Wie naar Amerika reist, moet voor vertrek een reistoestemming aanvragen. Alleen reizigers die beschikken over een ESTA, een visum of een Amerikaans of Canadees paspoort worden toegelaten tot de Verenigde Staten van Amerika. Maar wat is een ESTA eigenlijk?

Vlag AmerikaESTA voor een reis naar de Verenigde Staten van Amerika

Wat is een ESTA?

Het ESTA is een digitale reistoestemming voor Amerika. Reizigers met een ESTA mogen naar Amerika reizen zonder visum.

De afkorting ESTA staat voor Electronic System for Travel Authorization of, vertaald naar het Nederlands, ‘Elektronisch Systeem voor Reistoestemmingen’. Andere benamingen die voor deze reistoestemming worden gebruikt zijn onder andere ESTA VS, ESTA Verenigde Staten, ESTA Amerika of ESTA USA. Het gaat in al deze gevallen om dezelfde digitale reistoestemming voor de Verenigde Staten van Amerika.

Het ESTA systeem is een veiligheidsmaatregel die de overheid van de Verenigde Staten van Amerika de mogelijkheid geeft om ongewenste reizigers te weren nog voordat deze aan boord gaan van een vliegtuig of schip naar de USA. Het ESTA lijkt sterk op elektronische reistoestemmingen die worden uitgegeven door andere overheden, zoals het eTA voor Canada, het eVisitor visum voor Australië en het ETA voor Sri Lanka. Wereldwijd nemen steeds meer overheden een vergelijkbaar systeem in gebruik als vervanging voor fysieke visums en/of visumvrij reizen.

Voordelen van het ESTA voor Amerika

Door het aanvragen van een ESTA kan men naar Amerika reizen zonder visum. Veel reizigers kiezen voor een ESTA, omdat deze reistoestemming eenvoudiger, sneller en goedkoper is dan een visum voor Amerika. Voor een visumaanvraag moet een afspraak worden gemaakt bij een consulaat of ambassade van Amerika, terwijl een ESTA aanvraag volledig online verloopt. Het enige wat de aanvrager hoeft te doen is een online aanvraagformulier invullen en een digitale kopie van het paspoort aanleveren. Een ESTA aanvraag wordt gemiddeld al na 3 dagen verwerkt. In geval van spoed wordt het ESTA gemiddeld al 60 minuten na het voldoen van de kosten en het indienen van de benodigde documenten toegekend. Zodra de reistoestemming is toegekend, ontvangt de aanvrager hiervan een bevestiging per e-mail en sms.

ESTA verklaring

Het doel van het ESTA systeem is om reizigers al voor vertrek naar de Verenigde Staten van Amerika te controleren. Zo kunnen reizigers die met ongewenste bedoelingen naar de USA proberen te reizen nog voor vertrek worden tegengehouden. Hiermee worden reizigers bedoeld die mogelijk een gevaar vormen voor de veiligheid, volksgezondheid en/of rechtshandhaving van de Verenigde Staten.

Omdat het aanvraagformulier al voor vertrek moet worden ingevuld, weet de U.S. Customs & Border Protection wie het land wil binnenreizen. Door deze controle voor vertrek kan ongewenste reizigers eenvoudig de toegang tot Amerika worden ontzegd. De toelaatbaarheid van reizigers wordt onder andere getoetst op basis van een aantal veiligheidsvragen. Deze hebben onder andere betrekking op een eventueel strafblad. Een ander onderdeel van deze relatief eenvoudige check is de ESTA verklaring die deel uitmaakt van elke ESTA aanvraag. Door akkoord te gaan met deze verklaring wordt door de aanvrager niet alleen verklaard dat het aanvraagformulier naar eer en geweten is ingevuld, maar ook dat hij of zij geen bezwaar zal maken of in beroep zal gaan tegen de uiteindelijke beslissing of hij of zij wordt toegelaten tot Amerikaans grondgebied.

Invoering van het ESTA USA

Het Amerikaanse Department of Homeland Security heeft het ESTA ingevoerd om de veiligheid en controle van reizen naar de Verenigde Staten te verhogen, deels als reactie op de aanslagen van 11 september 2001. Het ESTA vervangt het groene I-94W-formulier dat in het vliegtuig moest worden ingevuld en waarop reizigers gegevens over zichzelf en over hun reis en verblijf dienden in te vullen.

Informatie visum en ESTA

Hoe zit het met het visum voor Amerika? Voor een reis naar Amerika kan in plaats van een ESTA ook een visum worden aangevraagd. Voor een visumaanvraag moet echter een bezoek worden gebracht aan een ambassade of consulaat van Amerika, terwijl de aanvraagprocedure van het ESTA geheel online verloopt. Andere voordelen van een ESTA USA ten opzichte van een visum zijn de lagere kosten en snellere toekenning (bij spoed meestal al na 60 minuten). Een visum aanvragen wordt dan ook alleen aangeraden aan reizigers die niet voldoen aan de voorwaarden van het ESTA.


ESTA USA aanvragen

Reizigers met de Nederlandse of Belgische nationaliteit kunnen hun ESTA eenvoudig aanvragen via VisumBuitenland.be. Wel moeten zij voldoen aan alle voorwaarden. De aanvraag kan eenvoudig worden ingediend met het digitale aanvraagformulier. Ook de benodigde kopie van het paspoort kan digitaal worden aangeleverd. Zodra de immigratiedienst van Amerika de aanvraag heeft goedgekeurd, ontvangt u hiervan een bevestiging per e-mail en sms. Klik op de onderstaande knop om direct te starten met de aanvraag of om meer informatie te lezen over de aanvraagprocedure.

Alles over het ESTA en hoe u deze reistoestemming kunt aanvragen

VisumBuitenland.be is een commercieel en professioneel visumbureau en ondersteunt reizigers onder andere bij het verkrijgen van het ESTA voor Amerika. VisumBuitenland.be treedt op als bemiddelaar en maakt op geen enkele wijze deel uit van een overheid. Een ESTA aanvragen kan ook rechtstreeks bij de immigratiedienst (21 USD per ESTA, via esta.cbp.dhs.gov). Echter, niet met Nederlandstalige ondersteuning. Als u uw aanvraag indient via VisumBuitenland.be, staat ons supportcenter u 24 uur per dag, 7 dagen per week te woord. Daarnaast controleren wij uw aanvraag en alle door u aangeleverde documenten handmatig voordat we deze namens u indienen bij de immigratiedienst. Indien we hierbij fouten of onvolledigheden vermoeden, nemen we direct persoonlijk contact met u op, om te zorgen dat uw aanvraag alsnog snel en correct kan worden verwerkt. Om gebruik te maken van onze dienstverlening betaalt u ons 21 USD aan consulaire kosten, die wij namens u betalen aan de immigratiedienst, alsmede € 30,59 aan servicekosten als vergoeding voor onze bemiddeling, inclusief btw. Onze diensten hebben al vele reizigers behoed voor grote problemen tijdens hun reis. Mocht een aanvraag ondanks onze ondersteuning en controle toch worden afgekeurd, dan vergoeden wij het volledige aankoopbedrag (tenzij voor dezelfde reiziger al eerder een aanvraag voor een ESTA Amerika is afgekeurd). Lees hier meer over onze diensten.