Amerika is het op twee na grootste land ter wereld en bestaat uit een mix van grote stedelijke gebieden en weidse dunbevolkte vlakten met een prachtige natuur. Ook de culturen in de VS zijn heel divers. Mede door de invloed van immigranten die sinds de 17e eeuw Amerika binnenkwamen, bestaat de VS uit een kleurrijke mix van culturen van over de hele wereld.

Ook is het land overweldigend; alles is namelijk groot, groter, grootst. De supermarkten zijn bijvoorbeeld enorm, de porties eten zijn fors en de wolkenkrabbers zijn “huge”. Amerikanen denken groot en alles lijkt er te kunnen. Amerika wordt daarom niet voor niets het land van de onbegrensde mogelijkheden genoemd. De “American Dream” en de diversiteit en contrasten in natuur en cultuur maken de Verenigde Staten een zeer populaire vakantiebestemming.


Feiten en cijfers

Hoofdstad Washington D.C.
Oppervlakte 9.826.675 km2 (250x zo groot als NL)
Inwoners 323.995.528 inwoners (2016)
Godsdienst Christelijk: 79,8%, Joods: 1,4%, Moslim: 0,6%
Tijdsverschil 5 tot 10 uur eerder
Reistijd 8 tot 12 uur vliegen
Stroom 110V (wereldstekker aanbevolen)
Levensverwachting Mannen: 74,4 jaar, vrouwen: 80,0 jaar
Leidingwater veilig om te drinken

Kaart

De Verenigde Staten bestonden vroeger uit 13 staten, maar in de 19e en 20e eeuw zijn er 37 staten aan de VS toegevoegd waardoor het land nu uit 50 staten bestaat. De 5 grootste steden zijn New York, Los Angeles, Chicago, Houston en Phoenix.


Geschiedenis

Amerika is een vrij modern land, waardoor er niet veel oude bouwwerken te vinden zijn, zoals bijvoorbeeld in Italië. Dit komt mede door de manier waarop Amerika is ontstaan. Zo is Amerika niet ontdekt door Columbus in 1492 zoals velen denken, maar werd het continent waarschijnlijk al vele eeuwen eerder ontdekt door de Aziaten. Toen woonden er al indianen in de USA. Toen de Nederlanders naar de USA kwamen, noemden ze de VS “Nieuw Nederland”, en New York noemden ze “Nieuw-Amsterdam”. Nog steeds zijn er hierdoor nog veel winkels en straten met Nederlandse namen. Ook klinken relatief veel Amerikaanse achternamen Nederlands, terwijl Amerika maar kort in Nederlands bezit is geweest.

Onafhankelijk
Op 4 juli 1776 (Onafhankelijkheidsdag) verklaarden dertien kolonies zich onafhankelijk. De Engelsen waren het hier niet mee eens, wat de start was van een oorlog tussen de kolonies en Engeland. Na vele jaren van oorlog werd in 1783 de Vrede van Parijs getekend en werd George Washington in 1789 de eerste president van Amerika.

Andere belangrijkste historische gebeurtenissen
Andere belangrijke historische gebeurtenissen zijn de Amerikaanse burgeroorlog (1861-1865) en de grote depressie in de jaren dertig van de vorige eeuw. Ten tijde van de Amerikaanse burgeroorlog waren de noordelijke staten in conflict met de zuidelijke staten en vonden veel bloedige veldslagen en veldtochten plaats. Tijdens de grote depressie was Amerika economisch gezien in crisis en verloor ongeveer een kwart van de beroepsbevolking haar baan.

Interessant feit 1 Amerika

Hoe Amerika aan haar naam kwam
Amerika is vernoemd naar de Italiaanse zeevaarder Amerigo Vespucci. Hij was een van de eersten die inzag dat Amerika niet in Azië lag, maar een nieuw continent was. Hij beschreef dit o.a. in de brieven “Quatuor Americi navigationes” en “Mundus Novus”. Deze reisverslagen verspreidden zich door Europa, en een aantal kaartenmakers noemde het uiteindelijk “Terra Americi” naar Amerigo Vespucci. Uiteindelijk veranderde de naam naar “Amerika”.


Taal en cultuur

In Amerika is Engels de officiële voertaal. Het alfabet is gelijk aan dat van Nederland, al worden sommige letters en klemtonen anders uitgesproken. Omdat Amerika groot is en uit 50 verschillende staten bestaat, kunt u tijdens uw reis ook andere talen horen, zoals Spaans, Chinees of Frans. Ook wordt er nog steeds door 178.000 mensen Navajo gesproken, een taal van de Indianen.

Vlag Amerika

Feestdagen
De Verenigde Staten hebben een behoorlijk aantal feestdagen. Let erop dat als een feestdag op maandag plaatsvindt, dit ook vaak invloed heeft op activiteiten in het voorafgaande weekend.

Feestdag Overheden, bedrijven en banken open of gesloten
1 januari: Nieuwjaarsdag Meeste organisaties zijn gesloten
3e maandag in januari: “Martin Luther King” dag Meeste overheidsdiensten en banken zijn gesloten
14 februari: Valentijnsdag Meeste organisaties zijn open
3e maandag in februari: President dag Meeste overheidsdiensten en banken zijn gesloten
17 maart: “St. Patrickʼs Day” Ierse feestdag, meeste organisaties zijn open
Een zondag in maart of april: Pasen Meeste organisaties zijn open
Laatste maandag in mei: “Memorial day” Meeste overheidsdiensten en banken zijn gesloten
4 juli: Onafhankelijkheidsdag Meeste organisaties zijn gesloten
1e maandag in september: “Labor day” Meeste organisaties zijn gesloten
2e maandag in oktober: Columbus dag Meeste overheidsdiensten en banken zijn gesloten
31 oktober: Halloween Meeste organisaties zijn open
11 november: Veteranendag Meeste overheidsdiensten en banken zijn gesloten
4e donderdag in november: “Thanksgiving” Meeste organisaties zijn gesloten
24 december: Kerstavond Meeste organisaties zijn gesloten
25 december: Eerste kerstdag Meeste organisaties zijn gesloten

Weer en klimaat

Doordat Amerika zo groot is, heeft het een verscheidenheid aan klimaten: van koud toendraklimaat tot tropisch regenwoudklimaat. Het noordwesten van Amerika is overwegend nat, terwijl het middelste deel van de USA vrij droog en warm is. Bekijk daarom altijd het weer en klimaat van de staat of plaats waar u heen reist. Bereidt u goed voor op de verschillende weersomstandigheden, zodat u het meeste uit uw reis kunt halen.

Beste reistijd qua weer
Wat betreft het klimaat is over het algemeen het voor- en najaar de beste tijd om naar Amerika te reizen. De temperatuur is dan op de meeste plekken aangenaam. In de winter regent het over het algemeen iets meer, terwijl het in de zomer warmer is.

Orkanen en tornadoʼs
Orkanen en tornadoʼs komen in Amerika relatief vaak voor, al verschilt dit van plek tot plek. Er kan overlast zijn van orkanen en tornadoʼs van oktober tot en met november, waarbij orkanen voorkomen in gebieden met warm zeewater (zoals bij Florida).

Informeer naar het weer
Omdat Amerika zo groot is en diverse klimaten heeft, is het moeilijk om specifiek aan te geven wat het weer en klimaat kan zijn in Amerika. Informeer daarom van tevoren goed naar het plaatselijke weer. Ook belangrijk is om er rekening mee te houden dat het eind december tot en met maart vrij druk in de Verenigde Staten is; dit verschilt echter ook van plek tot plek.


Reizen

In Amerika kunt u comfortabel reizen per vliegtuig, trein, bus, boot, metro, taxi, camper of (huur)auto. Veelal is het openbaar vervoer goed geregeld in de steden; daarbuiten hoeft dit echter niet het geval te zijn. Als u grote afstanden wilt afleggen in korte tijd is het vliegtuig vaak een goede optie, want binnenlandse vluchten zijn vaak goedkoper dan de bus of trein. De metro en taxi zijn vooral geschikt om u snel door steden te verplaatsen, en de tarieven zijn vaak erg schappelijk. Over het algemeen is het huren van een auto de beste optie om in de USA te reizen; met een auto heeft u de vrijheid om te gaan en staan waar en wanneer u wilt. Officieel worden Nederlandse en Belgische rijbewijzen erkend, maar het kan toch verstandig zijn om een internationaal rijbewijs mee te nemen.

Taxiʼs in New York

Immigratiedienst
Iedereen met een Nederlandse of Belgische nationaliteit heeft een paspoort nodig om naar Amerika te reizen, welke nog minimaal geldig moet zijn na terugkomst uit Amerika. Ook kinderen en babyʼs moeten een eigen paspoort hebben; u kunt dus niet met uw baby naar Amerika reizen als uw baby in uw eigen paspoort staat. Als u met meer dan tienduizend euro aan contant geld een grens van de Verenigde Staten wilt passeren (naar binnen of naar buiten), dient u dit bij de douane aan te geven. Verboden om in te voeren zijn o.a.: drugs, fruit, vlees, zaden, zuivel en loterijkaartjes.

Interessant feit 2 Amerika

Visum of ESTA
Als u binnenkort naar de Verenigde Staten reist, heeft u een visum of ESTA (betekenis) nodig. Een ESTA is een alternatief voor het groene I-94W formulier dat vroeger nodig was om naar Amerika af te reizen. Als Nederlander of Belg kunt u tegenwoordig Amerika bezoeken zonder visum, door gebruik te maken van een ESTA (bekijk de voorwaarden). Een ESTA kunt u aanvragen als u naar Amerika reist voor zaken of vakantie en maximaal 90 dagen aaneengesloten in Amerika wilt verblijven. Een ESTA is vaak binnen enkele minuten geregeld, terwijl een visum meer tijd en geld kost. Mocht u niet in aanmerking komen voor een ESTA, dan kunt u altijd nog een visum Amerika aanvragen.
Lees meer over het ESTA


Geld

In Amerika betaalt men in Amerikaanse dollars. De waarde van de dollar schommelt. Bekijk voordat u op reis naar Amerika gaat wat de huidige wisselkoers is. Op 1 juni 2022 kreeg u voor één euro ongeveer 1,07 Amerikaanse dollar.

Amerikaanse Dollar

Pinnen
Over het algemeen kunt u bij banken en winkels pinnen met uw Nederlandse pinpas. U herkent dit aan het Maestro logo op uw pinpas en op de betaalautomaat. Als u bij SNS bankiert, heeft u waarschijnlijk geen Maestro maar V Pay pinpas. Daarom is het voor klanten van SNS Bank soms wat lastiger om te pinnen in de Verenigde Staten van Amerika. Let wel op dat u vaak een bedrag betaalt om te kunnen pinnen en het om te kunnen zetten van euroʼs in dollars. Let er ook op dat u voorafgaand aan uw reis vaak online het pinnen in het buitenland aan moet zetten. Banken hebben deze regel ingevoerd om bankzaken buiten Nederland veiliger te maken. Neem hiervoor contact op met uw bank.

Creditcard
Een creditcard kan ook interessant zijn; in de USA is het namelijk normaal om alles met een creditcard af te rekenen (of natuurlijk gewoon cash). Ook hoeft u zo geen cash bij u te dragen, wat de reis en het verblijf veiliger maakt.

Fooi
Een ander belangrijk verschil met Nederland is dat de meeste Amerikanen ongeveer 15% fooi geven bij een goede service in een restaurant. De lonen van het personeel in de Amerikaanse horeca zijn erg laag, omdat wordt verwacht dat dit wordt gecompenseerd met fooi.


Veiligheid

Amerika is een veilig land om te reizen. Echter kent het land ook in de grotere steden mindere buurten waar u beter niet kunt komen. Raadpleeg daarom altijd bij aankomst (in uw accommodatie of de plaatselijke VVV) waar u het beste naartoe kunt gaan en welke delen u beter kunt vermijden. Mocht u in de wildernis verblijven, houdt dan rekening met wilde dieren die hier leven, zoals beren. Laat daarom nooit etensresten achter.

Reisadvies
Voor heel Amerika geldt een positief reisadvies. Zorg er wel voor dat u altijd al uw reispapieren bij u heeft (zoals uw rijbewijs en paspoort). Maak ook altijd even een digitale kopie van uw reispapieren, zodat als u deze onverhoopt toch kwijtraakt, u deze nog kunt printen.

VisumBuitenland.be is een commercieel en professioneel visumbureau en ondersteunt reizigers onder andere bij het verkrijgen van het ESTA voor Amerika. VisumBuitenland.be treedt op als bemiddelaar en maakt op geen enkele wijze deel uit van een overheid. Een ESTA aanvragen kan ook rechtstreeks bij de immigratiedienst (21 USD per ESTA, via esta.cbp.dhs.gov). Echter, niet met Nederlandstalige ondersteuning. Als u uw aanvraag indient via VisumBuitenland.be, staat ons supportcenter u 24 uur per dag, 7 dagen per week te woord. Daarnaast controleren wij uw aanvraag en alle door u aangeleverde documenten handmatig voordat we deze namens u indienen bij de immigratiedienst. Indien we hierbij fouten of onvolledigheden vermoeden, nemen we direct persoonlijk contact met u op, om te zorgen dat uw aanvraag alsnog snel en correct kan worden verwerkt. Om gebruik te maken van onze dienstverlening betaalt u ons 21 USD aan consulaire kosten, die wij namens u betalen aan de immigratiedienst, alsmede € 30,19 aan servicekosten als vergoeding voor onze bemiddeling, inclusief btw. Onze diensten hebben al vele reizigers behoed voor grote problemen tijdens hun reis. Mocht een aanvraag ondanks onze ondersteuning en controle toch worden afgekeurd, dan vergoeden wij het volledige aankoopbedrag (tenzij voor dezelfde reiziger al eerder een aanvraag voor een ESTA Amerika is afgekeurd). Lees hier meer over onze diensten.