Vul hieronder een trefwoord in om snel het antwoord te vinden op uw vraag over het ESTA Amerika

Informatie over het ESTA

  • Wat is een ESTA?

    ESTA staat voor “Electronic System for Travel Authorization”. Een ESTA is een reistoestemming die vereist is om zonder visum naar de Verenigde Staten van Amerika te vliegen of varen. Een ESTA is eenvoudiger, sneller en tegen lagere kosten te verkrijgen dan een visum voor Amerika.

    In 1986 heeft de Amerikaanse overheid het Visa Waiver Program (VWP) in het leven geroepen. Dat is een samenwerking tussen de USA en 39 hechte bondgenoten. Daaronder vallen ook Nederland, België en veel andere Europese landen. Staatsburgers van deze landen kunnen zonder visum naar Amerika reizen. Sinds 12 januari 2009 moeten zij daarvoor wel een geldig ESTA bezitten.

    Department of Homeland Security (DHS) heeft het ESTA ingevoerd als reactie op de terroristische aanslagen van 11 september 2001. Voor de invoering werden reizigers uit VWP-landen zonder visum pas gescreend bij aankomst in Amerika. Middels de aanvraagprocedure van het ESTA vindt een belangrijk deel van de screening nu al plaats voor vertrek.

    In opdracht van DHS wordt elke ESTA-aanvraag gecontroleerd door U.S. Customs & Border Protection (CBP). Daarbij worden de gegevens die in het aanvraagformulier zijn ingevuld vergeleken met een groot aantal databases, waaronder databases met (internationale) wetsovertredingen, opsporingsbevelen en de database met gestolen en vermiste paspoorten van Interpol.

    Vindt U.S. Customs & Border Protection geen aanleiding om te vermoeden dat een reiziger een risico vormt? Dan wordt de ESTA-aanvraag goedgekeurd. Vervoersbedrijven, zoals luchtvaartmaatschappijen en rederijen, zijn ervoor verantwoordelijk om alleen reizigers met een geldig ESTA of visum naar Amerikaans grondgebied te vervoeren. Zij controleren daarom voor vertrek of elke reiziger een geldig visum of ESTA bezit. Die controle vindt plaats middels het paspoortnummer.

    Een geldig ESTA geeft geen garantie op toegang tot Amerikaans grondgebied. Een goedkeuring betekent alleen dat de ingevulde gegevens in het aanvraagformulier geen alarmbellen deden rinkelen. Bij aankomst in de Verenigde Staten zal een medewerker van U.S. Customs & Border Protection nogmaals een inschatting maken van de risicoʼs die een reiziger mogelijk kan vormen. Vermoedt de medewerker dat de reiziger mogelijk een risico vormt, zoals omschreven in de Immigration and Nationality Act § 212, dan zal de reiziger zonder opgaaf van reden de USA worden uitgezet.

  • Heb ik een ESTA of visum nodig?

    Reist u per vliegtuig, schip of over land naar de Verenigde Staten van Amerika? Dan heeft u een ESTA nodig.

    Een ESTA aanvragen is ook noodzakelijk:
    • Voor een overstap in Amerika, ook als u het vliegveld tussendoor niet verlaat
    • Voor meereizende kinderen, zij hebben elk een eigen paspoort en een eigen ESTA nodig
    • Voor een reis naar Alaska, Hawaï, Puerto Rico of de Amerikaanse Maagdeneilanden
    • Voor een reis naar Guam of de Noordelijke Marianen, behalve als u de nationaliteit van het Verenigd Koninkrijk heeft

    Nu een ESTA aanvragen

    Naar Amerika reizen zonder ESTA is alleen mogelijk als u een paspoort heeft dat is uitgegeven door Amerika of Canada. Of als u een visum voor Amerika heeft en reist met het doel waarvoor dit visum is afgegeven.

    De Amerikaanse immigratiedienst raadt aan om alleen een visum aan te vragen als u niet voldoet aan de voorwaarden van het ESTA. Het aanvragen van een ESTA is namelijk goedkoper, sneller en eenvoudiger dan het aanvragen van een visum voor Amerika. Voor het aanvragen van een visum moet een afspraak worden gemaakt bij het consulaat, waar vingerafdrukken en een interview worden afgenomen. Een ESTA aanvragen kan volledig online met het digitale aanvraagformulier. Het invullen duurt ongeveer vijf minuten. Als u kiest voor een spoedlevering vindt de toekenning van uw ESTA doorgaans plaats binnen 60 minuten.

    Reist u vanuit Canada of Mexico over land naar de VS? Met ingang van 1 oktober 2022 heeft u daarvoor ook een ESTA nodig.

  • Hoelang is een ESTA geldig?

    Een ESTA is maximaal twee jaar geldig. Deze geldigheidstermijn gaat in zodra de aanvraag is goedgekeurd. Als het paspoort verloopt waarmee het ESTA is aangevraagd, verloopt tegelijk ook de geldigheid van het ESTA.

    Maximale verblijfsduur per reis
    Dat een ESTA twee jaar geldig is, betekent niet dat u ook twee jaar in Amerika mag verblijven. Elk verblijf in de Verenigde Staten van Amerika mag maximaal 90 aaneengesloten dagen duren. Wel mag u met een ESTA een onbeperkt aantal keer naar Amerika reizen. Het ESTA hoeft alleen geldig te zijn bij aankomst, dus niet tijdens het hele verblijf. Wilt u langer dan 90 dagen in de USA verblijven? Dan kunt u een visum Amerika aanvragen. Er zijn verschillende visa voor Amerika beschikbaar.

    Tussendoor kort Amerika verlaten
    Zit er tussen twee bezoeken aan de USA slechts een kort bezoek aan een ander land? Dan beslist een medewerker van U.S. Customs & Border Protection bij aankomst of en hoe lang u in de USA mag verblijven. Zo wordt voorkomen dat reizigers de USA alleen kort verlaten om de maximale verblijfsduur te verlengen.

    Reist u vanuit de Verenigde Staten naar Canada, Mexico of een nabijgelegen eiland, en vanuit daar weer terug naar de Verenigde Staten? Dan blijft de maximale verblijfsduur in de USA vanuit het vorige verblijf doorlopen. De periode die u tussentijds in Canada, Mexico of een nabijgelegen eiland doorbracht, wordt dus in mindering gebracht op de maximale verblijfsduur van 90 dagen in de Verenigde Staten. Met nabijgelegen eilanden wordt bedoeld: Anguilla, Antigua, Aruba, Bahamaʼs, Barbados, Barbuda, Bermuda, Bonaire, Britse Maagdeneilanden, Kaaimaneilanden, Curaçao, Dominica, Dominicaanse Republiek, Grenada, Guadeloupe, Haïti, Jamaica, Marie-Galante, Martinique, Miquelon, Montserrat, Saba, Saint-Barthélemy, Sint Eustatius, Saint Christopher en Nevis, St. Lucia, Sint Maarten / St. Martin, Saint Pierre, St. Vincent en de Grenadines, Trinidad en Tobago en de Turks- en Caicoseilanden.

    Naar Guam of de Noordelijke Marianen
    Reist u met een ESTA naar Guam of de Noordelijke Marianen? Dan geldt geen maximale verblijfsduur van 90 dagen, maar een maximale verblijfsduur van 45 dagen.

    De geldigheid van uw ESTA kan al binnen twee jaar verlopen
    Als u een nieuw paspoort in gebruik neemt, verhuist naar een ander land, uw naam of geslacht verandert of niet meer alle veiligheidsvragen onderin het ESTA-formulier met ‘Neeʼ kunt beantwoorden, vervalt de geldigheid van het ESTA direct.

    Lees voor een toelichting op het bovenstaande verder op de pagina over de geldigheid van het ESTA.

  • Aan welke voorwaarden moet ik voldoen?

    Paspoortvereisten
    Voor een ESTA-aanvraag heeft u een paspoort nodig waarin staat dat u de nationaliteit heeft van Nederland, België of een van deze andere landen. Heeft u een Taiwanees paspoort? Dan moet daar een Personal Identification Number op staan. Heeft u een Brits paspoort? Dan mag daar niet British Subject, British Dependent Territories Citizen, British Overseas Citizen, British National (overseas) Citizen or British Protected Person op staan.

    Voor het aanvragen van een ESTA moet u een digitale kopie van uw paspoort (scan of foto) aanleveren. Het moet gaan om hetzelfde paspoort dat u meeneemt op reis en dit paspoort moet tijdens het hele verblijf in Amerika geldig zijn. Uw paspoort moet ook een chip bevatten. Alle normale paspoorten hebben die, maar noodpaspoorten meestal niet en de Duitse Kinderreisepass nooit. Alleen als uw (nood)paspoort het volgende logo bevat heeft het een chip en kunt u daarmee een ESTA aanvragen:

    Symbool elektronisch paspoort

    Het doel van uw reis
    Met een ESTA mag u naar Amerika reizen voor zakelijke en toeristische reizen, het bezoeken van familie of vrienden, het maken van een overstap en het ondergaan van medische behandelingen. U mag tijdens uw verblijf in Amerika ook betaalde werkzaamheden uitvoeren, maar alleen als u dat doet voor een werkgever die is gevestigd buiten de VS. U mag dus ook klanten, leveranciers, conferenties en andere bijeenkomsten bezoeken.

    Met een ESTA mag u geen dienstbetrekking aangaan bij een Amerikaanse organisatie. Ook mag u in Amerika geen organisatie oprichten, overnemen, of erin investeren. Ook mag u niet reizen in functie als artiest, cabinepersoneel (vliegtuig of schip), religieus werker, journalist, vertegenwoordiger van media, overheidsvertegenwoordiger of verdragsonderhandelaar. Ook mag u na aankomst met een ESTA geen verblijfsvergunning in de Verenigde Staten aanvragen. En tenslotte mag u met een ESTA geen opleiding of stage volgen in Amerika.

    Uw reis naar de Verenigde Staten
    Op het moment dat u uw ESTA aanvraagt hoeft u nog niets geboekt te hebben. Maar op het moment dat u incheckt op uw vlucht naar Amerika, moet u al wel een boekingsbevestiging bezitten voor de door- of terugreis. Reist u met een privévliegtuig of privéboot? Dan voldoet een ESTA niet en moet u een visum aanvragen.

    U mag geen risico vormen voor de veiligheid
    Om een ESTA te kunnen aanvragen moet u verklaren geen risico te vormen voor de veiligheid in Amerika. Dat doet u door onderaan in het ESTA-formulier alle veiligheidsvragen naar waarheid met ‘Neeʼ te beantwoorden en in te stemmen met de akkoordverklaring. Dat kan alleen als u hieraan voldoet, zowel op het moment van aanvragen als tijdens de hele reis:

    • U heeft geen lichamelijke of geestelijke aandoening die gevaarlijk is voor uw omgeving
    • U heeft nooit een misdrijf gepleegd dat leidde tot ernstige materiële schade of letsel
    • U gebruikt geen drugs en u heeft nooit een drugsgerelateerde wet overtreden
    • U bent geen terrorist, spion of saboteur
    • U heeft nooit een Amerikaanse visumgerelateerde wet overtreden
    • U heeft nooit een afwijzing gekregen voor een Amerikaanse visumaanvraag (een afgewezen ESTA is geen probleem)
    • U bent nooit de toegang tot de Verenigde Staten ontzegd of het land uitgezet
    • U bent sinds 1 maart 2011 niet in Irak, Noord-Korea, Syrië, Iran, Soedan, Libië, Somalië en/of Jemen geweest (personen die voor militaire of officiële doeleinden naar deze landen zijn gereisd, kunnen mogelijk een uitzondering krijgen)
    • U bent sinds 12 januari 2021 niet in Cuba geweest
    • U heeft niet de nationaliteit van Irak, Noord-Korea, Syrië, Iran en/of Soedan

    Ik voldoe aan de voorwaarden en wil een ESTA aanvragen
    Ik voldoe niet aan de voorwaarden en wil een visum aanvragen

    Lees voor een toelichting op het bovenstaande verder op de pagina over de voorwaarden van het ESTA Amerika.

  • Ik heb een strafblad of verkeersboete, wat nu?

    Reizigers met een strafblad of verkeersboete kunnen in veel gevallen gewoon een ESTA aanvragen.
    Start hier met uw ESTA-aanvraag

    Alleen als u veroordeeld bent voor een misdrijf dat heeft geleid tot ernstige materiële schade, ernstig letsel aan een andere persoon, of schade aan een overheidsinstelling, kunt u geen ESTA meer aanvragen. Om dan alsnog naar Amerika te mogen reizen moet u een visum voor Amerika aanvragen.

  • Ik heb geen normaal paspoort, wat nu?

    Heeft u geen paspoort? Dan kunt u geen ESTA aanvragen. Vraag eerst een paspoort aan bij uw gemeente. Pas nadat u uw paspoort heeft ontvangen kunt u een ESTA aanvragen.

    Krijgt u geen paspoort omdat u statushouder bent? Als u de vluchtelingenstatus heeft en alleen een verblijfsdocument heeft waarmee u in Nederland of andere Europese landen mag verblijven, dan kunt u geen ESTA aanvragen. U kunt wel proberen een visum Amerika aan te vragen.

    Een ESTA aanvragen is alleen mogelijk als u een paspoort heeft met een chip. Daarop staan biometrische gegevens. Als u geen normaal paspoort heeft kan het zijn dat uw paspoort geen chip heeft. De Duitse Kinderreisepass heeft die bijvoorbeeld niet. Noodpaspoorten hebben vaak ook geen chip. Alleen als het onderstaande symbool op uw paspoort staat, heeft het een chip en kunt u er een ESTA mee aanvragen:

    Symbool elektronisch paspoort

    Ook een Duitse ‘Dienstpasʼ wordt niet geaccepteerd voor de aanvraag van een ESTA Amerika.

  • Moet ik ergens langskomen voor mijn aanvraag?

    Nee, de aanvraagprocedure voor een ESTA verloopt geheel online. U kunt hiervoor het online aanvraagformulier gebruiken. Als u daarbij hulp nodig heeft, lees dan de uitleg over het ESTA-formulier.
    Open het ESTA-formulier en dien direct een aanvraag in

  • Moet ik nog rekening houden met het coronavirus?

    De coronamaatregelen zijn al vaak gewijzigd. Daarom is het verstandig om ruim voor vertrek én net voor vertrek de pagina te lezen met de actuele maatregelen tegen covid-19 in Amerika.
    Check de coronamaatregelen voor uw reis naar Amerika

De online aanvraagprocedure

  • Hoe kan ik een ESTA aanvragen?

    Het aanvragen van een ESTA voor Amerika is eenvoudig en hoeft niet meer dan 5 minuten in beslag te nemen. U hoeft hiervoor alleen uw paspoort bij de hand te hebben.
    Open het aanvraagformulier van het ESTA

    Vul het formulier van boven naar beneden in. Allereerst wordt gevraagd naar uw contactgegevens. Vervolgens naar uw reisplanning, die nog niet definitief hoeft te zijn. Tenslotte wordt gevraagd naar uw persoonlijke gegevens. Daar vult u uw paspoortgegevens in en beantwoordt u enkele overige vragen. Meer toelichting vindt u op de pagina met uitleg over het ESTA-formulier.

    Na het invullen van het aanvraagformulier kunt u de kosten van het ESTA voldoen. Dat kan eenvoudig en veilig met iDeal, Bancontact, PayPal of creditcard.

    Om de aanvraag te voltooien, moet u vervolgens een kopie van het paspoort van iedere reiziger aanleveren. Hiervoor wordt u doorgestuurd naar een speciale uploadpagina. Op deze pagina staan duidelijke instructies over hoe u de digitale paspoortkopie eenvoudig kunt uploaden. Zowel een scan als een foto van het paspoort wordt geaccepteerd.

    De immigratiedienst gaat nu aan de slag met uw aanvraag. Als alles in orde is wordt uw aanvraag na ongeveer 3 dagen goedgekeurd. Als u uw ESTA met spoed heeft aangevraagd, gebeurt dat meestal zelfs al binnen 60 minuten. U ontvangt daarvan een bericht per sms en e-mail. Zodra u dit bericht heeft ontvangen kunt u inchecken bij de balie of op de website van uw luchtvaartmaatschappij. Het is dus niet nodig om iets te printen. 

  • Kan ik een ESTA aanvragen voor een ander?

    Ja, dat is mogelijk. Wel moet u daarvoor toestemming hebben gekregen van deze persoon. Ook moet u het aanvraagformulier van het ESTA na het invullen aan de betreffende reiziger voorlezen. Hij of zij moet dan mondeling bevestigen dat de ingevulde gegevens volledig en correct zijn. Dient u een aanvraag in voor een minderjarig kind? Dan moet een van de ouders aan u bevestigen dat de ingevulde gegevens volledig en correct zijn.

    U kunt ook een aanvraag indienen voor meerdere personen tegelijk. Dat doet u met hetzelfde ESTA-formulier, door onderaan op de knop ‘Voeg een reiziger toeʼ te klikken. Dit heeft als voordeel dat niet telkens alle contact- en reisgegevens opnieuw moeten worden ingevuld. 

  • Moet ik mijn vliegticket en overnachting al geboekt hebben?

    Nee, u hoeft nog geen vliegtickets geboekt te hebben om een ESTA aan te kunnen vragen. U hoeft ook nog geen overnachtingsadres vastgelegd te hebben. En u hoeft ook nog geen reisplanning gemaakt te hebben. U kunt al een ESTA aanvragen zodra u op het idee bent gekomen om naar Amerika te reizen. Een ESTA is namelijk twee jaar geldig, voor een onbeperkt aantal reizen.
    Dien hier alvast uw ESTA-aanvraag in

    In het aanvraagformulier van het ESTA Amerika wordt gevraagd naar een verwachte aankomstdatum. U mag daar een schatting maken. Het maakt niet uit hoeveel de daadwerkelijke aankomstdatum hiervan afwijkt, zo lang dat is binnen de geldigheidstermijn van het ESTA. Ook wordt in het ESTA-formulier gevraagd naar een overnachtingsadres, een aanspreekpunt in Amerika en een noodcontact in of buiten Amerika. Heeft u deze nog niet? Dan hoeft u deze ook niet in te vullen.

    Wanneer u op een later moment wel reisplannen heeft gemaakt, is het niet nodig om die nog door te geven. Wel moet u op het moment dat u incheckt beschikken over een boekingsbevestiging voor uw door- of terugreis.

  • Welke gegevens en documenten heb ik nodig bij de aanvraag?

    U moet alle gegevens bij de hand hebben die nodig zijn om de vragen in het online ESTA-formulier te kunnen beantwoorden. Hiervoor hoeft u nog geen reisplanning gemaakt te hebben. Er moet een aankomstdatum worden ingevuld, maar het is geen probleem als u later besluit op een andere dag aan te komen. Ook hoeft u nog geen contactpersoon, noodcontact of verblijfsadres te hebben. Wel heeft u bij het aanvragen van een ESTA uw paspoortgegevens nodig. Heeft u uw paspoort niet bij de hand? Als u een kopie of scan heeft, is dat ook voldoende. Als u een tweede nationaliteit heeft of had, moet u daarvan ook gegevens invullen. Heeft u een baan? Dan moet u tijdens het aanvragen van uw ESTA ook de naam- en adresgegevens van uw werkgever invullen. 

    Sinds 2020 is het ook verplicht om uw gebruikersnaam van social media in te vullen bij het aanvragen van een ESTA. Eerder werd hier ook al naar gevraagd, maar was het beantwoorden van deze vraag niet verplicht. Er wordt niet gevraagd naar een wachtwoord. De immigratiedienst kan daardoor alleen uw openbare profiel zien. Dus niet uw afgeschermde privégegevens. Wilt u niets delen met de immigratiedienst? Stel uw sociale media dan zo in dat onbekenden geen inzicht krijgen in uw gegevens.

    Tot slot moet u een scan of duidelijke foto van uw paspoort uploaden. Dit kan digitaal in een beveiligde online omgeving van VisumBuitenland.be. Zorg ervoor dat alle paspoortgegevens goed leesbaar zijn op de digitale kopie, want anders bestaat de kans dat uw ingediende afbeelding wordt afgekeurd.

  • Hoelang duurt het voordat mijn aanvraag wordt goedgekeurd?

    ESTA-aanvragen worden gemiddeld na 3 dagen goedgekeurd. Een aanvraag waarbij voor een spoedlevering is gekozen wordt gemiddeld al na 60 minuten goedgekeurd.

    U.S. Customs & Border Protection (CBP) raadt aan uw aanvraag zo lang mogelijk voor vertrek in te dienen. Zo heeft u nog voldoende tijd om een visum aan te vragen, mocht uw aanvraag voor een ESTA worden afgekeurd.

    De hierboven genoemde levertijden zijn nadrukkelijk gemiddelden en geen maximale levertijden. In veel gevallen vindt de keuring al sneller plaats. Maar de keuring kan ook langer op zich laten wachten dan de gemiddelde levertijd. Dit kan het gevolg zijn van gepland of ongepland onderhoud aan technische systemen die onderdeel uitmaken van VisumBuitenland.be of CBP. Ook kan het een gevolg zijn van een handmatige steekproef. Levertijden van het ESTA kunnen nooit worden gegarandeerd. Ook niet als is gekozen voor een spoedlevering. VisumBuitenland.be kan op geen enkele manier invloed uitoefenen op de snelheid waarmee aanvragen door CBP worden verwerkt. Wel wordt gegarandeerd dat de gemiddelde levertijden zoals vermeld op deze website, gemiddeld ook worden behaald.

    Ligt de door u ingevulde verwachte aankomstdatum minder dan 4 dagen in de toekomst? Dan accepteert VisumBuitenland.be uw aanvraag alleen als u gebruikmaakt van een spoedlevering, om de kans te verkleinen dat het ESTA niet op tijd wordt toegekend. Het verschil tussen ‘normale’ aanvragen en spoedaanvragen bestaat eruit dat VisumBuitenland.be spoedaanvragen sneller in behandeling neemt; altijd binnen 24 uur, maar meestal binnen 10 minuten. Ook ʼs nachts, in het weekend en op feestdagen. Er vindt dan eerst een controle plaats op veelgemaakte invulfouten. Vervolgens wordt uw aanvraag doorgezet naar de immigratiedienst in Amerika, waar wordt getoetst of u mogelijk een veiligheidsrisico vormt. Als er geen reden tot afkeuring wordt gevonden, wordt het ESTA gemiddeld na 60 minuten toegekend. U ontvangt daarvan een bevestiging per e-mail en sms-bericht.

    De immigratiedienst behandelt alle ESTA aanvragen individueel. Dus niet per groep, maar per persoon. Ook als u meerdere reizigers heeft ingevuld in een aanvraagformulier. Soms zit er veel tijd tussen de eerste en de laatste goedkeuring binnen een groepsaanvraag. Dat is normaal en komt doordat aanvragen altijd per persoon worden beoordeeld. De immigratiedienst kan bijvoorbeeld een steekproef uitvoeren voor een individuele reiziger in een groepsaanvraag. Een aanvraag die langer in behandeling blijft, heeft geen grotere kans op afkeuring.

    Heeft u (ook) de Amerikaanse nationaliteit of een Amerikaanse Permanent Resident status (Greencard)? Dan kunt u geen ESTA aanvragen. Al u dat toch heeft gedaan, dan zal uw aanvraag nooit worden goedgekeurd. Bent u een Amerikaanse staatsburger (citizen, met de Amerikaanse nationaliteit) of bent u een Amerikaanse ingezetene (resident, met een Permanent Resident status / Greencard) maar heeft u geen Amerikaans reisdocument? Neem dan contact op met een Amerikaans consulaat.

  • Wat kost een ESTA en hoe kan ik betalen?

    De kosten van een ESTA Amerika bedragen € 49,95 per persoon. De prijs per persoon blijft gelijk als u een groepsaanvraag indient. U kunt ook kiezen voor een spoedlevering; daarvoor wordt een toeslag in rekening gebracht van € 17,50 per persoon. Alle bedragen op deze website zijn inclusief de consulaire kosten die in rekening worden gebracht door de immigratiedienst, de servicekosten van VisumBuitenland.be en de noodzakelijke belastingen.

    Als u wilt, kunt u ook kiezen voor een vrijwillige CO2-compensatie en/of een optionele registratie bij de ambassade. De kosten van deze niet verplichte zaken zijn afhankelijk van het land vanuit waar u reist en uw nationaliteit. U kunt deze extraʼs aanvinken in het aanvraagformulier, waarin ook de exacte kosten worden vermeld. Lees dit artikel voor meer informatie over de CO2-compensatie via VisumBuitenland.be.

    Betalen kan met veilig, snel en eenvoudig met iDeal, Bancontact, PayPal of creditcard (Mastercard, Visa, American Express, AMEX).

    Direct na het voldoen van de betaling van het ESTA USA kan een kwitantie worden gedownload vanaf de statuspagina van de aanvraag. Nadat de aanvraag volledig is verwerkt kan daar ook de factuur worden gedownload.

  • Staat er een 0 of een O in mijn paspoortnummer?

    In een Nederlands paspoortnummer komen cijfers en letters voor. Soms is niet goed te zien of er een cijfer 0 of letter o in het paspoortnummer staat. De letter o komt in het Nederlandse paspoortnummer nooit voor. Het gaat dus altijd om het cijfer 0. Het paspoortnummer is niet hoofdlettergevoelig, het maakt dus niet uit of u kleine letters of hoofdletters invult.

    Belgische paspoortnummers bestaan altijd uit twee letters, gevolgd door zes of zeven cijfers.

    Dient u uw aanvraag voor een ESTA USA in via VisumBuitenland.be? Dan wordt altijd gecontroleerd of u geen letter O en cijfer 0 heeft omgewisseld. Als deze fout wordt opgemerkt, zal die altijd meteen voor u worden gecorrigeerd. Zo kunt u alsnog probleemloos op reis.

    Heeft u een ESTA-aanvraag ingediend via een andere website? Dan wordt deze fout in de meeste gevallen niet gecorrigeerd en kan het zijn dat uw ESTA ongeldig is. Het is niet mogelijk een paspoortnummer nog te wijzigen; u moet dan een volledig nieuw ESTA aanvragen.

  • Heb ik de nationaliteit van mijn geboorteland nog? 

    Bent u niet geboren in het land waarvan u volgens uw paspoort de nationaliteit heeft? Dan kan het zijn dat u nog steeds de nationaliteit van uw geboorteland heeft, als tweede nationaliteit. Dat kan ook het geval zijn als u niet lang in uw geboorteland heeft gewoond of nooit iets van uw tweede nationaliteit heeft gemerkt. Van sommige landen verliest u de nationaliteit automatisch als u een paspoort ontvangt van een andere nationaliteit. Van sommige andere landen kunt u de nationaliteit alleen verliezen als u daar zelf afstand van doet. En van sommige landen kunt u de nationaliteit nooit verliezen.

    Het is belangrijk om te weten of u een tweede nationaliteit heeft, omdat u die moet invullen in het ESTA-formulier. Vult u die niet in, terwijl u die wel heeft? Dan wordt uw aanvraag afgekeurd.

Na het indienen van de aanvraag

  • Hoe ontvang ik mijn ESTA en moet ik die printen?

    Het is niet nodig om de bevestiging van uw goedgekeurde ESTA-aanvraag te printen. Tijdens uw reis naar Amerika zal niet worden gevraagd de bevestiging van goedkeuring te laten zien. Wel kan het handig zijn voor uw eigen administratie om een print te bewaren.

    De luchtvaartmaatschappij controleert of u een geldig ESTA heeft. Dat gebeurt meestal bij het inchecken, soms pas bij het boarden. Deze controle vindt plaats middels uw paspoortnummer. Daarom hoeft u geen geprinte bevestiging te overhandigen.

    Zodra u een sms-bericht heeft ontvangen, is uw aanvraag gekeurd. Als uw aanvraag is goedgekeurd kunt u direct inchecken. Tegelijkertijd ontvangt u een e-mail. Daarin staat een link naar uw persoonlijke statuspagina. Op die pagina kunt u zien of de aanvraag is goedgekeurd. Ook kunt u daar de bevestiging van goedkeuring downloaden.

    Het is verstandig om de bevestiging van goedkeuring goed te controleren. Hierin staan de paspoortgegevens zoals u die heeft ingevuld in het aanvraagformulier van het ESTA Amerika. Staan de paspoortgegevens niet 100% correct op de bevestiging van goedkeuring? Dan is het ESTA niet geldig. U kunt dit alleen corrigeren door een volledig nieuwe aanvraag in te dienen. Die moet ook weer opnieuw betaald worden.

  • Ik heb nog geen ESTA of e-mail ontvangen, wat nu?

    Nadat u betaald heeft, ontvangt u direct een e-mail. Daarin staat dat de betaling van uw ESTA USA is ontvangen, met een link naar uw persoonlijke statuspagina. Op die pagina kunt u op elk moment zien wat de status van uw aanvraag is.

    Is uw ESTA niet toegekend binnen de verwachte termijn? Lees dan op de statuspagina of het verstandig is om hierover contact op te nemen. Op deze website worden gemiddelde levertijden genoemd, nooit maximale levertijden. Er kan nooit enige garantie worden geboden dat een ESTA-aanvraag binnen een bepaalde tijd wordt goedgekeurd. De immigratiedienst kan bijvoorbeeld een steekproef uitvoeren die de aanvraag vertraagt. Een aanvraag die langer in behandeling blijft, heeft geen grotere kans op afkeuring.

    Soms zit er veel tijd tussen de eerste en de laatste goedkeuring binnen een groepsaanvraag. Dat is normaal en komt doordat aanvragen altijd per persoon worden beoordeeld.

    Heeft u nog geen e-mail ontvangen? Bekijk dan in uw e-mailprogramma de map met ongewenste berichten, de spambox of junkfolder. Vindt u daar ook geen e-mail met het onderwerp ‘ESTA-aanvraag Amerika ontvangenʼ? Dan kunt u de status van uw aanvraag via de website opzoeken.

  • Moet ik wijzigingen of correcties doorgeven en hoe doe ik dat?

    Direct nadat u de betaling van uw ESTA-aanvraag heeft voltooid, wordt uw aanvraag in behandeling genomen. Vanaf dat moment is het niet meer mogelijk om wijzigingen of correcties door te geven. Ook kunt u uw aanvraag vanaf dat moment niet meer annuleren. Vaak is dat ook niet nodig.

    In deze gevallen blijft het ESTA geldig en hoeft u geen wijzigingen door te geven:
    • Uw aankomstdatum in Amerika is gewijzigd
    • Uw verblijfsadres of uw aanspreekpunt in Amerika is gewijzigd
    • Uw werkgever of uw noodcontact is gewijzigd
    • De namen van uw ouders staan niet correct op uw ESTA
    • Uw adresgegevens kloppen niet (meer), maar het woonland nog wel
    • U had een ESTA aangevraagd voor een vorige reis en u wilt deze nogmaals gebruiken
    • U had een ESTA aangevraagd voor een overstap, maar u wilt ook in Amerika overnachten, of andersom
    • U had een ESTA aangevraagd voor een zakenreis, maar u wilt als toerist reizen, of andersom

    In deze gevallen is uw ESTA niet geldig en moet u een nieuwe aanvragen en betalen:
    • Uw paspoortgegevens staan niet 100% correct op uw ESTA
    • Uw geboorteland of (tweede) nationaliteit staat niet correct op uw ESTA
    • U arriveert meer dan twee jaar na de toekenning van uw ESTA
    • U heeft een nieuw paspoort in gebruik genomen
    • U bent verhuisd naar een ander land
    • Uw voornamen zijn gewijzigd
    • Uw achternaam is gewijzigd
    • Uw geslacht is gewijzigd

    U kunt hier een nieuwe aanvraag voor een ESTA indienen

    Is er iets gebeurd waardoor u niet meer alle veiligheidsvragen onderaan in het ESTA-formulier naar waarheid met ‘neeʼ kunt beantwoorden? Ook dan is uw ESTA niet meer geldig. Maar in dat geval kunt u ook geen nieuw ESTA meer aanvragen. Wel kunt u een dan visum Amerika aanvragen.

    Houd ook rekening met de geldigheidstermijn en maximale verblijfsduur en de overige voorwaarden van het ESTA voor Amerika.

  • Mijn nationaal identificatienummer staat niet op mijn ESTA, wat nu?

    Op de bevestiging van goedkeuring van de aanvraag van uw ESTA Amerika staat dikgedrukt ‘National Identification Numberʼ. Soms wordt dat automatisch vertaald naar ‘Nationaal identificatienummerʼ. Daaronder staat een nummer, of de tekst ‘UNKNOWNʼ.

    Heeft u de nationaliteit van Duitsland, Frankrijk, Ierland, Italië, Oostenrijk, Polen, het Verenigd Koninkrijk of Zwitserland? Dan heeft u geen nationaal identificatienummer dat als dusdanig erkend wordt door de Amerikaanse immigratiedienst. Als u de Franse nationaliteit heeft, wordt dus ook niet het INSEE-nummer bedoeld. In deze gevallen is het normaal dat hier ‘UNKNOWNʼ staat.

    Heeft u de nationaliteit van Nederland, België, Luxemburg, Spanje, Griekenland of Tsjechië? Dan heeft u waarschijnlijk wel een nationaal identificatienummer. Voor reizigers met de Nederlandse nationaliteit wordt met dit nummer het Burgerservicenummer (BSN) bedoeld. Voor reizigers met de Belgische nationaliteit is dat het Rijksregisternummer. Naar dit nummer werd gevraagd in het aanvraagformulier van het ESTA. Het kan ook zijn dat u geen nationaal identificatienummer heeft. Bijvoorbeeld als u uw paspoort heeft afgehaald op een buitenlands consulaat. In dat geval is het ook geen probleem als er ‘UNKNOWNʼ staat bij het nationaal identificatienummer.

    Meer hierover leest u op de pagina over het National Identification Number op het ESTA.

  • Mijn naam staat verkeerd op het ESTA, wat nu?

    Heeft u een accent of leesteken in uw naam? Zoals een ü, ä, ö, ç, é, è, ê, ñ of ß? Dan is dit waarschijnlijk het gevolg van een automatische correctie. Speciale tekens in de naam, zoals umlauten en tremaʼs worden door het systeem van de immigratiedienst niet geaccepteerd. De naam wordt daarom omgezet zoals die in het machine-leesbare deel van het paspoort staat. Dat zijn de twee regels die veel "<<<" tekens bevatten, helemaal onderaan op de plastic of gelamineerde pagina in uw paspoort. De bovenste van deze twee regels bevat uw naam (direct na de landcode). Staat uw naam hier ook zo gespeld zoals op uw ESTA? Dan is alles in orde en kunt u probleemloos op reis naar Amerika.

    Heeft de spelfout niets te maken met een leesteken? Dan heeft u uw naam waarschijnlijk zelf verkeerd gespeld en is het ESTA ongeldig. Staat er een naam van een ander op uw ESTA, of mist er een deel van uw naam? Dat is mogelijk een gevolg van de automatische aanvulfunctie van uw browser. U was er zelf verantwoordelijk voor om op de controlepagina, net voor het betalen, na te gaan of alle gegevens correct waren ingevuld. De enige manier om dit te corrigeren is door een volledig nieuw ESTA aan te vragen.

  • Ik kan niet inchecken, wat nu?

    Is uw ESTA-aanvraag goedgekeurd en lukt het toch niet om in te checken bij uw luchtvaartmaatschappij? Dan zijn uw paspoortgegevens niet goed ingevuld bij het inchecken of bij het aanvragen van uw ESTA.

    Het gaat hierbij vooral om de geboortedatum, ingangsdatum, verloopdatum, volledige naam en het paspoortnummer. Nederlandse paspoortnummers bevatten nooit de letter “o”. Vul in plaats daarvan het cijfer “0” in bij het inchecken.

    Staan uw paspoortgegevens correct op het ESTA? Neem dan direct contact op met uw luchtvaartmaatschappij. Die kan de correcte paspoortgegevens dan koppelen aan uw vliegticket, zodat u alsnog kunt inchecken.

    Staan uw paspoortgegevens niet correct op het ESTA? Dan moet u een geheel nieuw ESTA aanvragen. Die aanvraag moet ook weer opnieuw betaald worden. Het is niet mogelijk om nog wijzigingen door te voeren in een toegekend ESTA.

    Weet u zeker dat uw paspoortgegevens correct op het ESTA staan en ook correct zijn doorgegeven aan de luchtvaartmaatschappij? Dan ligt de oorzaak van het probleem waarschijnlijk bij de paspoortgegevens van een medereiziger die u tegelijkertijd probeert in te checken. Als een reiziger niet kan inchecken vanwege problemen met de paspoortgegevens, dan kunnen soms de medereizigers ook niet inchecken.

  • Mijn aanvraag is afgekeurd, wat nu?

    Het komt zelden voor dat de aanvraag voor een ESTA USA wordt afgekeurd. De Amerikaanse immigratiedienst geeft nooit aan wat de reden was voor een afkeuring.

    Redenen die kunnen leiden tot afkeuring van uw aanvraag:

    • U heeft (ook) de Amerikaanse nationaliteit
    • U heeft (onbewust) uw tweede nationaliteit niet ingevuld in het ESTA-formulier
    • U wordt verdacht van een strafbaar feit
    • Uw naam komt voor in een database van Interpol
    • U reist met een paspoort dat als vermist of gestolen is opgegeven
    • U vormt mogelijk een risico voor de veiligheid in Amerika
    • U bent niet toelaatbaar volgens de Immigration and Nationality Act § 212
    • U heeft ooit geprobeerd een visumgerelateerde wet te overtreden
    • U bent ooit de toegang tot Amerika ontzegd of het land uitgezet
    • U bent ooit langer in de USA geweest dan toegestaan
    • U heeft ooit een afwijzing ontvangen op een visumaanvraag voor Amerika
    • U bent na 1 maart 2011 in Cuba, Irak, Noord-Korea, Syrië, Iran, Soedan, Libië, Somalië en/of Jemen geweest
    • U heeft de nationaliteit van Irak, Noord-Korea, Syrië, Iran, Soedan, Libië, Somalië en/of Jemen
    • U voldoet niet aan een van de andere voorwaarden van het reizen met een ESTA Amerika

    Wat u kunt doen als uw aanvraag is afgekeurd
    Controleer eerst of uw paspoortgegevens correct waren ingevuld in het aanvraagformulier. Als uw paspoortgegevens verkeerd waren ingevuld, kunt u opnieuw een ESTA proberen aan te vragen. Maar meestal ligt de oorzaak ergens anders. Waren de paspoortgegevens correct ingevuld? Dan heeft het geen zin om een nieuwe ESTA-aanvraag in te dienen; die wordt dan direct weer afgekeurd.

    Wel kunt u altijd een visum voor Amerika aanvragen. Daarvoor moet u een afspraak maken bij het consulaat. Vaak duurt het enkele weken voordat u daar terecht kunt. Er worden dan vingerafdrukken en een interview afgenomen. Mogelijk hoort u in dat interview wat het probleem was bij uw ESTA-aanvraag. U kunt dan een uitleg geven over uw situatie. Als alles in orde is krijgt u een visum en kunt u alsnog naar Amerika reizen.

    Als uw aanvraag is afgekeurd ontvangt u het volledige aankoopbedrag terug. Dat geldt niet voor reizigers waarvoor al eerder een ESTA-aanvraag werd afgekeurd. VisumBuitenland.be kan niet verantwoordelijk worden gehouden voor eventuele schade die ontstaat als gevolg van een te laat toegekende of afgewezen ESTA-aanvraag. Hierover leest u meer in de algemene voorwaarden.

  • Mijn ESTA verloopt bijna, kan ik deze verlengen?

    Nee, het is niet mogelijk om een ESTA te verlengen. Wilt u na de verloopdatum van uw ESTA naar Amerika reizen? Dan moet u opnieuw een ESTA aanvragen.
    Vraag hier opnieuw een ESTA aan

  • Kan ik mijn ESTA-aanvraag nog annuleren?

    Het is mogelijk om uw aanvraag voor een ESTA Amerika te annuleren totdat deze door U.S. Customs & Border Protection in behandeling is genomen. Dat gebeurt doorgaans al binnen 10 minuten nadat uw betaling is ontvangen. Daarna kunt u uw aanvraag niet meer annuleren.

    De meeste reizigers willen hun ESTA zo snel mogelijk ontvangen. Daarom wordt niet gewacht tot een bepaalde bedenktijd of herroepingsperiode is verstreken. Dit staat ook vermeld in de algemene voorwaarden. Voordat u de betaling uitvoerde, heeft u aangevinkt dat u hiermee instemt.

Overige veelgestelde vragen

  • Ik reis met kinderen, waar moet ik rekening mee houden?

    Ook kinderen moeten altijd een eigen paspoort en een eigen ESTA of visum hebben om naar Amerika te kunnen reizen. Alle informatie in de veelgestelde vragen en antwoorden op deze pagina geldt voor reizigers van alle leeftijden. Dus ook voor babyʼs en (minderjarige) kinderen.

    Reist een kind zonder beide ouders? Dan moet tijdens de hele reis een Engelstalig toestemmingsformulier kunnen worden overhandigd. Dat moet zijn ondertekend door beide ouders, of door de persoon of personen met ouderlijk gezag. Soms is het ook nodig om ook een kopie van de ID-kaart of het paspoort van een persoon met ouderlijk gezag mee te nemen. Of een internationale geboorteakte. Of een internationaal uittreksel Basisregistratie Personen. Het toestemmingsformulier en alle uitleg hierover vindt u op kinderontvoering.org.

    Heeft een kind alleen een Duitse Kinderreisepass en geen normaal paspoort? Vraag dan eerst een normaal paspoort aan. Een Duitse Kinderreisepass heeft geen biometrische chip, die wel nodig is om met een ESTA naar Amerika te kunnen reizen.

  • Is een toegekend ESTA een garantie dat ik Amerika inkom? 

    Nee. U wordt alleen toegelaten tot de USA als U.S. Customs & Border Protection oordeelt dat u geen risico vormt voor de veiligheid van de USA en haar inwoners.

    Er zijn twee momenten waarop dit wordt beoordeeld. Allereerst bij het aanvragen van het ESTA. Maar ook wanneer u arriveert in de Verenigde Staten van Amerika. Als een medewerker van de Amerikaanse immigratiedienst bij aankomst vermoedt dat u een risico vormt, zoals omschreven in de Immigration and Nationality Act § 212, dan wordt u niet toegelaten.

    De beoordeling bij aankomst geldt overigens ook als u reist met een visum in plaats van een ESTA.

    Houd er ook rekening mee dat een toegekend ESTA alleen geldig is als de gegevens die daarin staan correct zijn. Bij het inchecken wordt gecontroleerd of de paspoortgegevens in uw ESTA overeenkomen met de paspoortgegevens zoals die in uw paspoort staan. Als deze gegevens niet overeenkomen is uw ESTA niet geldig en kunt u niet op reis. Ook de overige gegevens in uw ESTA moeten nog correct zijn op het moment dat u op reis gaat.

  • Heb ik inentingen nodig voor mijn reis naar Amerika?

    Als u op reis gaat, is het altijd verstandig na te gaan of u vaccinaties nodig heeft. Welke vaccinaties verplicht of aan te raden zijn kunt u nagaan bij een (huis)arts. De informatie op deze website is niet geschreven door een arts.

  • Mag ik mijn medicijnen meenemen naar Amerika?

    Bepaalde medicijnen mogen niet worden meegenomen naar Amerika, of alleen als u hiervoor een verklaring van het CAK hebt. Hierover leest u meer op de pagina over medicijnen meenemen naar Amerika.

  • Moet ik mijn reis registreren bij de Nederlandse ambassade?

    De Nederlandse Rijksoverheid heeft het mogelijk gemaakt om uw reisplannen door te geven aan de Nederlandse ambassade in Amerika. De registratie van uw reis bij de ambassade staat los van uw ESTA Amerika. Uw ESTA-aanvraag wordt verwerkt door de Amerikaanse overheid. Uw ambassaderegistratie wordt verwerkt door de Nederlandse overheid. Een ESTA aanvragen is verplicht, maar uw reis registreren bij de ambassade niet.

    Waarom zou ik mijn reis registreren?
    Als de Nederlandse overheid weet dat u de Verenigde Staten bent, dan kan de Nederlandse ambassade in Washington contact met u zoeken in uitzonderlijke crisissituaties. Ook wordt u per e-mail op de hoogte gehouden over het reisadvies voor Amerika. Zo weet u op elk moment voor welke veiligheidsrisicoʼs de Nederlandse overheid waarschuwt. En hoe u deze zoveel mogelijk kunt beperken. Een voorbeeld: tijdens de corona-crisis werden vaak belangrijke wijzigingen in reisadviezen gedeeld met geregistreerde reizigers. Maar bijvoorbeeld ook informatie over repatriëringsvluchten van de overheid. En vluchtnummers van commerciële vluchten die Nederlanders terug konden brengen.

    Hoe kan ik mijn reis registreren?
    Dat kan op twee manieren. U kunt uw registratie indienen bij de informatieservice van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Maar u kunt uw registratie ook combineren met uw ESTA-aanvraag. In het laatste geval hoeft u niet al uw persoonlijke gegevens en reisgegevens opnieuw in te vullen. Die worden dan overgenomen uit het ESTA-formulier.

  • Wordt er zorgvuldig met mijn persoonsgegevens omgegaan?

    Op deze website worden veel persoonsgegevens verwerkt. Het gaat daarbij om gevoelige en bijzondere persoonsgegevens. Zoals paspoortnummers, burgerservicenummers en pasfotoʼs. U mag verwachten dat hier zorgvuldig mee wordt omgegaan.

    VisumBuitenland.be garandeert dat uw gegevens worden beschermd in overeenstemming met de geldende privacyregelgeving (AVG / GDPR). Hiervoor zijn zowel technische als organisatorische voorzorgsmaatregelen genomen. Uw gegevens worden alleen middels beveiligde verbindingen verwerkt en versleuteld opgeslagen. Ook worden uw gegevens direct verwijderd als het opslaan ervan niet langer nodig is. VisumBuitenland.be heeft haar privacybeleid ontworpen en getoetst in samenwerking met Taylor Wessing, een internationaal gerenommeerd advocatenkantoor.

    Uw persoonsgegevens worden alleen verwerkt bij de uitvoering van uw opdracht; het aanvragen van een ESTA Amerika. Uw gegevens worden niet verkocht of gebruikt voor andere commerciële doelen. Toch brengt het verwerken van persoonsgegevens altijd risicoʼs met zich mee. Ook als alle voorzorgsmaatregelen worden opgevolgd. Om een ESTA USA te verkrijgen, moeten uw persoonsgegevens soms worden gedeeld met verschillende overheidsinstanties. Zij beoordelen of u mogelijk een veiligheidsrisico vormt en of uw aanvraag wordt goedgekeurd. VisumBuitenland.be kan geen invloed uitoefenen op deze overheidsinstanties en wat zij met uw persoonsgegevens doen. Hierover leest u meer in het privacybeleid.

Geen antwoorden gevonden op basis van uw trefwoorden... Laat alle vragen zien of probeer het opnieuw.
Of neem gerust contact met ons op, wij helpen u graag.

VisumBuitenland.be is een commercieel en professioneel visumbureau en ondersteunt reizigers onder andere bij het verkrijgen van het ESTA voor Amerika. VisumBuitenland.be is officieel partner van de International Air Transport Association, IATA, met lidnummer 57231226, treedt op als bemiddelaar, is geen advocatenkantoor, heeft ook geen advocaten in dienst, levert geen juridisch advies en maakt op geen enkele wijze deel uit van een overheid. Een ESTA aanvragen kan ook rechtstreeks bij de immigratiedienst (21 USD per ESTA, via esta.cbp.dhs.gov). Echter, niet met Nederlandstalige ondersteuning. Als u uw aanvraag indient via VisumBuitenland.be, staat ons supportcenter u 24 uur per dag, 7 dagen per week te woord. Daarnaast controleren wij uw aanvraag en alle door u aangeleverde documenten handmatig voordat we deze namens u indienen bij de immigratiedienst. Indien we hierbij fouten of onvolledigheden vermoeden, nemen we direct persoonlijk contact met u op, om te zorgen dat uw aanvraag alsnog snel en correct kan worden verwerkt. Om gebruik te maken van onze dienstverlening betaalt u ons 21 USD aan consulaire kosten, die wij namens u betalen aan de immigratiedienst, alsmede € 30,89 aan servicekosten als vergoeding voor onze bemiddeling, inclusief btw. Onze diensten hebben al vele reizigers behoed voor grote problemen tijdens hun reis. Mocht een aanvraag ondanks onze ondersteuning en controle toch worden afgekeurd, dan vergoeden wij het volledige aankoopbedrag (tenzij voor dezelfde reiziger al eerder een aanvraag voor een ESTA Amerika is afgekeurd). Lees hier meer over onze diensten.