Nieuwsbericht | | 15-10-2024 | ±4 minuten leestijd

De grote liefde gevonden in Australië? Dan kunt u een Prospective Marriage visa aanvragen. Met dit visum is het toegestaan tijdelijk in Australië te verblijven om uiteindelijk te kunnen trouwen. Om dit visum aan te vragen moet u een aantal documenten voorleggen en een aanzienlijk bedrag betalen.

Aanvraagprocedure en voorwaarden

U kunt uw aanvraag voor een Prospective Marriage visa online indienen via de website van de Australische immigratiedienst. Hiervoor betaalt u 9.095 Australische dollar. Dit is iets meer dan 5.500 EUR. Op het moment van aanvragen moet u zich buiten Australië bevinden. Het is dus niet toegestaan alvast met een eVisitor visum of een ander visumtype naar het land te reizen.

Om een Prospective Marriage visa aan te kunnen vragen, moet u aan een aantal voorwaarden voldoen, waaronder:

  • U en uw partner moeten minstens 18 jaar oud zijn
  • Uw partner moet de Australische nationaliteit hebben of een permanente verblijfsvergunning voor Australië hebben. In bepaalde gevallen mag uw partner ook de Nieuw-Zeelandse nationaliteit hebben
  • U en uw familieleden mogen geen schulden bij de Australische overheid hebben
  • U mag de Australische gezondheidszorg niet overmatig belasten. Mogelijk moet u een gezondheidsverklaring kunnen voorleggen
  • U moet een verklaring ondertekenen waaruit duidelijk wordt dat u niet van plan bent de Australische wet te overtreden en dat u de manier van leven in Australië zult accepteren

Verder zijn er nog een aantal voorwaarden wat betreft eerder afgewezen visumaanvragen of een eventueel crimineel verleden. Een visumaanvraag heeft een grotere kans om afgekeurd te worden als u:

  • een crimineel verleden heeft;
  • in het verleden een visumaanvraag voor Australië gedaan heeft die werd afgewezen.

Hoewel het beter is dat u ook aan deze voorwaarden voldoet, gaat het hier niet om vaste vereisten. De Australische immigratiedienst behandelt elke aanvraag individueel. Dat betekent dat er naar de bijzondere situatie van elke aanvraag wordt gekeken. De immigratiedienst kan dus besluiten dat u ondanks een crimineel verleden of een eerder afgewezen visumaanvraag alsnog in aanmerking komt voor het Prospective Marriage visa.

Wat heeft het Prospective Marriage visa te bieden?

Zodra het Prospective Marriage visa is toegekend, mag u meteen naar Australië reizen. Het visum wordt digitaal aan uw paspoort gekoppeld. U hoeft het dus niet te printen voor uw reis naar Australië. Let er wel op dat u uiterlijk voor de eerste aankomstdatum aankomt die op het visum vermeld wordt. Ook moet uw partner zich al in Australië bevinden voordat u naar het land reist.

Met het Prospective Marriage visa mag men 9 tot 15 maanden in Australië blijven. Gedurende deze periode kunt u zo vaak het land in- en uitreizen als u wilt. Ook mag u studeren of werken in Australië. Houd er rekening mee dat sommige werkgevers geen werknemers willen aannemen die nog geen permanente verblijfsvergunning hebben. Wilt u gaan studeren in Australië? Dat mag met een Prospective Marriage visa. Het is dan echter niet mogelijk om een studiebeurs van de Australische overheid te ontvangen.

Een permanente verblijfsvergunning aanvragen

Zodra u getrouwd bent, komt u in aanmerking voor een verblijfsvergunning door het aanvragen van een Partner visa. Ook deze aanvraag kunt u online indienen. Hiervoor moet u zich in Australië bevinden. Normaal gesproken kost een aanvraag voor een Partner visa 9.095 AUD (ca. 5.500 EUR), evenveel als de aanvraag voor een Prospective Marriage visa. Aanvragers die echter al over een Prospective Marriage visa beschikken, krijgen korting en betalen 1.515 AUD (ca. 930 EUR). Zodra dit visum wordt toegekend, mag u in Australië wonen, werken of studeren. In de meeste gevallen komt u 2 jaar later in aanmerking voor een permanente verblijfsvergunning. Hiervoor moeten vaak extra documenten worden aangeleverd.

Kort verblijf in Australië met het eVisitor visum

Als u alleen voor een kort verblijf in Australië bent, is het niet nodig een ingewikkelde visumprocedure te doorlopen. U kunt eenvoudig een eVisitor visum aanvragen. Met dit visum mag u tot drie maanden aan een stuk in Australië blijven en een onbeperkt aantal keer naar het land reizen. De geldigheidsduur van het visum bedraagt 12 maanden, behalve als uw paspoort al eerder verloopt. De dag waarop u in Australië aankomt, moet binnen de geldigheidsduur van het visum vallen.

Het eVisitor visum dat u op deze website kunt aanvragen kost € 24,95 en wordt gemiddeld binnen 5 dagen verwerkt. U ontvangt uw goedgekeurde visum per e-mail.

VisumBuitenland.be is een commercieel en professioneel visumbureau en ondersteunt reizigers onder andere bij het verkrijgen van het visum voor Australië. VisumBuitenland.be is officieel partner van de International Air Transport Association, IATA, met lidnummer 57231226, treedt op als bemiddelaar, is geen advocatenkantoor, heeft ook geen advocaten in dienst, levert geen juridisch advies en maakt op geen enkele wijze deel uit van een overheid. Een visum aanvragen kan ook rechtstreeks bij de immigratiedienst (0 AUD per visum, via immi.homeaffairs.gov.au). Echter, niet met Nederlandstalige ondersteuning. Als u uw aanvraag indient via VisumBuitenland.be, staat ons supportcenter u 24 uur per dag, 7 dagen per week te woord. Daarnaast controleren wij uw aanvraag en alle door u aangeleverde documenten handmatig voordat we deze namens u indienen bij de immigratiedienst. Indien we hierbij fouten of onvolledigheden vermoeden, nemen we direct persoonlijk contact met u op, om te zorgen dat uw aanvraag alsnog snel en correct kan worden verwerkt. Om gebruik te maken van onze dienstverlening betaalt u ons 0 AUD aan consulaire kosten, die wij namens u betalen aan de immigratiedienst, alsmede € 24,95 aan servicekosten als vergoeding voor onze bemiddeling, inclusief btw. Onze diensten hebben al vele reizigers behoed voor grote problemen tijdens hun reis. Mocht een aanvraag ondanks onze ondersteuning en controle toch worden afgekeurd, dan vergoeden wij het volledige aankoopbedrag (tenzij voor dezelfde reiziger al eerder een aanvraag voor een visum Australië is afgekeurd). Lees hier meer over onze diensten.