Nieuwsbericht | | 25-04-2024 | ±3 minuten leestijd

Bij een dodelijke steekpartij in een winkelcentrum in Sydney speelde de Fransman Damien Guerot een heldenrol, door de dader op een roltrap tegen te houden. De Australische premier Albanese heeft nu toegezegd het werkvisum van Guerot te verlengen. Zijn visum zou eigenlijk over een maand verlopen.

Dodelijke steekpartij in Sydney

Bij een mesaanval in het winkelcentrum Bondi Junction in de Australische stad Sydney op 13 april 2024 zijn zes mensen om het leven gekomen en ten minste zeven mensen gewond geraakt. De dader, Joel Cauchi, haalde met een mes uit naar verschillende bezoekers van het winkelcentrum tot hij werd neergeschoten door een politieagente, die op het moment van de steekpartij in de buurt van het winkelcentrum was. De politieagente kreeg hulp van een Franse omstander, die de dader confronteerde. Deze Fransman werd vervolgens beloond met een permanent visum Australië.

De dader, Joel Cauchi, een Australische man van 40, handelde alleen en was al bekend bij de politie. Hoewel het motief van de dader nog onduidelijk is, zou het volgens de politiecommissaris van New South Wales niet gaan om een terreurdaad, maar om een individuele daad van een man met een mentale aandoening. Het lijkt erop dat de man het vooral voorzien had op vrouwen, aangezien vijf van de zes slachtoffers vrouwen waren. Er wordt nog onderzocht of hij de slachtoffers persoonlijk kende of willekeurig uitkoos.

Heldenrol voor Fransman Damien Guerot

De aanvaller werd in zijn handelingen belemmerd door een Franse omstander, die hem op een roltrap in het winkelcentrum tegenhield. Op camerabeelden is te zien dat Guerot de roltrap met een paal blokkeerde, waardoor de dader gedwongen werd weer naar beneden te lopen. Hierdoor werd tijd gewonnen tot de politie arriveerde. Guerot ging met een vriend achter de aanvaller aan, die vervolgens door de Australische politieagente werd neergeschoten. Guerot en zijn vriend voorkwamen door hun handelingen waarschijnlijk dat de dader meer slachtoffers kon maken.

Lof van de Australische bevolking en de premier

De Fransman kreeg veel lof voor zijn dappere optreden en werd door de Australische premier persoonlijk bedankt voor zijn buitengewone moed. De videobeelden van zijn heldendaad gingen massaal op het internet rond en er werd zelfs een online-petitie gestart om hem het Australische staatsburgerschap te verlenen. Premier Albanese gaf hier gehoor aan door toe te zeggen, het visum van de Fransman te zullen verlengen. In een persconferentie zei Albanese dat Guerot zo lang in Australië mag blijven als hij wil.

Visum Australië verlengd

Guerot verblijft momenteel met een tijdelijk werkvisum in Australië. Dit visum zou oorspronkelijk een maand na de fatale gebeurtenissen in het winkelcentrum verlopen, waarna hij het land eigenlijk zou moeten verlaten. De Australische premier bood de Fransman in ruil voor zijn moedige daden echter aan, zo lang in Australië te blijven als hij wil. Volgens zijn advocaat heeft Guerot een permanente verblijfsvergunning aangeboden gekregen, waarmee hij voor onbepaalde tijd in Australië mag wonen en werken.

Dat de Fransman een permanent visum Australië ontvangen heeft, is uitzonderlijk. Voor de meeste permanente werkvisa voor Australië is een sponsor nodig en normaal gesproken moeten kandidaten genomineerd worden door een Australische werkgever of door een Australische overheidsinstantie. De kosten van een permanent werkvisum kunnen oplopen tot enkele duizenden AUD en de verwerking van de aanvraag kan soms wel een jaar duren.

Werken in Australië met een eVisitor visum

Nederlandse en Belgische reizigers die in Australië willen werken, hebben hier niet altijd een werkvisum voor nodig. Zij kunnen in veel gevallen ook gebruikmaken van het eVisitor visum, een elektronisch visum voor toeristische en zakelijke reizen. Het eVisitor visum is geschikt voor een tijdelijk verblijf in Australië van maximaal 3 aaneengesloten maanden. Met dit visum mag men zakelijke meetings, conferenties en beurzen bijwonen en met zakelijke partners in Australië onderhandelen. Met dit visum Australië is het echter niet toegestaan bij een Australische werkgever in dienst te treden. Ook mag men geen producten verkopen of diensten leveren aan Australische klanten. Voor deze activiteiten moet een specifiek werkvisum worden aangevraagd.

VisumBuitenland.be is een commercieel en professioneel visumbureau en ondersteunt reizigers onder andere bij het verkrijgen van het visum voor Australië. VisumBuitenland.be treedt op als bemiddelaar en maakt op geen enkele wijze deel uit van een overheid. Een visum aanvragen kan ook rechtstreeks bij de immigratiedienst (0 AUD per visum, via immi.homeaffairs.gov.au). Echter, niet met Nederlandstalige ondersteuning. Als u uw aanvraag indient via VisumBuitenland.be, staat ons supportcenter u 24 uur per dag, 7 dagen per week te woord. Daarnaast controleren wij uw aanvraag en alle door u aangeleverde documenten handmatig voordat we deze namens u indienen bij de immigratiedienst. Indien we hierbij fouten of onvolledigheden vermoeden, nemen we direct persoonlijk contact met u op, om te zorgen dat uw aanvraag alsnog snel en correct kan worden verwerkt. Om gebruik te maken van onze dienstverlening betaalt u ons 0 AUD aan consulaire kosten, die wij namens u betalen aan de immigratiedienst, alsmede € 24,95 aan servicekosten als vergoeding voor onze bemiddeling, inclusief btw. Onze diensten hebben al vele reizigers behoed voor grote problemen tijdens hun reis. Mocht een aanvraag ondanks onze ondersteuning en controle toch worden afgekeurd, dan vergoeden wij het volledige aankoopbedrag (tenzij voor dezelfde reiziger al eerder een aanvraag voor een visum Australië is afgekeurd). Lees hier meer over onze diensten.