Nieuwsbericht | | 29-10-2018 | ±4 minuten leestijd

Het Canadese gemeenschap CBSA maakt gebruik van commerciële databases met daarin informatie over DNA van personen, om op die manier te kunnen achterhalen waar een immigrant of reiziger vandaan komt. De DNA-databanken worden bijgehouden door commerciële partijen.

Het is voor reizigers die voor vakantiedoeleienden naar Canada (nog) niet verplicht om DNA af te staan. Voor de reiziger met een eTA Canada verandert er dus niets. Bovendien zal het Canadese gemeenschap CBSA niet standaard op deze manier de afkomst van reizigers en migranten vaststellen. CBSA zegt dat er alleen gebruik wordt gemaakt van DNA-databanken als alle andere manieren om vast te stellen waar iemand vandaan komt niet hebben gewerkt.

eTA Canada: DNA afstaan?

Wie een eTA Canada heeft, heeft een digitale reistoestemming om het land in te reizen. Om naar Canada te mogen reizen, is het enkel noodzakelijk dit e-visum Canada online aan te vragen. Verder is het niet noodzakelijk om bijvoorbeeld vingerafdrukken of andere biometrische gegevens af te geven. Datzelfde geldt voor DNA.

Hoe vaak CBSA precies gebruikmaakt van databanken met daarin DNA-gegevens van derden, wil CBSA niet zeggen. Bovendien moeten reizigers en migranten eerst toestemming geven om het DNA te mogen delen in een online database. De gegevens worden in de commerciële databanken worden, als mensen hun genetische informatie vrijwillig afstaan.

Naar verluidt zou de databank met DNA-gegevens inmiddels DNA-gegevens van miljoenen mensen hebben verzameld. Een bekende databank waar Canada gebruik van maakt, is 23andMe. Die databank heeft gegevens van meer dan vijf miljoen personen. Een grote investeerder van de DNA-databank is GlaxoSmithKline.

DNA-test moest duidelijkheid geven

Dat Canada toegeeft gebruik te maken van commerciële DNA-databanken, komt na de verklaring dat het land bezig was met het onderzoeken van de herkomst van een bepaalde migrant. De migrant was vier jaar geleden opgepakt voor het hebben van een nep paspoort, maar wilde verder geen gegevens over zijn herkomst kwijt. De man weigerde in eerste instantie ook om mee te werken aan het DNA-onderzoek, maar dat kwam hem op een paar jaar detentie te staan. Na een paar jaar detentie besloot de man toch mee te werken.

De man claimde een paspoort uit Frankrijk te hebben. Het bleek in de praktijk om een vals Frans paspoort te gaan. Daarna zei de reiziger uit Guinee te komen, maar dat land beweerde dat het geboortebewijs ook vals was. Toen keek CBSA naar het Facebookaccount van de reiziger. Hij bleek voornamelijk vrienden uit Gambia te hebben, waardoor het onderzoeksbureau ervan uitging dat hij ook uit Gambia zou komen.

Door gebruik te maken van een commerciële DNA-website probeerde Canada alsnog duidelijk te maken dat de reiziger uit Gambia kwam. Hij zou dan naar Gambia gedeporteerd kunnen worden. Op dit moment loopt de zaak nog steeds en zit de reiziger nog in hechtenis.

Meer gegevens van reizigers

Canada maakte eerder al bekend dat het land meer informatie gaat verzamelen van migranten en asielzoekers. Buitenlandse reizigers die een tijdelijk visum aan willen vragen, moeten daarvoor hun vingerafdrukken afstaan. Voor alsnog lijkt het erop dat het niet nodig is DNA-gegevens af te staan bij het aanvragen van een eTA Canada.

Wel moeten buitenlanders die een werkvergunning of studievisum willen aanvragen in ieder geval vingerafdrukken laten maken. Canada heeft deze maatregelen genomen, om op die manier iets te doen aan de grote instroom van asielzoekers. Sinds januari 2017 zijn er al 30 duizend migranten van de Verenigde Staten naar Canada getrokken.

eTA Canada aanvragen

Een eTA Canada aanvragen kan gemakkelijk online. Dit betekent dat men verder geen vervolgstappen hoeft te ondernemen, alvorens op het vliegtuig naar Canada te stappen. Het is een absolute must om een eTA Canada aan te vragen. eTA staat voor ‘Electronic Travel Authorization’ is een digitaal document waarin de Canadese overheid aangeeft dat de reiziger toestemming heeft om het land binnen te reizen.

De eTA geldt als een visumplicht voor Nederlandse en Canadese reizigers. Het is belangrijk het eTA Canada geregeld te hebben, nog voordat men naar een vliegveld in Nederland reist. Op het vliegveld wordt namelijk bij het boarden al gevraagd naar het paspoort en het eTA Canada. Het is voor vliegmaatschappijen verboden om reizigers naar Canada te vervoeren die hun papieren niet in orde hebben. Neemt de vliegmaatschappij de reiziger toch mee, dan kan de maatschappij een boete door de Canadese overheid opgelegd krijgen.

Voorkom daarom teleurstellingen en vraag van tevoren een eTA Canada aan. De aanvraag kan 24 uur per dag, zeven dagen per week worden gedaan. Het invullen van het eTA-formulier duurt ongeveer 5 minuten. Zorg ervoor dat alle opgegeven gegevens correct zijn. Controleer de gegevens goed; bij typefouten kan de eTA Canada ongeldig worden verklaard. Het aanvragen van een online reistoestemming kost € 19,95 per persoon.

Spoedaanvraag eTA Canada

Vergeten een eTA Canada aan te vragen? Doe dan een spoedaanvraag. Normaal gesproken wordt een aanvraag binnen 72 uur verwerkt. Bij een spoedaanvraag wordt de toestemming doorgaans al na 18 minuten toegekend. De Canadese immigratiedienst voert de controles met de hand uit, waardoor het in uitzonderlijke gevallen een aantal dagen kan duren totdat de aanvraag al dan niet wordt goedgekeurd. Vraag daarom een eTA altijd een paar weken voor vertrek al aan.