke criteria aanvragers moeten voldoen, bijvoorbeeld omtrent scholing, werkervaring en taalkennis. Als een aanvraag wordt goedgekeurd, mag de aanvrager naar de provincie in kwestie verhuizen en ontvangt hij/zij een visum voor een permanent verblijf in Canada. De volgende Canadese provincies en territoria hebben een Provincial Nominee Program:

  • Alberta
  • British Columbia
  • Manitoba
  • New Brunswick
  • Newfoundland and Labrador
  • Northwest Territories
  • Nova Scotia
  • Ontario
  • Prince Edward Island
  • Saskatchewan
  • Yukon

Voorwaarden Provincial Nominee Program

De precieze voorwaarden van het Provincial Nominee Program verschillen per provincie. Elke provincie geeft hier zelf vorm aan, gebaseerd op de behoeftes van de regio. Via de provinciale immigratieprogramma’s bieden de aangesloten provincies aan zowel gekwalificeerde werknemers als ondernemers de mogelijkheid om een permanent visum en verblijfsvergunning voor Canada te verkrijgen. Om in aanmerking te komen moeten aanvragers over het algemeen werkzaam zijn in sectoren die cruciaal zijn voor de provincie in kwestie, zoals de (land)bouw, de zorg of de tech-industrie. Meestal moeten aanvragers bovendien al een baanaanbod hebben ontvangen van een bedrijf uit de provincie. Ook moeten aanvragers kunnen aantonen:

  • dat ze daadwerkelijk naar de provincie in kwestie willen emigreren;
  • dat ze een bepaald opleidingsniveau hebben;
  • dat ze voldoende taalkennis hebben;
  • dat ze relevante werkervaring hebben;
  • dat ze over voldoende financiële middelen beschikken om naar de provincie te kunnen verhuizen.

Een visum voor een permanent verblijf in Canada ontvangen

Het is mogelijk om in aanmerking te komen voor een permanent visum voor Canada door alleen een Provincial Nominee Program te doorlopen. Het Provincial Nominee Program kan echter ook gebruikt worden om extra punten te verdienen voor het landelijke Express Entry-programma, waardoor een uitnodiging voor permanent inwonerschap via dit programma vrijwel zeker is. Het voordeel van dit laatste is dat een concreet baanaanbod in dat geval niet nodig is. Wel moeten aanvragers via het Express Entry-programma aan strengere voorwaarden voldoen omtrent opleidingsniveau, taalkennis en relevante werkervaring om voor een permanent visum in aanmerking te komen.

Ongeacht of de aanvraag van een permanent visum via het landelijke of via een van de provinciale programma’s verloopt, moeten aanvragers altijd eerst wachten op de beoordeling van de aanvraag. Deze beoordeling bestaat uit punten die worden toegewezen op basis van de genoemde criteria. Kandidaten worden vervolgens gerangschikt op basis van het behaalde puntenaantal. De kandidaten met de beste scores ontvangen vervolgens een uitnodiging om een aanvraag in te dienen voor een permanente verblijfsvergunning, de zogeheten permanent resident status. Na goedkeuring van deze aanvraag ontvangt de aanvrager een permanent visum voor Canada en mag hij/zij dus voor onbepaalde tijd in het land wonen, werken en studeren. Het ontvangen van een permanent visum betekent echter niet dat men automatisch in aanmerking komt voor het Canadese staatsburgerschap.

VisumBuitenland.be is een commercieel en professioneel visumbureau en ondersteunt reizigers onder andere bij het verkrijgen van het eTA voor Canada. VisumBuitenland.be treedt op als bemiddelaar en maakt op geen enkele wijze deel uit van een overheid. Een eTA aanvragen kan ook rechtstreeks bij de immigratiedienst (7 CAD per eTA, via onlineservices-servicesenligne.cic.gc.ca). Echter, niet met Nederlandstalige ondersteuning. Als u uw aanvraag indient via VisumBuitenland.be, staat ons supportcenter u 24 uur per dag, 7 dagen per week te woord. Ook controleren wij uw aanvraag voordat we deze namens u indienen bij de immigratiedienst. Indien we hierbij fouten of onvolledigheden vermoeden, nemen we direct persoonlijk contact met u op, om te zorgen dat uw aanvraag alsnog snel en correct kan worden verwerkt. Om gebruik te maken van onze dienstverlening betaalt u ons 7 CAD aan consulaire kosten, die wij namens u betalen aan de immigratiedienst, alsmede € 25,16 aan servicekosten als vergoeding voor onze bemiddeling, inclusief btw. Onze diensten hebben al vele reizigers behoed voor grote problemen tijdens hun reis. Mocht een aanvraag ondanks onze ondersteuning en controle toch worden afgekeurd, dan vergoeden wij het volledige aankoopbedrag (tenzij voor dezelfde reiziger al eerder een aanvraag voor een eTA Canada is afgekeurd). Lees hier meer over onze diensten.