Nieuwsbericht | | 25-03-2021 | ±3 minuten leestijd

De toerismesector in Vietnam is bezig met een voorstel dat het land hopelijk in staat stelt om vanaf 1 juli weer buitenlandse vluchten toe te laten. Momenteel is het, op enkele uitzonderingen na, nog niet mogelijk om naar Vietnam te reizen en online aanvragen voor het visum worden ook nog niet verwerkt.

Vietnam goed door de crisis gekomen

Vietnam wordt wereldwijd geroemd om haar aanpak van de coronacrisis. Waar in veel landen, waaronder ook Nederland en België, het aantal sterfgevallen in de duizenden loopt, zijn er in Vietnam tot op heden slechts 35 mensen overleden ten gevolge van het coronavirus. Ook het aantal besmettingen met het coronavirus in Vietnam, ruim 2500, is bijzonder laag. Toch weigert de overheid tot nu toe om de grenzen te openen voor buitenlanders. Hoewel er landen zijn die ondanks veel slechtere coronacijfers toch al experimenteren met het toelaten van toeristen, blijft Vietnam resoluut de grenzen dichthouden.

Toerisme hard geraakt

Het is dan ook geen verrassing dat het toerisme in Vietnam vrijwel is ingestort. Het aantal toeristen naar Vietnam nam in 2020 af met maar liefst 79 procent. De daling van het aantal toeristen raakt het land hard, omdat Vietnam in de jaren hiervoor een structurele stijging van het aantal buitenlandse bezoekers zag. In 2019 werd er zelfs een nieuw record van 18 miljoen binnenkomende toeristen bereikt. In 2020 waren dit er nog maar 3,83 miljoen.

De toerismesector in Vietnam luidt dan ook de noodklok. Hoewel de overheid miljoenen uitgeeft om bedrijven overeind te houden, zeggen experts in Vietnam dat dit een onhoudbare situatie is. Nguyen Huu Tho, voorzitter van de Vietnam Tourism Association, zei dat Vietnam moet proberen voordeel te halen uit het uitstekende coronabeleid dat tot nu toe is gevoerd. Volgens Tho zijn de omstandigheden in het land nu positief genoeg om te kijken naar de mogelijkheid om buitenlandse toeristen weer toe te laten. Tho wordt hierin gesteund door andere prominente figuren uit de reisindustrie van Vietnam zoals Pham Duy Nghia van de Viet Food Travel Company en Nguyen Ngoc Toan van de Images Travel Company.

Coronapaspoort

Eén van de maatregelen die belangrijke bedrijven uit de toeristische sector voorstellen is de invoering van een zogenaamd “coronapaspoort” of vaccinatiepaspoort. In dit paspoort staat bewijs dat de houder geen risico vormt voor verspreiding van het virus. Dit kan op verschillende manieren, zoals het hebben van een recente negatieve testuitslag, een vaccinatiebewijs, of bewijs van immuniteit als men recent genezen is van corona. Hierdoor zou het mogelijk niet langer nodig zijn om een PCR-test te laten afnemen bij aankomst in Vietnam en zou de verplichte quarantaineperiode ingekort of zelfs afgeschaft kunnen worden. Nguyen Trung Khanh, het hoofd van de Vietnam National Administration of Tourism, heeft gezegd samen met andere bedrijven en organisaties bezig te zijn met een voorstel voor een dergelijk vaccinatiepaspoort. Ook het Ministerie van Cultuur, Sport en Toerisme in Vietnam is hierbij betrokken.

Vietnam is zeker niet het enige land dat een dergelijk paspoort overweegt. Zowel Amerika als het Verenigd Koninkrijk kijken naar mogelijkheden om reizen met een speciaal coronapaspoort mogelijk te maken en ook de EU heeft bekend gemaakt deze optie verder te onderzoeken zodra de vaccinatiegraad in de EU-landen hoog genoeg is.

Visum blijft verplicht

Hoewel een coronapaspoort reizigers mogelijk in staat zal stellen weer naar Vietnam te reizen, blijft de visumplicht van Vietnam wel gewoon bestaan. De overheid heeft tot nu toe niets gezegd over het mogelijk tijdelijk afschaffen van de visumplicht om op die manier meer toeristen aan te trekken, zoals Egypte voor een specifiek aantal locaties in het land heeft gedaan. Dit betekent dat, als Vietnam inderdaad besluit om vanaf 1 juli weer buitenlandse vluchten toe te laten, het aanvragen van een visum Vietnam nog steeds verplicht is. Het visum is online aan te vragen en kost € 54,95. In tegenstelling tot het oude Visa on Arrival hoeven er in het geval van het online visum geen extra kosten te worden betaald na aankomst in Vietnam. De extra kosten zijn één van de redenen waarom het sterk wordt afgeraden om nog gebruik te maken van het Visa on Arrival.

Let op: dit nieuwsartikel over het visum voor Vietnam is meer dan een jaar oud. Mogelijk bevat het daardoor achterhaalde informatie en adviezen, er kunnen dan ook geen rechten meer aan dit artikel worden ontleend. Gaat u binnenkort op reis en wilt u weten welke regels momenteel gelden? Lees dan alle actuele informatie over het visum voor Vietnam.

VisumBuitenland.be is een commercieel en professioneel visumbureau en ondersteunt reizigers onder andere bij het verkrijgen van het visum voor Vietnam. VisumBuitenland.be is officieel partner van de International Air Transport Association, IATA, met lidnummer 57231226, treedt op als bemiddelaar, is geen advocatenkantoor, heeft ook geen advocaten in dienst, levert geen juridisch advies en maakt op geen enkele wijze deel uit van een overheid. Een visum aanvragen kan ook rechtstreeks bij de immigratiedienst (640.352 VND per visum, via evisa.xuatnhapcanh.gov.vn). Echter, niet met Nederlandstalige ondersteuning. Als u uw aanvraag indient via VisumBuitenland.be, staat ons supportcenter u 24 uur per dag, 7 dagen per week te woord. Daarnaast controleren wij uw aanvraag en alle door u aangeleverde documenten handmatig voordat we deze namens u indienen bij de immigratiedienst. Indien we hierbij fouten of onvolledigheden vermoeden, nemen we direct persoonlijk contact met u op, om te zorgen dat uw aanvraag alsnog snel en correct kan worden verwerkt. Om gebruik te maken van onze dienstverlening betaalt u ons 640.352 VND aan consulaire kosten, die wij namens u betalen aan de immigratiedienst, alsmede € 31,08 aan servicekosten als vergoeding voor onze bemiddeling, inclusief btw. Onze diensten hebben al vele reizigers behoed voor grote problemen tijdens hun reis. Mocht een aanvraag ondanks onze ondersteuning en controle toch worden afgekeurd, dan vergoeden wij het volledige aankoopbedrag (tenzij voor dezelfde reiziger al eerder een aanvraag voor een visum Vietnam is afgekeurd). Lees hier meer over onze diensten.