Nieuwsbericht | | 11-08-2022 | ±3 minuten leestijd

Per 1 juli 2022 zijn er in Australië nieuwe mogelijkheden voor hoogopgeleide migranten. In de nasleep van de coronapandemie zijn er nu eens positieve gevolgen voor houders van een tijdelijk (werk)visum.

Visumregels herzien na corona

In Australië begint het financiële jaar op 1 juli. Met het aanbreken van een nieuw financieel jaar worden ook de Australische migratie- en visaprogramma’s tegen het licht gehouden. De nieuwe veranderingen in het visumbeleid worden vooral ingegeven door tekorten op de Australische arbeidsmarkt. Het tekort aan arbeidskrachten is voelbaar over de gehele breedte van de Australische economie, maar vooral hoger opgeleiden zijn in trek. Het lijkt erop dat houders van een tijdelijk werkvisum uiteindelijk worden beloond voor hun geduld. Tijdens de coronapandemie werkten veel migranten in Australië namelijk relatief onbeschermd op basis van tijdelijke visa. Het Australische ministerie van Binnenlandse Zaken geeft deze migranten nu officieel erkenning voor hun inzet.

Wijzigingen in het visumbeleid voor lang verblijf

De visumwijzigingen zijn goed nieuws voor bestaande houders van het zogenoemde Temporary skill shortage (TSS) subclass 482 visum. Ze kunnen tijdens een periode van twee jaar een nieuw overgangsvisum aanvragen, het Temporary Residence Transition (TRT) visum. Het TRT-visum is een nieuwe, veel toegankelijkere route naar een Australische verblijfsvergunning voor onbepaalde tijd en biedt houders uiteindelijk zelfs de mogelijkheid om te naturaliseren tot Australisch staatsburger. Dit is mogelijk zolang ze hiervoor door hun werkgever aangewezen worden en in de periode tussen 1 februari 2020 en 14 december 2021 minstens al een jaar in Australië zijn geweest. Dit geldt ook voor de houders van het visum in subklasse 457 met een beroep op de Australische lijst voor krapteberoepen op de korte termijn.

Ook de leeftijdsbeperking voor 45-plussers wordt voor de houders van het visum in subklasse 457 voorlopig geschrapt. Deze leeftijdsbeperking betekende voor deze groep in de praktijk vaak dat een verzekerd permanent verblijf ook na jaren werken in Australië onhaalbaar bleef.

Perspectief voor hoogopgeleide achterblijvers

Door de wijzigingen in de aanpak van het Australische visumbeleid zijn er ruim 30.000 plekken vrijgekomen voor hoogopgeleide arbeidskrachten die in Australië willen blijven. De Australische Arbeiderspartij stelt zich dan ook actief op om nieuwe manieren om een permanente verblijfsvergunning te krijgen mogelijk te maken. Dit is niet alleen een reactie op de krapte op de arbeidsmarkt, maar ook een manier om de sociale onzekerheid voor migranten te bestrijden. Want zo lang de vraag naar tijdelijke arbeidskrachten blijft toenemen, blijven er ook migranten afhankelijk van tijdelijke contracten voor een tijdelijke verblijfsstatus en vaak beperkte toegang tot sociale voorzieningen. Dit komt voor een deel door de achterstand in de verwerking van visumaanvragen die in de loop van de coronapandemie is ontstaan. Het wegwerken van deze achterstand heeft nu dan ook de hoogste prioriteit.

Working Holiday visum

Australië bezoeken op een Working Holiday visum zat er lange tijd niet in. Australië hield de grenzen lang gesloten tijdens de coronapandemie, terwijl veel sectoren normaal gesproken afhankelijk zijn van de houders van onder andere het Working Holiday visum. Inmiddels krijgen Brazilië en Mongolië juist toegang tot dit programma, wordt voor sommige landen de leeftijdsgrens verhoogd tot 36 jaar en worden er meer plekken vrijgemaakt voor het vergelijkbare Work and Holiday visum.

Ook Nederlanders en Belgen kunnen het Working Holiday visum tussen hun 18de en 31ste verjaardag gebruiken om Australië gedurende een langere periode te bezoeken. Dit visum kan in theorie maximaal drie keer worden aangevraagd. Het eerste visum is, zoals de naam al aangeeft, vooral bedoeld voor een (lange) vakantie waarin ook gewerkt kan worden. Een tweede Working Holiday visum kan worden aangevraagd, maar alleen nadat er minimaal 3 maanden is gewerkt in een bepaalde sector. Vaak gaat het dan om het uitoefenen van een zwaar beroep.

Meerdere verblijven van 3 maanden: het eVisitor visum

Voor reizen tot 3 maanden kan ook voor vakanties met bijvoorbeeld vrijwilligerswerk en voor (de meeste) korte opleidingen beter het goedkopere eVisitor visum aangevraagd worden. Hiermee mag ook in Australië worden gewerkt voor een werkgever buiten Australië. Werken voor een Australische werkgever en het leveren van producten in of diensten voor Australië is niet toegestaan, maar zakenreizen ter verkoop hiervan wel. Met het eVisitor visum kunt u binnen een jaar onbeperkt naar Australië reizen, zolang uw verblijf maximaal drie maanden duurt.

Let op: dit nieuwsartikel over het visum voor Australië is meer dan een jaar oud. Mogelijk bevat het daardoor achterhaalde informatie en adviezen, er kunnen dan ook geen rechten meer aan dit artikel worden ontleend. Gaat u binnenkort op reis en wilt u weten welke regels momenteel gelden? Lees dan alle actuele informatie over het visum voor Australië.

VisumBuitenland.be is een commercieel en professioneel visumbureau en ondersteunt reizigers onder andere bij het verkrijgen van het visum voor Australië. VisumBuitenland.be treedt op als bemiddelaar en maakt op geen enkele wijze deel uit van een overheid. Een visum aanvragen kan ook rechtstreeks bij de immigratiedienst (0 AUD per visum, via immi.homeaffairs.gov.au). Echter, niet met Nederlandstalige ondersteuning. Als u uw aanvraag indient via VisumBuitenland.be, staat ons supportcenter u 24 uur per dag, 7 dagen per week te woord. Daarnaast controleren wij uw aanvraag en alle door u aangeleverde documenten handmatig voordat we deze namens u indienen bij de immigratiedienst. Indien we hierbij fouten of onvolledigheden vermoeden, nemen we direct persoonlijk contact met u op, om te zorgen dat uw aanvraag alsnog snel en correct kan worden verwerkt. Om gebruik te maken van onze dienstverlening betaalt u ons 0 AUD aan consulaire kosten, die wij namens u betalen aan de immigratiedienst, alsmede € 24,95 aan servicekosten als vergoeding voor onze bemiddeling, inclusief btw. Onze diensten hebben al vele reizigers behoed voor grote problemen tijdens hun reis. Mocht een aanvraag ondanks onze ondersteuning en controle toch worden afgekeurd, dan vergoeden wij het volledige aankoopbedrag (tenzij voor dezelfde reiziger al eerder een aanvraag voor een visum Australië is afgekeurd). Lees hier meer over onze diensten.