De Verenigde Staten worden in Nederland vertegenwoordigd door de Amerikaanse ambassade in Wassenaar en het Amerikaanse consulaat in Amsterdam. In België worden de Verenigde Staten vertegenwoordigd door de Amerikaanse ambassade in Brussel. Dit is ook de vertegenwoordiging van de Verenigde Staten in de Europese Unie.

Taken van de ambassades van Amerika

De Amerikaanse ambassade in Nederland is gevestigd in Wassenaar, bij Den Haag. De ambassade van Amerika in België is gevestigd in Brussel. Beide ambassades hebben als doel de belangen van de Verenigde Staten en zijn staatsburgers te behartigen. Daarnaast zijn de Amerikaanse vertegenwoordigingen verantwoordelijk voor het contact met de lokale pers en zetten zij zich in voor het bevorderen van de relatie tussen de Verenigde Staten van Amerika en het land waar de ambassade gevestigd is. Ook stimuleren de ambassades de samenwerking tussen de VS en respectievelijk Nederland en België, niet alleen op financieel gebied, maar bijvoorbeeld ook op het gebied van ontwikkelingssamenwerking en samenwerking in het bestrijden van misdaad, terrorisme en drugshandel.

De ambassade van de Verenigde Staten in Brussel is daarnaast de officiële vertegenwoordiging van de Verenigde Staten binnen de Europese Unie en zet zich als zodanig dus ook in voor de belangen van het land en zijn staatsburgers binnen de Europese Unie.

Consulaire dienstverlening bij de Amerikaanse ambassade

De Amerikaanse ambassade in Brussel is niet alleen verantwoordelijk voor bovengenoemde taken, maar verleent ook consulaire diensten. Denk hierbij aan het legaliseren van documenten, het verlengen van paspoorten van Amerikaanse staatsburgers en het ondersteunen van Amerikaanse staatsburgers bij burgerzaken.

Ook Belgen die een visum voor de Verenigde Staten willen aanvragen, kunnen daarvoor terecht bij de ambassade in Brussel. Nederlanders kunnen voor consulaire diensten zoals het aanvragen van een visum voor Amerika niet terecht bij de ambassade, maar moeten daarvoor bij het Amerikaanse consulaat in Amsterdam zijn.

Het consulaat van Amerika in Amsterdam

In Nederland is niet de ambassade, maar het consulaat-generaal van de Verenigde Staten in Amsterdam verantwoordelijk voor consulaire taken. Waar de primaire focus van de ambassade voornamelijk ligt op het onderhouden en verbeteren van de relaties tussen Amerika en Nederland, richt het consulaat zich meer op de consulaire dienstverlening. Nederlanders die een visum voor Amerika nodig hebben, moeten hiervoor dan ook bij het Amerikaanse consulaat in Amsterdam zijn.

Een reistoestemming voor Amerika aanvragen

Nederlanders en Belgen die naar de Verenigde Staten van Amerika reizen, hoeven daarvoor in veel gevallen niet naar een ambassade of consulaat. Als zij naar de Verenigde Staten reizen voor toeristische doeleinden of voor een zakenreis of overstap, kunnen zij in plaats van een visum een ESTA gebruiken. Het ESTA is een elektronische reistoestemming die eenvoudig online kan worden aangevraagd met het Nederlandstalige formulier op VisumBuitenland.be. Na toekenning wordt de reistoestemming gekoppeld aan het paspoortnummer van de aanvrager. Om een ESTA aan te kunnen vragen, moet men voldoen aan een aantal voorwaarden. Ook dient men rekening te houden met de geldigheid van het ESTA.

Visum aanvragen via de ambassade of het consulaat

Voldoet u niet aan de voorwaarden van het ESTA of heeft u een reisdoel waarvoor het ESTA niet gebruikt mag worden? Dan dient u voor uw reis naar Amerika een visum aan te vragen. Belgische reizigers kunnen hiervoor terecht bij de ambassade in Brussel, terwijl Nederlandse reizigers hiervoor bij het consulaat in Amsterdam moeten zijn. Via de ambassade kunnen verschillende visa voor de Verenigde Staten worden aangevraagd.

Via deze website kan alleen het ESTA voor Amerika worden aangevraagd en VisumBuitenland.be kan u dan ook niet ondersteunen bij het indienen van een visumaanvraag via de ambassade of het consulaat. Als u in aanmerking komt voor het ESTA en deze reistoestemming via VisumBuitenland.be aanvraagt, dan staan er 24 uur per dag, 7 dagen per week Nederlandstalige visumspecialisten voor u klaar. Ook wordt uw aanvraag in dit geval gecontroleerd op veelgemaakte fouten en kunt u gebruikmaken van verschillende betrouwbare betaalmethoden. Het aanvragen van een ESTA is de snelste, eenvoudigste en goedkoopste manier om een reistoestemming voor de VS te verkrijgen.

Uw ESTA voor de Verenigde Staten aanvragen

Contactgegevens Amerikaanse ambassades en consulaat

Reizigers die een visum voor Amerika nodig hebben, kunnen hun aanvraag dus alleen indienen via de ambassade van de Verenigde Staten in Brussel (Belgen) of via het consulaat van de Verenigde Staten in Amsterdam (Nederlanders). Hieronder vindt u de contactgegevens van de ambassade en het consulaat van de Verenigde Staten in Nederland evenals de contactgegevens van de Amerikaanse ambassade in België.

Let op: het Amerikaanse consulaat en de Amerikaanse ambassades kunnen alleen op afspraak worden bezocht. De Amerikaanse ambassade in Nederland is in 2018 verhuisd van de Lange Voorhout in Den Haag naar Wassenaar.

Ambassade van de Verenigde Staten in Wassenaar
Adres John Adams Park 1, 2244 BZ Wassenaar
Telefoon +31 70 310 22 09
E-mail ircthehague@state.gov

Adres van de Amerikaanse ambassade in WassenaarAdres van de Amerikaanse ambassade in Nederland

Consulaat-generaal van de Verenigde Staten in Amsterdam
Adres Museumplein 19, 1071 DJ Amsterdam
Telefoon +31 205 755 309
E-mail cgassistantams@state.gov

Adres van het Amerikaanse consulaat in AmsterdamAdres van het Amerikaanse consulaat in Nederland

Ambassade van de Verenigde Staten in Brussel
Adres Regentlaan 27, B-1000 Brussel
Telefoon +32 28 114 000
E-mail uscitizenbrussels@state.gov

Adres van de Amerikaanse ambassade in BrusselAdres van de Amerikaanse ambassade in België

VisumBuitenland.be is een commercieel en professioneel visumbureau en ondersteunt reizigers onder andere bij het verkrijgen van het ESTA voor Amerika. VisumBuitenland.be treedt op als bemiddelaar en maakt op geen enkele wijze deel uit van een overheid. Een ESTA aanvragen kan ook rechtstreeks bij de immigratiedienst (21 USD per ESTA, via esta.cbp.dhs.gov). Echter, niet met Nederlandstalige ondersteuning. Als u uw aanvraag indient via VisumBuitenland.be, staat ons supportcenter u 24 uur per dag, 7 dagen per week te woord. Daarnaast controleren wij uw aanvraag en alle door u aangeleverde documenten handmatig voordat we deze namens u indienen bij de immigratiedienst. Indien we hierbij fouten of onvolledigheden vermoeden, nemen we direct persoonlijk contact met u op, om te zorgen dat uw aanvraag alsnog snel en correct kan worden verwerkt. Om gebruik te maken van onze dienstverlening betaalt u ons 21 USD aan consulaire kosten, die wij namens u betalen aan de immigratiedienst, alsmede € 30,59 aan servicekosten als vergoeding voor onze bemiddeling, inclusief btw. Onze diensten hebben al vele reizigers behoed voor grote problemen tijdens hun reis. Mocht een aanvraag ondanks onze ondersteuning en controle toch worden afgekeurd, dan vergoeden wij het volledige aankoopbedrag (tenzij voor dezelfde reiziger al eerder een aanvraag voor een ESTA Amerika is afgekeurd). Lees hier meer over onze diensten.