Nieuwsbericht | | 29-10-2018 | ±4 minuten leestijd

De Canadian Border Services Agency (CBSA) maakt gebruik van commerciële databases met daarin informatie over het DNA van personen, om op die manier te kunnen achterhalen waar een immigrant of reiziger vandaan komt. De DNA-databases worden bijgehouden door commerciële partijen.

Het is voor reizigers die voor vakantiedoeleinden naar Canada gaan (nog) niet verplicht om DNA af te staan. Voor de reiziger met een eTA Canada verandert er dus niets. Bovendien zal de CBSA niet standaard op deze manier de afkomst van reizigers en migranten vaststellen. De CBSA zegt dat er alleen gebruik wordt gemaakt van DNA-databanken als alle andere manieren om vast te stellen waar iemand vandaan komt niet hebben gewerkt.

eTA Canada: DNA afstaan?

Wie een eTA Canada heeft, heeft een digitale reistoestemming om Canada in te reizen. Reizigers die in het bezit zijn van een eTA Canada, mogen zonder visum naar Canada vliegen. Het enige wat men dus hoeft te doen om naar Canada te mogen reizen, is online het eTA aanvragen. Het is verder niet noodzakelijk om bijvoorbeeld vingerafdrukken of andere biometrische gegevens af te geven. Datzelfde geldt voor DNA.

Hoe vaak de CBSA precies gebruikmaakt van databases met DNA-gegevens van derden, wil de CBSA niet zeggen. Reizigers en migranten moeten toestemming geven voordat hun DNA gedeeld mag worden in een online database. De gegevens worden dus pas in de commerciële databanken opgeslagen als mensen hun genetische informatie vrijwillig afstaan.

Naar verluidt zouden de databases inmiddels DNA-gegevens van miljoenen mensen hebben verzameld. Een bekende database waar Canada gebruik van maakt is 23andMe, een database met gegevens van meer dan vijf miljoen personen. Een grote investeerder in de DNA-database is GlaxoSmithKline.

DNA-test moest duidelijkheid geven

De onthulling dat Canada gebruikmaakt van commerciële databases met DNA-gegevens komt na een verklaring over een onderzoek naar de achtergrond van een bepaalde migrant. De migrant in kwestie was vier jaar geleden opgepakt voor het hebben van een vals paspoort, maar wilde verder geen informatie geven over zijn afkomst. De man weigerde in eerste instantie ook mee te werken aan een DNA-onderzoek, wat erin resulteerde dat hij in de gevangenis belandde. Na een aantal jaar besloot de man toch mee te werken.

De man claimde een paspoort uit Frankrijk te hebben, maar in de praktijk bleek dit paspoort vals te zijn. Daarna zei de reiziger uit Guinee te komen, maar dat land beweerde dat ook het geboortebewijs vals was. Toen keek de CBSA naar het Facebookaccount van de reiziger. Hij bleek voornamelijk vrienden uit Gambia te hebben, waardoor de CBSA ervan uitging dat de reiziger zelf ook uit Gambia kwam.

Door gebruik te maken van een commerciële DNA-website probeerde Canada alsnog te achterhalen of de man uit Gambia kwam, zodat hij naar Gambia uitgezet kon worden. De zaak loopt op dit moment nog steeds en de reiziger zit nog in hechtenis.

Meer gegevens van reizigers

Canada maakte eerder al bekend dat het land meer informatie zou gaan verzamelen over migranten en asielzoekers. Buitenlandse reizigers die een tijdelijk visum aan willen vragen, moeten daarvoor hun vingerafdrukken afstaan. Vooralsnog lijkt het erop dat het niet nodig zal zijn DNA-gegevens af te staan voor het aanvragen van een eTA Canada.

Wel moeten buitenlanders die een werkvergunning of studievisum willen aanvragen in ieder geval vingerafdrukken laten maken. Canada heeft deze maatregelen genomen om iets te doen aan de grote instroom van asielzoekers. Sinds januari 2017 zijn er al 30.000 migranten van de Verenigde Staten naar Canada getrokken.

eTA Canada aanvragen

Een eTA Canada aanvragen kan gemakkelijk online. Nadat men het eTA heeft aangevraagd, hoeft men niets meer te doen alvorens op het vliegtuig naar Canada te stappen. Het eTA Canada is verplicht, de afkorting staat voor ‘electronic Travel Authorization’ en het is een digitaal document waarin de Canadese overheid aangeeft dat de reiziger toestemming heeft om naar het land te reizen.

Het eTA is een verplichte reistoestemming voor alle Nederlandse en Belgische reizigers die per vliegtuig naar Canada reizen. Het is belangrijk het eTA Canada op tijd aan te vragen, aangezien al bij het boarden op het vliegveld van vertrek naar het paspoort en de reistoestemming wordt gevraagd. Het is voor vliegmaatschappijen verboden om reizigers naar Canada te vervoeren die niet in het bezit zijn van een geldige reistoestemming. Neemt de vliegmaatschappij de reiziger toch mee, dan kan de vliegmaatschappij een boete krijgen van de Canadese overheid.

Voorkom teleurstellingen en vraag het eTA Canada op tijd aan. Een eTA Canada kan 24 uur per dag, zeven dagen per week worden aangevraagd. Het invullen van het eTA formulier duurt ongeveer 5 minuten. Zorg ervoor dat alle ingevulde gegevens correct zijn. Controleer de gegevens goed, ook een kleine typfout kan er al voor zorgen dat het eTA Canada ongeldig wordt verklaard. Het online aanvragen van een eTA Canada kost € 29,95 per persoon.

Spoedaanvraag eTA Canada

Vergeten een eTA Canada aan te vragen? Dien dan een spoedaanvraag in. Normaal gesproken wordt een aanvraag binnen 72 uur verwerkt. Bij een spoedaanvraag wordt de toestemming doorgaans al na 18 minuten toegekend. De Canadese immigratiedienst controleert de aanvragen handmatig, waardoor het in uitzonderlijke gevallen een aantal dagen kan duren voordat de aanvraag al dan niet wordt goedgekeurd. Vraag het eTA daarom altijd al een paar weken voor vertrek aan.

Let op: dit nieuwsartikel over het eTA voor Canada is meer dan een jaar oud. Mogelijk bevat het daardoor achterhaalde informatie en adviezen, er kunnen dan ook geen rechten meer aan dit artikel worden ontleend. Gaat u binnenkort op reis en wilt u weten welke regels momenteel gelden? Lees dan alle actuele informatie over het eTA voor Canada.

VisumBuitenland.be is een commercieel en professioneel visumbureau en ondersteunt reizigers onder andere bij het verkrijgen van het eTA voor Canada. VisumBuitenland.be is officieel partner van de International Air Transport Association, IATA, met lidnummer 57231226, treedt op als bemiddelaar, is geen advocatenkantoor, heeft ook geen advocaten in dienst, levert geen juridisch advies en maakt op geen enkele wijze deel uit van een overheid. Een eTA aanvragen kan ook rechtstreeks bij de immigratiedienst (7 CAD per eTA, via onlineservices-servicesenligne.cic.gc.ca). Echter, niet met Nederlandstalige ondersteuning. Als u uw aanvraag indient via VisumBuitenland.be, staat ons supportcenter u 24 uur per dag, 7 dagen per week te woord. Ook controleren wij uw aanvraag voordat we deze namens u indienen bij de immigratiedienst. Indien we hierbij fouten of onvolledigheden vermoeden, nemen we direct persoonlijk contact met u op, om te zorgen dat uw aanvraag alsnog snel en correct kan worden verwerkt. Om gebruik te maken van onze dienstverlening betaalt u ons 7 CAD aan consulaire kosten, die wij namens u betalen aan de immigratiedienst, alsmede € 25,23 aan servicekosten als vergoeding voor onze bemiddeling, inclusief btw. Onze diensten hebben al vele reizigers behoed voor grote problemen tijdens hun reis. Mocht een aanvraag ondanks onze ondersteuning en controle toch worden afgekeurd, dan vergoeden wij het volledige aankoopbedrag (tenzij voor dezelfde reiziger al eerder een aanvraag voor een eTA Canada is afgekeurd). Lees hier meer over onze diensten.