Nieuwsbericht | | 28-12-2022 | ±3 minuten leestijd

Net als vele andere landen heeft ook Canada moeite met de verwerking van de grote hoeveelheid visumaanvragen na de opheffing van de inreisbeperkingen. Het afgelopen jaar is de Canadese immigratiedienst (IRCC) druk bezig geweest deze achterstand te verminderen. De verwerkingstijden van aanvragen voor een eTA Canada zijn altijd relatief kort gebleven.

Oorzaken van de vertragingen

Op 7 september 2021 heropende Canada de grenzen voor toeristen en andere reizigers, waaronder reizigers met een reisdoel waarvoor een fysiek visum nodig is. Hierdoor nam de hoeveelheid visumaanvragen enorm toe. Zelfs in zoʼn mate dat de meeste visumaanvragen niet meer binnen de gemiddelde verwerkingstijd van voor corona behandeld konden worden.

Naast de grote hoeveelheid aanvragen, was er sprake van een tekort aan personeel bij de immigratiedienst. Omdat de IRCC minder werk had door corona, zijn veel werknemers vertrokken. Hierdoor had de IRCC niet genoeg werknemers op het moment dat de reisbeperkingen werden opgeheven en het aantal visumaanvragen toenam. Het tekort aan personeel bij de immigratiedienst is dan ook een andere oorzaak van de achterstand.

De regering en immigratiedienst van Canada hebben er in het afgelopen jaar alles aan gedaan om de verwerkingstijd van de visumaanvragen niet verder op te laten lopen. Zo werd er flink geïnvesteerd in het aannemen en trainen van nieuw personeel en werd bestaand personeel ingezet op de drukste afdelingen.

Enkele cijfers

In december 2021 was de achterstand opgelopen tot 1,8 miljoen te verwerken aanvragen. Naast het wegwerken van alle aanvragen in deze wachtrij, hoopte de Canadese overheid in 2022 411.000 immigranten te mogen verwelkomen. Later is dit doel verhoogd naar 431.000 immigranten en het lijkt erop dat Canada deze hoeveelheid nog zou kunnen halen voor het einde van het jaar. In ieder geval is 2022 een tweede recordjaar op rij, na 2021, het jaar waarin Canada 405.000 migranten verwelkomde. Ter vergelijking: het laatste jaar voor 2021 waarin Canada een recordaantal immigranten ontving was 1913.

Inmiddels is de verwerkingstijd van aanvragen hersteld of zelfs korter geworden ten opzichte van het begin van de coronapandemie. De verwerkingsachterstanden zijn duidelijk verminderd, maar nog niet helemaal weg. In de laatste vier maanden van 2022 heeft de IRCC echter een enorme inhaalslag gemaakt en de achterstand met bijna een half miljoen aanvragen verminderd.

Dankzij deze inhaalslag is het doel om minstens 80% van de nieuwe visumaanvragen binnen de servicestandaarden te verwerken bijna bereikt. Er is dit jaar ook sprake van een recordaantal in de totale hoeveelheid verwerkte visumaanvragen. De teller staat nu op ongeveer 4.8 miljoen verwerkte visumaanvragen, bijna twee keer zoveel als vorig jaar. In 2021 werden namelijk in totaal 2,5 miljoen visumaanvragen behandeld.

Verwerking van tijdelijke visums

Ook tijdelijke visums, waaronder studenten-, werk- en bezoekersvisa, worden weer steeds vaker binnen de normale gemiddelde verwerkingstijd verwerkt. In november 2022 werden 80.000 meer tijdelijke visumaanvragen verwerkt dan in november 2021. Bovendien werden in het afgelopen jaar maandelijks meer visumaanvragen verwerkt dan voor corona. De IRCC zegt dat deze inhaalslag te danken is aan verbeteringen in de digitalisering en automatisering van de procedures. Daardoor hebben medewerkers minder tijd nodig per aanvraag.

Nederlandse en Belgische vakantiegangers en zakenreizigers hebben nooit veel last gehad van de lange verwerkingstijden. Dit omdat zij in aanmerking komen voor een eTA Canada. Het eTA is geen visum, maar een digitale reistoestemming om naar Canada te mogen vliegen. Deze reistoestemming bestaat sinds 2013 en zowel het aanvraag- als verwerkingsproces verloopt volledig digitaal.

Voor de aanvraag van een eTA Canada moeten reizigers aan een aantal voorwaarden voldoen. Als reizigers aan alle voorwaarden voldoen, kunnen zij online het digitale aanvraagformulier invullen. Naast de standaard contact- en reisinformatie, moeten hier een aantal gegevens over de reiziger(s) worden ingevuld. Denk hierbij aan paspoortgegevens zoals het paspoortnummer, maar ook aan informatie over de werkgever. Daarnaast moeten er voor alle reizigers enkele achtergrondvragen worden beantwoord. Ten slotte dient men akkoord te gaan met de akkoordverklaring en kan het eTA kan worden aangevraagd.

Nadat het formulier volledig is ingevuld, kunnen ambtenaren van de IRCC in een oogopslag zien of de aanvrager voldoet aan alle eisen. Het volledig gedigitaliseerde proces zorgt ervoor dat eTA-aanvragen snel kunnen worden gekeurd. Aanvragers die voldoen aan alle voorwaarden, ontvangen hun eTA daarom in de meeste gevallen binnen 3 dagen.

Let op: dit nieuwsartikel over het eTA voor Canada is meer dan een jaar oud. Mogelijk bevat het daardoor achterhaalde informatie en adviezen, er kunnen dan ook geen rechten meer aan dit artikel worden ontleend. Gaat u binnenkort op reis en wilt u weten welke regels momenteel gelden? Lees dan alle actuele informatie over het eTA voor Canada.

VisumBuitenland.be is een commercieel en professioneel visumbureau en ondersteunt reizigers onder andere bij het verkrijgen van het eTA voor Canada. VisumBuitenland.be treedt op als bemiddelaar en maakt op geen enkele wijze deel uit van een overheid. Een eTA aanvragen kan ook rechtstreeks bij de immigratiedienst (7 CAD per eTA, via onlineservices-servicesenligne.cic.gc.ca). Echter, niet met Nederlandstalige ondersteuning. Als u uw aanvraag indient via VisumBuitenland.be, staat ons supportcenter u 24 uur per dag, 7 dagen per week te woord. Ook controleren wij uw aanvraag voordat we deze namens u indienen bij de immigratiedienst. Indien we hierbij fouten of onvolledigheden vermoeden, nemen we direct persoonlijk contact met u op, om te zorgen dat uw aanvraag alsnog snel en correct kan worden verwerkt. Om gebruik te maken van onze dienstverlening betaalt u ons 7 CAD aan consulaire kosten, die wij namens u betalen aan de immigratiedienst, alsmede € 25,17 aan servicekosten als vergoeding voor onze bemiddeling, inclusief btw. Onze diensten hebben al vele reizigers behoed voor grote problemen tijdens hun reis. Mocht een aanvraag ondanks onze ondersteuning en controle toch worden afgekeurd, dan vergoeden wij het volledige aankoopbedrag (tenzij voor dezelfde reiziger al eerder een aanvraag voor een eTA Canada is afgekeurd). Lees hier meer over onze diensten.