Nieuwsbericht | | 22-05-2024 | ±3 minuten leestijd

Reizigers uit China, India en Vietnam zullen vanaf juli 2024 moeten loten om in aanmerking te komen voor een Work and Holiday visum Australië. Met deze maatregel wil de Australische immigratiedienst de toekenning van Work and Holiday visa eerlijker laten verlopen. Europese toeristen kunnen vaak ook gebruikmaken van een eVisitor visum Australië, waarvoor niet geloot hoeft te worden.

Veel belangstelling voor Working Holiday visa

Australië heeft het Working Holiday Maker programma ingevoerd voor jongeren die in Australië willen werken. Onder dit programma vallen twee verschillende visumtypes: het Work and Holiday visum (subclass 462) en het Working Holiday visum (subclass 417). Deze visa zijn erg populair, omdat men hiermee een jaar in Australië mag blijven en er de mogelijkheid bestaat het visum na een jaar te verlengen. Veel jongeren gebruiken dit visum om een rondreis door Australië te maken en tegelijkertijd in het land te werken om hun vakantie te bekostigen. Door de grote vraag naar dit visum heeft Australië voor bepaalde landen een limiet ingesteld voor het maximale aantal visa dat kan worden toegekend.

Het aantal aanvragen voor het Work and Holiday visum van reizigers uit China, India en Vietnam is aanzienlijk hoger dan het beschikbare aantal visa. Australië stelt per jaar 5000 Work and Holiday visa beschikbaar aan Chinezen en 1500 aan Vietnamezen. Voor reizigers uit India geldt een jaarlijkse limiet van 1000 visa. Het Australische Department of Home Affairs heeft het visumprogramma voor Chinese staatsburgers vanwege de hoge aantallen aanvragen tijdelijk opgeschort. Vanaf 1 juli zal het Work and Holiday visum weer voor Chinezen toegankelijk worden, maar zij zullen dan moeten loten om in aanmerking te komen voor het visum.

Loting moet aanvraagproces eerlijker maken

Tot op heden werd het aantal beschikbare Work and Hoilday visa verdeeld op basis van het "wie het eerst komt, het eerst maalt"-principe. De Australische overheid heeft nu besloten hiervan af te stappen en over te gaan naar een lotingssysteem. Op die manier zouden Chinezen, Vietnamezen en Indiërs gelijke kansen moeten krijgen om een visum te bemachtigen. Het aanvraagproces zal volgens de Australische autoriteiten met een loting eerlijker en transparanter worden en gestroomlijnder verlopen.

Om deel te nemen aan de loting zal een prijs van 25 AUD betaald moeten worden. Aanvragers moeten zich online, via de website van de Australische immigratiedienst, voor de loting registreren. Vervolgens worden de kandidaten willekeurig door het systeem van de autoriteiten uitgekozen. De loting zal niet gaan gelden voor reizigers die al in het land zijn en een tweede of derde Work and Holiday visum willen aanvragen.

Geen loting voor Europese reizigers

Het lotingssysteem is alleen van toepassing op reizigers uit China, India en Vietnam. Reizigers uit Nederland en België kunnen een aanvraag voor een Working Holiday visum indienen zonder vooraf te hoeven loten. Zij moeten wel nog steeds rekening houden met een lange, vrij ingewikkelde aanvraagprocedure en hoge kosten. Het duurt over het algemeen meerdere weken voor het Working Holiday visum wordt toegekend en de kosten voor het visum bedragen 485 AUD, ongeveer 310 EUR.

Nederlandse en Belgische reizigers kunnen ook gebruikmaken van het eVisitor visum voor Australië. Wilt u voor maximaal 3 maanden naar Australië en bent u niet van plan in het land te gaan werken? Dan kunt u beter een eVisitor visum aanvragen dan een Working Holiday visum. Het eVisitor visum Australië wordt gemiddeld al binnen 5 dagen toegekend. De kosten van € 24,95 zijn aanzienlijk lager dan die van het Working Holiday visum.
Vraag hier het eVisitor visum Australië eenvoudig online aan

VisumBuitenland.be is een commercieel en professioneel visumbureau en ondersteunt reizigers onder andere bij het verkrijgen van het visum voor Australië. VisumBuitenland.be is officieel partner van de International Air Transport Association, IATA, met lidnummer 57231226, treedt op als bemiddelaar, is geen advocatenkantoor, heeft ook geen advocaten in dienst, levert geen juridisch advies en maakt op geen enkele wijze deel uit van een overheid. Een visum aanvragen kan ook rechtstreeks bij de immigratiedienst (0 AUD per visum, via immi.homeaffairs.gov.au). Echter, niet met Nederlandstalige ondersteuning. Als u uw aanvraag indient via VisumBuitenland.be, staat ons supportcenter u 24 uur per dag, 7 dagen per week te woord. Daarnaast controleren wij uw aanvraag en alle door u aangeleverde documenten handmatig voordat we deze namens u indienen bij de immigratiedienst. Indien we hierbij fouten of onvolledigheden vermoeden, nemen we direct persoonlijk contact met u op, om te zorgen dat uw aanvraag alsnog snel en correct kan worden verwerkt. Om gebruik te maken van onze dienstverlening betaalt u ons 0 AUD aan consulaire kosten, die wij namens u betalen aan de immigratiedienst, alsmede € 24,95 aan servicekosten als vergoeding voor onze bemiddeling, inclusief btw. Onze diensten hebben al vele reizigers behoed voor grote problemen tijdens hun reis. Mocht een aanvraag ondanks onze ondersteuning en controle toch worden afgekeurd, dan vergoeden wij het volledige aankoopbedrag (tenzij voor dezelfde reiziger al eerder een aanvraag voor een visum Australië is afgekeurd). Lees hier meer over onze diensten.