Nieuwsbericht | | 22-06-2020 | ±3 minuten leestijd

Reizigers naar Canada moeten voor hun vertrek verschillende voorbereidingen treffen. Zo is het verplicht om online een eTA Canada aan te vragen: een digitale reistoestemming die aan het paspoort gekoppeld wordt. Daarnaast is het raadzaam de invoerregels en overige douanebepalingen voor vertrek te controleren.

Toeristen en zakenreizigers die naar Canada reizen mogen niet zomaar alles in hun bagage meenemen. Voor bepaalde producten geldt een maximumaantal, maximaal gewicht of maximale inhoud. Voor inwoners en voormalig inwoners van Canada gelden bijzondere richtlijnen. De regels en voorwaarden die in dit artikel beschreven worden hebben alleen betrekking op reizigers die niet in Canada woonachtig zijn (of waren).

Toegestaan om naar Canada in te voeren

Het vervoeren van persoonlijke bagage naar Canada is geen enkel probleem. Wel zijn er enkele producten en voorwerpen waarvoor beperkingen gelden, waaronder tabak, alcohol, levensmiddelen, dieren en waardevolle geschenken. Voor het meenemen van geneesmiddelen wordt aanbevolen een Europees Medisch Paspoort mee te nemen, waarin medicijngebruik, aandoeningen en de contactgegevens van de arts staan.

Alcohol en tabak
Reizigers mogen maximaal 200 sigaretten, 50 sigaren of 200 gram tabak per persoon invoeren, mits de reiziger ouder dan 18 of 19 jaar is (afhankelijk van de provincie in Canada waar naartoe gereisd wordt). Wat betreft alcoholische dranken mag 40 ounce (dit staat gelijk aan 1.14 liter) sterkedrank, 51 ounce (1,5 liter) wijn en 288 ounce (8,5 liter) bier of Ale mee het land in genomen worden door reizigers ouder dan 18 of 19 jaar.

Levensmiddelen
Bepaalde levensmiddelen mogen niet naar Canada ingevoerd worden. Er geldt een invoerbeperking voor vlees, eieren, honing, groente, fruit en zuivelproducten. Deze producten mogen wel vanuit de Verenigde Staten meegenomen worden. Kaas mag meegenomen worden (maximaal 20 kilo), mits voor eigen consumptie.

Dieren
Alleen vogels uit de Verenigde Staten mogen zonder aanvullende toestemming meegenomen worden naar Canada. Vogels uit alle andere landen, ongeacht de soort, worden alleen toegelaten met een speciale vergunning (Import Permit). Katten en honden die uit landen komen waar rabiës (hondsdolheid) heerst, mogen ingevoerd worden met een geldig inentingsbewijs (in het Engels of Frans), waaruit blijkt dat het dier recent voor rabiës is gevaccineerd. Katten en honden uit landen waar geen rabiës voorkomt mogen ingevoerd worden als een certificaat (in het Engels of Frans) bijgevoegd is, waarin bevestigd wordt dat in de afgelopen zes maanden in het land geen rabiës is voorgekomen, of met een eerdergenoemd inentingsbewijs.

Geschenken
Cadeaus die naar Canada meegenomen worden, mogen per stuk een maximale waarde van 60 Canadese Dollar hebben. Reizigers mogen meerdere geschenken meenemen, zolang deze afzonderlijk niet meer dan 60 Canadese Dollar waard zijn.

Medicijnen
Voor het meenemen van geneesmiddelen wordt aanbevolen een Europees Medisch Paspoort mee te nemen, ook wel medicijnpaspoort of geneesmiddelenpaspoort genoemd, waarin medicijngebruik, aandoeningen en de contactgegevens van de arts staan. Dit paspoort is bij huisartsen en apotheken verkrijgbaar.

Voor bepaalde medicijnen, die onder de Opiumwet vallen, moet voor vertrek een medische verklaring aangevraagd worden. Begin op tijd met de aanvraag van deze verklaring. Bovendien wordt aangeraden de medicijnen in de oorspronkelijke verpakking met etiket mee te nemen, zodat snel zichtbaar is dat het om een geneesmiddel en niet om drugs gaat.

Wat uit Canada mee terug genomen mag worden

Voor het uitvoeren van producten uit Canada gelden minder strenge regels. Reizigers mogen een onbeperkte hoeveelheid tabak en alcoholische dranken uit Canada mee terug nemen. Canadese Dollars mogen tot een bedrag van 10.000, - CAD uitgevoerd worden. Bedragen hoger dan 10.000, - CAD moeten gedeclareerd worden.

eTA voor Canada aanvragen

Naast de in te voeren bagage controleert de Canadese douane ook of reizigers in het bezit zijn van een geldig eTA Canada. Reizigers worden al voor vertrek door de luchtvaartmaatschappij gecontroleerd. Luchtvaartmaatschappijen, die reizigers zonder geldig eTA of een Canadees visum vervoeren, lopen het risico een boete te krijgen van de Canadese autoriteiten. Vraag het eTA Canada daarom op tijd, het liefst enkele weken voor vertrek, aan. Hoewel aanvragen gemiddeld binnen 3 dagen verwerkt worden, kan het in uitzonderlijke situaties langer duren voor een aanvraag goedgekeurd wordt, bijvoorbeeld als de Canadese immigratiedienst een uitvoerige steekproefcontrole doorvoert.

Let op: dit nieuwsartikel over het eTA voor Canada is meer dan een jaar oud. Mogelijk bevat het daardoor achterhaalde informatie en adviezen, er kunnen dan ook geen rechten meer aan dit artikel worden ontleend. Gaat u binnenkort op reis en wilt u weten welke regels momenteel gelden? Lees dan alle actuele informatie over het eTA voor Canada.

VisumBuitenland.be is een commercieel en professioneel visumbureau en ondersteunt reizigers onder andere bij het verkrijgen van het eTA voor Canada. VisumBuitenland.be treedt op als bemiddelaar en maakt op geen enkele wijze deel uit van een overheid. Een eTA aanvragen kan ook rechtstreeks bij de immigratiedienst (7 CAD per eTA, via onlineservices-servicesenligne.cic.gc.ca). Echter, niet met Nederlandstalige ondersteuning. Als u uw aanvraag indient via VisumBuitenland.be, staat ons supportcenter u 24 uur per dag, 7 dagen per week te woord. Ook controleren wij uw aanvraag voordat we deze namens u indienen bij de immigratiedienst. Indien we hierbij fouten of onvolledigheden vermoeden, nemen we direct persoonlijk contact met u op, om te zorgen dat uw aanvraag alsnog snel en correct kan worden verwerkt. Om gebruik te maken van onze dienstverlening betaalt u ons 7 CAD aan consulaire kosten, die wij namens u betalen aan de immigratiedienst, alsmede € 25,17 aan servicekosten als vergoeding voor onze bemiddeling, inclusief btw. Onze diensten hebben al vele reizigers behoed voor grote problemen tijdens hun reis. Mocht een aanvraag ondanks onze ondersteuning en controle toch worden afgekeurd, dan vergoeden wij het volledige aankoopbedrag (tenzij voor dezelfde reiziger al eerder een aanvraag voor een eTA Canada is afgekeurd). Lees hier meer over onze diensten.