Nieuwsbericht | | 16-07-2024 | ±2 minuten leestijd

In januari van dit jaar kondigde de Canadese overheid aan een jaarlijks maximum in het aantal studievisa in te stellen. Het doel van deze maatregel was onder andere het terugdringen van de (te) grote toestroom aan internationale studenten. Een half jaar na het invoeren van de nieuwe maatregel zijn de eerste gevolgen zichtbaar.

Te veel internationale studenten

In 2023 werden er meer dan 400.000 nieuwe studievisa toegekend door de Canadese immigratiedienst. Het totaal aantal internationale studenten met een studievisum (study permit) kwam in dat jaar boven de miljoen te liggen. Dit had directe gevolgen voor de Canadese economie. Door de grote hoeveelheid internationale studenten werd het voor Canadezen moeilijker om woonruimte te vinden. Verder werd er misbruik gemaakt van het Canadese visumsysteem door sommige instituties. Zo waren er onderwijsinstellingen met een winstoogmerk die lagere toelatingseisen hanteerden. Hier konden internationale studenten makkelijker aan een diploma komen. Het doel van deze studenten was vaak niet de studie op zich, maar het verkrijgen van een verblijfsvergunning voor lange termijn in Canada.

Nieuwe maatregelen effectief

De nieuwe maatregelen om de hoeveelheid internationale studenten in te dammen blijken effectief. In de eerste maanden van 2024 werden ongeveer 76.000 van de 152.000 aanvragen voor een studievisum afgewezen. Het percentage afwijzingen ligt dus rond de 50%, terwijl dit in 2022 nog rond de 45% lag. Een van de redenen hiervoor is waarschijnlijk dat aanvragers in 2024 moeten kunnen aantonen dat ze over minstens 20.000 Canadese dollar per jaar beschikken om hun levensonderhoud te kunnen bekostigen. Dit vereiste bedrag is twee keer zo hoog als in 2023.

De strengere vereisten voor het verkrijgen van een studievisum hebben ertoe geleid dat aanvragen veel langer in behandeling zijn. Als de verwerkingstijd van aanvragen voor het studievisum de rest van het jaar hetzelfde blijft en ook het afkeuringspercentage hetzelfde blijft, zal de Canadese overheid haar streefaantal van ca. 300.000 afgegeven studievisa voor 2024 waarschijnlijk niet halen. De nieuwe maatregelen lijken hiermee hun doel voorbij te schieten.

Studenten als inkomstenbron

De poging van de Canadese overheid om het aantal internationale studenten terug te dringen, kan opvallend genoemd worden. Internationale studenten zijn namelijk een grote stimulans voor de Canadese economie. In 2023 waren er meer dan een miljoen internationale studenten in Canada. Dankzij de uitgaven van deze groep studenten ontving de Canadese overheid flink meer belastinginkomsten. Ook zorgde deze groep studenten door hun uitgaven indirect voor een hogere werkgelegenheid.

Beperken van immigratie

Het beperken van de afgifte van studievisa is niet de enige maatregel die de Canadese autoriteiten hebben ingevoerd om meer grip op immigratie te krijgen. Zo zijn de visumvereisten voor reizigers uit Mexico dit jaar aangescherpt. Nu komen de meeste Mexicanen niet meer in aanmerking voor het eTA Canada.

Een eTA aanvraag is veel gestroomlijnder dan een visumaanvraag. Voor visumaanvragen moeten in de meeste gevallen veel verschillende documenten worden aangeleverd. Ook moet er vaak een afspraak bij de Canadese ambassade of het consulaat worden gemaakt in het thuisland. Voor een eTA aanvraag zijn deze ingewikkelde procedures niet nodig. Men hoeft alleen een digitaal formulier in te vullen met wat persoonlijke gegevens over de reiziger(s), alsmede wat informatie over de reis.

VisumBuitenland.be is een commercieel en professioneel visumbureau en ondersteunt reizigers onder andere bij het verkrijgen van het eTA voor Canada. VisumBuitenland.be is officieel partner van de International Air Transport Association, IATA, met lidnummer 57231226, treedt op als bemiddelaar, is geen advocatenkantoor, heeft ook geen advocaten in dienst, levert geen juridisch advies en maakt op geen enkele wijze deel uit van een overheid. Een eTA aanvragen kan ook rechtstreeks bij de immigratiedienst (7 CAD per eTA, via onlineservices-servicesenligne.cic.gc.ca). Echter, niet met Nederlandstalige ondersteuning. Als u uw aanvraag indient via VisumBuitenland.be, staat ons supportcenter u 24 uur per dag, 7 dagen per week te woord. Ook controleren wij uw aanvraag voordat we deze namens u indienen bij de immigratiedienst. Indien we hierbij fouten of onvolledigheden vermoeden, nemen we direct persoonlijk contact met u op, om te zorgen dat uw aanvraag alsnog snel en correct kan worden verwerkt. Om gebruik te maken van onze dienstverlening betaalt u ons 7 CAD aan consulaire kosten, die wij namens u betalen aan de immigratiedienst, alsmede € 25,26 aan servicekosten als vergoeding voor onze bemiddeling, inclusief btw. Onze diensten hebben al vele reizigers behoed voor grote problemen tijdens hun reis. Mocht een aanvraag ondanks onze ondersteuning en controle toch worden afgekeurd, dan vergoeden wij het volledige aankoopbedrag (tenzij voor dezelfde reiziger al eerder een aanvraag voor een eTA Canada is afgekeurd). Lees hier meer over onze diensten.