Nieuwsbericht | | 05-05-2023 | ±3 minuten leestijd

Ongevaccineerde reizigers kunnen vanaf 12 mei 2023 eindelijk weer naar Amerika reizen. Sinds de heropening van de grenzen in november 2021 mochten alleen volledig gevaccineerde reizigers naar het land reizen. Een negatieve testuitslag alleen was niet voldoende. Het einde van de vaccinatieplicht verandert niets aan de visumregels voor Amerika; een visum of ESTA blijft verplicht voor internationale reizigers.

Amerika als hekkensluiter

Amerika is een van de laatste landen om de vaccinatieplicht voor internationale reizigers af te schaffen en reizen voor iedereen weer toegankelijk te maken. Buurland Canada hief alle coronagerelateerde reisrestricties zo’n 8 maanden geleden al op, namelijk op 1 oktober 2022. In dezelfde maand werden ook in Nieuw-Zeeland de laatste coronamaatregelen voor internationale reizigers ingetrokken.

Veel andere landen waren zelfs nog eerder met het toelaten van buitenlandse reizigers, ongeacht hun vaccinatiestatus. Vietnam begon in mei 2022 weer met het verwelkomen van alle reizigers en Egypte schafte een maand later de test- en vaccinatieplicht ook af. Ook landen als Australië, India, Cambodja en Sri Lanka zijn al maanden weer toegankelijk voor reizigers, zolang zij maar in het bezit zijn van een geldige reistoestemming.

Naar Amerika met een ESTA of visum

Volledig gevaccineerde toeristen en zakenreizigers konden al vanaf 8 november 2021 weer naar Amerika reizen. Hiervoor moesten zij al voor vertrek in het bezit zijn van zowel een geldig vaccinatiebewijs als een geldig ESTA of visum. Vanaf 12 mei hebben toeristen en zakenreizigers die naar Amerika reizen alleen nog maar een geldige reistoestemming nodig, ongeacht hun vaccinatiestatus.

De meeste reizigers uit Europa komen in aanmerking voor het ESTA. Reizigers die daarentegen niet voldoen aan de voorwaarden van het ESTA, bijvoorbeeld omdat ze langer dan 3 maanden in het land willen verblijven, moeten een visum aanvragen. Sinds de heropening van de grenzen en de daaropvolgende groei van het aantal reizigers dat weer naar Amerika wil reizen, waren er lange wachttijden ontstaan voor het visum Amerika. Sommige visumaanvragers moesten tot wel een jaar wachten op een afspraak voor het verplichte visuminterview bij de ambassade.

Inmiddels is er met man en macht gewerkt aan het verkorten van deze wachttijden. Hoewel de wachttijden voor het visum al aanzienlijk zijn verminderd, blijft het aanvragen van een visum een langer en gecompliceerder proces dan het aanvragen van een ESTA. Reist u naar Amerika met een toeristisch of zakelijk reisdoel? Voorkom dat u onnodig lang moet wachten op een visum door eerst te controleren of u in aanmerking komt voor het ESTA.

Reizigers afgeschrikt en inkomsten misgelopen

De langdurige vaccinatieplicht in combinatie met de lange wachttijden voor het visum Amerika hebben ervoor gezorgd dat veel zakenreizigers voor andere landen hebben gekozen. Reizigers die een visum nodig hadden, werden afgeschrikt door de lange wachttijden, terwijl ongevaccineerde reizigers die enkel een ESTA nodig zouden hebben het land niet in mochten.

Omdat het ESTA een volledig digitale aanvraagprocedure heeft, wordt de levertijd van deze reistoestemming niet beïnvloed door de lange wachttijden bij de Amerikaanse ambassades. Via een online aanvraagformulier vullen reizigers hun persoonlijke gegevens in, zoals die met betrekking tot het paspoort, en geven ze antwoord op een aantal veiligheidsvragen. Als alle veiligheidsvragen met ‘Nee’ kunnen worden beantwoord en de reiziger akkoord gaat met de verklaring onderaan het formulier, kan de aanvraag worden betaald. Vervolgens moet een digitale kopie van het paspoort worden aangeleverd om de aanvraag te voltooien. Aanvragen die bij VisumBuitenland.be zijn ingediend, worden zowel automatisch als handmatig gecontroleerd op veelvoorkomende invulfouten.

Einde van de vaccinatieplicht; een verademing

Veel reizigers hebben lang moeten wachten om hun droomreis naar Amerika te kunnen verwezenlijken, maar de tijd van wachten is nu dan eindelijk voorbij. De vaccinatieplicht voor internationale reizigers was de laatste overgebleven maatregel met betrekking tot het coronavirus. Omdat alle andere maatregelen in Amerika zelf al waren afgeschaft, was het leven in het land alweer grotendeels teruggekeerd naar het leven van voor de pandemie.

Let op: dit nieuwsartikel over het ESTA voor Amerika is meer dan een jaar oud. Mogelijk bevat het daardoor achterhaalde informatie en adviezen, er kunnen dan ook geen rechten meer aan dit artikel worden ontleend. Gaat u binnenkort op reis en wilt u weten welke regels momenteel gelden? Lees dan alle actuele informatie over het ESTA voor Amerika.

VisumBuitenland.be is een commercieel en professioneel visumbureau en ondersteunt reizigers onder andere bij het verkrijgen van het ESTA voor Amerika. VisumBuitenland.be treedt op als bemiddelaar en maakt op geen enkele wijze deel uit van een overheid. Een ESTA aanvragen kan ook rechtstreeks bij de immigratiedienst (21 USD per ESTA, via esta.cbp.dhs.gov). Echter, niet met Nederlandstalige ondersteuning. Als u uw aanvraag indient via VisumBuitenland.be, staat ons supportcenter u 24 uur per dag, 7 dagen per week te woord. Daarnaast controleren wij uw aanvraag en alle door u aangeleverde documenten handmatig voordat we deze namens u indienen bij de immigratiedienst. Indien we hierbij fouten of onvolledigheden vermoeden, nemen we direct persoonlijk contact met u op, om te zorgen dat uw aanvraag alsnog snel en correct kan worden verwerkt. Om gebruik te maken van onze dienstverlening betaalt u ons 21 USD aan consulaire kosten, die wij namens u betalen aan de immigratiedienst, alsmede € 30,59 aan servicekosten als vergoeding voor onze bemiddeling, inclusief btw. Onze diensten hebben al vele reizigers behoed voor grote problemen tijdens hun reis. Mocht een aanvraag ondanks onze ondersteuning en controle toch worden afgekeurd, dan vergoeden wij het volledige aankoopbedrag (tenzij voor dezelfde reiziger al eerder een aanvraag voor een ESTA Amerika is afgekeurd). Lees hier meer over onze diensten.