Nieuwsbericht | | 10-09-2021 | ±3 minuten leestijd

Om de groeiende tekorten aan werknemers in de agrarische sector het hoofd te bieden, heeft de Australische overheid een nieuw visumtype geïntroduceerd: het Australian Agriculture visum.

Werknemersstekort door corona

Als men alleen kijkt naar het aantal besmettingen en sterfgevallen is Australië relatief goed door de coronapandemie gekomen. Tot op heden telt Australië bijna 45,000 besmettingen en minder dan 1000 sterfgevallen als gevolg van corona. Dit komt mede door de zeer strenge coronamaatregelen (vooral inreisbeperkingen) die Australië heeft getroffen om het virus de kop in te drukken. Veel van deze maatregelen gelden nog steeds. Australië hanteert een “zero-Covid” strategie, wat inhoudt dat strenge maatregelen, zoals lockdowns, meteen ingezet kunnen worden als er ook maar enkele besmettingen in een bepaalde regio optreden.

Maar de gezondheidszorg is niet de enige sector die door corona in de problemen is gekomen. De agrarische sector kampt met structurele werknemerstekorten. Australische boeren en telers leunen ieder jaar sterk op backpackers en andere seizoenswerkers om te helpen met de oogst en andere werkzaamheden. Australië is een zeer populair land voor buitenlandse studenten om een tussenjaar te nemen, waarbij ze in hun onderhoud voorzien door in het land te werken.

De Australische overheid heeft hier zelfs een apart soort visum beschikbaar voor gesteld: het Working Holiday visa. Maar nu de grenzen gesloten zijn vanwege corona heeft de Australische agrarische sector te maken met grote arbeiderstekorten. Gewassen sterven af voordat ze geoogst kunnen worden en de sector roept de overheid dan ook op zo snel mogelijk met oplossingen voor dit probleem te komen.

Nieuw visum: Australian Agriculture Visa

Met de introductie van een nieuw soort visum komt de Australische overheid deels aan de wensen van de agrarische sector tegemoet. Dit Australian Agriculture Visa wordt beschikbaar gesteld voor laaggeschoolde buitenlandse arbeiders in de agrarische sector, visserij en bosbouw. Net als de al bestaande programma’s zoals de Seasonal Worker Programme (SWP) en de Pacific Labour Scheme (PLS), focust het nieuwe visum zich ook voornamelijk op de landen in of nabij de Stille Oceaan. Deze landen leveren een groot deel van de seizoenswerkers voor Australië, en met het nieuwe visum wil de Australische overheid meer werknemers uit deze regio aantrekken. De overheid schat dat het aantal seizoenswerkers uit deze landen zal verdubbelen in het komend jaar.

Het zal nog een aantal jaren duren voordat deze nieuwe visumcategorie volledig operationeel is. Het nieuwe visum is alleen beschikbaar voor landen waarmee Australië specifieke overeenkomsten heeft.

Werken in Australië: Working Holiday visum

Zoals eerder genoemd heeft Australië een speciaal soort visum voor jonge reizigers die tijdens hun vakantie in het land willen werken: het Working Holiday visum. Zoals de naam al zegt is het niet alleen een werkvisum, maar een manier voor jonge buitenlandse reizigers om een vakantie met werk te combineren. Dit blijkt ook uit de vereisten voor dit visumtype. Zo is het bijvoorbeeld alleen beschikbaar voor reizigers van 18 tot en met 30 jaar oud. Vaak is het voornaamste doel voor deze reizigers om waardevolle levenservaring op te doen door enige tijd in een ander land te werken. Men moet ook al in het bezit zijn van voldoende financiële middelen om het verblijf en de terugreis te bekostigen. In tegenstelling tot werkvisums zoals het pas aangekondigde Australian Agriculture Visa, is het Working Holiday visum is dan ook bedoeld voor reizigers voor wie het niet puur om het geld te doen is.

eVisitor visum Australië

Daarnaast is Australië natuurlijk ook een populaire toeristenbestemming. Ieder jaar reizen miljoenen vakantiegangers naar het land om de prachtige natuur te bewonderen of om levendige steden als Sydney te verkennen. Ook hiervoor heeft Australië specifieke visums: het eVisitor visum en het ETA Australië. Deze visums zijn grotendeels identiek. Het grootste verschil is dat het ETA beschikbaar is voor meer nationaliteiten, maar het is ook een stuk duurder dan het eVisitor visum.

Vaak wordt het ETA dan ook alleen maar gebruikt als men niet in aanmerking komt voor het goedkopere eVisitor visum. Zowel Nederlandse als Belgische reizigers kunnen online een eVisitor visum Australië aanvragen.

Let op: dit nieuwsartikel over het visum voor Australië is meer dan een jaar oud. Mogelijk bevat het daardoor achterhaalde informatie en adviezen, er kunnen dan ook geen rechten meer aan dit artikel worden ontleend. Gaat u binnenkort op reis en wilt u weten welke regels momenteel gelden? Lees dan alle actuele informatie over het visum voor Australië.

VisumBuitenland.be is een commercieel en professioneel visumbureau en ondersteunt reizigers onder andere bij het verkrijgen van het visum voor Australië. VisumBuitenland.be is officieel partner van de International Air Transport Association, IATA, met lidnummer 57231226, treedt op als bemiddelaar, is geen advocatenkantoor, heeft ook geen advocaten in dienst, levert geen juridisch advies en maakt op geen enkele wijze deel uit van een overheid. Een visum aanvragen kan ook rechtstreeks bij de immigratiedienst (0 AUD per visum, via immi.homeaffairs.gov.au). Echter, niet met Nederlandstalige ondersteuning. Als u uw aanvraag indient via VisumBuitenland.be, staat ons supportcenter u 24 uur per dag, 7 dagen per week te woord. Daarnaast controleren wij uw aanvraag en alle door u aangeleverde documenten handmatig voordat we deze namens u indienen bij de immigratiedienst. Indien we hierbij fouten of onvolledigheden vermoeden, nemen we direct persoonlijk contact met u op, om te zorgen dat uw aanvraag alsnog snel en correct kan worden verwerkt. Om gebruik te maken van onze dienstverlening betaalt u ons 0 AUD aan consulaire kosten, die wij namens u betalen aan de immigratiedienst, alsmede € 24,95 aan servicekosten als vergoeding voor onze bemiddeling, inclusief btw. Onze diensten hebben al vele reizigers behoed voor grote problemen tijdens hun reis. Mocht een aanvraag ondanks onze ondersteuning en controle toch worden afgekeurd, dan vergoeden wij het volledige aankoopbedrag (tenzij voor dezelfde reiziger al eerder een aanvraag voor een visum Australië is afgekeurd). Lees hier meer over onze diensten.